مدیرکل حفاظت محیط زیست استان فارس گفت:ساخت سد تنگ سرخ در شیراز ، تیرخلاص به زیست بوم دریاچه مهارلو و مواهب طبیعی آن است. به گزارش شیراز۱۴۰۰، حمزه ولوی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: احداث سد تنگ سرخ تاکنون به دلایل نداشتن ارزیابی زیست محیطی متوقف شده اما فشارهایی برای راهاندازی دوباره کارگاه آن در حال انجام است.
وی ادامه داد: دریاچه مهارلو در ۳۵ کیلومتری جنوب شرق شیراز اکنون بطور کامل خشک است و این منطقه که روزگاری محل زیست مرغان مهاجر و فلامینگوها و پرندگان کنار آبزی بود به کویری نمکزار تبدیل شده که با اندک توفانی ریزگردهای آن به شیراز منتقل میشود. وی یاد آور شد: در صورتی که مطالعات بیشتری برای احداث سد تنگ سرخ صورت نگیرد؛ به طور قطع شرایط فعلی دریاچه مهارلو بدتر خواهد شد و اندک رطوبتی که تاکنون در بستر این دریاچه مانده نیز خشک میشود و توفانهای نمک و ریزگردهای آن بیشتر سلامت مردم شیراز را تهدید می کند .
مدیرکل حفاظت محیط زیست فارس اضافه کرد: انتظار داریم صاحبنظران، مدیران و مسئولان، کارشناسان، تصمیم گیران و تصمیم سازان و همه کسانی که دغدغه سلامت مردم شیراز و توسعه پایدار این استان و نجات محیط زیست را دارند در برابر رایزنیها و فشارها برای تداوم ساخت سد تنگ سرخ بدون ارزیابی زیست محیطی بایستند و از منافع مردم و مصالح موجود دفاع کنند.
احداث سد تنگ سرخ اکنون در شیراز متوقف است و این موضوع در چنبره دیدگاههای متناقض مانده است. برخی معتقدند: با احداث سد تنگ سرخ در بالادست شیراز و مهار اندک آبی که به رودخانه خشک و سپس به دریاچه مهارلو سرازیر می شود، دریاچه مهارلو به نمکزاری وسیع تبدیل خواهد شد و توفان نیترات مستقیم به حلق مردم شیراز سرازیر می شود.
در عین حال برخی از مسئولان اجرایی، اعضای شورای اسلامی شهر شیراز و شهردار این کلان شهر هم در نشست های شورا یا در مصاحبهها بر لزوم احداث این سد تاکید می کنند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور و معاون رئیس جمهوری در شانزدهمین سفر استانی دولت تدبیر و امید به استان فارس که اردیبهشت ۹۴ انجام شد بیان کرد: سد تنگ سرخ در شیراز ارزیابی محیط زیست ندارد و تا قبل از تایید ارزیابی زیست محیطی احداث سد غیرقانونی و تاکید بر ساخت آن تخلف است.
معصومه ابتکار افزود: ادامه کار این سد تا زمانی که ارزیابی محیط زیست تایید نشود، غیر قانونی است و راهی برای فرار از قانون نیست.
سد تنگ سرخ که عملیات آن بهمن سال ۱۳۹۰ آغاز شد، در فاصله دو کیلومتری شهرکهای شمال غرب شیراز واقع شده است.
این سد از نوع خاکی با هسته رسی و به ارتفاع حدود ۸۰ متر از بستر سنگی پیش بینی شده است. اهداف مختلفی برای ساخت این سد اعلام شده که از جمله آنها می توان به ذخیره سازی و استفاده از آب رودخانه خشک برای تامین آب مورد نیاز باغ های قصردشت شیراز و همچنین برای کنترل سیلاب بخصوص در فصل زمستان که در برخی سال ها خسارات فراوانی را به واحدهای مسکونی و تجاری شهر شیراز وارد می کند، اشاره کرد. منتقدان ساخت سد تنگ سرخ بر این باورند این سد بدون مطالعات کافی زمین شناسی احداث شده و ترکیدن یا شکستن سد در آینده، شهرکهای شمالی شیراز را به زیر گل و لای میبرد و موجب وقوع فاجعه اقلیمی، انسانی میشود. این منتقدان همچنین خشک شدن دریاچه مهارلو در جنوب شیراز و احتمال وقوع توفانهای نمک و برخاستن ذرات خطرناک و سرطان زا را از دیگر پیامدهای احداث سد تنگ سرخ بیان کرده اند.
