سایت خبری – تحلیلی شیراز۱۴۰۰: بررسی و ریشه یابی انحرافات اجتماعی از اهمیّت زیادی برخوردار است. انحرافات و مسائل اجتماعی امنیت اجتماعی را سلب و مانعی برای رشد و توسعه جامعه محسوب میشود. به طور کلی، هر رفتاری که از آدمی سر میزند، متأثر از مجموعهای از عوامل است که به طور معمول در طول زندگی سر راه وی قرار دارد و وی را به انجام عملی خاص وادار میکند.
هر چند بررسی عمیق انحرافات اجتماعی مجال دیگری میطلبد، اما یکی از مهمترین عامل پیدایش انحرافات اجتماعی بیکاری و نبود سرگرمیهای مناسب در اوقات فراغت میباشد.
افراد گاهی اوقات برای رسیدن به آمال و آرزوهای بلند و دست نیافتنی و مدینه فاضلهای که رسانههای ملی و یا ماهوارهها تبلیغ میکنند، مرتکب جرایم میشوند. گاهی اوقات هم ارتکاب جرایم را فقط یک کار تفنّنی و به عنوان گذران اوقات فراغت میدانند با اینکه ممکن است در خانه و محیط اطراف خود مشکل حادی هم نداشته باشند که آنان را مجبور به ارتکاب رفتار نابهنجار نماید، ولی فقط به خاطر اینکه در چند روز زندگی خوش باشند، دست به ارتکاب اعمال خلاف عرف و اجتماع میزنند.
از دیدگاه جامعهشناسان و روانشناسان بیکاری یکی از ریشههای مهم بزهکاری و کجروی افراد یک جامعه است. بیکاری موجب میشود که افراد بیکار جذب قهوه خانهها و مراکز تجمع افراد بزهکار شده، به تدریج، به دامان انواع کجرویهای اجتماعی کشیده شوند.
از سوی دیگر، پخش شمار قابل توجهی از سریالهای تلویزیونی، از طریق صدا و سیما و یا شبکههای ماهوارهای خارجی، با مضامین زندگیهای مجردگونه غربی توأم با جذابیت، نشاط، رفاه، موفقیت و به طور کلی با تصویرسازی مثبت از این نوع زندگیهای از هم گسیخته، نقش مؤثری در تقویت انگیزه گریز از قید و بندهای خانوادگی و هنجارها، و ارتکاب جرایم اجتماعی ایفا کرده است.
تاثیر ورزشهای هیجان انگیز در ارتقاء سلامت روان و کاهش آسیبهای اجتماعی
بر اساس تحقیقات انجام ورزش به ویژه ورزشهای هیجان انگیز نقش موثری در احساس امنیت و آرامش روانی و اجتماعی برای افراد و جوامع و تأمین بهداشت و سلامتی و زندگی سالم دارد. تأثیر مهارتهای حسی-حرکتی و فعالیتهای ورزشی بر کنشهای ذهنی و تحول روانی، به حدی است که بسیاری از روانشناسان و کارشناسان تعلیم و تربیت معتقدند، این فعالیت ها میبایست جزو برنامههای موظف آموزشی قرار داده شود. آشنایی جوانان با برنامهها و روشهای مختلف فعالیتهای حسی و حرکتی، نه تنها سبب کنشهای ذهنی آنها میشود؛ بلکه موجبات نشاط روانی و سرزندگی، تقویت اعتماد به نفس و بهداشت روانی آنان را نیز فراهم می کند.
برخی از ورزشها توانستهاند علاوه بر ایجاد تندرستی و نشاط برای افراد از نگاه رفتارشناسی نیز موجب تخلیه انرژیهای نهفته در آنها به ویژه در جوانان و دختران جوان شوند، عوامل خطر آفرین ممکن است منجر به مخالفت خانوادهها برای ورود فرزندانشان به رشتههای هیجان انگیز ورزشی شود اما از آنجا که دوران جوانی فرصتی مناسب برای جذب هیجان و تخلیه انرژیهای غریزی است بعضی از ورزشها مانند کارتینگ، موتور سواری، اتومبیل رانی، پینت بال، پارکور، اسکیت، شنا، اسب سواری و… می تواند منبع خوبی برای تخلیه هیجان و سرگرمی جوانان باشد.
از نگاه روانشناسی و رفتارشناسی اجتماعی زمانی که جوانان و دختران جوان انرژیهای خود را در رشتههای پرهیجان ورزشی مصرف کنند دیگر گرایش و علاقهای به رفتارهای پر خطر اجتماعی مانند رانندگیهای خطرناک در خیابانها ندارند.
آدرنالین راز شادی
زندگی انسان جوری طراحی شده که تجربهای لذتبخش باشد و هزاران سال تجربه بقای نوع بشر نشان میدهد هر چیزی که به بقا کمک میکند، احساس خوبی هم به ما میدهد و میتواند شادیآور و لذتبخش باشد. همانطور که لابد خودتان هم حدس میزنید، در درک شادی، مغز به شدت تاثیرگذار است و آنچه مغز ما را وادار به درک این حس میکند، تعدادی مولکول شیمیایی است که ترشحشان در موقعیتها و شرایط مختلف میتواند منجر به بروز احساس شادی و نشاط و لذت و سرخوشی شود. به همین دلیل هم است که گاهی یک کار خطرناک و هیجان آور به تجربهای لذتبخش تبدیل میشود. مهمترین این ترکیبها آدرنالین است که هر صحبتی از هیجان و خطر و استرس در میان باشد، نامش به میان کشیده میشود.
