«خبرجنوب» نوشت: کارشناسان می گویند به جای دنبال مقصر گشتن باید برای نگهداشت اندک منابع آب موجود فکری کرد.
یک متن و هزار ادعا
بدون مقدمه چینی میرویم سر اصل مطلب. این هفته، داغترین موضوعی که در شبکه های اجتماعی دست به دست میشد؛ ادعا میکرد مشکل نباریدن باران در فارس «صنایع نفت، گاز و پتروشیمی عسلویه» است؛ همان «پارس جنوبی» که تا سالهای سال، ایرانیان به آن میبالیدند. این البته نخستین بار نبود که عاملی عجیب برای نباریدن باران در فارس پیدا میشد. همین چند هفته پیش محمد حقنگر، عضو شورای اسلامی شهر شیراز گفته بود: «خشکسالی امروز فارس و کشور به دلیل بدعهدی آمریکا در اجرای برجام و پروژه «هارپ» و دخل و تصرف در اتمسفر و تاثیر آن بر پروژه خشکسالی ایران است». البته چند سالی پیش از آقای حقنگر، محمود احمدی نژاد رئیس دولت دهم هم ادعا کرده بود که ابرهای ایرانیان را آمریکاییها از میان میبرند؛ این ادعا البته همزمان با شرایطی بود که خشکسالی به اوج رسیده ولی سوءمدیریت منابع آب، کار را به جایی رسانده بود که عمق چاهها در فارس به ۶۰۰ متر رسید و دولتهای نهم و دهم هیچ کاری در برخورد با این وضع نکردند.
اکنون اما مردم خود دلیل تازهای برای نباریدن باران یافتهاند که البته منشا اصلی انتشار این خبر مشخص نیست. متن این پیام واتس اَپی این است: «اطلاعیه از طرف جمعی از کارشناسان، محققان، مهندسان و دبیران جغرافی برای مسئولان و مردم شریف استان فارس: پس از حدود ۲ سال تحقیق و بررسی مشخص شده است که خشکسالی که اکنون استان فارس را در برگرفته است. به خاطر کمبود نزولات آسمانی نیست بلکه آلایندهها و گرمای متساعد شده از نیروگاه عسلویه باعث میشود ابرهای بارش زا پراکنده شوند به طوری که در پاییز امسال ما حدود ۲۰ بارش را به همین خاطر از دست دادیم. شایان ذکر است در آن سالی که پیشنهاد تاسیس نیروگاه ها داده شد عدهای کارشناس تذکر دادند که این نیروگاه درآمد فوق العاده زیادی خواهد داشت ولی به مرور باعث خشکسالی شدید خواهد شد که اکنون شاهد این امر هستیم و کل استان فارس طی ۵ سال آینده تبدیل به بیابان خواهد شد. ما فقط در چند صورت میتوانیم از این بحران جان سالم به در ببریم یا باید اکنون از همان درآمد هنگفت عسلویه، آب خریداری شود و آبهای ذخیره شده را برای سالهای بعد نگهداری کنیم و یا مانند کشورهای خارجی که با بحران خشکسالی روبرو هستند نیروگاه هستهای آب شیرینکن تاسیس شود و یا فعالیت نیروگاه عسلویه متوقف شود. همشهری عزیز این پیام را جدی بگیرید و برای دیگران ارسال کنید تا به دست استانداران و نمایندگان شیراز در مجلس برسد بلکه تدبیری بیندیشند در غیر این صورت خودمان و فرزندانمان شاهد مشکلات و بحران بیآبی خواهیم شد همانطور که از تابستان گذشته این بحران شروع شده و تعدادی روستا آبشان جیرهبندی و بیکاری عزیزانشان را متحمل شدند».
این متن در یک کلام، مشکوک است؛ از طرفی به خاطر نوع ساختار نوشتاری آن، به نظر نمیرسد که کارشناسان آن را نوشته باشند بلکه بیشتر به نظر میرسد که کسی شب هنگام موبایل خود را به دست گرفته و متنی را نوشته و در فضای مجازی منتشر کرده. این متن البته در نقاطی هم بحثهایی منطقی را به میان میآورد؛ اینکه فارس تا ۵ سال آینده – دست کم بخشهایی از این استان – میخشکد و این چیزی نیست که بر کسی پوشیده مانده باشد.
