تاریخ : جمعه, ۲ آذر , ۱۴۰۳ Friday, 22 November , 2024

آخرین اخبار

ساخت همزمان ۴ خط مترو در شیراز 🎥: پیشرفت ۸۵ درصدی زیرگذر گویم گلسنگ و حفاری کوه رحمت برای تخت جمشید خطرناک تر است یا کنسرت؟ 🎥: آخرین روند ساخت زیرگذر گویم 🎥: ساخت بزرگترین پارک آبی کشور در شیراز 🎥: ساخت بزرگترین آکواریوم کشور در شیراز کمبود زمین مسکن ملی در صدرا ساخت ۶ شهرک جدید مسکونی در فارس 🎥: آخرین وضعیت احداث دوربرگردان اردی‌بهشت شیراز – تیر ۱۴۰۳ ثبت ملی ۹ درخت کهنسال در فارس حافظیه همچنان در صدر پربازدیدترین جاذبه تاریخی کشور در نوروز پیروزی تیم بسکتبال لیموندیس شیراز برابر تیم مس رفسنجان دو کشته و سه مصدوم در برخورد کامیون با خودرو سواری 🎥: مرگ ۸ نفر بر اثر گازگرفتگی در فارس 📸 افتتاح باند جنوبی بزرگراه کوهسار و سپس تعطیلی آن! فجرسپاسی برابر نفت مسجد سلیمان شد 📸 برداشت گل نرگس از بزرگترین نرگس زار دیم کشور شکست تیم لیموندیس شیراز مقابل نماینده آبادان 🎥 معرفی پروژه پارک آبی شیراز 🎥 ادامه روند ساخت بزرگراه شرق شیراز

9

شبیخون به بافت تاریخی شیراز، در این شهر قانون اعتبار ندارد

  • کد خبر : 20520
  • 07 شهریور 1394 - 16:15

«شهر راز»*، شهری که دیگر هیچ نشان و رمزی در دل خود نهفته ندارد. شهری که هویت و شناسنامه‌اش را دارند از آن می گیرند. دیاری که تا چند سال آینده تاریخش بر باد خواهد رفت و جز مُشتی ساختمان بد ریخت و بی‌قواره و سر به آسمان کشیده را در خود نخواهد داشت.
به گزارش اَمرداد، ویرانی بافت تاریخی و ارزشمند شیراز بار دیگر از ۲۵ اَمردادماه از سر گرفته شد تا خاطرات شیرین پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها برای همیشه از چهره‌ی تاریخ پاک شود و دیگر نشانی از پیشینه و چیستی شهر بر جای نماند. بار دیگر لودرها آمدند و تیغه‌های تیزشان را بر سر تاریخ و فرهنگ شیراز کوبیدند و خانه ها را با خاک یکسان کردند. برای شیرازی‌هایی که با این بافت بزرگ شده اند و خاطره دارند و یا آنانی که ارزش و پیشینه ی بافت تاریخی شیراز را می شناسند جز اندوه و درد چیزی بر جای نمانده است. درد و صدای مردم را کسی نمی‌شنود یا نمی‌خواهند که بشنوند. براستی چه فرقی دارد که بشنوند یا نشنوند، هنگامی که تیغه‌های شوم لودر کار خود را خواهند کرد. این سرنوشت و فَرجام غم‌انگیز شهری است که به نام پایتخت فرهنگ و تمدن ایران زمین نامدار بوده و است. دیار عاشقان و ادب پروران که دیگر هیچ عشقی از آن بر جای نمانده است.

