تاریخ : دوشنبه, ۵ آذر , ۱۴۰۳ Monday, 25 November , 2024

آخرین اخبار

ساخت همزمان ۴ خط مترو در شیراز 🎥: پیشرفت ۸۵ درصدی زیرگذر گویم گلسنگ و حفاری کوه رحمت برای تخت جمشید خطرناک تر است یا کنسرت؟ 🎥: آخرین روند ساخت زیرگذر گویم 🎥: ساخت بزرگترین پارک آبی کشور در شیراز 🎥: ساخت بزرگترین آکواریوم کشور در شیراز کمبود زمین مسکن ملی در صدرا ساخت ۶ شهرک جدید مسکونی در فارس 🎥: آخرین وضعیت احداث دوربرگردان اردی‌بهشت شیراز – تیر ۱۴۰۳ ثبت ملی ۹ درخت کهنسال در فارس حافظیه همچنان در صدر پربازدیدترین جاذبه تاریخی کشور در نوروز پیروزی تیم بسکتبال لیموندیس شیراز برابر تیم مس رفسنجان دو کشته و سه مصدوم در برخورد کامیون با خودرو سواری 🎥: مرگ ۸ نفر بر اثر گازگرفتگی در فارس 📸 افتتاح باند جنوبی بزرگراه کوهسار و سپس تعطیلی آن! فجرسپاسی برابر نفت مسجد سلیمان شد 📸 برداشت گل نرگس از بزرگترین نرگس زار دیم کشور شکست تیم لیموندیس شیراز مقابل نماینده آبادان 🎥 معرفی پروژه پارک آبی شیراز 🎥 ادامه روند ساخت بزرگراه شرق شیراز

9

موافقان و مخالفان احداث سد تنگ سرخ شیراز ، رو در روی هم

  • کد خبر : 7315
  • 06 بهمن 1392 - 18:10

81011888-5449421همایش بررسی چالش‌ها و نگرانی‌های احداث سد تنگ سرخ روز یکشنبه با حضور برخی از منتقدان و موافقان احداث این سد در حالی برگزار شد که نه برای چالش‌ها چاره‌ای اندیشی مناسبی ارائه کرد و نه چندان از نگرانی‌ها کاست.
به گزارش شیراز۱۴۰۰ و به نقل از ایرنا، برخی از افرادی که در این همایش شرکت کرده بودند برگزاری این همایش را مصداق کنایی نشستند و گفتند و برخاستند تعبیر کردند و یاد آور شدند: منتقدان احداث سد تنگ سرخ که پیش‌تر در نشست‌های تشکل‌های غیر دولتی با صراحت لهجه و به روشنی از احداث سد تنگ سرخ انتقاد می‌کردند در این نشست یکی به میخ و یکی به نعل زدند و حرف خود را با صراحت بیان نکردند.

قرار بود در همایش یاد شده حسینعلی ابراهیمی کارنامی مدیر کل حفاظت محیط زیست و دکتر آهنگ کوثر استاد دانشگاه و منتقد اصلی احداث این سد نیز حضور یابند اما هیچکدام از این دو نفر در این همایش حضور نیافتند و به جای خود نماینده فرستادند.

نمایندگان موافقان و مخالفان احداث سد تنگ سرخ نیز هر چند مطالبی مستند و منطبق با نظریات و ادعایشان مطرح کردند اما نتوانست سطح همایش را به سطح ایده آلی برساند که منجر به اخذ تصمیم و ارائه راهکار برای کاهش نگرانی‌ها و بررسی چالش‌ها شود.

معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست فارس در این همایش با بیان اینکه احداث سد تنگ سرخ توجیه زیست محیطی ندارد، گفت: تنها راه جلوگیری از جریان سیلاب در رودخانه خشک شیراز، احداث سد تنگ سرخ نیست و باید راهکارهای دیگر برای کنترل سیلاب شیراز نیز مطالعه شود تا هم نگرانی خشک شدن همیشگی دریاچه مهارلو رفع شود و همه دغدغه بروز سیلاب در شیراز رفع گردد.

حمزه ولوی با بیان اینکه دغدغه ما در این اداره کل تنها دغدغه محیط زیست است، اظهار داشت: احداث سد تنگ سرخ توجیه زیست محیطی ندارد.

معاون فنی مدیرکل حفاظت محیط زیست استان فارس با اشاره به محدودیت آب‌های سطحی به عنوان شکننده‌ترین اکوسیستم‌های موجود، تصریح کرد: پیش‌تر در ۲۰ چشمه اطراف مهارلو که نوعی از ماهیان زیست می‌کرد که این موضوع اکنون به یک چشمه منحصر شده که این امر منجر به انقراض یک گونه ماهی در این منطقه خواهد شد.