متن همچنین سخن از مشکلات عدیده اجتماعی به میان میآورد که همه این موارد پیش از انتشار این متن، در گفت و گوی کارشناسان با سرویس گزارش «خبرجنوب» به تفصیل مورد بررسی قرار گرفته است. این متن در عین حال هرچند در برخی بندها کمی علمی به نظر می رسد اما مواردی را مطرح می کند که کمی عجیب است؛ برای نمونه میگوید باید با پول درآمد عسلویه آب خرید یا عسلویه را تعطیل کرد که این ادعا تنها برای کشورهایی که صنعت نفت و گاز دارند و تعطیلی صنایع ایران برایشان سودآور است میتواند خوشایند باشد.
جز این، متن تلاش میکند انتقال آب خلیج فارس و شیرین کردن آن را مطرح کند که کارشناسان نسبت به پیامدهای به شدت زیانبار آن -حتی زیانبارتر از خشکسالی- بارها هشدار داده اند. اما آیا به راستی مجتمع نفت، گاز و پتروشیمی عسلویه میتواند باعث از میان رفتن ابرهای فارس شود؟
عسلویه ابرها را بارور می کند؟
امسال فارس به شکل کم سابقهای با کاهش بارندگی و افزایش دما روبرو شده است؛ آنچه معصومه ابتکار، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در متنی که شبکه تلگرامی اش منتشر کرده، آن را نشانه تغییر اقلیم میداند. نمیتوان انکار کرد که تغییر اقلیم ناشی از فعالیتهای گسترده صنعتی و گرمایش زمین است. به این ترتیب وجود مجتمع عسلویه هم بخشی از همان صنایعی است که کره زمین را میرود که تا ۲ درجه گرمتر کند. اما آیا به طور خاص، این نیروگاه به تنهایی میتواند، آن طور که این متن ادعا می کند، ۲۰ سامانه بارشی را از میان ببرد؟ پاسخ رئیس مرکز ملی بارورسازی ابرها این است: نه. آن طور که محمد مهدی جوادیان به سرویس گزارش «خبرجنوب» میگوید اگر آلایندههایی که از مجتمع عسلویه خارج میشود، اندازهای در حد مشخصی داشته باشد، حتی میتواند ابرها را بارور کند؛ او ادامه میدهد: «اگر این آلاینده ها ابعادی در حد نیم تا ۶ دهم تا یک میکرون داشته باشد و در ارتفاع منساب ابرها قرار بگیرد به باروری آنها کمک میکند کما اینکه ما همین روش را در بارورسازی ابرها به کار میبریم».
جوادیان البته یکی از بنیادیترین شاخصههای علم را مورد تاکید قرار میدهد؛ اینکه بدون مطالعه نمیتوان اثر و پیامدهای یک عامل را مشخص کرد و از آنجا که درباره عسلویه مطالعهای صورت نگرفته نه میتوان ادعا کرد که ابرها را بارور میکند و نه اینکه سامانههای بارشی را از میان می برد. او میگوید: «نه تنها استان فارس بلکه سراسر ایران درگیر خشکسالی و کاهش بارندگی هستند. هم اکنون بارشها در استان اصفهان و حتی استانهایی چون آذربایجان شرقی و غربی هم کاهش پیدا کرده است. به همین خاطر این ادعا را باید به صورت علمی بررسی کرد».
این طور که رئیس مرکز مطالعات باروسازی ابرها میگوید، امسال در فارس ۳ پرواز و در اصفهان ۲ پرواز برای بارورسازی ابرها انجام شده اما سامانه بارشی بیشتری در این استان ها موجود نبوده که فعالیتی بیش از این انجام شود. ضمن اینکه منابع مالی که قرار بوده از داخل فارس برای بارورسازی ابرها تامین شود، تامین نشده است.
