طی چند ماه اخیر با جمع آوری تمامی وسایل محافظتی و پیشگیری از بارداری در مراکز بهداشت و منع هرگونه آموزش و مشاوره پیشگیری از بارداری، اقدام به سقط جنین افزایش یافته است.
به گزارش شیراز۱۴۰۰ به نقل از شیراز تحلیل، اگرچه حذف وسایل محافظتی و پیشگیری از بارداری رایگان در مراکز بهداشتی و درمانی دولتی با وجود مخالفتها و احتمال افزایش بارداری ناخواسته، سقط جنین و بیماریهای مقاربتی بین بانوان به ویژه قشر کم برخوردار از سال گذشته مورد بحث بوده است اما موضوع تازهای نبوده و مسبوق به سابقه است.
از سال ۹۱ تصمیماتی به منظور افزایش جمعیت اجرایی شد که محدود کردن وسایل پیشگیری از بارداری در مراکز دولتی و مشوقهایی چون اعطای سکه، واگذاری زمین و ارائه بن رایگان لبنیات، برنج و حبوبات برای فرزندآوری از جمله آن موارد است اما طی یک دهه اخیر اهداف مدنظر حاکمیت محقق نشد و آمارهای رسمی از روند صعودی ابتلا به ایدز، اچ پی وی و سقط جنین غیرقانونی و غیر ایمن خبر میدهد.
به گفته برخی کارشناسان مردان تمایل کمتری به استفاده از کاندوم دارند و سواد سلامت آنان نیز نسبت به زنان کمتر بوده و ضروری است که با آگاه سازی زوجین از بارداری ناخواسته و بیماریهای مقاربتی که تبعات آن بیشتر دامن گیر زنان است، پیشگیری شود اما علاوه بر کم توجهی متولیان بهداشتی و منع آموزش، وسایل محافظتی رایگان و یارانهای نیز حذف شده است که بیش از گذشته سلامت جنسی و روانی زنان را مختل کرده و موجب افزایش جمعیت سالم نیز نخواهد شد.
کارشناسان مراقب سلامت در مراکز خدمات جامع سلامت و واحدهای تابعه شامل پایگاه سلامت و خانه بهداشت که در شهرها و روستاها جمعیت قابل توجهی را تحت پوشش دارند، روزانه و به صورت مستمر با مردم به خصوص زنان در ارتباط هستند.
خبرنگار ما در خصوص حذف اقلام محافظتی و پیشگیری از بارداری رایگان و آموزشهای مرتبط در مراکز بهداشتی، با یکی از مراقبین سلامت شهر شیراز به گفتوگو پرداخته است که مشروح آن را در ادامه میخوانید.
این مراقب سلامت که خود یک همسر و مادر است و به خاطر تبعات احتمالی خواست که نامی از او برده نشود،
با اشاره به اینکه از ۵ الی ۶ ماه پیش از ابلاغ رسمی، تمامی وسایل محافظتی و پیشگیری از بارداری در مراکز جمع آوری و هرگونه آموزش و مشاوره پیشگیری از بارداری منع شده بود، گفت: طی چند ماه اخیر اقدام به سقط جنین افزایش یافته است.
به گفته وی آیکون باروری سالم و مشاوره فرزندآوری به سامانه سیب اضافه شده و مراقبین سلامت ملزم به تشویق بانوان بی فرزند، یک فرزند و دو فرزند به فرزندآوری بیشتر هستند و آخر هر ماه نیز آمارهای مرتبط را باید ارائه کنند.
خانم م به عنوان یکی از مخالفان این طرح میگوید طی چند ماه اخیر باروری افزایش پیدا کرده است اما بیشتر آن ناخواسته بوده و به همین دلیل تماس تلفنی و ابراز شفاهی برای سقط جنین و نگرانی و استرسهای مرتبط با آن از سوی بانوان به مراقبین سلامت و پزشکان زن بیشتر شده است.
وی با اشاره به یکی از مراجعین که دارای دو فرزند بوده و شرایط مالی مساعدی نداشته و فرزند سوم را نیز باردار بوده و خواستار و پیگیر سقط جنینش بوده است، تصریح کرد: افسردگی شدید یکی از عوارض بارداری ناخواسته است که در موارد مشابه بین مراجعین، ناچارا مراقبتهای بارداری را از اولویت اول خارج و به فکر درمان افسردگی مادر هستیم.
این مراقب سلامت معتقد است در صورت انجام یک مشاهده و مطالعه میدانی در خیابان انوری شیراز، افزایش تقاضا برای خرید داروهای سقط جنین و سوءاستفادههای مالی رخ داده، بسیار قابل توجه است.
وی سقط جنین غیرقانونی را دارای عوارض جسمی دانسته و حذف اقلام محافظتی را یکی از عوامل مهم شیوع بیماریهای مقاربتی بین زنان میداند.
خانم م ابراز داشت که کارگذاشتن آی یو دی، ارائه آمپول و قرصهای پیشگیری از بارداری که جنبه درمانی نیز دارد، تنها با نسخه پزشک و از طریق داروخانهها و در مراکز غیر دولتی ممکن است اما به دلیل زمانبر و هزینهبر بودن آن، برخی از بانوان به پزشک مراجعه نمیکنند یا در نیمه راه منصرف میشوند که این موضوع نیز موجب بارداری ناخواسته میشود.
خبرنگار ما با دو تکنسین داروخانه نیز گفتوگو کوتاهی داشت. به گفته آنان فروش انواع کاندوم در داروخانهها محدودیتی ندارد اما قیمت آن افزایش پیدا کرده که تغییر قیمت با شیوع کرونا آغاز شده است و میزان تقاضا نیز کاهش نیافته است. قرصهای اورژانسی و ال دی و پیشگیری از بارداری که بین ۳ هزار تومان تا یک میلیون تومان قیمت دارد نیز به صورت محدود و سهمیهای بین داروخانهها توزیع میشود.
در ادامه این سلسله گزارش، خبرنگار ما به گفتوگو با یک مشاور خانواده و چندتن از بانوان و آقایان در خصوص تبعات حذف وسایل محافظتی و پیشگیری از بارداری رایگان یا یارانهای خواهد پرداخت.