این لینک را چند روز پیش در جای دیگه گذاشتم ولی با توجه به اهمیت موضوع اینجا می گذارم تا دیده بشه. امیدوارم که با همه سنگ اندازیها این سد که منافع بیشماری داره ساخته بشه.
http://www.iran-emrooz.net/index.php/news1/64562/#.V-MzBbGiAkw.facebook
من متوجه نمیشم مگه قرار نبود با احداث سد تنگ سرخ همیشه آب توی رودخونه خشک جریان داشته باشه ؟؟؟
این که به نفع دریاچه نمک هست چون اینجوری همیشه آب بهش تزریق میشه
و قضیه دوم جهت وزش باد اکثر اوقات از غرب به شرق هست چطوری خشک شدن دریاچه نمک و طوفان نمک روی شیراز که غرب دریاچه هست میتونه تاثیر داشته باشه ؟؟؟
تنها نکته ای که شاید درست باشه شکستن سد هست که اونم خطری بزرگ محسوب میشه
وقتی میگن جهت باد از غرب به شرق هست یعنی یشتر اوقات اینجوریه. شما فرض کن ۹۹% اوقات از غرب به شرق باد باشه. همون ۱% کافیه واسه پخش نمک رو سطح شیراز. از اینا بگذریم مگه غرب و اطراف دریاچه باغ و شهر و روستا نداریم؟ مهارلو سروستان و … شما راضی هستی اونا نابود شن ولی یه پارک تو چمران داشته باشی جاش؟
اینم که میگن جریان دائمی برقرار میشه قبول. ولی سد کل آب سیلاب رو جمع میکنه. مقدار زیادی از اون به زمین نفوذ میکنه. کلیش تبخیر میشه و اصلش هم میره واسه باغای قصرالدشت و چمران. عملا یه درصد کمی از اون میمونه واسه جریان یافتن به دریاچه نمک در حالی که الان همه آب داره به دریاچه میرسه و با این حال خطر خشک شدن دریاچه کماکان باقیه. پس این جریان دائمی به نفع دریاچه نیس دوست عزیز 😉
محمد جان
اگر در طول رودخانه چندین اب بند ساخته بشه . مشکلی برای دریاچه نمک بوجود نخواهد امد و همیشه رودخانه پراب خواهد بود و فضای سبز بینظیری در طول کل رودخانه ایجاد خواهد شد . به علاوه امکانات گردشگری متنوع برای مردم شیراز راه اندازی خواهد شد .
اینکه گفته ساخت سد تنگ سرخ شیراز، تیرخلاص به زیست بوم دریاچه مهارلو است حرف مضحک و غیر کارشناسی زده. فصل خطاب نظر کارشناسان و اساتید دانشگاه است.
بنظرم احداث این سد علاوه بر ایجاد مشکل زیست محیطی وتغییر اکوسیستم دریاچه مهارلو، احتمالا باعث آسیب رسیدن به بافتهای زمینهای همجوار بعلت جنس نه چندان مناسب خاک و صدمه به ساختمانهای ساخته شده میلیاردی و چندصد میلیونی در اراضی همجوار وبخصوص پروژه های ساختمانی مربوط به تعاونی مسکن کارکنان وکارمندان شیراز خواهدبودعلاوه بر این درصورت شکستن سد که به خاطر وجود گسلهای مجاوردور از نظر نخواهد بود احتمال به خطر افتادن ایمنی مناطق پایین دست وجود خواهدداشت. لذا توقف و منتفی شدن ساخت این سد بسیار عقلانی خواهد بود
احداث سد تنگ سرخ منجر به نابودی زیست بوم کل پایین دست و تغییر اقلیم کل منطقه میشه
این طرحم مث بقیه طرح ها چند سال ی عده بهش افتخار میکنن ی دفعه میبینین ک چ خیانتی بوده به کل منطقه
البته ملت ما همه صاحب نظرن و اینایی ک تحصیلاتشون و سوادشون میرسه به این پیامدا همشون زر میزنن??