غریو لودرها و بلودوزرها ، نوید بخش روزهایی پر کار و پر رونق برای احداث سد استراتژیک تنگ سرخ در محور شمال غرب شیراز دارد ، سدی که در اهداف آن توسعه توریسم و گردشگری ، احیای باغهای قصر دشت شیراز و پرداختن به فضای تفریحی و گردشی شیراز در نظر گرفته شده است.
سد تنگ سرخ که به صورت مشارکتی با عقد قرار داد بین شهرداری شیراز به نمایندگی از استانداری فارس و وزارت کشور و سازمان آب منطقه ای فارس به نمایندگی از وزارت نیرو در حال احداث است تا همین چند ماه پیش حال و روز خوبی نداشت و کارگاههای آن تا آستانه تعطیلی پیش رفت.
بر اساس توافقنامه موجود نیمی از هزینه و اعتبار احداث این سد توسط شهرداری شیراز می بایست تامین شود و سازمان آب منطقه ای فارس به عنوان مجری طرح مابقی اعتبارات را در مراحل بعد تامین خواهد کرد.
طی ماههای اخیر با تلاش مسوولان استان فارس و مسوولان کشوری که بارها از کارگاه این سد دیدن کرده اند اختلافات و سوء برداشت ها از توافقنامه بر طرف گردید و در بازدیدی که اخیرا خبرنگاران و اصحاب رسانه از کارگاه این سد داشتند تکاپوی ماشین آلات سنگین و همت و جدیت کارگران و کارشناسان برای تجهیز کارگاه و فعالیت در این عرصه سد سازی قابل مشاهده بود.
مهندس محمد حاج رسولی ها معاون وزیر نیرو و رییس سازمان مدیریت منابع آب ایران در بازدید اخیر خود از کارگاه سد تنگ سرخ از روند اجرایی این طرح ابراز رضایت کرد.
مهندس حمید رضا دهقانی مدیر عامل سازمان آب منطقه ای استان فارس نیز از اختصاص ۵۲ میلیارد ریال اعتبار به این طرح خبر داد و گفت : این مبلغ از محل اعتبارات شهرداری شیراز به سد تنگ سرخ اختصاص یافته و در حال حاضر کارگاهای این سد فعال است.
وی اظهار داشت : احداث سد تنگ سرخ در یک برنامه پنج ساله هدف گذاری شده و به شرط تامین منابع مالی و اجرای کامل توافقنامه امید است در موعد مقرر به بهره برداری برسد.
مدیر عامل سازمان آب منطقه ای استان فارس فضای کلی بین شهرداری شیراز و سازمان آب منطقه ای ودیگر مسوولان استان فارس برای اجرای این طرح را خوب توصیف کرد و یاد آور شد : اجرای این سد در مرحله کار خاکبرداری و تجهیز کارگاه است و فعالیت های خوبی در کارگاه در حال انجام است.
مهندس علیرضا پاک فطرت شهردار شیراز نیز در بازدیدی که اخیرا از سد تنگ سرخ شیراز داشت شروع پروژه و فعالیت کارگاه را خوب توصیف و ارزیابی کرد و گفت : رودخانه ای که ما آن را به نام رودخانه خشک می شناسیم فرصتی برای توسعه شیراز و پرداختن به مسایل گرشگری است و با احداث سد تنگ سرخ و پر آب شدن این رودخانه امید است بتوانیم طرح های گردشگری را دراین کلان شهر اجرایی کنیم.
شهردار شیراز خاطر نشان کرد : سد تنگ سرخ یکی از راهکارهای استفاده از ظرفیتهای رودخانه خشک شیراز است و اجرای این سد موجب ساماندهی و حل بخشی از مشکلات ناشی از خشک بودن آن می شود.
پاک فطرت گفت: عملیات اجرایی سد تنگسرخ آغاز شده و در این پروژه طبق توافق ۵۰ درصد سهم شهرداری و ۵۰ درصد نیز سهم سازمان آب است، شهرداری سهم خود را با اجرای جاده دسترسی و تملک، پرداخت کرده و سازمان آب نیز قرار است به مرور سهم خود را پرداخت کند.
سد تنگ سرخ با طول تاج ۷۰۰ متر، ارتفاع ۸۵ متر، ۳۰ میلیون متر مکعب گنجایش مخزن و ظرفیت تنظیم ۱۷ میلیون متر مکعب آب درمحور شمال غرب شیراز در حال احداث است.
با اجرای سد .شیراز به کلی دگرگون میشه و بر روی هوای شهر هم تاثیر مثبت داره
هشدار آهنگ کوثر برای نجات شیراز!!
