مسجد نصیرالملک از مساجد شیراز است که در محله گودعربان و خیابان لطفعلی خان زند و در نزدیکی مسجد شاه چراغ مشهور قرار دارد این مسجد که از بناهای دوران قاجار است در سال ۱۲۹۳ قمری توسط حسنعلی نصیرالملک ساخته شد. مدت ساخت آن حدود ۱۲ سال و از سال ۱۲۵۵ تا ۱۲۶۷ شمسی به طول انجامیده است.
مرمت، حفظ و نگهداری این بنای باشکوه و ارزشمند با رعایت استانداردهای بینالمللی مرمت آثار تاریخی از سالها پیش آغاز شده است. این مسجد دارای حیاط وسیع است که حوض بزرگ در وسط آن میباشد. در سمت شمال حیاط طاق مروارید، در سمت شرق شبستان با هفت ستون سنگی، در سمت جنوب دو گلدسته زیبا و در سمت غرب شبستان اصلی قرار دارد که دارای دریچههایی با شیشههای رنگی است.
مسجد نصیر الملک از نظر کاشیکاری و مقرنس کاری از زیباترین مساجد ایران است. مسجد دارای صحن وسیعی میباشد که در سمت شمال آن قرار دارد. در ورودی دارای طاق نمایی بزرگ است٬ که سقف آن با کاشیهای رنگارنگ مزین گشته است. مسجد دارای دو شبستان شرقی و غربی است. شبستان غربی که پوشش آجری دارد و بیشتر روی آن کار شده و زیباتر است٬ طاق این شبستان روی ستونها سنگی و با طرح مارپیچ روی آن در دو ردیف ششتایی و به تعداد ۱۲ عدد به نیت ۱۲ امام قرار گرفته است.
این شبستان دارای ۷ درگاه است که آن را با ۷ در چوبی با شیشههای رنگارنگ به صحن مسجد مرتبط میکند.
سنگتراشی و تزیین این شبستان الهام گرفته شده از مسجد وکیل شیراز است. طاق و دیوارهای این شبستان با کاشی کاریهای زیبا تزیین شده است. کف آن با کاشیهای فیروزهای و سقف آن با نقش گل و بوته و آیات قرآنی مزین گشته است. این شبستان در واقع شبستان تابستانه محسوب میشود.
مسجد دارای دو ایوان شمالی و جنوبی است که شبیه هم نیستند و ایوان شمالی زیباتر از ایوان جنوبی است. ایوان شمالی دارای ۳ نیم طاق در ۳ طرف است و از سمت چهارم به صحن راه دارد.
این ایوان داری ۴ غرفه است و سقف میانی آن با مقرنس کاری و کاسه سازی پنج کاسه مزین شده است. ایوان جنوبی نیز دارای ۲ گلدسته است و در حیاط آن نیز حوضی مستطیل شکل و سنگی با فواره وجود دارد.
در سمت شمالی مسجد طاق نمایی به نام طاق مروارید وجود دارد که تمام سقف داخل و بیرون آن کاشی کاری رنگارنگ شده است و روی آن آیات قرآنی نوشته شده است. در دو طرف این طاقنما ۲ طاق کوچکتر نیز وجود دارد.
در سمت جنوب نیز طاقی وجود دارد که ارتفاعش کمتر از طاق مروارید است و تمام سطح بیرونی و داخلی آن کاشیکاری شده و سقف آن نیز مانند طاق شمالی مقرنسکاری شده است.
روی آن نیز دو گلدسته وجود دارد که در ورودی این دو گلدسته دو طاق نمای کوچکتر در دو طرف طاق اصلی وجود دارد.
شبستان شرقی که به زیبایی شبستان غربی نیست٬ شبستان زمستانه به حساب میآید٬ دارای هفت ستون بدون طرح و ساده است و در یک ردیف در وسط قرار گرفتهاند. در جلوی شبستان شرقی ٬ ایوانی قرار گرفته که با هشت طاق نما از حیاط مجزا گشته است. در ان شبستان دری وجود دارد که به یک چاه آب گشوده میشود. همچنین در این مکان یک حوضچه و یک دالان نیز موجود است. هر دو شبستان بر خلاف معمول به خاطر جهت گیری ساختمان قبله در امتداد محور قبله واقع شدهاند. در دالان شمالی سنگ نوشتهای وجود دارد که شعر زیر بر روی آن حک شده است:
که هستی را نمیبینم بقایی غرض نقشی است کز ما باز ماند
کند در حق استادان دعایی مگر صاحبدلی روزی به رحمت
در سمت شمالی مسجد طاق نمایی به نام طاق مروارید وجود دارد ٬ که تمام سقف ٬ داخل و بیرون آن کاشی کاری رنگارنگ شده است و بر روی آن آیات قرآنی نوشته شده است و در دو طرف این طاق نما دو طاق کوچکتر نیز وجود دارد. در سمت جنوب نیز طاقی وجود دارد که ارتفاعش کمتر از طاق مروارید است و تمام سطح بیرونی و داخلی آن کاشیکاری شده و سقف آن نیز مانند طاق شمالی مقرنسکاری گشته است. بر روی آن نیز دو گلدسته وجود دارد که در ورودی این دو گلدسته دو طاق نمای کوچکتر در دو طرف طاق اصلی وجود دارد.
توضیحات برگرفته از اطلس معماری ایران
۱۲۵۵ و ۱۲۶۷
با سلام،
ضمن تشکر برای اطلاع رسانی خوبتان، در متن تا ریخهای آغاز و پایان ساخت ۱۲۹۳ و ۱۳۰۵ شمسی ذکر شده که در واقع این تاریخها هجری قمری هستند.
تاریخ شمسی آغاز و پایان ساخت این مسجد به ترتیب ۱۲۵۵ و ۱۲۶۷ خورشیدی است.
ممنون کامران جان تصحیح شد
واقعاً معماری این مسجد بی نظیره
علوم پزشکی شیراز جزو یک درصد برتر دانشگاههای جهان
http://www.mehrnews.com/detail/News/2105369
شاهان هخامنشی در انتظار پایان حکومت دکلها
بیش از سی سال است که دکلّّهای اداره برق در برابر چشمان شاهان هخامنشی حکومت میکنند. در این سالها متولیان میراثفرهنگی نهتنها تلاشی برای جمعآوری تیرهای انتقال برق و جانمایی آنها در مکان دیگر نکردهاند که بهتازگی اداره برق اقدام به نصب یک ردیف دکل در حریم نقش رستم کرده است. گفته میشود، دکلهای جدید برای جمعآوری دکلهای قدیم کار گذاشته شده و هیچگونه آسیبی به حریم این مجموعه جهانی وارد نمیکند.
http://chn.ir/NSite/FullStory/News/?Id=105771&Serv=3&SGr=22
واقعا شاهکاره معماریه