داستان تخریب بافت تاریخی شیراز که از چندسال گذشته آغاز شده، حالا شکل جدیدی به خود گرفته است؛ بهطوری که براساس گزارشها، تخریب بخش گستردهای از بافت تاریخی شیراز با احداث خیابان ٢۴ متری و به دستور استاندار فارس آغاز شده است. پس از جلسه بررسی وضع ترافیک در محدوده شاهچراغ که در استانداری فارس برگزار شد، استاندار فارس دستور احداث خیابان ٢۴ متری در بافت تاریخی شیراز را صادر کرد. کارشناسان میراث فرهنگی معتقدند این خیابان از قلب بافت تاریخی شیراز عبور خواهد کرد و نهتنها تعداد زیادی خانه و بنای تاریخی را از بین میبرد که مجموعه «بصیرالسلطنه» را هم که یکی از آثار ارزشمند شیراز به شمار میرود مورد تهدید قرار میدهد.
جلسه بررسی وضع ترافیک در محدوده شاهچراغ پنجشنبه در محل استانداری فارس و با حضور استاندار، شهردار، نمایندگان اداره کل راه و شهرسازی، نماینده میراث فرهنگی و … برگزار شد و استاندار فارس در این جلسه دستور احداث خیابانی با عرض ٢۴ متر در دل بافت تاریخی شیراز را صادر کرد.
گفته میشود این خیابان ٢۴ متری از خیابان ٩ دی آغاز میشود و بخشهای مهمی از بافت تاریخی شیراز ازجمله مجموعه بصیرالسلطنه را تخریب خواهد کرد. از طرف دیگر براساس گزارشها، نماینده اداره میراث فرهنگی استان فارس به دلیل اعتراض به این تصمیم از جلسه اخراج شده و به اعتراض نماینده راه و شهرسازی هم اعتنایی نشده است. خطر تخریب بافت تاریخی شیراز به دلیل دستور صریح استاندار و تعجیل او درحالی بسیار جدی است که بافت تاریخی شیراز در سالهای گذشته شرایط بسیار نابسامانی را پشت سر گذاشت.
یکی از کارشناسان میراث فرهنگی هم اعلام کرد، دو گزینه برای احداث خیابان ٢۴ متری از دل بافت تاریخی شیراز مطرح شده است. این خیابان قرار است یا از خیابان ٩ دی (از پارکینگ طبقاتی) مستقیم به سمت جنوب (بلوار سیبویه) حرکت کند، بهطوری که این خیابان با ۶٠٠ متر طول و ٢٢ متر عرض بخشهایی از بافت را تخریب میکند. گزینه دوم هم مربوط به محور ٩ دی به سمت قاآنی میشود که این محور هم ۴٨٠ متر طول دارد.
«مهدی پارسایی»، پژوهشگر و استاد دانشگاه در اینباره به «شهروند» گفت: «از آنجایی که در طرح توسعه حرم شاهچراغ(ع) به ویژگیهای ساختاری بافت پیرامون و الزامات توسعه مجموعه دقت نشده است، هر روز تخریب بخشی از بافت تاریخی، فرهنگی شهر شیراز به بهانه توسعه حرم مطهر شاهچراغ یا دسترسی به حرم انجام میگیرد.»
او ادامه داد: «متاسفانه در ٢٠سال گذشته هر دولتی که بر سرکار آمده گلی بر سر بافت تاریخی شیراز زده است. احداث خیابان بینالحرمین در دولتهای هفتم و هشتم، احداث خیابان ٩ دی در دولتهای نهم و دهم و احداث خیابان ٢۴ متری نیز در چند سال اخیر شرایط را برای بافت تاریخی شیراز بسیار پیچیده و سخت کرده است.» پارسایی تأکید کرد، درصورت احداث خیابان ٢۴ متری در هر دو محور بخشهای زیادی از بافت تاریخی شیراز آسیب میبیند.