افسردگی ناشی از کم تحرکی، بیبرنامه بودن و عدم داشتن هدف در زندگی است، فرد ورزشکار به خصوص فردی که در زمینه ورزش موتور سواری فعالیت میکند در طول روز وقت زیادی را صرف انجام تمرین در پیست میکند که این عامل به همراه هدفهای طولانی مدت در جهت رسیدن به قهرمانی میتواند منجر به کاهش خطر ابتلا به افسردگی و بیماریهای روانی شود.
زمانی که فرد ورزشکار با تلاش و برنامه ریزی به اهداف ورزشی خود دست پیدا میکند، طرز تفکر و اعتماد به نفس وی نیز افزایش مییابد و فرد به این نتیجه میرسد که پس از این با تلاش و پشتکار میتواند حتی تمام مشکلات شخصی و روزمره خود را با اعتماد به نفس حل کند.
امروزه ورزشهای حرفهای در مقیاس جهانی کسب وکارهایی با گردش مالی قابل توجه بهشمار میروند و ورزشهایی همچون موتورسواری تعامل و همافزایی متقابلی با بخشهای مختلف صنعت و تولید دارند. در ایران نیز فعالان صنعت و تولید کشور علاقهمند به ارتقای همکاری با فدراسیونها و رشتههای ورزشی هستند و دولت نیز میتواند با قوانین حمایتی، مشوقهایی برای صنایعی که در راستای توسعه ورزش فعالیت میکنند، درنظر بگیرد.
ایجاد دهکده بین اللمللی ورزشهای هیجان آور در شیراز
شیراز با موقعیت جغرافیایی و آب و هوای مناسبی که در سطح کشور و همچنین در خاورمیانه دارد میتواند میزبان مسابقات بین اللمللی باشد.
با ایجاد دهکده ورزشی در نزدیکی شهر شیراز، جوانان و خانوادههای مشتاق جهت گذراندن اوقات فراغت خود میتوانند به این مکان مراجعه و از تماشای ورزشهای هیجان آور و تفریح سالم لذت ببرند. از دیگر مزایای این دهکده اشتغال زایی تعداد کثیری از جوانان بیکار میباشد که با ایجاد مراکز مختلف در این دهکده رونق اقتصادی و جذب سرمایه گذاران داخلی و خارجی را نیز به دنبال خواهد داشت.
استانهای تهران، اصفهان، قم و خوزستان اقداماتی از این قبیل را در سالهای گذشته انجام دادهاند و در حال توسعه آنها هستند، ولی استان فارس با موقعیتی جغرافیایی مناسب و مناطق مختلف توریستی در شهر شیراز پتانسیل برگزاری مسابقات بین اللمللی را خواهد داشت.
از جمله ورزشهای هیجان آوری که در این دهکده میتوان پیش بینی کرد:
پیست اتومبیلرانی فرمول ۱ بین اللمللی
پیست اتومبیلرانی در رشتههای دریفت، درگ، کارتینگ و اسلالوم
پیست اتومبیلرانی آفرود
پیست موتورسواری موتو جی پی بین اللمللی
پیست موتورسواری آفرود در رشتههای مختلف
پیست موتورسواری تریال و تریل
پیستهای دوچرخه سواری
پیستهای اسکیت و اسکیت بورد
پیست اسب سواری
پیستهای دو ومیدانی
زمینهای فوتبال
استخر و ورزشهای آبی
زمینهای مخصوص ورزشهای پارکور
زمینهای تنیس
زمینهای پینت بال
همچنین ایجاد مراکز تجاری، خدماتی، درمانی و پارکینگها از جمله مراکزی هستند که میتوانند به عنوان مکمل در کنار این مراکز قرار گیرند.
سازمان ورزش و جوانان با همکاری و هماهنگی ارگانها و نهادهای همچون شهرداری شیراز، نیروی انتظامی و بخشهای خصوصی میتواند با احداث این دهکده در جهت رشد ورزشهای هیجان آور، جوانان را از محافل غیر اخلاقی و قهوه خانهها به میادین ورزشی کشانده و در نتیجه شاهد کاهش جرائم و آسیبهای اجتماعی و ارتقاء سلامت اجتماعی در سطح استان شوند.
ستواندوم امین ملکزاده کارشناس اداره مستندات اجتماعی- معاونت اجتماعی و دبیر هیئت موتورسواری و اتومبیلرانی فرماندهی انتظامی استان فارس
تا چند ساله آینده پارکور ورزش اوله تمام کشور های جهان میشود پارکور رو جدی بگیرید
حالا ساخت یه همچین دهکده ای در چه مرحله ای قرار داره؟ تصمیماتی هم در این زمینه گرفته شده؟
شیراز۱۴۰۰ سلام علیکم چشم همه مسولین در ۳۷ سال گذشته دنبال این بود که یه دختر و پسری سلام کنند بگیرنشون وابرویشون رو ببرن حالا که جمعیت جوان ما به سمت میانسالی وازدواج سفید وانواع واقسام اعتیاد و بیماری دارد می رود چی کجا مقصر اسراییل یاامریکا نه شرقی نه غربی چهاردهه وای قیمتش چنده حیف که جوان نمی شویم شاید وقتی دیگر حداقل هر عملیاتی ۲۰ سال وهر حرکتی ۲۰ سال کی کجا جواب پس می دهند خدا هم در ساخت جهان اینقدر کند همل نکرد