سرمان گرم مار شد،
از عقرب غافل شدیم
مصریها یک ضرب المثل دارند که می گوید: «سرمان گرم مار شد، از عقرب غافل شدیم». اگر کسی به راستی از سر دغدغهمندی مطلب اثرگذاری پارس جنوبی بر کاهش بارندگیهای فارس را در فضای مجازی منتشر کرده باید این نکته را هم به یاد داشته باشد که منابع آبی فارس را نه صنایع بزرگ بلکه مردم و کشاورزان عادی از میان میبرند و مسئولان هم در برخورد با این پدیده کار اثرگذاری نکرده اند؛ چه اینکه خود آنان از سوءمدیریت آب در فارس سخن به میان میآورند.
ضمن اینکه هرچند خشکسالی اخیر میتواند به خاطر تغییر اقلیم- و نقش انسان در این تغییر- کاملا کار انسان باشد ولی در گذشته هم خشکسالی در فارس بیشمار رخ داده است البته متفاوت با این خشکسالی که از سال ۸۵ گریبان گیر فارس شده است. در خشکسالیهای گذشته، هر بار بارشها کاهش پیدا میکرد، مردم و کشاورزان تا جایی که میتوانستند مصرف آب را کم می کردند ولی در خشکسالی اخیر – به ویژه در طی فعالیت دولتهای نهم و دهم- نه تنها کشاورزان خود به مصرف بیرویه آب آن هم به صورت سنتی و غرقابی ادامه دادند بلکه دولت آنها را به این کار تشویق میکرد؛ چه اینکه فارس در جریان همین خشکسالی رتبه نخست تولید گندم کشور را به دست آورد.
این است که سیاوش محمدی، معاون طبیعی اداره کل محیط زیست فارس به سرویس گزارش «خبرجنوب» میگوید: «به جای بحثهای حاشیهای در واتس اَپ و تلگرام باید بر منابع آبی که داریم تمرکز کنیم و نگذاریم این منابع هم از دست برود. امروز ما منابع محدودی در دست داریم ولی بیش از اندازه مصرف میکنیم. باید روی داشتهها برنامهریزی شود تا بیش از این با فرونشست زمین و هزار و یک مشکل دیگر روبرو نشویم».
محمدی پیش بینی میکند که با ادامه این وضع، در آینده نزدیک از میان رفتن منابع آب بر مهاجرتها باز هم خواهد افزود؛ و به این ترتیب دست کم بخشی از پیش بینی آن متن واتس اَپی درست از آب درخواهد آمد؛ اینکه فارس میخشکد و مردمش چاره ای جز آوارگی نخواهند داشت.
این شایعات بی اساس عوام فریب و بدون تردید برادران مافیایی سدساز رواج می دهند که ذهن مشوش عوام و از عقرب (افت شدید سطح آب های زیرزمینی، خشک شدن تالاب ها و دریاچه های استان و تولید بی رویه و ارزان محصولات کشاورزی ) به سمت مار (خشکسالی) منحرف کنند.
حالا که عسلویه اینقدر برای استان ما دردسر داره و نیروهای استان فارس هم بدلیل بومی نبودن چندی پیش از اونجا اخراج شدند و کلی چیزای دیگه. حتی بدلیل توانمندی بیشتر استان فارس برای جذب سرمایه گذار در بخش نفت و گاز بهتره هر چه زودتر نمایندگان استان پیگیر الحاق عسلویه به فارس باشند.
این حق دیرینه ی ماست. چرا ما رو از سواحل استان فارس محروم کردند. الحاق عسلویه و پارسیان به فارس با اوضاع موجود حق مردم ایران هست. تا استانی توانمند تر بتونه از خلیج تا ابد همنامش استفاده ی بهینه ای انجام بده. دولت باید این کار رو بعنوان هدیه ای به مردم ایران اجرایی بکنه!