مردم بافت تاریخی شیراز و کویِ (:محله ی) اسکندریه یا همان پشت شاهچراغ، این روزها چهره ای خشمگین دارند. نای و توانی برایشان بر جای نمانده و راه می‌روند و نفرین می کنند به زمین و زمان. رنگ از رُخسارشان پریده و سرنوشت شوم آنان آوارگی و در به دری است. مدیران میراث فرهنگی استان و حتا کشور سکوت کرده اند و به گفته‌ای زورشان نمی‌رسد. زیرا در این شهر قانون ارزشی ندارد و همه چیز را برخی مدیران شهری شبانه تصمیم می‌گیرند و اجرا می‌کنند. بر پایه ی طرح ماده ی ۵ کمیسیون شورای عالی شهرسازی و معماری کشور که به تصویب و تایید همه ی مدیران اجرایی استان هم رسیده و رو نوشتی از آن در همه‌ی نهادها و سازمان‌ها و اداره‌های دولتی موجود است باید در طرح ۵۷ هکتاری شیراز، خانه های ارزشمند تاریخی و ثبتی آن پاسداری و حفظ شود و همه موظف به انجام آن هستند. اما گویا ما بالاتر از قانون هم در کشور داریم! زیرا نماینده‌ی ارجمند ولی فقیه و امام جمعه ی استان در سخنانی به تازگی گفته‌اند: «هم اکنون راه دسترسی به حرم شاهچراغ بسته است و تحقق طرح گسترش (:توسعه) حرم، بدون وجود دسترسی درخُور(:مناسب) شدنی نیست. و بر پایه ی دیدگاه کارشناسان خانه های میراثی ارزشمندی در گذر پیشرفت حرم وجود ندارد، پس سرپرستان(:مسوولان) پروانه دهند راه دسترسی مردم به حرم باز شود».

آیت الله ایمانی افزوده است : «حرم باید در خیابان لطفعلی خان زند، میان‌سرای(:صحن) داشته باشد و از سوی خاور (:شرق) نیز باید فضای میان سه حرم برای خدمات رسانی به دیدارکنندگان(:زوار) ساماندهی شود. پذیرفته نیست که در طرح ۵۷ هکتاری تنها یک راه دسترسی به حرم شاهچراغ وجود داشته باشد. سرپرستان اجرایی راه‌های دسترسی آسان به حرم را پدیدار کنند».
نماینده ی ولی فقیه در شیراز با طرح این پرسش که آیا گسترش بدون دسترسی آسان شدنی است؟ در بخش دیگری از سخنانش گفته است : « بخش بزرگی از گسترش حرم شاهچراغ، گسترش فیزیکی است و در گسترش فیزیکی باید دسترسی آسان به جایگاه های مورد نظر وجود داشته باشد. در همه‌ی انجمن‌ها و نشست‌ها(:مجامع و محافل) این نکته را گوشزد کرده ام (:تذکر داده ام) و تا بِهسازی (:اصلاح) نشود، پِیاپی آن را گوشزد خواهم کرد». (خبرگزاری ایسنا، ۲۹ اَمردادماه)

سخنان شگفت‌انگیز بالا را باید بررسی کرد، نُخست این که کدام کارشناسی گفته است که خانه‌های میراثی و تاریخی ارزشمندی در این بافت وجود ندارد؟ مگر نه این که رونوشتی از پرونده و نقشه ی بافت تاریخی شیراز و پذیرفته شده ی (:مصوب) شورای عالی شهرسازی و معماری کشور به همه ی نهادها و اُرگان های دولتی فرستاده شده است و در آن بر نگه داشت و پاسداشت خانه های ثبتی و میراثی و همچنین تاریخی و ارزشمند پافشاری (:تاکید) شده است. از سویی دیگر، زمانی که برای موضوعی آن هم در گُستره ی ملی قانونی گذارده می شود، همه ی نهادها و سازمان ها و… باید از آن پیروی کنند و هیچ چیزی بالاتر و فراتر از قانون نیست و سرپیچی از آن به هر بهانه و انگیزه‌ای گناه (:خطا) به شمار می‌آید. همچنین مقام رهبری همواره درسخنان خود بر پاسداشت میراث فرهنگی و تاریخ و فرهنگ ایرانی – اسلامی پافشاری داشته و دارند و نباید با این کارهای نسنجیده و بدون کارشناسی، هویت و پیشینه ی شهر و یا کشور را از میان برد و مردم را در برابر باورهای دینی قرار داد. و این یکی از لغزش های (:اشتباهات) موجود در کشور است که برخی از مدیران شهری ناآگاهانه یا آگاهانه بر آن دامن می‌زنند. همچنین شماری (:تعدادی) از انجمن های مردم نهاد میراث فرهنگی کشور چندی پیش در نامه ای از رییس جمهور خواسته اند از دنباله‌ی ویرانی بافت تاریخی شیراز پیشگیری کنند تا هویت تاریخی شهر و کشور از دست یغماگران در پناه بماند. از دگر سو، مدیرکل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی استان نیز در گذشته خواهان پیشگیری از رَوند ویرانی ها شده و به آن اعتراض کرده است. و باز جانشین (:معاون) میراث فرهنگی کشور در سفر خوردادماه خود به شیراز خواستار پیشگیری از این ویرانی ها شده بود و بافت ۵۷ هکتاری شیراز را دارای ارزش تاریخی و میراثی فراوانی بر شمرده بودند. اما انگار هیچ کدام از این دستورها کارگر نیفتاده و همچنان دیدگاه‌های شخصی و سلیقه ای و کارشناسی نشده بر قانون برتری دارد.

