سایهٔ سنگین بولدوزرها بزودی بر سر کوشکِ نوابی شیراز فرود میآید. اما نه تنها هیچ اقدامی ازسوی مدیران میراث فرهنگی استان صورت نگرفته، بلکه چنین مینماید که تخریب این بنای با شکوه را نگرنده (: نظارهگر) هستند. یادبودهای گذشته کم کم دارد از این شهر رخت میبندد، بناهایی که دربافت تاریخی جای گرفتهاند یا با نام بافت فرسوده از میان میروند یا بهعنوان پیشرفت وآبادانی وتوسعه، اگر همین رَویه را درپیش گیریم درزمانی نه چندان دور باید این بازماندهها را در کتابها و چارچوب نگارهها دید!
با وجود اینکه رویدادهای مهمی همچون اقامت داشتن هندیان فرمانبردار انگلیس در زمان قاجاردراین کوشک به وقوع پیوسته، باز هم شوندی بر پایداری وماندگاری این بنای ملی نشده است. هنگامی که درسال ۸۸ ساخت ایستگاه مترو در حریم درجه یک این یادمان آغاز شد مدیران فرهنگی استان خاموش نشستند تا بار دیگر یکی از بهترین باغهای شیراز با همهٔ یادگویههایش (: خاطرههایش) به دست فراموشی سپرده شود.
شگفتانگیزتر آنکه فرنشین سازمان قطار شهری شیراز، فرج الله رجبی به خبرگزاریها گفته بود، بر پایه ماده پنج برای ساخت ایستگاه مترو که نماینده میراث فرهنگی درآن باشنده بوده ما پروانه کار گرفتیم و اگر این کوشک بازسازی شود مترو برای آن خطری ندارد. (خبرگزاری ایسنا – ٢۴ امردادماه۱۳۸۹) این درحالی است که درهمین زمینه کارشناسان میراث فرهنگی میگویند: «هیچ پروانهای از سوی میراث به قطارشهری داده نشده است واگر مدیران آن مدعی هستند گواهی خود را نشان دهند». یکی از کارشناسان فنی سازمان میراث فرهنگی میگوید: «تازه اگرهم پروانهای در زمان مدیران پیشین سازمان داده شده باشد بیارزش است و آنها باید پاسخگو باشند». این مرمتگر بناهای تاریخی ادامه میدهد: «با توجه به مصوبه ۹مهرماه ۱۳۸۲خورشیدی هیات وزیران به منظور پاسداری وحفاظت از میراث فرهنگی کشور وپرهیز از دیرکرد در طرحهای عمرانی و بروز اختلاف و پیگرد قضایی همهٔ دستگاههای اجرایی ییش از آغاز عملیات طرحهای خود باید موضوع را از سازمان میراث فرهنگی، گردشگری وصنایع دستی کشور درخواست آگاهی۱۰ کنند.
این کارشناس فنی که نخواست نامش آشکار شود میافزاید: «ساخت وساز جدید درکنار بنای ملی بدون ارزش هنری ومهرازی است و منظر دیداری بنا را خدشه دارکرده است».
او هم چنین ادامه میدهد: «ساختار مهرازی بنا با تاثیر گرفتن از فرم باغهای ایرانی صورت گرفته و عمارت کوشک در بخش خاوری (: شرقی) باغ جای گرفته و تقارن در عمارت کوشک کاملا رعایت شده است. این کوشک به گونه دو اشکوبه وبازشوهایی به سمت فضای باغ طراحی واجرا شده است. ستونهای گچبری از سبک باروک تاثیر گرفته است.
نگرانی از تبدیل این کوشک به ویرانه و فرو ریختن آن داستان بلندی دارد. پیش از ساخت ایستگاه مترو وپارکینگ در حریم باغ، این کوشک وباغ آن سالها ویرانهای بوده وبرای این بنای ملی هیچ چارهای اندیشیده نشده است.
باغ نوابی درشمال باختری فلکه قصردشت شیراز جای دارد ویکی از باغهای پرآوازه ونامدار زمان قاجار است. فرصت الدوله شیرازی از آن بهعنوان یکی از باغهای مهم و معتبر در قصردشت و شیراز نام برده است. بنیادگذار این باغ میرزا حسنعلیخان نواب شیرازی است و به شماره ۹۷۹۹ در سیاههٔ یادمانهای ملی به ثبت رسیده است.
اکنون باید چشم بهراه بود ودید آیا تیغه چنگک بولدوزرها سایه مرگ را برای یکی از زیباترین کوشکهای این شهر رقم میزنند یا اینکه مدیران میراث فرهنگی ومسولین استانی به خویشکاری (: وظیفه) خود عمل کرده و از خواب غفلت بیدار و یادگویههای خود را زنده و پیروز میدان میشوند؟
این سخنی است که درچند ماه آینده به آن پاسخ داده میشود.
مگه شیراز اداره میراث فرهنگی هم داره؟؟؟؟
امین جان قراره اونجا چی بسازن؟
چیزخاصی اعلام نکردن
تا حدود سالهای ۸۶ ۸۷ یادمه که عمارت کاملا سالم بود هرچند توجهی بهش نمیشد.از روزی که قطارشهری و این حرفا اومد اونجا به این حال و روز افتاد
وافعا جای بسی تاسف را برای سردمداران میراث فرهنگی استان فارس دارم .
آقایونی که صدای منفعت طلب و دروغینتون بالاست هی می گید هتل آسمان منظر ارگ کریمخانی رو خراب کرده وهی هر روز سنگ جلوی پای سرمایه گذار می اندازید. پس چی شد! کجایید شما ! بناهای تاریخی هم تبعیض نژادی داره! پس چرا صداتون در نمیاد!؟ شما اصلا براتون آثارتاریخی اهمیت نداره…به خدا شما فقط منفعت و باج خودتون
رو می خواهید این حرفا همه اش کشکه… حیف از این بنای باشکوه و خاطراتم…
یکی از منظر هایی که با اسم قصردشت در ذهن من از کودکی نقش بسته همین باغ نوابی بود که با نابود شدنش بخشی از خاطرت ملموس من و امثال من تحت تاثیر نابودیش از بین برده میشه ؛هر روز برام غریب تر میشی شیراز!
افسوس چقدر این ساختمونو دوست داشتم همیشه منتظر بودم یک روزی بازسازیش کنن
احتمالا با این روند اجرا بهترین کار اجرای پارکینگ طبقاتی هست . چون با راه اندازی مترو شاید خیلیها حاضر بشوند در ایستگاه قصردشت ماشینشون رو پارک کنند و با مترو به مرکز شهر بروند .
سالها پیش این باغ و باغ سنقری(پارک خلدبرین)متعلق به خانواده محترم ستایش بود.مادر بزرگم و مادر مادربزرگم دهه ها در این باغها و عمارتها بودند و کار کردندومادر بزرگ من همیشه به نیکی از انان یاد میکرد وخاطراتش را برای من میگفت.حالا سالها از فوت مادربزرگ(بی بی)میگذره و من هزاران کیلومتر اینورتر در کاناداهستم و میبینم چطور اینا واسه یه خونه معمولی ۷۰و۶۰ساله چه میکنند و چطور توریستهای بیچاره رو سر کیسه. امیدوارم مسئولان محترم این ابنیه های ارزشمند و تاریخی را کمک کنند.
همتی باید که این کوشک هم مانند باغ بعثت به یک تفرجگاه تبدیل بشه البته اگه اپارتمان نشه
اقای شهردار لطفا