به دنبال طرح دیدگاههای مختلف پیرامون خطرات زیست محیطی احداث سد تنگ سرخ که به نوعی بیان شده و در محافل رسانهای و تشکلهای غیر دولتی کم و بیش مطرح شده است، از موافقان و مخالفان احداث این سد دعوت شده تا در یک گردهمایی حضور یابند و دیدگاههای تخصصی خود را مطرح کنند.
موافقان و مخالفان احداث سد تنگ سرخ، زیر یک سقف
به گزارش شیراز۱۴۰۰ و به نقل از ایرنا، در سفر اخیر معصومه ابتکار معاون رییس جمهوری و رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور به شیراز موضوع سد تنگ سرخ به عنوان یک تهدید برای دریاچه مهارلو که پایین دست این سد قرار دارد مطرح شد و برخی از اعضای تشکلهای زیست محیطی و استادان دانشگاه خواستار توقف اجرای این طرح شدند. سد تنگ سرخ در فاصله دو کیلومتری غرب شهرکهای شمال غرب شیراز با اهداف تامین حق آبه باغهای قصر دشت شیراز، استفاده گردشگری و فرهنگی با مشارکت شهرداری شیراز و سازمان آب منطقهای فارس در حال ساخت است.
این سد از نوع خاکی با هسته رسی و به ارتفاع حدود ۸۰ متر از بستر سنگی پیش بینی شده است.هدف اصلی ساخت آن، ذخیره سازی و استفاده از آب رودخانه خشک جهت تأمین آب مورد نیاز باغهای قصرت دشت شیراز است همچنین برای کنترل سیلاب بخصوص درفصل زمستان که در برخی سالها خسارات فراوانی را به واحدهای مسکونی و تجاری شهر شیراز وارد میسازد ساخته میشود.
سازمان اب منطقهای استان فارس به عنوان مجری طرح سد تنگ سرخ روز سه شنبه اعلام کرد: به اطلاع اساتید، دانشجویان و کارشناسان میرساند شرکت سهامی آب منطقهای فارس در نظر دارد گردهمایی تخصصی در خصوص سد تنگ سرخ در تاریخ ۱۵/۱۰/۹۲، از ساعت ۹ الی ۱۲ در محل سالن آمفی تئاتر این شرکت برگزار نماید.
در این اطلاعیه از همه استادان دانشگاه، دانشجویان، کارشناسان و دستگاههای اجرایی مخالف و موافق با احداث که در زمینه سد تنگ سرخ مطالعه داشتهاند، جهت حضور و بحث و گفتگو دعوت به عمل آمده است.
گفته شده کسانیکه قصد حضور و مباحثه دراین نشست دارند میتوانند مستندات خود را تا تاریخ ۰۸/۱۰/۹۲ به دبیرخانه این گردهمایی واقع در خیابان ارم، شرکت سهامی آب منطقهای فارس، اتاق ۳۳۹ تحویل نمایند.
قطعا ساخته میشه…….. حتما
اگه تضمین داده بشه که مهارلو خشک نمیشه دیگه مخالفان هیچ دلیلی برای مخالفت نخواهند داشت .
درصورتیکه تضمین ها کشک بود اونوقت بریم سد ساخته شده رو نابود کنیم ؟ یا بشینیم خشکی مهارلو رو ببینیم ؟
کاملا واظحه که سد ساخته میشه.. وقتی قراره در طول سال رودخانه خشک اب داشته باشه و این اب اخرش به دریاچه مهارلو بره پس دریاچه خشک نخواهد شد!!!!!!!!!!!!!!!!
تازه اینجوری دیگه تابستونا هم دریاچه خشک نمیشه..
مطمئننی؟
ظرفیت اب ذخیره شده که مشخصه، خروجیه سد هم که مشخص.. تلفات و انشعابات واسه باغها مشخص.. اونوقت میشه با یه حساب و کتاب ساده این موضوع رو فهمید..
ما الانم که سد نداریم تابستونا دریاچه خشکه!! ممکنه چند سال اول زودتر خشک بشه که با تکمیل ظرفیت سد دوباره دریاچه جون میگیره و همیشه اب داره..
با احترام به نظر شما اما من فکر میکنم این مثل ریاضیات نیست که حتما ۲ بعلاوه ۲ بشه ۴ . تجربه به من نشون داده که در این موارد هیچگاه ۲
+۲ نمیشه ۴. آبی که بره پشت سد صدتا صاحب پیدا میکنه بنابراین به این صورت نمیشه گفت ذخیره که مشخصه و خروجی هم همینطور پس ۲+۲=۴ . این نظر شخصی من بر پایه تجربیات گذشته در پروژه های عمرانی مشابه در شیراز و فارس و ایران هست . هرچند ساخت همچین سدی بسیار مزایا داره اما خب معایبی هم داره که نمیشه کتمان کرد .
امیدوارم به دو موضوع مهم اشاره بشه:
۱. هوای مخزن سد خنکتر از مهارلو هست. اگر آب مدت بیشتری از سال پشت مخزن بمونه و به تدریج سرازیر بشه میزان تبخیر کمتری صورت میگیره و حجم آب بیشتری میمونه.
۲. سطح مخزن سد کوچکتر و عمقش بیشتر از دریاچه هست، که این هم میزان تبخیر رو کم میکنه.
