امین آل شمس؛ شیراز۱۴۰۰ : این روزها حال و هوای شیراز به شدت توریستی و گردشگری است و در هر نقطه از شهر به خصوص نقاط گردشگری و مرکزی شهر می توان حضور پرتعداد و دسته دسته گردشگرانی را دید که از آمریکا، اروپا، خاور دور و کشورهای حوزه خلیج فارس خود را به پایتخت فرهنگی ایران رسانده اند تا از دیدن زیبایی آن محسور شوند.
بی تعارف می توان گفت اگر شرایط سیاسی کشور در سالهای اخیر ملتهب نبود، زیرساختهای اقامتی و حمل و نقل مهیا بود و تبلیغات مناسبی در زمینه معرفی داشته های گردشگری شیراز و فارس انجام می گرفت، اکنون به اندازه کشورهایی مانند ترکیه، آمریکا، فرانسه و چین میزان خیل عظیمی از گردشگرانی بودیم که غم بی پولی شهر و اقتصاد ضعیف آن را از یادمان می برد.
میانگین سن و سال گردشگران نسبت به سال های گذشته کاهش یافته و حتی شاهد گردشگرانی هستیم که با خانواده و فرزندان خود به ایران و شیراز سفر می کنند و این نشان می دهد که می توان با برنامه ریزی مناسب تر زمینه را برای ورود بیشتر گردشگران فراهم کرد.
در این بین موضوع مهمی که جدا از مشکلات زیرساختی، در حال مشکل سازی برای شهر است عدم واریز درآمد حاصل از بلیط فروشی بسیاری از اماکن تاریخی و گردشگری شیراز به حساب شهر و واریز آن به خزانه در تهران است. برای مثال کلیه وجوه حاصل از فروش بلیط در اماکن گردشگری زیر نظر میراث فرهنگی مانند سعدیه، حافظیه، مجموعه زندیه و … که برای گردشگران داخلی ۱۵۰۰ و ۲۰۰۰ تومان و برای گردشگران خارجی ۱۵ هزار تومان است مستقیم به حساب خزانه واریز شده و این اماکن بجز اندکی هیچ دریافتی مستقیمی از عواید حاصل از فروش بلیط ندارند.
وضعیت برای مساجد تاریخی شیراز مانند نصیرالملک و وکیل که زیر نظر اداره اوقاف هستند نیز به همین شکل هست و علی رغم فروش فوق العاده بلیط به خصوص به گردشگران خارجی، اماکن گردشگری شیراز وضعیت مناسبی ندارند که اختصاص درآمد بلیط فروشی می تواند وضعیت آنها را سامان دهد. شیراز۱۴۰۰ به زودی و به شکل موردی این وضعیت نا بسامان را به تصویر خواهد کشید.
به نظر می رسد برای رفع این مشکل دو راه پیش رو است. نخست اداره اماکن به صورت هیئت امنایی، مانند آنچه در تخت جمشید و پاسارگاد اتفاق افتاد و کلیه وجوه دریافتی حاصل از فروش بلیط به همین اماکن اختصاص پیدا می کند. دوم اینکه این اماکن به صورت توافقی به شهرداری محول شود تا علاوه به رسیدگی مناسب به آنها، درآمدزایی آن به صورت شفاف اعلام و برای خود اماکن هزینه شود. تجربه نشان داده شهرداری می تواند مانند باغ جهان نما، دلگشا و بوستانهای سطح شهر بهاماکن در اختیار خود به خوبی رسیدگی کند و آنها را در وضعیت آبرومندی نگه دارد.
همانطور که قبلا نیز اشاره شد، شیراز به دلیل جایگاه والای تاریخی خود و میزبانی از اماکن گردشگری متنع و منحصربفرد از مقاصد اصلی گردشگری در کشور محسوب می شود و با ادامه روند کنونی، حضور گردشگران روز به روز افزایش خواهد یافت و نیازمند درآمدزایی هدفمند و مناسب از این حضور هستیم تا شیراز از شرایط فعلی که تنها درآمد آن منابع قطره چکان دولتی و منابع حاصل از صدور پروانه ساختمانی است خارج شود.
