شیراز کهن از اینجا شکل گرفته است، (برم دلک)یادگاری مربوط به دورانساسانیان که در ۸ کیلومتری شرق شیراز قرار دارد رو به نابودی است.
شیراز قدیم بسیار پهناور بوده و منطقه برم دلک بخش مهمی از آن به شمار می آمده است.این اثر تاریخی به دلیل وجود چشمه برم دلک یا همان چشمه دل انگیز به این نام معروف شده است.
بصیریکارشناس فنی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس گفت: اثر تاریخی برم دلک شامل سه نقش برجسته است که یکی از نقش ها شاپور یکم و دیگری صحنه ازدواج بهرام دوم را نشان می دهد و برخی هم آن را منسوب به اردشیر بابکان می دانند. اما اکنون این اثر تاریخی به دلیل وجود همسایه های جدید حال و روز دیگری دارد.
رقم زده، راه را بسته است. وی ادامه داد: همچنین بوی بد و ناخوشایند انبوه زباله ها هر بازدید کننده ای را فراری خواهد داد.
پژوهشگر تاریخ و فرهنگ ایران افزود: چشمۀ هزاران سالۀ «بَرم دِلک» به علت بی مهری ها و دست اندازی های انسانی خشک شده است. آریا اظهار کرد: ریختن فاضلاب کارخانۀ صنعتی به درون چشمۀ کهنسال «بَرم دلک» که در عرصه محوطه و بدون پروانه برپا شده بوده، یکی از علل خشک شدن چشمه است.
آریا پژوهشگر تاریخ و فرهنگ ایران تصریح کرد: شهرداری بدون هماهنگی و استعلام از سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، پشت کوهی که سنگ نگاره های ساسانی بر آن تراشیده شده را کنده و گود کرده است که در واقع، بخشی از عرصه محوطه تاریخی «برم دلک» به شمار می آید و این در حالی است که هرگونه دخل و تصرف و یا ویرانی در آثار تاریخی و فرهنگی که به ثبت ملی نیز رسیده باشد، بر اساس مادۀ ۵۶۴ قانون مجازات اسلامی جرم به شمار می آید و پیگرد قانونی خواهد داشت و این موضوع بر روی تابلوی این اثر تاریخی نوشته شده و در دید همگان قرار گرفته است.
وی ادامه داد: میراث فرهنگی در این خصوص مکاتباتی با شهرداری انجام و دستور توقف این منظر طبیعی و تاریخی را داده است. آریا پژوهشگر تاریخ و فرهنگ ایران تصریح کرد: به گفته کارشناسان میراث فرهنگی تاکنون هیچ کاوش باستان شناختی و بررسی و پژوهشی در این محوطه ارزشمند باستانی انجام نگرفته است و سراسر محوطه پر از یادمان های تاریخی فرهنگی است.
وی بیان کرد: در حریم کوهی سنگ نگاره های ساسانی نامدار به «برم دلک»، معدن شن و ماسه از سوی شهرداری برپا شده است و انفجارهای پی در پی در کوه، لرزه بر اندام بی دفاع یادگارهای ساسانیان انداخته و تهدیدی جدی برای آن ها به شمار می آید.
آریا افزود: شهرداری بدون هماهنگی و استعلام از سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اقدام به برپا کردن معدن شن و ماسه در کنار این اثر تاریخی کرده است.
بصیری کارشناس فنی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نیز با تایید این موضوع اظهار کرد: هرگونه اتفاقی که موجب مخدوش شدن حریم منظری شود غیرقانونی است و با این موضوع برخورد می شود.
وی تصریح کرد: انتظار داریم شهرداری شیراز توجه بیشتری به حریم و ضوابط حریم آثار تاریخی داشته باشد. همچنین پارسایی سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس و نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با اهالی رسانه و مطبوعات اظهار کرد: در سال ۹۳ شورای شهر مصوبه ای داشته است که بودجه ۴ میلیارد تومانی را برای تبدیل منطقه برم دلک به یک منطقه گردشگری تخصیص داده اما از سال ۹۳ که وی در شورا بوده تاکنون هیچ تغییری در وضع منطقه برم دلک ایجاد نشده است.