در پایان بایسته یادآوری است که بافت شیراز دارای ارزش تاریخی و میراثی است و به ثبت ملی رسیده است و بودن یا نبودن یک خانه ی ثبتی هر چند ارزشمند است، ولی از ارزش آن نمی کاهد و این خود بافت تاریخی است که برابر قانون باید پاسداری و نگه داری شود.
دنباله دارد ….
*شهر راز – در گِل نبشته های پارسه (تخت جمشید) از شیراز با نام شهر راز یاد شده است.
در زیر نگاره‌هایی که دیروز از بافت تاریخی شیراز و ازکنار و پشت خانه‌ی صدرجهرمی گرفته شده و درآن بیش از ۱۵ خانه با خاک یکسان شده است را ببینید :

چندین خانه دراینجا تخریب شده است

چندین خانه دراینجا تخریب شده است

گرداگرد پشت شاهچراغ را به تازگی نرده کشی کرده اند تا هیچکس نتواند وارد شود

گرداگرد پشت شاهچراغ را به تازگی نرده کشی کرده اند تا هیچکس نتواند وارد شود

خانه هایی که برای تخریب علامت زده اند

خانه هایی که برای تخریب علامت زده اند

تخریبی که پشت خانه صدرجهرمی به تازگی انجام شده است

تخریبی که پشت خانه صدرجهرمی به تازگی انجام شده است

تخریب ها آخر این کوچه و پشت آن انجام گرفته است

تخریب ها آخر این کوچه و پشت آن انجام گرفته است

پشت این نرده ها تخریب انجام شده که به سمت کوچه صدر جهرمی می رود

پشت این نرده ها تخریب انجام شده که به سمت کوچه صدر جهرمی می رود

7 8 9

عکس وگزارش :سیاوش آریا

telegram
لینک کوتاه : https://shiraz1400.ir/?p=20520

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 23در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۲۳
  1. تا الان از استاندار دفاع کردیم برای همچین روزایی . می خوام ببینیم تو روزای بی عرضگی میراث فرهنگی ، استاندار چند مَرده حلاجه ؟

  2. چند روز پیش که مشهد بودم در یکی از مطبوعتت محلی مشهد (اگه اشتباه نکنم خراسان) مطلبی از قول یکی از فعالان میراث فرهنگی راجع به تخریب بناهای تاریخی مشهد در سالهای گذشته جهت طرح توسعه حرم امام رضا نوشته بود و در آن به کار اشتباه گذشتگان در از بین بردن هویت فرهنگی مشهد قدیم و تبدیل آن به گذرگاهها، برجها و مراکز تجاری اذعان شده بود. بهتر است مسئولین شیراز هم تا دیر نشده است جلوی این تخریبهای غرض ورزانه و ناشی از عقده های درونی نسبت به تاریخ غنی شیراز گرفته شود.

