نابینایان جهرم علاوه بر تحمل سختیهای معلولیت، منتظر تحقق وعده های مسئولان در تحقق خواسته های قانونی خود هستند.
حتماً در کوچه و خیابان معلولانی دیدهاید که عصا به دست و یا ویلچرسوار قصد عبور از خیابان، استفاده از دستگاه خودپرداز و ورود به یک اداره یا مکان دارای پله را دارند اما به خاطر نا مناسب بودن معابر آنها دچار مشکل می شوند و این داستان، عاقبت بیتوجهی به حقوق قانونی معلولان است.
معلولانی که علاوه بر تحمل سختیها و درد معلولیت باید نسبت به وعده وعیدهای مسؤولان در تحقق خواست قانونی شان نیز صبر ایوب داشته باشند.
این مشکلات در حالی مطرح می شود که نمایندگان مجلس شورای اسلامی در سال ۸۳ طرحی را به تصویب رساندند که بر اساس آن تمام نهادها، سازمانها و موسسات دولتی مکلفند در طراحی، تولید و ساخت ساختمان ها و اماکن عمومی، معابر و وسایل خدماتی به نحوی عمل کنند که امکان دسترسی و بهره مندی از آنها برای معلولان همچون افراد عادی فراهم شود.
اجرای طرح جامع حمایت از معلولان که به موضوعات مناسب سازی معابر شهری و پیاده روها، ساختمان ها و اماکن عمومی، تقاطع ها، پل های ارتباطی، سطوح شیب دار، سرویس بهداشتی، باز شوها، ورودی ها، مسیر نابینایان و خودپردازها مربوط بوده بعد از گذشت یک دهه همچنان مغفول باقی مانده است.
«مطالبات شما عزیزان کاملاً صحیح و بجا است و متأسفانه برخی از مسئولین و خیرین هنوز برای رفاه حال قشر نابینایان شهرستان گام درخوری بر نداشته اند.» این مطلبی است که فرماندار ویژه شهرستان جهرم در مراسم روز عصای سفید در جمع انجمن نابینایان و کمبینایان بیان داشته و از جانب مسئولان مربوطه قول همکاری و مساعدت برای برطرف شدن برخی مشکلات این قشر از جامعه را داده است.
بر اساس قانون باید ۳ درصد از نیروی کار ادارات دولتی، از جامعه معلولین باشند اما در حال حاضر تنها ۱۵ نفر از معلولان شهرستان جهرم در ادارات مشغول به کار هستند.
علیرضا صحرائیان با بیان اشاره به اینکه طبق قانون حمایت از نابینایان، می بایست ۶۰ درصد از اپراتورهای ادارات شهرستان جهرم از قشر نابینایان و کم بینایان باشند، گفت: در شهرستان جهرم با وجود بیش از ۳۰۰ نابینا، فقط ۳ نفر از آنها مشغول به این کار شده اند که افزایش این رقم مستلزم پیگیری جدی مسئولان بهزیستی استان و شهرستان با حمایت نماینده مردم مجلس شورای اسلامی است.
از ضروریات ارائه خدمات رفاه شهروندی به معلولان، مناسب سازی ورودی مراکز عمومی از جمله بانک ها، فروشگاه ها، مدارس، ادارات و محل عبور سالمندان در پیاده روها است که شهرداری جهرم تا کنون مصوبات متعددی در زمینه مناسب سازی معابر برای معلولان داشته و اقداماتی نیز انجام شده اما تا رسیدن به سر منزل مقصود راه بسیار است.
رئیس اداره بهزیستی جهرم معتقد است با توجه به آمار جمعیتی سالمندان، معلولان و جانبازان در جامعه، نیاز به تعامل تمام دستگاهها و جدیت در اجرای طرح مناسب سازی است، دستورالعمل وزارت کشور مبنی بر منوط کردن صدور مجوز ساخت و ساز اماکن عمومی به رعایت این طرح را مهم ترین و موثرترین ابزار قانونی میداند که نه تنها بار مالی برای شهرداری و شهروندان ندارد بلکه دستگاههای اجرایی باید مقید به رعایت آن باشند.
عبادالله رامش خواه ادامه میدهد: با رایزنی های کارشناس مناسب سازی اداره بهزیستی جهرم، نگاه صاحبان فروشگاه های بزرگ بر مبنای الگوی سلامت شهروندان متفاوت شده اما این مهم نیاز به فرهنگ سازی بیشتری دارد.
از مشکلات کانون نابینایان جهرم نبود یک مکان مناسب برای این تشکل در راستای برگزاری برنامه ها، جلسات، هم اندیشی ها و غیره است که در حال حاضر این دفتر در جهرم و در یک مکان فرسوده و غیر ایمن بودن قرار دارد که اجاره آن هم از جیب خودشان تامین شده می شود.
فرماندار ویژه جهرم با اشاره به اینکه از طریق اداره مسکن و شهرسازی، شهرداری و شورای اسلامی شهر جهرم پیگیری های لازم را مبنی بر واگذاری یک قطعه زمین جهت احداث ساختمان جدید این کانون انجام خواهیم داد، تصریح کرد: امیدوارم با تعامل و همکاری خیرین بزرگوار برای ساخت این مجموعه اقدامات لازم صورت پذیرد.
وی همچنین در خصوص مناسب سازی فضای ورزشی و تفریحی نابینایان در جهرم نیز گفت: این مهم می بایست در دستور کار اداره ورزش و جوانان قرار گیرد و با همکاری اداره مسکن و شهرسازی و شهرداری حداکثر ظرف ۲ ماه آینده عملیات آسفالت و بهسازی مجموعه مذکور انجام شود.
مهدی رحمانیان – خبرگزاری مهر