برخی از دیوارنویسیها، مانند منزل مبله، تبلیغ امری خلاف قانون است و تبلیغ چنین امری آنهم در این مقیاس نوعی دهنکجی به قانون است، درواقع این پدیده از دو جنبه باید پیگیری شود، یکی دیوارنویسی و دیگری تبلیغ امر خلاف قانون.
به گزارش شیراز ۱۴۰۰ و به نقل از تسنیم، در کنار زیباییهایی که شهر شیراز دارد آنچه در خیابانهای اصلی و پر رفتوآمد این شهر فرهنگی و تاریخی توجه هر بینندهای را به خود جلب کرده و چهره این شهر را نازیبا جلوه میدهد دیوارنوشتههای تبلیغاتی است.
در مسیرهای پرتردد، کمتر دیوار یا حتی جعبههای تقسیم برق و هر سطح صافی را مشاهده میکنید که از اسپریهای رنگی در امان مانده باشند. منزل مبله، ماشین کرایه، تخلیه چاه، و دهها عبارت دیگر چهره این شهر زیبا را زشت و کریه کردهاند.
در این یادداشت کوتاه بهاختصار چند نکته را در مورد این پدیده بیان میکنم:
۱.نخستین نکته حائز اهمیت عدم واکنش و اقدام مناسب مسئولان امر در مقابل این پدیده است. بیتوجهی به این پدیده نادرست در حالی است که هزینه چندانی برای جلوگیری از آن لازم نیست و با اراده، جدیت و هماهنگی میان دستگاههای مربوطه میتوان این مشکل را حل کرد. به نظر میرسد تداوم این امر نشانهای از ضعف مسئولان مربوطه باشد.
۲. برخی از این دیوارنویسیها، مانند منزل مبله، تبلیغ امری خلاف قانون است و تبلیغ چنین امری آنهم در این مقیاس نوعی دهنکجی به قانون است. درواقع این پدیده از دو جنبه باید پیگیری شود، یکی دیوارنویسی و زشت کردن نمای شهر و دیگری تبلیغ امر خلاف قانون.
۳. برخی از دیوارنویسیها درست درجایی که نوشته شدهاست “هرگونه دیوارنویسی پیگرد قانونی دارد” به چشم میخورد و این خود نشان میدهد که عاملان این کار نیز مطمئن هستند که کسی کار خلاف آنها را پیگیری نمیکند و میتوانند با خیال راحت به اقدامات غیرقانونی و نازیبای خود ادامه دهند.
۴. از نظر روانشناسی اجتماعی نیز تاثیرات این پدیده قابل تامل است. بر اساس مطالعات روانشناسی اجتماعی زمانی که فعالیت یا پدیدهای انجام میشود و در معرض دید دیگران قرار میگیرد، زمینه برای ارتکاب و تکرار آن بیشتر میشود.
محیطی را فرض کنید که به طور کامل تمیز است و در آن محل هیچگونه زبالهای روی زمین دیده نمیشود، در مقابل مکانی را در نظر بگیرید که زبالههای زیادی به چشم میخورد. مطالعات نشان دادهاست که احتمال انداختن زباله روی زمین در مکان اول بسیار کمتر از مکان دوم است. درواقع وقتی فرد وارد مکانی میشود که تمیز است احتمال اینکه آشغال را درون سطل زباله بیاندازد بیشتر است تا زمانی که سطح زمین مملو از آشغال است.
به تعبیر دیگر در مکانی که پر از آشغال است فرد چنین نتیجه میگیرد که اگر آشغال را روی زمین بیندازد کاری معمول و طبیعی انجام داده است و به همین علت است که احتمال اینکه مانند دیگران این کار را انجام دهد بیشتر میشود. این امر برمیگردد به این اصل که انسانها در محیطهای متفاوت سعی میکنند بر اساس اصول و نرمهای همان محیط عمل کنند. از این نظریه در روانشناسی اجتماعی تحت عنوان “نظریه پنجرههای شکسته” یاد میشود. منظور از پنجرههای شکسته این است که وقتی شیشه یک ساختمان شکسته شود و بهسرعت تعمیر نشود دیگران برای شکستن بقیه شیشهها تحریک میشوند و احتمال اینکه بقیه شیشهها را هم بشکنند و تخریب بیشتری انجام دهند زیادتر میشود.
اگر بخواهیم این اصل را در مورد دیوارنویسیهای شیراز پیاده کنیم باید بگوییم که هر چه مسئولان در مبارزه با این پدیده تاخیر داشته باشند این پدیده سرعت بیشتری به خود خواهد گرفت و دیری نمیگذرد که سیاهیهای این نوشتهها همچون ابری تیره فضای شهرمان را ابری و دلگیر خواهند کرد.