وی با ابراز مخالفت با ساخت و سازهای اطراف دریاچه مهارلو بیان کرد: به دلیل محدودیت‌های محیط‌های آبی ممکن است با انجام ساخت و ساز ده‌ها گونه ماهی و آبزی از بین برود.

معاون مدیرکل محیط زیست استان فارس با اشاره به جلوگیری از جریان سیلاب در رودخانه خشک شیراز به عنوان یکی از اهداف اجرای سد تنگ سرخ تصریح کرد: بهتر است برای جلوگیری از سیلاب در رودخانه خشک از احداث خیابان‌های حاشیه‌ای جلوگیری و نسبت به لایروبی رودخانه خشک اقدام شود.

وی گفت: تنها راه جلوگیری از جریان سیلاب در رودخانه خشک احداث سد تنگ سرخ نیست.

ولوی با اشاره به تامین حقابه‌های باغات قصردشت به عنوان دیگر اهداف اجرای سد تنگ سرخ، خاطرنشان کرد: حقابه‌های باغات قصردشت تاکنون از کجا تامین می‌شده بهتر است از این به بعد نیز از‌‌ همان جا تامین شود.

وی با تاکید بر اینکه نگران ایجاد حقابه‌های جدید هستیم، تصریح کرد: آبدار کردن رودخانه خشک یک مسئله زیست محیطی است و اگر این رودخانه فصلی است پس باید فصلی خشک بماند چرا می‌خواهیم تغییر دهیم.

معاون فنی مدیرکل محیط زیست استان فارس در ادامه با اشاره به اینکه برای اجرای سد تنگ سرخ باید ارزیابی‌های زیست محیطی در کمیته‌ای در سازمان محیط زیست کشور انجام شود، گفت: ما منتظر جواب این کمیته هستیم ضمن اینکه این جواب و پاسخگویی به معنای صدور مجوز برای اجرای سد تنگ سرخ نیست.

مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای استان فارس نیز در این همایش گفت: هدف اصلی از برگزاری این همایش این است که حرف‌های موافق و مخالف شنیده شود.

حمید رضا دهقانی افزود: کاهش اثرات مخرب سیلاب که در سالهای گذشته نتایج آن را دیده‌ایم از جمله اهداف احداث سد تنگ سرخ است که نمی‌توان آن را نادیده گرفت.

وی با بیان اینکه در شرایط طبیعی که اکنون شاهد آن هستیم هم دریاچه مهارلو خشک است ادامه داد: ایجاد جریان دائمی آب در رودخانه خشک شیراز درراستای اهداف زیست محیطی و گردشگری است و همین موضوع می‌تواند به احیای دریاچه مهارلو در پایین دست احداث این سد کمک کند.

سید حمید مصباح عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس در این همایش به عنوان یکی از منتقدان احداث سد تنگ سرخ مطالب خود را بیان کرد و گفت: وجود فروچاله‌های متعدد و همچنین وجود خاک مارن در محل احداث سد از بزرگ‌ترین چالشهایی است که احداث سد را مورد سووال قرار می‌دهد.

وی ادامه داد: تهدید بزرگ برای احداث این سد بافت مسکونی است که در حاشیه سد در حال شکل گیری است، وجود شهرک‌های مسکونی در زیر دست سد این خطر را به وجود آورده که در صورت بروز زلزله و تخریب سد یک فاجعه انسانی و اقلیمی در آن منطقه رخ خواهد داد.

مصباح همچنین انباشته شدن رسوبات در مخزن سد، خشک شدن دریاچه مهارلو در پایین دست، تبدیل مهارلو به کانون ریز گرد‌ها و بروز نمک باد‌ها در این منطقه را از دیگر تهدیدات احداث سد تنگ سرخ عنوان کرد.

خانم امینی مشاور زیست محیطی سد تنگ سرخ نیز به برخی از انتقادات پاسخ داد و گفت: دو بار موضوع احداث این سد در سازمان حفاظت محیط زیست تهران مطرح شد و هر دو بار از احداث سد دفاع گردید و هیچگاه خشک شدن دریاچه مهارلو به عنوان یک تهدید مطرح نشد.