دوست عزیز ، کل بحث این مقاله سر اینه که حرفای غیر علمی و غیر منطقی رو از هرجا شنیدیم قبول نکنیم. بعد شما این نظرای متعصبانه رو مینویسین؟ من یه شیرازیم که تو استان بوشهر کار میکنم. اگه فکر میکنید بوشهر توانایی صیانت از خلیج فارس رو نداره، استان فارس هم تا حالا کاری برای حراست از تخت جمشید و بقیه دارایی هاش نکرده. عسلویه یه سرمایه ملی هست. نه فارس، نه بوشهر و نه جای دیگه
در کل توانمدی های بیشتر شیراز که بر کسی پوشیده نیست. توی مسائل پتروشیمی، ساخت مترو، نیروگاه های خورشیدی و بسیاری موارد دیگه شیراز و استان فارس در چند مدت اخیر نشون داده که چقدر استان پیشرویی هست. (اینها آخرین وقایعی بود که اتفاق افتاده) تازه اکثر اوقات تولیدات قطعات یدکی مورد نیاز در صنعت نفت هم در شیراز تولید میشه و هر چند وقت یکبار در اخبار اگه کوش کرده باشید متوجه میشوید که به همت متخصصان شیرازی در تولید فلان قطعه ی یا فلان پمپ یا فلان تجهیزات نفتی خود کفا شدیم در حالی که چنین خبری از بوشهر یا خوزستان بگوش نمیرسه، بعدشم شما تاحالا متوجه نشدی چرا شیرازیها اجازه ندارند به تخت جمشید اونطور که شایستشه رسیدگی کنند؟ توی بحث فرهنگی و گردشگری تا جایی که گذاشتند کارمونو بکنیم داریم بزرگترین طرح فرهنگی کشور تحت عنوان موزه ی مشاهیر ادبی جهان رو میسازیم ، بزرگترین هتل های کشور رو ساختیم و میسازیم، به یکی از بهترین مجموعه ی تئاتر کشور رو داریم میسازیم، از سال گذشته در راستای بهبود باغوحش شیراز ، این باغوحش رو دارند تعویض میکنند تا شیراز یعنی اولین شهر دارای باغوحش کشور ، دارای تنها باغوحش استاندارد ایران هم بشه، تا جایی که گذاشتند کارمونو انجام بدیم، بزرگترین بیمارستانهای کشور و خاورمیانه رو ساختیم یا در حال ساختن هستیم و در زمینه ی دانشگاهی با اتکا به توان داخلی دومین دانشگاه علوم پزشکی برتر ایران، سومین دانشگاه جامع برتر کشور و یکی از بهترین دانشگاه های صنعتی کشور رو داریم و خیلی چیزهای دیگه. بله حق با شماست اگه مثل احیای تخت جمشید و ایجاد امکانت اطرافش جلومونو بگیرند نمیتونیم کاری بکنیم و لی هرجا دستمونو باز گذاشتند در اون فاکتور بهترین یا جز بهترینها بودیم. پس متوجه شدی از روی تعصب نگفتم عسلویه و پارسیان باید به عنوان هدیه ای به مردم ایران، به فارس ملحق بشه؟
بانفع ملت ایران هست که عسلویه و پارسیان به استان فارس ملحق بشه.