به گفته او، اگر خیابان ٢۴ متری از خیابان ٩ دی به سمت جنوب (بلوار سیبویه) حرکت کند، در مسیر خود بناهایی مانند مسجد حاجباقر، حمام و مقبره شیخ جنید، مسجد فاموری، مسجد شاهزاده قاسم، بقعه سیدمیرآخور و مسجد آقا قاسم را به همراه خانههای تاریخی تخریب میکند. این درحالی است که با احداث خیابان ٢۴ متری از ٩ دی به سمت قاآنی نیز احتمال میرود بخشهایی از خانقاه احمدی، گذر سرباغ، بخشهایی از مجموعه مشیرالملک و باغ ایلخانی تخریب شود.
این پژوهشگر میراث فرهنگی معتقد است: «بناهایی که در مسیر احداث خیابان ٢۴ متری قرار گرفتهاند بسیار شاخصند، بهطوری که نهتنها محلههای سرباغ، سنگ سیاه و سر دزک در خطر تخریب قرار میگیرند که دسترسی ایجاد شده به مجموعه بصیرالسلطنه این بنای ارزشمند را نیز مورد تهدید قرار میدهد.»
این درحالی است که چند روز پیش نیز لودرهایی که در بافت تاریخی شیراز مشغول فعالیت بودند به خانه تاریخی و ثبت ملیشده جهرمی رسیدند و به دیوار بنا نیز آسیب زدند. به نظر میرسد تخریب گسترده بخش دیگری از بافت تاریخی آغاز شده است و با اخراج نماینده میراث فرهنگی هیچ ابزار حفاظتی نمیتواند مانع از تصمیم مسئولان شهری شود.
روزنامه شهروند، شماره ۹۱۳، صفحه ۱۶
وقتی یک لر (فرد غیر بومی) استاندار می شود همینه دیگه!، طنز تلخ این هست که هم اصلاح طلبها و هم در دولت اصولگرا کمر به تخریب بافت تاریخی و فرهنگی شهر زدند.
روزی خانههای تاریخی شیراز به جرم اعتیاد تخریب شدند امروز هم به خاطر توسعه حرم!!!!
شرم آوره چیز دیگه نمی توان گفت برای اینکه نهادهای مدنی شهر شیراز و انجمن های میراث فرهنگی هم در این شهر تاریخی بسیار ضعیف هستند و نمی توان از مردم شیراز هم انتظار داشت به این تصمیم اعتراضی نشان دهند متاسفانه!!
همیشه همین بوده و خواهد بود . و هیچکس نمی تونه جلو تصمیمات غیر کارشناسی اقایون رو بگیره حتی سازمان میراث فرهنگی . اصلاح طلب و اصولگرا سیخی چند ؟ کی مردم گراست ؟
راستی یه پیشنهاد .در میراث فرهنگی رو گل بگیرید اگر عرضه هیچ کاری را نداره و بودجه اش رو بدید به فقرا .
خدایی این بافت فرسوده به کار چی میخوره،یه مشت خونه گلی بدرد نخور که محل اسکان افغانیا هست،مثلا توریست میاد اینجاها،من اگه شهردار بودم از نبش قآنی تا شاهچراغ رو صاف میکردم.
بدون شرح … ” از طرف دیگر براساس گزارشها، نماینده اداره میراث فرهنگی استان فارس به دلیل اعتراض به این تصمیم از جلسه اخراج شده و به اعتراض نماینده راه و شهرسازی هم اعتنایی نشده است. ”
راستی حامد عزیز نظر شما چیه ؟ اینجا هم من دارم نظرمو به بقیه تحمیل می کنم و بقیه را ناامید می کنم ؟
حامد جان قصد جسارت ندارم اما کنجکاوم بدانم شما که خودت را یک شیرازی متعصب می دونی اینجا چه نظری داری ؟
درود.
دوست من، من متعصب کورکورانه نیستم. اما نسبت به شهرم دلسوزم.