ناگفته نماند که اقداماتی از سوی مسئولان در این زمینه انجام شده است، اما این اقدامات نه جدی و مداوم بوده و نه آنقدر بازدارنده که جلوی آن را بگیرد. قطع شماره تلفنها که حداکثر ۱۰ هزار تومان قیمت دارند ازجمله کارهای بیثمری بوده که در این راستا انجام شده است. به نظر میرسد هماهنگی میان دستگاههایی مانند شهرداری، اماکن، نیروی انتظامی، مخابرات و دیگر نهادهای مربوطه برای مبارزه با این پدیده لازم باشد.
واقعا ی مرد تو شیراز پیدا نمیشه جلوی این کارو واسه همیشه بگیره؟ سالانه میلیونها تومان از پول عوارض و مالیات پرداختی مردم بجای اینکه صرف عمران و آبادانی شهر بشه بابت پاکسازی این دیوارنویسیها خرج میشه و کسی هم جوابگو نیست !!!
آخه این که خیلی کار ساده ای هست.از روی شماره تبلیغات این افراد به حسابشون برسید..
مشکل اونجاس که خود شهرداری هم پای تهدید خودش نمی ایسته.یعنی تهدید میکنه که :
“هرگونه دیوارنویسی پیگرد قانونی دارد”
اما خودش هم حوصله پیگرد قانونیشو نداره وگرنه چهره دیوارهای شهر به این حد افتضاح نبود..
متاسفانه چندی است که ما شاهد رواج و افزایش دوباره این نوع دیوار نویسی ها بدست افراد مجهول الهویه در شهر شده ایم. اگر مسئولین شهری و انتظامی بخواهند میتوانند تمامی این افراد بیفکر و بیفرهنگ را دستگیر کنند و به جرم نادیده انگاشتن حق الناس و انجام عمل های غیر قانونی، برخورد شدیدی با آنها بکنند.اما نمیدانم چرا شانه خالی میکنند؟ قطع شماره تلفن ها از همان اول کارساز نبوده و امروزه شمارهایی از خراسان و تهران و خوزستان بر در و دیوار این شهر منقش میشود.
بنده حقیر، این موضوع را با دادستان شیراز آقای القاصی مهر در میان گذاشته ام.انشالله شاهد شروع برخورد جدی و ریشه کن کردن این پدیده شوم و زننده باشیم. نمیدانم چرا و به چه علت، شیراز باید دچار این پدیده های تاسف بار باشد؟ و ما در شهرهای دیگه دیوارنویسی به این حدت و شدت را شاهد نباشیم.
در اجرای قانون باید محکم بود …. شاید خدای ناکرده از آشنایان هستند که کاری به کارشان ندارند !!!!!
چرا جریمه نمیکنن؟
فرهنگسازی باید از خانواده و اموزش و پرورش و صداوسیما رو رسانه شروع بشه
اموزش و پرورش بجای این همه حفظیات بی مورد بیاد تو درس ها هنر زندگی سالم کردن رو یاد بده
مهارت های زندگی در خانواده اجتماع محیط زیست
اموز وپرورش تو این مقوله ها خیلی بد عمل میکنه
هر روز داره بدتر میشه .مکان های زیبا رو دارن نابود میکنن به نظر من کم کاری از شهرداری نیست چند تا خط تلفن رو قطع کنه
از دادگستری و نیروی انتظامی و نا هماهنگی میان دستگاهاست
اگه چندتا از این خونه ها پلمپ بشن و صاحبین اون ها جرایم نقدی سنگین بشن و در مرحله بعد بازداشت بشن به جرم ضرر به اموال عمومی و تجاوز به حقوق شهروندان اون وقت کسی جرات نمیکنه از این کار ها بکنه
در مورد اون شرکت ها و افرادی هم که اگهی در درو دیوار شهر می چسبونن باید همین برخورد بشه ابتدا جریمه سپس باطل کردن پروانه کسب
باید جدی برخورد بشه با این قضیه یادم یه بار وزیر کشور هم به این نکته در طی سفرش به شیراز گفت
در ضمن شهرداری باید تبلیغات وسعی در سطح شهر در مورد خلاف کار بودن این افراد و اینکه اقدامات این افراد و شرکت ها مجرمانه هست انجام بده و نمونه ای از اسامی این افراد و شرکت ها رو ذکر کنه تا آبرویی براشون نمونه
ایمن جان یکی دیگه از مشکلات جدید که گریبان گیر شیراز شده وانت های میوه فروشی و از این جور محصولاته باید این ها رو هم سرو سامان بدن
از نظر شرعی هم فکر نمیکنم کسی که با خسارت وضرر رسوندن به بقیه کارش رو تبلیغ میکنه درآمدش حلال باشه
دوست عزیز اکثر این افراد غربتی هستند و پاشون هم جایی گیر نیست اگر هم گیر کنه هم ولایتیش که تو یکی از این دستگاه ها لونه کرده میاردش بیرون.
این دوستمون “من شیرازی” خوب گفته پس چی شد حرف سجادیان توی نیروی انتظامی و آقای فرماندار و شهردار مگر قرار نشد اینا رو سازمان دهی کنن. اینم توی برنامه دهم توسعه قرار داره حتما!!!!!!!!!!!!!