علاقه شما به شهر شیراز واقعا قابل ستایش هست. فقط چند مورد رو من خدمتتون بگم. فارس داره چوب کشاورزی غیراصولی رو میخوره، چاه های آب غیرمجازی که زده میشن باعث خشکسالیه . نه چیز دیگه. در ضمن پروژه هایی که نام بردین هیچ کدوم بالفعل وجود ندارن. شاید بهتر باشه آینده فارس رو با آینده دیگر استانها مقایسه کنین. اگه به پتروشیمی باشه، که هیچ استانی در آینده هم به تعداد الان بوشهر نداره. اگه بحث نیروگاه باشه، بوشهر نیروگاه اتمی داره. یه سری سرمایه های ملی هستن که متعلق به همه هستن. همونطور که حتما استحضار دارین بیش از ۵۰ درصد تولید ناخالص داخلی مربوط به سه استان بوشهر، خوزستان و کهگیلویه و بویراحمد هست. اگه مردم این سه استان بگن ما حقمون خیلی بیشتر از این چیزایی که داریم هست، شما حاضرید بدون تعصب بهترین سرمایه استانتون (حالا هرچیزی) رو بهشون بدین؟؟
دانشگاه شیراز و علوم پزشکی جز بهترین دانشکاههای کشورند ولی صنعتی بهیچوجه. اینم بخاطر صنعتی نبودن استان هست.درمورد نیروگاهای خورشیدی فارس هم تاحالا چیزی نشنیده بودم.ولی در مورد هتل و مسافرخانه گفته های شمارو قبول دارم ولی اینو در حدو اندازه ای نمیدونم که بشه بهش اینهمه افتخار کرد و مدام تو هر محفلی تکرار کرد!منابع گفته هاتون ذکر کنید نمیشه که خودمون به خودمون نمره بیست بدیم!!مشک ان نیست که عطار بگوید مشک انست که خود ببوید..بنظر من اگه عسلویه وپارسیان به فارس ملحق بشن بدلایلی که همه میدونن اتفاقات مثبتی رخ نخاهد داد. هر موقع تونستیم از چیزایی که داریم استفاده کنیم اون موقع میتونیم دنبال چیزای دیگه باشیم.الان وضعیت اثار تاریخی شیرازو ببینید چقد اسفناک هست اصلا رسیدگی نمیکنن.وضعیت کشاورزی غیر اصولی و دردی منابع زیرزمینی اب توسط برخی ها و.. خودمم علاقه دارم این شهرها به فارس ملحق بشن ولی بدلیل بی منطقی بعضی ها باید بگم کسانیکه دنبال الحاق عسلویه و پارسیان هستن بیشتر از اینکه منطق پشت ادعاشون باشه بدلیل احساس قدرت طلبی و علاقه به زندگی شاهانه هست.و از فوایدو امتیازات ان ذره ای اطلاع ندارند.
من پاسخ محمد آقا و علی آقا رو در یک پیام میدم.
علی جان تقریبا تمام توانمندی هایی که بنده نام بردم یا بدلیل جذب سرمایه گذار هست ویا بدلیل هزینه کرد مردم خود شیراز و استان فارس پس لطف کنید پروژه های ملی بوشهر رو مطرح نکنید.
بحث جذب سرمایه گذار رو پیش کشیدم و تقریبا تمام پروژه هایی که نام بردم الآن فعال هستند، البته برخی هم تازه قراردادشون منعقد شده. منظورتونو از بالفعل بودن متوجه نمیشم. مثلا بزرگترین بیمارستان پیوند خاور میانه یا بزرگترین بیمارستان سرطان جنوب یا بزرگترین بیمارستان کشور و بزرگترین بیمارستان هوشمند خاور میانه تایید کننده ی توانمدی ذاتی شیراز در پیشبرد اهداف خودش هست.
من چنین چیزی رو قبول ندارم که بیش از پنجاه درصد تولید ناخالص داخل مربوط به این استانها باشند. اگه خواستید منبع هم براتون میارم. بوشهر با حساب کردن نفت هم تولید ناخالص داخلیش به گرد پای فارس نمیرسه. با حساب نفت تولید ناخالص داخلی پنج استان اول بترتیب ، تهران ، خوزستان ، اصفهان،خراسان رضوی و فارس هست و بدون در نظر گرفتن نفت تهران ، اصفهان، خراسان رضوی ، فارس و خوزستان.
پس بوشهر در تولید ناخالص داخلی در برابر فارس حرفی برای گفتن ندارد. جالبه بدونید بیش از ۷۰ درصد تولید ناخالص داخلی در اون ۵ استانی که گفتم تولید میشه و ۳۰ درصد دیگه در ۲۶ استان دیگر که بوشهر و کهکیلویه و بویر احمد جز آنها هستند.