وی ادامه داد: سد تنگ سرخ قرار است شدت سیلاب‌ها را بگیرد و آب را یک هفته نگه دارد و به مرور در پایین دست‌‌ رها کند، همه آب‌‌ رها شده به جز حقابه باغهای قصر دشت که اکنون هم تامین می‌شود قطعا به دریاچه مهارلو خواهد رسید و قرار نیست آب از مهارلو گرفته شود بنا بر این بسیاری از مطالبی که در این زمینه مطرح می‌شود مغشوش است.

دکتر ابراهیم رییسی استاد دانشگاه شیراز هم در این همایش به برخی چالش‌هایی که در صورت عدم احداث سد تنگ سرخ گریبان شیراز را خواهد گرفت اشاره کرد و گفت: انباشت ارسنیک در آب دریاچه مهارلو و در آب رودخانه خشک به ویژه در شرایط خشکسالی از جمله این تهدیدات است.

وی ادامه داد: در صورت احداث سد تنگ سرخ این امید وجود دارد که ارسنیک در آب محلول شود و خطرات زیست محیطی آن و خطراتی که بر سلامت مردم دارد کمتر شود.

وی میزان ارسنیک در سالهایی خشکسالی راحدود ۳۵۰ میلی گرم در هر لیتر برآورد کرد و گفت: این مطالعات به صورت جامع انجام شده، ارسنیک از طریق آب چاههای حاشیه رودخانه خشک و حاشیه دریاچه مهارلو و با کشت صیفی جات به جامعه می‌آید و برای سلامت مردم مضر است.

نشست یاد شده در حالی پایان یافت که مقرر شد جلسات هم اندشی در باره سد تنگ سرخ تداوم داشته باشد و موافقان و مخالفان در نشست‌های تخصصی مسایل خود را مطرح کنند.

سد مخزنی تنگ سرخ در فاصله دو کیلومتری غرب شهرکهای شمال غرب شیراز قرار دارد. این سد از نوع خاکی با هسته رسی بوده و به ارتفاع حدود ۸۰ متر از بستر سنگی پیش بینی شده است.

هدف اصلی ساخت آن، ذخیره سازی و استفاده از آب رودخانه خشک جهت تأمین آب مورد نیاز باغهای قصرت دشت شیراز می‌­باشد، این سدهمچنین به منظور کنترل سیلاب بخصوص درفصل زمستان که در برخی سال‌ها خسارات فراوانی را به واحد‌های مسکونی و تجاری شهر شیراز وارد می‌سازد ساخته می‌شود.

telegram
لینک کوتاه : https://shiraz1400.ir/?p=7315

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 14در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۱۴
  1. قطعا سد که پر شد با میزان بارندگی شیراز که بالای ۳۵۰ میلیمتر هست . قطعا سد سرریز خواهد داشت . و کلا ۲۰ درصد اب ورودی به مهارلو از طریق سد خواهد بود و ۸۰ درصد اب ناشی از نزول باران و نهر اعظم به دریاچه مهارلو خواهد رفت .و اصلا هیچ نگرانی از بابت دریاچه مهارلو وجود نخواهد داشت بلکه شرایط دریاچه بهتر شده و همیشه اب خواهد داشت و از حالت فصلی خارج خواهد شد .

  2. به نظر من بعد از ساخت سد مدیریت اب پشت سد به محیط زیست واگذار بشه تا نگرانی از بابت دریاچه مهارلو اصلا وجود نداشته باشه .

  3. نیاز به چنین نشست های به اصطلاح علمی نیست مثل روز روشنه که احداث سد و بندها مختلف چه بلایی بر سر رودهای و تالاب های دائمی در جای جای ایران آورد حالا حوضه آبریز شکننده و با نوسان بالای رودخانه خشک شیراز حساس تر و در خطر تر هست.
    در سالهای پیشین احداث باغ شهرهای شمال غربی شهر چه بلایی بر سر شیراز و به ویژه باغات قصرالدشت آورده حالا زمین بازان و و کسانی که تنها به دنبال سود موقتی و غیر پایدار خود و همزمان به دنبال نابودی محیط زیست هستن به دنبال احداث چنین سازه ای هستن.

    خشک شدن زاینده رود در اصفهان رود دائمی با قدمت هزاران سال و نابودی کامل باتلاق گاوخونی ترجبه ای سنگین برای مردم شیراز هست

    • سلام
      از هفت هشت سال گذشته که زاینده رود خشک شده چه سدی بر روی آن ساخته شده است؟ کشاورزی غیر اصولی و چاه پدر تالابهای ایران را درآورده است نه سد سازی

  4. کتیبه‌های هخامنشی از اشتباه نوشتاری دور نبوده‌اند/ اشاره به “شیراز” در کتیبه‌ها
    http://www.mehrnews.com/detail/News/2222112

  5. با مدیریت خوب و همکاری میتوان این پروژه مهم اجرا بشه حالا اگر مشکل مالیه مسیله یه چیز دیگه ست اگر اینه قاطعنانه بگن اجرا نمیشه

  6. با درود.