آقا چرا اینها رو مجازات نمی کنند! بارها و بارها روی دیوارهای تاریخی و باستانی این شماره ها رو نوشتن! باغ جهان نما هر روز این مشکل رو داره! حالا دیوارهای دیگه مشکلی نداره ولی دیوار باستانی و تاریخی مانند جهان نما واقعا باید برخورد بشه
سلام اینجانب ۴ سال هست که با شماره ۱۳۷ شیراز در این مورد اعتراض کردم اوایل میگفتند حکم قضایی نداریم یکسال پیش حکم قضایی اومد ولی چه حکمی کسی که میلیون ها خسارت مادی و معنوی به شهر زده فقط سیم کارت ۷ هزار تومنیش را مسونن اون هم با تاخیر با یکی از متخلفین به صورت اتفاقی برخورد کردم گفتم فکر نمیکنی برات بد میشه گفت هیچکاری نمتونن بکنن به علاوه شورای شهری که خودش زمان انتخابات با تبلیغات شهر را به لجن کشیده بود و اعتراض ما را نمشینیدند حالا میخوتد شاکی بشه .روز
۱۳۹۳/۰۱/۰۲ رو مجسمه ی سعدی با افشانه قرمز در سه طرف نوشته بودند منزل مبله هنوز هم اگه دقت کنی میبینید با افشانه سفید پوشاندش در کشوری داریم زندگی میکنیم که در منطقه ملی بهرام گور پرنده شکاری را به دام ماندازند مببرند اون به طرف به شیوخ عرب میفروشند ۱۵ ملیون اونوخت اینجا جریمش ۳۰۰ هزار تومنه
واقعا جای تاسف داره رضا جان حرفات دل و میسوزونه شیراز شده محل زندگی یه مشت غربتی که به هیچ ارزشی پایبند نیستن حتی به محیط زندگی شون
بی قانونی و عدم رسیدگی مسئولین بیداد میکنه تو شیراز
نظرات همه ی دوستان قابل احترام ولی اگر کمی عمیق تر نگاه کنیم می بینیم که اگر میدان برای این آدمها باز نباشد و برای بعضی ها خرج تراشی نکنند آنوقت چگونه می توان از قبل بعضی از مناقصه ها ثروتهای آنچنانی بدست آورد ویا کار برای پیمانکاری هایی ایجاد کرد که صاحبانشان خود آن حضرات باشند. برای مثال تابلو خیابانها ببیند چقدر زود به زود عوض می شوند(اسامی انگلیسی مثل خیابان فلستین اشتباه بوده و در تابلو جدید هم نیز) ویا ایستگاههای اتوبوس و بخصوص صندلیهای آنها. شما ببنید پیادرو خیایان زند مگر چند سال است که تجدید فرش شده است ولی بخاطر عدم دلسوزی و کارشناسی دلسوزانه آنقدر کارها بدون تدبیر و با کیفیت پایین انجام می شود که خیلی زود نیاز به تجدید دارند. و بالاخره مثنوی و هفتاد من کاغذ.
سلام انشاا…. بزودی شاهد تحولی مهم در این زمینه خواهیم بود که حاصل همکاری شهرداری شیراز و سایت لیمو است که پس از آسیب شناسی و تحقیق برای اولین بار تصمیم به از بین بردن انگیزه دیوار نویسی گرفته شده است نه پاک کردن دیوارها که همانا پاک کردن صورت مسئله است
دوستان هزینه برداشت اطلاعات و پیگیری آنها بسیار زیاد است و تا زمانی که انگیزه دیوار نویسی از بین نرود و تبعات آن برای نویسنده مشخص نگردد و پس از پاکسازی دیوار نویسی مجددی صورت نگیرد این معضل از بین نمی رود
طرح تلفن گویای شهری که ایده آن متعلق به سایت لیمو می باشد و شهرداری شیراز برای اولین بار در سطح کشور آن را توسط طراح (سایت لیمو)اجرایی می کند شیوه مناسبی را برای برخورد با این ناهنجاری را در پیش گرفته است اما برای شروع به این سوال پاسخ دهیم آیا شما و خانواده اتان تا به حال از این دیوارنویسی ها جهت رسیدن به یک نیاز شهری ( جوشکار سیار تخلیه چاه لوله باز کنی ……..) استفاده کرده اید یا نه ؟ ؟؟؟؟؟ و اگر استفاده نکرده اید از کجا به اطلاعات این خدمات دسترسی پیدا می کنید ؟؟؟؟؟؟؟
سلام من تا الان از هیچ کدام یک از این دیوار نویسی ها استفاده نکردم بجاش از تبلیغات کاغذی که در درب منزل گذاشته می شود استفاده میکنم
آقا یکی نیست جلوی این تبلیغ منزل مبله رو بگیره؟؟؟ کلن داره گند میزنه به شهر.تازیگیا شهرداری هر کجا رو که رنگ زده.باز اومدن روش نوشتن منزل مبله