بصیری کارشناس فنی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در خصوص این موضوع گفت: میراث فرهنگی از این مبلغ اطلاعی ندارد و موضوع باید از شهرداری پیگیری شود. در تماس تلفنی که با مسئولان شهرداری شیراز و همچنین شهردار منطقه ۷ صورت گرفت وی اظهار کرد: به علت مشکلات موجود مصاحبه را صلاح نمی دانم.(!)
مجموعه تاریخی برم دلک با شماره ۷۱ در ۱۵ دی ماه ۱۳۱۰ خورشیدی به ثبت ملی رسیده است. برم دلک به علت استقرار در جداره کوه، نگهداری از آن نیاز به کارهای فرهنگی و مشارکت بیشتر مردم و سازمان ها دارد. جایی که می تواند مکانی جذاب برای گردشگران باشد بر اثر تخریب از آن زیبایی و جذابیت خبری نیست، آیا وقت آن نرسیده دستی از محبت بر سر و روی آن کشیده شود؟
ینی ادم از این همه بی مسئولیتی خون گریه میکنه. اخه چرا یه ذره احساس مسئولیت ندارین شما. مگه اینا اثار بجامانده از نیاکان خودتون نیست؟ مگه اثار تاریخی اسرائیله؟!
همچین صحنه هایی رو ادم فقط تو ایران میبینه. واقعا متاسفم
اینا از بی مسولیتی نیست. اینا بخاطر اینه که شیراز شده سومین حرم دیگه بقیه داستان رو خودتون میدونید
گنجی بود آنجا که رندان دزدیدند و کسی نفهمید
تاریخ هزار ساله این شهر حول شاه چراغ شکل گرفته..
نام سومین حرم اهل بیت، تصدیق تاریخ این شهره..
می گوییدچرا سومین حرم اهل بیت؟ چون تاریخ می گوید، مردم شریف این شهرهزار سال است که مذهب را بر هرچیزی ترجیح داده اند…
نادانان تاریخ بخوانند…..
و مهاجران به این شهر بدانند..(آنانکه تمام پست های مدیرتی این شهر را به ناحق گرفته اند و با بی سوادی هر چه تمام تر با قبیله بازیشان کمر به تخریب این شهر بسته اند..)
هویت این شهر یک هویت مذهبیه ..
البته لازم نیست تاریخ این شهر را بخوانند، بروند از نزدیک ببینند..
۱۴۰۰ سال است که این شهر حول شاه چراغ(ع) شکل گرفته است…
کدان شهر ایران اینقدر مسجد تاریخی دارد، قیاس کنید، کتابهای مساجد تاریخی شهر های ایران موجود است… جاهلانه سخن نگویید ..
حالا بماند متولیان فعلی بی سواد شاه چراغ چه بر سر تاریخ اسلام این شهر آوردند…
شاه چراغ (ع) به دلیل جهالت طرفدارانش ، مظلوم است و الا ایشان و مقام علمی و انسانی اشان بر مردمان اهل دل کاملا عیان است..
اینو تاریخ می گه و نام سومین حرم اهل بیت تصدیق تاریخ است..
شیراز هرچی داره از نور ملکوتی شاه چراغ داره اگه حافظی حافظ شد و فخر جهان شد، نبود مگر به بود شاه چراغ(ع). این را آگاهان و هشیاران عالم می فهمند .
نادانان بدانند..
نه سنگ پاره های بهرام گور و نه شاپور و غیره ..هویت دارالعلم و دارالعرفا و قطب عرفان شرق، یعنی شیراز ، نبوده و نخواهد بود.
البته بی سوادی و بی مسئولیتی شهرداری چی ها، این ها دشمنای درجه یک عدالتند، هر جا عدالتی باشه شمشیر به دستند تا نابود کنند روح عدالت و برابری انسانها رو چون ….، داد چه کسی رو در نیاورده، این ها برای آثار باستانی از داعش هم بدترن…
بهرام که همه عمر گور گرفت دیدی که چگونه گور بهرام گرفت