شهرداری می بایست هرچه سریعتر اتوبوس های گردشگری را که وعده آن را داده بود وارد کند تا گردشگران مجبور نباشند با اتوبوس های بین شهری در شهر تردد کنند. مترو را به مرحله افتتاح رسانده و اتوبوسها و تاکسی های جدید را وارد چرخه حمل و نقل کنند. از سوی دیگر به مبلمان شهری سر و شکلی دهد، با احداث آبنما، نورپردازی و نصب مجسمه های زیبا فضای شهری را تلطیف کند و با جذب سرمایه گذاری نسبت به ساخت هتل اقدام کند.
در صورت وقوع این شرایط و فرهنگ سازی برخورد با گردشگران خارجی می توان به پویایی اقتصاد شهر که متصل به منابع بی پایان حاصل از صنعت گردشگری دل بست که کاهش فقر و آمار بیکاری و در ادامه ایجاد نشاط و سرزندگی را در جامعه به دنبال خواهد داشت.
چیز غریبی نیست
ایران رو در تهران خلاصه کردند.
سیاست غلطی که اول دودش به چشم تهرانی ها میره
چه بی منطق !!! تاحالا نمیدونستم واریز میشه به خزانه . خب یعنی واسه مرمت و نگهداری از جیب مردم میره بعد درامد میره تهران ؟ یادمه واسه سنگ فرش کردن جلوی حافظیه (کاری به درست غلط بودن سنگ فرش کردن ندارم ) یه مدت بین شهرداری و ارگانهای دیگه سر دادن پول بحث بود . یا همین خیابون هجرت که انقدر تز هزینه های بالاش و تملکش بحث بود از جیب مردم هزینه شد و این همه تاخیر داشت در صورتی که هزینه قسمتیش واسه راه دسترسی به همین اماکن بود . یا خیلی امثال دیگه که از جیب شهرداری هزینه بهسازی محیط شده بعد درامدش بره تهران جای تامل داره
واقعا که…میره خزانه؟بعد چی عاید شیراز میشه؟کاشکی کشور ما هم مثل خارج بود که برای اعتراض مردم دولت یه محل رو مشخص میکرد و مردم میرفتن حرف و اعتراضشون رو مییکردن.الان ما حرف دلمون رو به کی بگیم؟دارن حق شیراز رو میخورن به کی بگیم؟؟شیراز هیچ پیشرفتی نداره به کی بگیم؟؟صدامون به کجا میرسه؟؟قابل توجه مسولینی که مسولیت قبول میکنن و بیخیال هستن ما مردم از حقمون نمیگذریم.
البته این وضعیت برای تمام کشور صادق هست.
با سلام،
دوستان گرامی به یاد داشته باشند که بلیط فروشی نقاط توریستی و گردشگری سهم ناچیزی از درآمد حاصل از ورود گردشگران و توریستها را شامل می شود.
بیشترین درصد درآمد از ورود گردشگران در بخشهای زیر است:
۱. خطوط هوایی و گاهی راه آهن و اتوبوس
۲. هتلداری و اماکن اقامتی
۳. رستورانها و غذاخوریها
۴. ترابری یا حمل و نقل درونشهری
۵. صنایع دستی
بجز مورد ۱، خوشبختانه درآمد حاصل از بقیه موارد به جیب شهر و شهروندان شاغل در آن زمینه ها میرود.
اگر هر توریست خارجی در هر روز اقامتش حدود ۱۰ دلار خرج بلیط کند همان توریست معمولا ۱۰۰ تا ۲۰۰ دلار خرج هتل، ۲۰ دلار خرج رستوران و کمی هم خرج تاکسی و غیره میکند. صنایع دستی هم در این میان سهم کمی دارد.
