برخی کاغذهای پیتزا در شرایط کاملا غیربهداشتی با آلایندگیهایی مثل مواد چاپی و … در کارخانه بازیافت، خُرد میشوند و شکل مقوایی سالم به خود میگیرند و خیلی راحت با سلامت مصرف کنندگان بازی می کنند. این روزها به این مسئله کمتر توجه می شود که جای کاغذهای کثیف در زباله دان است نه در سطل مخصوص مواد بازیافتی! جعبه های پیتزا، پوشک، دستمال کاغذی، حوله کاغذی و ظروف کاغذی در زمره کاغذ کثیف فهرست می شوند که نباید بازیافت شوند. مهمتر اینکه غذا را به هیچ عنوان نباید در ظروف بازیافتی گذاشت چون کاغذ طی یک فرآیند با آب ترکیب شده و تبدیل به مایع خمیر می شود. اگر این مایع با روغن حاصل از غذا آلوده شود، کل ترکیب را از بین می برد و ترکیب در عوض اینکه با خشک شدن، کاغذ جدید بسازد باید از اماکن دفن، سر در بیاورد.
از آنجا که سرطان معده یکی از کشندهترین سرطانهای ایران است و دلیل ابتلای بخشی از مردم به این بیماری کشنده، باکتریهایی است که از طریق مقواهای بهداشتی به معده افراد منتقل میشود، انتظار میرود استانداردهای سختگیرانهای برای مقواهای بازیافتی که به مقوای بهداشتی شهرت یافتهاند، وضع شود. با این حال اما در کمال تعجب مسئول استانداردسازی مقواهای بهداشتی در اداره استاندارد تهران گفته بودجه نداشته اند تا استانداردهای مربوط به مقواهای بستهبندی را نهایی کنند.
بر اساس برآوردهای اعلام شده از سوی وزارت بهداشت، سالانه حدود سه هزار میلیارد تومان در کشور برای درمان سرطان هزینه می شود؛ عدد بزرگی که میتوان آن را با اقدامات پیشگیرانه کوچکتر کرد. در گوشه و کنارمان آدمهایی می بینیم که به دلیل رژیم غذایی و باکتریهایی که به معده آنها از طریق بستهبندیهای مواد غذایی وارد گردیده به سرطان معده مبتلا شده اند. در حال حاضر در صنایع غذایی ایران به جای استفاده از مقواهایی که از الیاف بکر تولید میشوند و به مقوای FBB شهرت یافتهاند، از مقوای بهداشتی یا همان مقوای بازیافتی استفاده میشود که هیچکدام از این مقواها از نگاه برخی مسئولان، استاندارد نیستند و دلیل استفاده نکردن از مقوای FBB در ایران، نوع مجوزها و استانداردهایی است که برای مقواهایی بازیافتی در نظر گرفته میشود.
قوانین دستوپاگیر در زمینه واردات این نوع مقوا بسیار زیاد است و مسئولان هم می گویند پول نداریم تا استاندارد وضع کنیم و برای همین است که غذاهای داغ همچون پیتزا در همین جعبه ها سِرو می شود.
در استان فارس به ویژه کلانشهر شیراز تا دلتان بخواهد تابلوی فست فود می بینید و این موضوع، اتفاقا به دلیل تردید در استاندارد بودن جعبه های پیتزا، بسیار نگران کننده است. به گفته مدیر کل استاندارد فارس، جعبه های پیتزا مشمول استاندارد اجباری هستند و اگر استاندارد نداشته باشند خطرناک هستند. مرتضی رهنما در گفت وگو با «خبر جنوب» می گوید جعبه هایی که علامت استاندارد دارد یعنی اداره استاندارد بر تولید آن نظارت داشته و آزمون های میکروبی و فیزیکی را از سر گذرانده و هیچ خطری برای مصرف کننده ندارد.البته در این میان شاید هیچ فاکتوری به اندازه دقت خودِ مردم در این مسئله کارساز نباشد؛ اینکه مردم به علامت های استانداردی که روی جعبه ها حک شده دقت کنند و به پیتزاهایی که در جعبه های بی کیفیت هستند، لب نزنند. به دلیل تعدد واحدهای فست فود در استان فارس، نظارت بر این موضوع کمی سخت است. این را رهنما می گوید و تاکید می کند که در حد توان، بازرسی و نظارت انجام و با متخلفان برخورد می شود هر چند به گفته او برای اداره استاندارد به دلیل محدودیت های نیروی انسانی، مقدور نیست که روزانه و هفتگی بازدید یا نظارت داشته باشد.
از نظر مدیر کل استاندارد فارس، بهترین ناظر، مصرف کنندگان هستند و آنها هستند که باید دقت کنند پیتزا را در چه نوع جعبه ای از دست فروشنده می گیرند چون به هر حال پیتزا حرارت دارد و در صورت آلوده بودنِ جعبه، میکروب و باکتری ها به راحتی انتقال می یابند.هیچ تخلف بحرانی در خصوص غیراستاندارد بودن جعبه های پیتزا در شیراز گزارش نشده است
این مسئول با اشاره به علامت های استانداردِ حک شده بر جعبه های پیتزا تاکید می کند که یکی از این علامت ها هنگام تولید مقوا در کارخانه، بر آن زده می شود و علامت استاندارد بعدی نیز هنگام بُرش در فضای خارج از جعبه هک می شود که مصرف کننده باید به این علامت ها توجه کند. رهنما می گوید از واحدهای زیادی در سطح شهر شیراز بازدید کرده ایم و تذکر و اخطارها را داده ایم؛ علاوه بر آن اطلاعات و استانداردهای لازم را نیز به تولیدکنندگان مقوا و جعبه ها ابلاغ کرده ایم اما هیچ تخلفی که بحرانی باشد مشاهده نشده است.
البته آن طور که مدیر کل استاندارد فارس می گوید این بازدیدها خالی از ایراد و اشکال هم نبوده چنانچه در مواردی مشاهده شده برخی واحدهای فست فود، خودشان علامت استاندارد را روی جعبه حک کردهاند. او تاکید می کند اگرچه تولیدکنندگان مقوا در استان فارس پروانه استاندارد دارند اما نگرانی ما این است که کسی خارج از پروانه های استاندارد، کالای خود را عرضه کند. مدیر کل استاندارد فارس با بیان اینکه مهمترین عامل بازدارندگی در این مسائل، عدم خرید کالا توسط مشتریان است به این نکته نیز اشاره می کند که اگر مردم تخلفی در این خصوص مشاهده کردند با شماره تلفن گویای ۳۶۲۹۰۹۰۶ اداره استاندارد تماس بگیرند تا با متخلفان برخورد شود.رهنما می گوید اگر تخلفی ببینیم به شرطی که بحرانی نباشد ابتدا اخطار می دهیم اما در صورتی که فروشنده به اخطارها توجه نکرد در مرحله بعد به دستگاه قضایی معرفی خواهند شد./ خبرجنوب
خدا می دونه تو خود پیتزاها چی می ریزن و به خورد ملت می دن!
دقیقا