به نظر من این قضیه و این طرحی که ارائه شده، کارشناسی شده و حساب شده نیست و تیشه به ریشه تاریخ شیراز است که زخم عمیقی را ایجاد میکند.
به نظر من، بجای تخریب های همه جانبه و به اصطلاح آزاد سازی شاهچراغ، باید مانند مشهد زیرسطحی، خیابان و گذر ایجاد میشد تا ترافیک را منتقل کند.
در مشهد، در زیر حرم امام رضا، هم خیابانی زیرزمینی و عریض اجرا شده که خیابان های مختلفی را بهم متصل میکند و هم پارکینگ بزرگی اجرا شده که غالبا برای میزان اتومبیل های ورودی مناسب بوده است.یعنی در زیر حرم امام رضا به خودی خود، شهری زیرزمینی اجرا شده.
اما اینجا، نهضت تخریب و تعریض و دوباره تبدیل شدن آن خیابان به پارکینگی شبانه روزی است و مشکلات ترافیکی که هیچ گاه حل نخواهد شد.
این دستورات ، دستورات غیر کارشناسی شده و ناگهانی است که رنج و زحمت زیادی را روی دست شهر و مردمان خواهد گذاشت.
اجرای یک خیابان ۲۴ متری که قطعا در حین اجرا هم با مشکلات متعددی برخورد خواهد کرد، یعنی اجرای خیابان شاهزاده قاسم۲، با همان وضعیت و با همان تجاری سازی های حساب نشده. در حالیکه میشد با طراحی های مناسب، خیابان زشت شاهزاده قاسم را مناسب سازی و تبدیل به پیاده راه کرد و معبر منحصر بفردی را برای ورود به مجموعه زیارتی ایجاد نمود.
اگر این طرح اجرا شود، لکه ننگی هم در کارنامه این استاندار و هم مدیرکل راه وشهرسازی و …نمایان خواهد شد که قطعا آیندگان سرزنششان میکنند.
واقعا” چرا میراث فرهنگی اینقدر بی کفایت عمل می کنه؟؟؟
متاسفانه استاندار ناآشنا به بافت تاریخی شیراز که هیچ تعلق خاطری به شیراز و فرهنگ آن ندارد در حال تیشه به ریشه استان فارس است. من نمی دانم در استان پهناور فارس که خاستگاه علم و دانش و فرهنگ و تمدن است قطع الرجال است که یک لر را استاندار کرده اند و به تبع آن مسئولین رده پایین هم اغلب از این قوم هستند. متاسفانه در سالهای اخیر به بهانه توسعه حرم در حال تخریب گسترده بافت تاریخی شیراز هستند. اینکار دقیقا در سالهای گذشته در بافت اطراف حرم امام رضا هم صورت گرفته است که در سفری که به مشهد داشتم در اطراف حرم امام رضا هیچ آثاری از مشهد قدیم وجود نداشت و می خواهند دقیقا همین بلا را بر سر شیراز نیز بیاورند.
سکوت بسته امین جان کمپینی درست کنید به عنوان اعتراض یا از صداوسیما بخوایم گزارشی تهیه کنه تا دیر نشده کاری کنیم
این استاندار که مال نا کجا اباد چمیدونه بافت تاریخی چیه خیلی دلشون میسوزه یه روگذر بزنن یا یه پل بلند هنوز مثلعهدی دقیانوس خراب میکنن و صاف میکنن دنیای دیگه پل میزنن کم مونده کل اثار تاریخی شیراز رو ویران کنن اگه روشون میشد از وسط تخته جمشیدم یه بزرگراه میزدن
تمام قومهای ایران قابل احترام هستند و عملکرد یک فرد نمی تواند باعث نظر منفی به یک قومیت گردد.