محمد آقا دانشگاه صنعتی شیراز درسته به خوبی دانشگاه جامع و علوم پزشکی نیست ولی حد اقل از تمام دانشگاه های جنوب کشور سر تره اگه دقت کرده باشید بنده هم نگفتم دانشگاه صنعتی شیراز فلان رتبه رو در ایران داره ولی در مورد علوم پزشکی و جامع ارم با قاطعیت گفتم. اخبار همه ی چیزهایی که من گفتم من جمله بزرگترین نیروگاه خورشیدی کشور با سرمایه گذاری خارجی در همین سایت موجوده و من حرفهای غیر مستند نزدم. تمام موارد فوق در سایت حاضر که از منابع رسمی خبر پخش میکنه هست. چطور شما هتلها رو در حدی نمیدونید که بشه بهش افتخار کرد؟ مگه هزینه ی ساخت این هتل ها یه قرون دوهزار هست؟ میدونی شیراز چنتا هتل لوکس ۴ و ۵ ستاره داره؟ کل هتلهای ۴ ستاره و پنج ستاره ی تبریز و اصفهان رو بذاری رو هم به اندازه ی هتلهای شیراز میشه. مثلا همین نیروگاه خورشیدی که شما ازش اطلاع نداشتی در لینک زیر میتونید ببینید.
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://shiraz1400.ir/%3Fp%3D28750&ved=0ahUKEwiwl8bM07TRAhXOzRoKHf3rAooQFghKMAg&usg=AFQjCNFl9SAW0klP-kxGbniTQ9wDP1JeZg&sig2=7swYg6mJlubVbTmzZcgcbg
خیلی کارها در جهت بهتر شدن بحران خشکسالی و حفظ منابع آب میتونن انجام بدن.ولی نمیدونم چرا دست رو دست گذاشتن!
در مورد مصرف آب توی بخشهای تخصصی مثل کشاورزی و ساختمان سازی و اینجور موارد که متخصصین مربوطه باید هرچه سریعتر راهکارهایی پیدا کنن و قوانینی گذاشته بشه.اما بطور عمومی تر و در مورد مصرف شهری که به نوبه خودش مهمه هم باید راهکارهایی بیندیشند.
متاسفانه مردم هم، خیلی اب هدر میدن.هر روزه شاهد جارو کردن حیاطها با شلنگ آب و شستن پیاده روها و جلو مغازه و خونه ها و شستن ماشینها با آب هستیم!!!
میتونن حداقل مواردی رو اجرا کنند از قبیل:
* قانون استفاده از شیرهای اتوماتیک در همه مراکز خدماتی-تفریحی-تجاری-اداره جات-پارکها و هرجایی که میتونن.هرچه گسترده تر بهتر.
(همگی روزانه شاهد هدر رفتن شبانه روزی آب توی مکانهای مختلف به دلیل شیرهای خراب و متاسفانه درست مصرف نکردن مردم هستیم…)
* نظارت بیشتر بر مصرف اب.
* اگاهی دادن بیشتر و وجود اشخاصی که بتونن و اختیار مقابله با کسانی که اب رو هدر میدن، داشته باشن.
* آموزش گسترده درست مصرف کردن.
*جلوگیری از فعالیت جاهایی مثه کارواشها و قالیشوییها و یا قوانینی که محدودترشون کنه.
* و یه قانونی بذارن و فکری کنن به حال کسایی که استخرهای شخصیشون روزانه از اب پر و خالی میشه برای لذتهای چند ساعتشون.که هر کدوم حداقل حجمی برابر یه اتاق سه در چهار رو داره.
* انجام تمهیدات و سیاستهایی در جهت برگرداندن اقلیم اصلی شیراز و دور شدن از اقلیم گرم و خشک که باز متخصصین در زمینه محیط زیست باید دست به کار بشن…
***و از همه مهمتر و کاربردی تر:
** بارور کردن ابرها**؛ درسته که هزینه داره ولی مطمینا هزینه و ضرری که از خشکسالی عایدمون میشه خیلی بیشتره…
در نهایت امیدواریم که شیراز نجات پیدا کنه و کل مملکت از خشکسالی دربیاد.
G
این مزخرفات چیه که مینویسید؟!!!
الله اعلم!