    بنده در این زمینه نه کارشناس هستم و نه کاردان. اما تنها چیزی که میدانم، این است که وقتی بیشتر سازمان های مهم مستقر در تهران و حتی دولت و وزارت نیرو احداث این سد را حمایت کرده و بودجه هایی را برای آن در نظر گرفته اند.و مطالعات زیاد و دقیقی توسط تیم های کارشناس و صاحبنظران و … برای این سد انجام شده و میباشد، چه لزومی دارد این عزیزان، دائم تشکیل جلسه های به اصطلاح دلسوزانه بدهند.؟
    یکی از این کارشناسان فرموده بودند، تا کنون حقابه های باغ های قصردشت از کجا تامین میشده است؟؟ ازهمانجا تامین شود.

    جالب اینجاست که باافتخار نام سازمان خودشان را نیز حافظت محیط زیست گذاشته اند.
    میدانم باغ های قصردشت بیشتر خصوصی است. اما بهتر است سازمان به اصطلاح حافظت محیط زیست که اینهمه سنگ به سینه میزند، فکری بحال دریاچه های در حال مرگ فارس و سایر نقاط کشور بکند. فکری بحال آلودگی هوا در سطح کلانشهر ها بکند. که متاسفانه نه تنها تهران، بلکه شهرهایی همچون اصفهان و … روزانه چندین و چند نفر در آن به سرطان مبتلا میشوند بخاطر آب وهوای آنجا.
    وقتی روان آب موجود در رودخانه شیراز، به جایی جز دریاچه مهارلو نمیرود، چرا باید از احداث این سد که به نوعی یکی از نجات دهنده های دریاچه میباشد و باعث میشود باغ های زیبای شیراز باقی بمانند و خشک نشوند، جلوگیری کرد؟
    چرا باید از احداث سدی جلوگیری کرد که باعث میشود نشاط و طراوت به مرکز شهر شیراز بیاید؟ به عنوان مثال اگر لایروبی کنیم و از احداث سد جلوگیری کنیم؟ آب بیشتر در رودخانه جریان خواهد داشت؟؟
    هر طرحی که در شیراز اجرا شده هرنهادی روی آن دست گذاشته و منتقد آن شده.

    من به جد از طرح و پروژه سد تنگ سرخ حمایت میکنم و اجرای آن را برای شیراز الزام میدانم. اگر آقایان کارشناس و استاد دانشگاه دوست دارند مرکز شهر شیراز ورودخانه در بیشتر روزهای سال کویری بماند و در ذوق بزند، خودشان اگر بهتر میزنند بستانندو بزنند.
    البته سازمان محیط زیست معجزه نمیتواند بکند.

    • حامد جان میشه اسم بیشتر اون سازمان های موافق رو ببرید؟؟؟
      وزارت نیرو که از روز اول با این طرح مخالف بود و اون رو هدر دادن منابع میدونست و میدونه!!!! تنها دلیلی هم که قبول کرد بسازدش این بود که ۵۰ درصد بودجه سد رو شهرداری بده که در هیچ جای ایران این جوری نبوده تا حالا!!!!!
      سازمان آبفای شیراز هم که اگه مصاحبه هاش رو خونده باشین مخالف اجرای این طرح هست!!!!
      رئیس سازمان محیط زیست هم که در سفرش به شیراز گفت این طرح باعث خشکی مهارلو میشه و ما باهاش مخالفیم!!!!!
      اینا که ارگان های مرتبط هستن همه مخالفن اونوقت اون گروهی که شما میگین موافقن کیان؟؟؟؟

      تا اینجای کار که من میبینم فقط زمین خوارانی که زمین های اطراف سد رو خریدن و بعد از ساخته شدنش اقدام به ساخت ویلا و فروشش به قیمت هنگفت میکنن سود میبرن و نه شیراز و شیرازی!!!!