دوست عزیز کسی به لرها توهین نکرده است منتهی بهتر است شیراز برای شیرازی ها باشد و لرهای عزیز ضمن بازگشت به شهر و دیارشان آنجا را آباد نموده و در خصوص شهر خودشان تصمیم گیری کنند.
با سلام و تشکر از شما به خاطر اطلاع رسانی . به نظرم این صحبت استاندار را باید به فال نیک گرفت که برای اولین بار یک نفر به فکر یک کار اساسی در این بفت فرسوده و فقیر و محجور افتاده است . اما باید در احداث همچین پروژه هایی و نظیر آن کمترین آسیب را به بافت تاریخی رساند ( البته نه بافت فرسوده ). چون واقعا شیراز به اینچنین راهای دسترسی با بهره گیری از نظریات کارشناسان و معماری بزجسته نیاز داره . آره ما می تونیم این چنین کارایی بکنیم و از مشهد هم درس بگیریم و بلند مرتبه سازی نکنیم ولی احیا و نو سازی و بازسازی بکنیم دیگه . خدایی کدوم توریستی پا میشه برای آرامش گرفتن بعد از بازدید از خیابونهای بافت تاریخی شیراز که الان باید گفت بیشتر شبیه بافت شهری هند و بنگلادش و پاکستان شده اند بره فرضا پارک دراک و حسینی الهاشمی . نا باید از این طرح استقبال کنیم و اون رو به نفع شهرمون مدیریت و سازماندهی کنیم و این نکته رو در نظر بگیریم که گاهی برای ساختن باید خراب کرد . کسی که برای دیدن خانه جهرمی ها نمیاد شیراز میان که بازار و حرم و حافظ و سعدی و ارگ و ببینند . البته از ارزش اونها هم نمی خوام کم کنما.
آخه کوچه های اون بافت تاریخی و فرسوده پره از فقر و فهشا و اعتیاد و مهاجر و…. اینا هم واقعیته نه؟
من خودم به شخصه شاهد این بودم که شهرداری یه سری آدم رو فقط برای ایام عید به خدمت میگیره (با فرم جلیقه استتار و یه باتوم ) که کارشون اینه که با زور باتوم و ترسوندن و از این قبیل کارا تو این ایام معتادان و متکدیان و دستفروشان رو از سطح این مناطق بلند کنن و بفرستنشون دو تا کوچه اونورتر که تو چشم مسافرا نیاند ولی حیف با تمام این ظاهرسازیها باز هم گردشگران و توریستها از این وضع به شکایت میان و می ترسن . کوچه های این مناطق هم که محل خرید و فروش مواد خدر و انباشت معتادان و خلافکاران هستند .
حالا که توریست نمی تونه برای استراحت و آرامش پس لز یک روز خسته شدن در آلودگی های بصری و صوتی و هوای این شهر جایی هم برای رفتن نداره که تو این مورد هم افتخارمون فضای نسبتا شلوغ پلوغ و پرازدحام اطراف باغ نظر و ارگ کریمخانه که اونم بر می گرده به یک قرن پیش که ما خراب ترش هم کردیم . الان یاد یه روز افتادم که با یه توریست ژاپنی در حال صحبت و قدم زدن بودم وقتی به سر یک چهارراه رسیدیم وایسادم و از اون هم خواستم لحظه ای وایسه تا چراغ عابر سبز شه با اینکه اصلا چراغ عابری هم وجود نداشت . نکته جالب اینجاست که گفت اینجا شیرازه و رفت وسط خیابون . من که موندم چی بگم .
واقعا ما به این بازسازیها و نوسازی ها نیاز داریم . ببینید امروز مصداق و نمونه پایین شهر و منطقه محروم همین بافت های تاریخی و سنتی شیرازه . ملاک هم نه پیشرفت عمرانی خاصی داشته و نه پیشرفت فرهنگی که پسرفت هم داشته و در قبال اون می بینید توی به اصطلاح پایین شهر خودمون سطح زندگی به مرابت بالاتر و بهتر از این بافته که حتی مهاجرین هم از اون گله مندند . به امید درست شدن این منطقه .