اگه تهران بودیم الان شده از خارج کارشناس میاوردند یه فکری کنن ولی ما فارس و شیراز هستیم عین خیالشون هم نیست
از نگاه علم هواشناسی برای بارش باران باید چند چیز مهیا شود از جمله ابر باران زا / رسیدن به نقطه شبنم/ ایجاد منطقه کم فشار/سرمای کافی/ جبهه هوای سرد و گرم/ که متاسفانه آلاینده های هوا از سمت عسلویه باعث ایجاد جوی پر فشار و اشباع در منطقه شده که امکان تشکیل فضای مناسب جهت بارش رو نمیدن همه مردم در پاییز ۹۵ مشاهده کردن ابر بود اما سرما برای بارش و ایجاد رطوبت کافی نبود در نتیجه نقاط کم فشار ایجاد نمیشد .
سلام.جا داره من اشاره کنم به اون دویتمون ک گفت چرا تعصب؟؟؟بله اقاب عزیز ما تعصب داریم ما شیرازیا و استان فارسیا تعصب داریم..رمز پیشرفت فارس تعصب و غیرته پسر.شیراز و عارس چندی با مشکلات خشکسالی روبرو شده کملود بارش اصلا اقتصاد فارسو نابود کرده و ما باید تعصب داشه باشبم.بله افا وقتی عسلویه اخراج میکنه کارکتای فارسی رو باس به نحوی تنبیهش کرد ک بفهمه چی بی چی هس.دقتی استاندار هرمزکان گنده تر از دهنشحرف میزنه باس به نحوی ادبش کرد و چناد درسی بهش داد ک بفهمه حدشو بدونه.بله اقا ما هر افدامی ک لازمه فارس از خشکسالی در بیاد باید انجام بدیم.باید پارسیان و عسلویه به فارس بزرگ ملحق شه.حق همیشگی فارس بوده.و دست کسانی ک بخوان سنگ اندازی کنن هم خورد مبکنیم.دیگه روا نیست فارس ایتهمه جفا بهش بشه.سکوت روا نیست.بله افا ابنا رو گفتم ک نشون بدم تعصب داریم و اینفدر اینارو میگم بارها هم گفتم ک ای عده ک پیشرفت فارسو نمیتونن ببینن دق کنن.توجه کن با تعصب تمام گفتم.
علی جان
۴۲ درصد گاز کشور از مهر فارس تامین میشه و فارس هم جز استانهای استخراج کننده نفت هست .
در استان فارس ۹ کارخانه سیمان هست . کارخانه های دایتی و رامک و یک و یک و ب ا و دمس و شام شام و صدک و پپسی و نوپرو ( اولین کارخانه سوسیس و کالباس گیاهی کشور ) و خیلی از صنایع بزرگ و کوچک دیگر هم در فارس هستند .
کارخانه های فولاد اقلید و نیریز و کوار هم در حال ساخت هستند .
امسال توی عسلویه بیش از شیراز بارون اومد.اگر قرار بود فلرهای عسلویه سامانه های بارشی رو از بین ببرند قاعدتا اول جلوی بارش در خود عسلویه رو می گرفتند
تسنیم گزارش میدهد
بارندگی در استان فارس ۷۵ درصد کاهش یافت/ثبت بیشترین میزان بارش در فیروزآباد
https://www.tasnimnews.com/fa/news/1395/11/05/1306548/%D8%A8%D8%A7%D8%B1%D9%86%D8%AF%DA%AF%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86-%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3-75-%D8%AF%D8%B1%D8%B5%D8%AF-%DA%A9%D8%A7%D9%87%D8%B4-%DB%8C%D8%A7%D9%81%D8%AA-%D8%AB%D8%A8%D8%AA-%D8%A8%DB%8C%D8%B4%D8%AA%D8%B1%DB%8C%D9%86-%D9%85%DB%8C%D8%B2%D8%A7%D9%86-%D8%A8%D8%A7%D8%B1%D8%B4-%D8%AF%D8%B1-%D9%81%DB%8C%D8%B1%D9%88%D8%B2%D8%A2%D8%A8%D8%A7%D8%AF
سلام اخه بابا عربستان اومده ابرها را باربر کرده یعنی گاز بارش زا زه هر کجا باران گرفت اگه باد نباشه که ابرها را حرکت بده اون منطقه آب میبره