  7. رضا پارسی عزیز
    وزرارت نیرو با اجرای سد مخالف نبود فقط نظرش این بود که اگه بخواهد تمام هزینه ساخت رو بده با توجه به اینکه امکان نصب توربین برقی در این سد وجود ندارد برای وزارت نیرو اقتصادی محسوب نمیشه . اینگونه بود که شهرداری پذیرفت نصف هزینه هاش رو متقبل بشه و نصفه دیگه هم وزارت نیرو بده .
    اداره کل محیط زیست در تهران اجرای سد رو تایید کرده بود که وزارت نیرو وارد کار شد و بازدید کرد و قرار بر کار مشترک با شهرداری شد . محیط زیست قبلا تایید کرده حالا داره دبه میکنه .
    گردشگری شیراز نیاز به سرمایه گذاری داره و اگه با ساخت سد امکانات گردشگری ساخته بشه همه از ان استفاده خواهند کرد . اگه رودخانه بصورت دائمی ابدار باشه همه از ان سود خواهند برد .

  8. اثرات چنین اقدامات بزرگی تا قبل از اقدام ناشناخته است. البته مطالعات و بررسی های علمی مهم است و تنها مرجع تصمیم گیری.
    تنها می خواستم ۳ نکته رو متذکر بشم:

    اول مبارکی برگزاری جلسه و نقد علمی، قبل از اقدام و بعد پشیمانی! مثل نرده های خیابانها و ده ها پروژه بی فکر دیگر در سطح شهری و ملی
    دوم عدم دخالت در اکوسیستم. قطعا گذر هزاران سال طبیعت منجر به تعادل کنونی شده که رودی ایجاد شده و دریاچه ای را بوجود آورده. حفظ این سیستم، اولویت است نه منافع کوتاه مدت. قطعا انسانها هستند که به طبیعت هجوم آورده اند نه برعکس.
    پس بجز اینکه دلایل قوی برای ایجاد سد باشد -در حالت نسبتا تساوی- باید از این کار اجتناب کرد. خصوصا که اثرات بعدی آن همچنان نامشخص است.
    سوم، در حالت فعلی و بدون منفعت خارق العاده، برد با عدم ساخت سد است چرا که اکنون در هزینه ساخت یک سد صرفه جویی شده است!
    تنها در حالتی باید در طبیعت دستکاری انجام شود که نه تنها هزینه های ساخت سد جبران شود بلکه مزایای غیر قابل انکاری بعد از ایجاد سد بوجود آید که با هیچ گزینه دیگری قابل انجام نباشد.

    طبیعت ایران خصوصا از دیدگاه آبخیز داری بسیار شکننده است و اندک تصمیم غلط به عواقب جبران ناپذیری منتهی می شود که نمونه آن بسیار است. از ارومیه تا زاینده رود تا کارون و …

    در شیراز از تجربیات افرادی مانند دکتر کوثر، که از پیشگامان مطالعات علمی در این زمینه هستند و چند دهه تجربه دارند (مانند مهار سیل در گود گویم در دهه ۵۰ از ابتکارات ایشان است) باید بسیار استفاده کرد.
    شخصا هیچ ارگانی را دلسوز تر از شهروندان و اساتید شیرازی برای شیراز نمی دانم و امیدوارم تصمیم گیری های منطقه ای در خود شهر انجام شود.

  9. مگه یک بند معمولی که الان در رودخانه خشک زده شده و قسمتی از رودخانه پراب شده صدمه ای به دریاچه مهارلو رسانده ؟
    اول یا اخر این اب باید به دریاچه مهارلو بره .این بند تنگ سرخ اینقدر حجم مخزن نداره که بتونه کل اب دریاچه مهارلو رو در خودش ذخیره کنه .در مورد ریزگردها که صحبت میشه ایا تا حالا مخالفان احداث سد به این فکر کرده اند که در فصل تابستان که دریاچه کاملا خشک هست و احتمال خطر ریزگرد برای شهر شیراز وجود داره برای رفع خشکی این دریاچه چه فکری کرده اند ؟

  10. دارن موضوع رو سیاسی میکنن
    یه گروهی دوست ندارن توو شیراز کارهای اساسی و بزرگ اتفاق بیفته

    به امید احیاء خرمدره(رودخانه ی خشک)

  11. با سلام
    شهر ما مخصوصا این رودخونه میتونه خیلی قابلیت ها رو داشته باشه که اگه بهش برسن و جذب سرمایه کنن شیراز رو میشه یکی از بزرگترین مکانهای گردشگری و توریستی تو چند سال آینده دید.
    پس …
    لطفا قبل از اینکه نظری بدین یه سر به وب ما هم بزنید بعد هم اینجا و هم اونجا نظرتون رو بدین.
    http://roodkhoshk.blogfa.com

  12. یعنی شما واقعا فکر می کنید با احداث این سد رودخونه ی خشک میشه دانوب؟

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.