  3. دوست دارم اون حامیان تصرف باغ جنت توسط کانون اون دلواپسان بی رگ ریشه رو ببینم الان کجان چرا دهنشون باز نمیشه
    بعد یه تحقیق در کشور میشه که شیراز سکولار هست اون وقت از فرماندار , نماینده شورای خود فرخته شهر و امام جمعه شیراز بگیر دم از وا مصیبتا سر میدن و دم از حفظ هویت شیراز میزنن مشکل ما بی ریشگی این افراد هست چرا اقدام عملی نمیکنیم

  4. درود
    به نظر من شیراز در مسیری قرار گرفته و میتازونه ک باید به جز چند آثار باستانی و مکانهای نامی ک خودشونو توی ذهن مردم ایران و جهان هک کردن با بقیه آثار خداحافظی کنیم و به فراموشی بسپاریم تا جای آنها به سمبلها و مکانهای جدیدتر داده شود!
    مطمئنم ادامه حیات این مکانهای تاریخی در شیراز به مرور زمان باعث زشت شدن و فرسوده شدن چهره شهر خواهد شد ؛ چرا که در این شهر بخاری از مسئولان در جهت بازسازی و بهره وری از مکانها ، مناطق و آثار تاریخی بلند نمیشود!

  5. ضمن خسته نباشید به نظرم اگه این عکس ها و متن رو واسه خبرگزاری ها و پایگاههای اطلاعاتی مختلف هم بفرستین انعکاس بیشتری خواهد داشت و علاوه بر مردم شیراز مردم کل ایران در جریان این فاجعه ملی که دامنگیر مردم شیراز شده قرار می گیرند

  6. امام جمعه شیراز اهل شیراز نیستند بنابراین هیچگونه تعلق خاطری به این شهر و تاریخچه آن ندارند.

    • واقعا اون ها با بفت تاریخی شیراز چه دشمنی دارن حالا اگه بهسازی و یا زیبا سازی بفت تاریخی بود یه حرفی ولی به اسم توسعه حرم بی معنیه کاری که ال سعود در مکه و مدینه کرد و مشهد هم این راه رو رفت حالا گریبان گیر شیراز شده میشه به من بگن وقتی هویت شیراز رو دارن تخریب میکنن اون وقت در برابر کشور های بی هویتی مانند کشور های حوزه خلیج فارس ادعای تاریخی بودن شهرمون رو کنیم وقتی اثری نیست از یک ساختمان شهرمان
      بی هویت ها دارن برای هویت شهرمان تصمیم میگیرن جالب اینجا سیر نشدن حالا تصمیم به دست درازی به باغات تاریخی شراز رو هم به اسم راه اندازی کانون دارن

  7. ادمین محترم درخواستی داشتم، ای کاش گروهی توی واتساپ فعال میشد و همگی اونجا عضو میشدیم تا خبرهای از این دست رو راحت تر اشاعه بدیم شاید همراهی مردم فرجی حاصل کرد

    • امیر جان اینکار سال قبل انجام شد، اما متاسفانه به دلیل عدم رعایت مقررات گروه، بیشتر مباحث به حاشیه کشیده می شد و هیچ سرانجامی نداشت.

  8. دردم می گیره که هیشکی هم اونقدر مردونگی نداره که مسئولیت این بی قانونیا رو به گردن بگیره.خدا خودش حق هنرورزان و مردم اون بافت رو از ستم کنندگان به حق الناس بگیره.چیزی نمیتونم بگم.هر از چندگاه که تب تخریبای پیشین خوابید باز از سر میگیرن.گستاخی تا کجا

  9. هر چند میدونم دیدگاهم رو به عنوان یه جوون که تو این محله ها زندگی میکنم چاپ نمیکنی اما
    سلام
    یه حرفی با اونایی که دلشون برا بافت فرهنگی میسوزه دارم
    تا حالا فکر افراد این محله ها کردین ( اولا دیدگاه خود شما ها نسبت به اونا چه جوری هس)بعد هم به اسم اینکه بافت فرهنگی هس مردمش مجبورن تو خونه های خراب )( چون از لحاظ مالی مشکل شدید دارند با کوچه های تنگ که حتی امبولانس هم نمیتونه رد بشه با هزارتا خطر اتش سوزی که تو این محله ها به دلیل بافت فرسوده وجود داره دست و پنجه نرم میکنن فقط به جرم این که پول ندارن
    خیلی از خونه های این محله ها به دلیل عدم رسیدگی واقعی و درست مسولان دست اتباع افغانی افتاده که دلی هم برا خونه ها نمیسوزانند .ایا واقعا به جای درست کردن کوچه ها و مرتبط کردن فضا ، صرفا دیوار ها رو گلی کنن به اسم این که دارن مرمت میکنن درسته ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
    اونایی که دلتون میسوزه اگه واقعا راست میگویید بیاین و تو این محله ها زندگی کنید اگه واقعا راست میگویید !!!!!!!!!!!!!!!!!!