من تخصص خاصی رو این موضوع ندارم اما به نظرم این ادعا که میگن جمع شدن حقابه دریاچه پشت سد باعث خشک شدن دریاچه میشه خیلی خنده داره بگذارید یه مثال با مقیاس کوچیک بزنم شما فرض کنید تو خونتون لوله آب بترکه حالا برای اینکه خونه رو آب بر نداره آیا میاید یک تشت میگذارید زیر شیر ترکیده؟ مسلماً نه چون هر بچه ای میفهمه که وقتی تشت پر شد همون میزان آبی که از لوله ترکیده وارد تشت میشه همون میزان هم ازش سر ریز میشه خب تو مقیاس بزرگتر در مورد سد هم همینه دیگه وقتی سد پر شد همونقدر که آب ورودی به سد وجود داره همونقدر هم سد خروجی داره.
حالا اگر بخوایم بگیم آبای پشت سد قرار به جای دیگه ای غیر از رودخونه خشک تزریق بشه اون یه بحث دیگست.
من به عنوان موافق این طرح یک سوال از مسئولین دارم:
اگر واقعا قصد ما بهره برداری گردشگری و ایجا فضای مناسب جهت استفاده شهروندان هست، چرا سال هاست از نعمت طبیعی دریاچه مهارلو در چند کیلومتری این شهر استفاده نمی کنیم؟!
ساخته میشه انشالا تا ۵۰ سال اینده!! بیخودی دل به آباد شدن رودخونه خوش نکنین چون به عمر ما قد نمیده!!!
با عبور از بزرگراه حسینی الهاشمی میتونی کارگاه بسیار بزرگ و تجهیزات رو ببینی!! حتما تا چند سال اینده ساخته میشه..
راش عزیز
ساخت این سد هیچگونه معایبی نداره و اینده شیراز رو دگرگون خواهد کرد . اب پشت سد پس از تکمیل راهی بجزسرریز به رودخانه خشک نداره .
دوست عزیز شما حتما مطمئن هستید که میفرمایید اما من نه . حالا میتونیم منتظر باشیم و ببینیم که این سد ساخته بشه اما اون موقع چه کسی جوابگو خواهد بود؟ بهتره به صورت خنثی مجددا کارشناسی بشه .کمی ساده انگاری است وقتی ما همه چیز رو ۱۰۰% بدون عیب یا ۱۰۰% زیان آور می دانیم . ایشاالله که مفید و سودمند باشه که بعدا نخواهیم تازه کاسه چه کنم دستمون بگیریم .
دوست عزیزم راش
پروژه سد تنگ سرخ یک پروژه علمی هست که توسط یک گروه خبره مطالعه و محاسبه گردیده است و از گروههای متخصص هم مشاوره گردیده است و اصلا نگرانی از هیچ نظر وجود ندارد .انشاالله و به فضل خدا این سد ساخته خواهد شد و بزرگترین پروژه های توریستی و گردشگری ایران اجرا خواهد شد .
مطمئنا در افق ۱۴۰۰ شیراز سرامد شهرهای ایران خواهد بود .
دوست عزیز در مورد ساخت صحیح میفرمایید اما ایا درمورد اثرات زیست محیطی هم مطالعاتی شده ؟ در صورت اطلاع ما رو هم در جریان بذارید تا ما هم نکاتی رو به اطلاعشون برسانیم.
دوست عزیز
قطعا مطالعات زیست محیطی انجام گرفته است و در این زمینه مشاوران خبره طرح رو تایید کرده اند . برای اجرای یک سد ابتدا باید مطالعات زیست محیطی و مطالعات ساختاری به تایید برسه تا وارد مرحله محاسبات و اجرا بشه .و محیط زیست قطعا مطالعات رو فبلا تایید کرده هست ودر جلسه شورای شهر بر ادامه ساخت این سد تاکیید شد و جلسه موافقان و مخالفان رو بیهوده دانستند .
ح عزیز
اصلی ترین دلیلی که بر روی دریاچه مهارلو طرحهای گردشگری تا حالا اجرا نشده است بدلیل فصلی بودن دریاچه مهارلو هست و این دریاچه در تمام طول سال اب نداره . خصوصا فصل تابستان .و سرمایه گذار هم در این حالت حاضر به سرمایه گذاری نیست .
با احداث سد تنگ سرخ – دریاچه مهارلو بصورت دائمی ابدار خواهد بود و طرحهای گردشگری در اون اجرا خواهد شد .
سلام دوستان- حق با شماست بطور کلی هر طرحی یک سری مزایا و معایب داره. بطور مثال اگر سد درودزن ساخته نشده بود شاید دریاچه بختگان خشک نمی شد اما مطمئن باشید کشاورزی هم موفق نمی شد. همینطور که می دانید اکثر رودخانه ها فصلی هستند و همیشه آب ندارند و ما در بازه ای از زمان سیل داریم که میتونیم پشت سد ذخیره کنیم و در طول سال برای مصارف کشاورزی و شرب و صنعتی و … استفاده کنیم. در ضمن دریاچه هایی مثل بختگان و یا مهارلو عمق خیلی کمی دارند که در عرض چند روز همه تبخیر می شوند. پس به نظر من سد تنگ سرخ باید احداث شود ولو که ۴ تا پرنده و قوباغه هم بمیرند!