شرم بر مسئولان شیراز این استاندار کیه که هرکاری بخواد میکنه بیاید از نمایندگان مجلس شیرتز بخوایم وارد عمل لشن
وقتی فقط حزب ملاک باشه نه صلاحیت افراد همین میشه.باز برین افراد بی تخصص ک مال یک لیست خاص هست رای بدین ببینید چی میشه.مردم ما گوش و چشمشون بسته شده و نمیبینن کی واقعا صلاحیت داره
موافق تخریب قسمت هایی از این بافت هستم چون در عمل و نه به زبون هیچ شباهتی به اثار تاریخی ندارن بلکه شبیه خلاف خونه هستن.اباد بشه بهتره
بافت تاریخی نمیشه اسمشو گذاشت،باید بگی بابت کاملا فرسوده ومحلی کثیف واسه خلافو معتادا و دزدا،شور چی رو میزنید؟!شیراز هنوز ۴تا دونه خیابون یا بلوار مثل آدمیزاد نداره،آدم وقتی طرف همین بافت تااااریخی میره حالش بهم میخوره از بس ماشین تو هم گره خورده و خیابون بی سروته هست…توروخدا شور این مسائل بیخود رو نزنید و فک کنید مثل سابق این طرح اصلا این منطقه وجود نداره…خواهشا مانع پیشرفت نشید..ممنون
برای وجود شهروندانی با چنین تفکری باید افسوس خورد که اصلا تاریخ شهرشون رو نمیدونن! اگه بافت تاریخی که هویت شیراز هست چنین وضعیتی داره مقصرش ما هستیم. حتما خراب بشه تا چیزی مثل معالی آباد که با هیچ منطق شهرسازی سازگاری نداره جاش رو بگیره؟!
من سالها در بافت قدیمی زندگی کردم ساکنین بافت قدیمی با احداث خیابانها موافقند زیرا با خیابان مشکل رفت و آمد با ماشین در کوچه پس کوچه ها حل می شود و رفاه بیشتر می شود
متاسفانه ناقدان در بالا شهر زندگی مرفهان بی درد را دارند.
آقا یکی به داد باغای چمران برسه که جلو چشم همه دارن خشک میشنو صدا از هیچ احدی در نمیاد
سلام . تورو خدا بزارید حداقل شهر رنگ تازه تری بگیره وقتی اثار ملی و جهانی ما این جوری زیر پا له میشه ویادگاری مینویسن چه توقعی دارید دلتون برا یه مشت کاه گل میسوزه بزارید خراب کنن ما باید همه وجودمون ایرانی باشه مخصوصا فرهنگ نه یه مشت کاه گل
همشهریان عزیز ی که اعلام موافقت می کنند، البته اگر واقعا شیراز ی باشند، هیچ اطلاعی از آنچه اتفاق می افتد ندارند. تخریب بافت تاریخی مانند تخریب ارگ کریم خان یا مسجد وکیل است. آیا کسی دوست دارد این آثار با خاک یکسان شوند؟! در این بافت گنج های نهفته ای وجود دارد چون شما از آن اطلاعی ندارید نمی توانید اظهار نظر کنید. درد اصلی هم همین بی اطلاعی مردم است که به دشمنان فرهنگ و تاریخ اجازه می دهد با خیال راحت تاریخ را با خاک یکسان کنند. اگر به مردم بگویند می خواهند مسجد وکیل را تخریب کنند و خیابان بسازند کسی خوشحال می شود؟ بهسازی بافت با تخریب آن بسیار تفاوت دارد. امان از این لر ها. کسی نیست به این آقای استاندار بگویند اگه هنری داری خرج استان ویران خودت یعنی کهکیلویه و بویر احمد بکن. دست از سر فارس بردارید. به خدا از آزار و اذیت این بی فرهنگ ها به ستوه آمده ایم.