بنابر این شاید بهتر باشد که کمی خوشبینانه تر به ورود گردشگران به پایتخت فرهنگی ایرانزمین بنگریم. هر چه باشد توریسم و در کنار آن خدمات صنعت اصلی شهر شیراز است و نه کارخانه های تولیدی و نه کشاورزی.
کاران جان درست میگید دقیقا، اما موضوع مورد بحث درباره وضعیت نگهداری اماکن گردشگری شهرمون هست که اگه درآمدشون به خودشون اختصاص پیدا کنه، ازین حالت فعلی درمیان
و حتی امکان تفریحی و ورزشی مثل پارک بازی و ..
من حس میکنم در وجود همه ما ایرانی ها ی ترسی نهفته….چرا فکر میکنید برای مطالبتی که برای پیشرفت شهرمون میخواهیم نمیتونیم اعتراض مسالمت امیز داشته باشیم…به نظر من اگر واقعا اگر موضوعی مهم باشه و باید به شهردار و استاندار گوشزد کرد میشه رفت اعتراض کرد….چرا فقط برای نخریدن خودرو کمپین بزنیم یعنی برای شهرمون نمیتونیم…
من امروز حافظیه بودم حضور گردشگران خارجی فوق العاده بود اما دیوارهای مجموعه و خیابانهای اطراف بسیار نامناسب بود و حضور دست فروشان هم که گریه اور بود.شهرداری و میراث فرهنگی باید به شکل جدی وارد عمل بشن.
اولا چرا ما باید هزینه بدیم چه معنا داره پول بره توی خزانه و خرج شهرهای دیگه بشه مخصوصا تهرانی ها که همیشه مفت خور هستن و کارنکن
دوما من بارها گفتم و بازهم میگم اگه از الان جلوی دست فروش ها رو نگیرن دیگه مانند دیوارنویسی ها نمیتونن مانع بشن باید فکری جدی بکنن داره مثل یک قده سرطانی کل شهرو میگیرن این دست فروش ها و بازار هم ضربه میزنن
ممنون از گزارش کامل و مبسوطتون
بهترین نوع توریسم – سلامت هست که تمام درامد ان صرف شیراز میشود . هزینه هتل – هزینه اصلی که بیمارستان هست و هزینه ایاب و ذهاب و هزینه رستوران و کافی شاپ و مابقی موارد . توریسم سلامت میزان اقامت ان هم بیشتر هست .
باید فکری اساسی به حال دست فروش ها بشه.من شهروند که نمیتونم برم بگم بساطتو جم کن.پس شهرداری و مسولین باید پیگیری کنن.در ضمن حتمن میگن بودجه نیست جمع اوری دست فروش ها که ربطی به بودجه نداره.عاقا بیان به من کارت و مجوز میدن من میرم تذکر میدم.حقوقی هم ندن..مثلا پایتخت فرهنگ و تمدن هستیم.همه شیراز رو به تمیزی و اب و هواش میشناسن.حالا زشت نیس وارد شیراز که میشی و هر خیابونی که میری یه بساط پهنه؟احتمالا مسولین این چیزا رو نمیبین.بهتره به جای تکیه زدن به صندلی و چسبیدن اون صندلی لعنتی یه کم تو سطح شهر تردد کنن.
نقطه تاریک دیگر در پرونده پاک فطرت شهردار شیراز
انتخاب همتی بوشهری به عنوان معاون فرهنگی شهرداری شیراز!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
دلخوش بودن شهردار شیراز به جذب گردشگرهای مسلمان از هند!
http://fars.isna.ir/Default.aspx?NSID=5&SSLID=46&NID=36389
از لحاظ فرهنگی هم باید روی خودمون کار کنیم آخه!!!!
من دیدم مردم به توریست ها متلک می کن! این معضل واقعا جای تاسف داره 😐