    من خودم موافق حفظ این محله ها هستم اما به اسم حفظ چند خانه که واقعا باید حفظ بشه دارید در حق مردم البته ایرانی این محله ها با عدم رسیدگی ظلم میکنید و الا اتباع افغانی که از خداشونه تو این خونه ها با قیمت کم زندگی کنند

    بازم میگم اهای اونایی که دلتون میسوزه شده برا فقط یک ماه بیایید در این محله ها زندگی کنید،ۀ اونایی که دلتون میسوزه اگه واقعا راست میگویید بیاین و تو این محله ها زندگی کنید اگه واقعا راست میگویید !!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • فاطمه جان الان به نظرت با تخریب و پاک کردن صورت مسئله دارن به مردم اون محل کمک میکنن و این دلیل میشه کل اون بافت رو ویران کنند و جاش صحن جدید بسازن ماهم همین رو میگیم میگم بجا یهزینه هنگقتی که خرج تخریب و توسعه بی دلیل حرم هست رو خرج بهسازی و خدمات رسانی به اون منطقه کنن

    • درود
      اولا با زندگی کردن افراد دلسوز در بافت قدیم ، مشکلی از کسی حل نمیشه !!
      شیراز تنها شهری نیست که بافت قدیمش به دلیل پایین بودن سطح امکانات ، توسط خانواده هایی که از نظر وضع مالی ضعیف تر هستند ، پر شده . تقریبا تمام کلان شهر ها ، همین وضعیته !!
      اما نمونه های موفقی وجود دارند که با کشیدن پای توریست ها ( چه داخلی و چه خارجی ) تا حدی به اقتصاد خانواده ها کمک کرده . از نمونه های خارجی که بگذریم ، یزد و تا حدی کاشان ، نمونه ی موفقی در این زمینه است . بافت قدیم یزد پر از خونه های قدیمی هست که با امکانات اولیه بازسازی شده و خانواده های زیادی در اون زندگی می کنند . مشکلاتی هم وجود داره . اما در کل قدم زدن در اون محیط لذت بخشه !!

  10. موافقم با فاطمه..همینطوره

  11. سکنه نداره هیچکدام از خانه ها؟

    • اتفاقا خیلی از این خونه ها در اختیار مردم هست اما فعالیت های مشابه رژیم اشغالگر قدس رو تو همین شیراز هم می شه دید

  12. بافت تاریخی زمانی ارزشمند هست که دارای فضای امن باشه و شور و نشاط داشته باشه . متاسفانه خیلی از این خانه ها که ثبت میراث فرهنگی نیستند پاتوق معتادها و مهاجرین افاغنه شده و هیچ توریستی حاضر نیست به اونجا پا بگذاره . بافت تاریخی شیراز بیش از ۳۵۰ هکتار هست که ۳۰۰ هکتار ان توسط شهرداری و میراث فرهنگی احیا خواهد شد که شامل محدوده های پشت بازار وکیل و پشت دروازه کازرون میشود .
    در طرح توسعه حرم شاهچراغ خانه های ثبتی باید حفظ شوند و کاربری موزه و فرهنگ سرا داشته باشند .
    مدتی هست که اصفهانی ها خیلی از مصلی شهرشون صحبتی نمیکنند چون در برابر حرم شاهچراغ حرفی برای گفتن ندارند .

  13. شهر من مرد!

  14. همانطور که گفتن اکثر مسئولین و امام جمعه اهل شیراز نیستند و تعلق خاطری ندارند
    متاسفانه

    همین خانه های تاریخی میتواند منبع درامدی برای شیراز باشد
    اخه من نمی فهمم طرح توسعه این خانه ها را هم در بر بگیرد و به عنوان مکانهای بازدیدی و میراثی به مردم معرفی بشن

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.