یک دانشمند نامی وطن با وجاهتی ملّی و اعتباری بینالمللی اخیراً هشدار داده است که
اگر مدیریت آب استان فارس بر ساخت سدی به نام به تنگ سرخ در بالادست دریاچه مهارلو اصرار بورزد، ممکن است آیندگان دیگر شیراز را خانهی دانش ننامند، بلکه دیار فرزانگانی چون سعدی و حافظ با نام سرای نادانی در حافظه تاریخ ثبت شود! چرا؟ مگر چه اشتباه فاحشی رخ داده است؟ چگونه است که مدیریت حاکم بر آب کشور این اشتباه فاحش را نمیبیند؟ موضع مسئولان محلی در این میان چیست؟
نوشتار پیش رو، کوشیده است تا پاسخی ارایه دهد بر همهی این پرسشها …
سید آهنگ کوثر، استاد پژوهش در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس و بنیانگذار دانش آبخوانداری نوین در ایران را اغلب پژوهشگران و کارشناسان حوزه منابع طبیعی، محیط زیست و آب میشناسند؛ مردی که بیش از سه دهه از عمر خویش را برای معرفی یک جایگزین کمخطرتر، ارزانتر و کارآمدتر به جای سازههای بتونی غولآسا، مخرب و هزینهسازی به نام سدهای بزرگ مخزنی مصروف کرد تا ثابت کند، رمز رسیدن به تعادل در آبخوانهای کشور محتاج پیروی از آموزههای شگردی است ایرانی به نام آبخوانداری. شگردی که سبب شد تا از سوی سازمان ملل متحد، چندین جایزهی بینالمللی را به عنوان قهرمان آب تصاحب کند و البته هرگز آن گونه که جهانیان او را ستودند، مافیای سدسازی اجازه نداد تا وی در داخل کشور هم شناخته شده و ابتکارش به درستی به اجرا درآید.
چرا هشدار آهنگ کوثر را در تنگ سرخ جدی نمیگیرند؟!
با این وجود، این دانشمند ۷۷ ساله ایرانی، هرگز امیدش را از دست نداده و همچنان به پزوهشها و مطالعات خویش در دفتر کار کوچکش در خیابان خاکشناسی شیراز ادامه داده و هر از گاهی، یادداشتی را به زیور طبع میآراید و در اختیار رسانهها قرار میدهد. تازهترین اثر مطالعاتی آهنگ کوثر که در آخرین روز از تیرماه ۱۳۹۲ درصفحه شش روزنامه شرق منتشر شد، عنوانش این است: «خطری که شیراز را تهدید میکند؛ از دریای سرخ تا تنگ سرخ!» مقالهای که در آن نسبت به ساخت سد تنگ سرخ در بالادست دریاچه مهارلو هشدار میدهد و اصرار بر ادامهی ساخت چنین سدی را در حقیقت اصرار بر ویرانی بخش بزرگی از شیراز در حد فاصل شهرک بهشتی تا قصر دشت میداند. دکتر کوثر به این هم اکتفا نکرده و میگوید: این سد حتا اگر ساخته شود، به دلیل استقرارش بر روی سازند سست گچساران، دچار نشست شده و در نهایت از میان میرود. افزون بر آن، به دلیل حجم قابل توجه رسوبی که در مخزن این سد انباشته خواهد شد، حتا پیش از نشست این سازه، ممکن است شیراز را در معرض وقوع یک سیل ویرانگر قرار دهد. وی به صراحت میگوید: «پیامد انباشتن آب درپشت سد تنگ سرخ، حل شدن گچ در زیر سد و آبگیر آن، نشستن نایکنواخت و شکستن سد، روان گشتن سیلی بزرگ، ویرانی شیراز در مسیر سیل، کشته شدن گروهی پر شمار، و بالاخره دگرگونی لقب شهر ما از خانه دانش به خانه نادانی است.»
شگفتا که چگونه چنین هشدار جدی، خردمندانه و مبتنی بر دادههای زمینشناسی و اقلیمی مستحکم را نمیپذیریم و همچنان بر ساخت این سد اصرار میورزیم؟ شگفتآورتر آن که در گفتگویی که با ایشان داشتم، مشخص شد که حتا ماتریس ارزیابی محیط زیستی این سد هم توسط مشاور مربوطه منفی درآمده و اداره کل محیط زیست استان مجوز ساخت این سد را تأیید نکرده است. با این وجود، همچنان ارادهای قوی و ظاهراً مافوق قانون وجود دارد برای آن که این سد ساخته شود! چرا؟
این در حالی است که حتا برخی از اعضای شورای شهر شیراز هم آشکارا مخالفت خود را با ساخت این سد اعلام داشتهاند.
یادمان باشد که بیش از دو دههی پیش، دکتر کوثر نسبت به جانمایی غلط سد سیوند هم اخطار داده بود، اما آنها آن سد را ساختند، سدی که مانند سد کریت طبس، سد لار تهران، سد شهید مدنی تبریز و …تبدیل به یک رسوایی عبرتآموز شد! نشد؟
باشد که با پیروی از دانش و پند بزرگان دیار حافظ و سعدی، کاری نکنیم تا این خطهی دوستداشتنی وطن، به جای درک باد روحنواز صبا، دچار عقوبت باد برزخی دبور شود!
منبع : انجمن علوم خاک ایران
به عنوان یک رسانه شما پیگیری کنید!!!
متاسفانه در قسمتهایی از این مقاله سد تنگ سرخ یاسوج با شیراز اشتباه گرفته شده و نام پیمانکار سد یاسوج نوشته شده و به صفحه ی گچساران اشاره شده که هیچ ربطی به شیراز نداره!
امین جان علت اینکه صفحه اول سایت هنوز راجع به سد هست و تغییر نمیکنه چیه؟ اگه میشه عوضش کنید خسته شدیم!!!!!
من این خبر رو تو صفحه اول نمیبینم، ممکنه بگی کدوم قسمتش هست؟