13:46:16تاریخ : یکشنبه, ۲۴ فروردین , ۱۴۰۴ Sunday, 13 April , 2025

آخرین اخبار

قیمت طلا، سکه و ارز در بازار شیراز/ ۲۴ فروردین ۱۴۰۴ 📸: تقاطع جام جم – کوهسار 📸: مراحل پایانی ساخت تقاطع نواب – کمربندی افزایش ۴۰ درصدی نرخ کرایه تاکسی و اتوبوس در شیراز وعده تامین پایدار آب در صدرا و شرق شیراز در تابستان نخستین سیستم تصفیه پلاسمایی شیرابه زباله در شیراز اجرایی می شود قیمت طلا، سکه و ارز در بازار شیراز/ ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ 📸: تعریض کمربندی رکن آباد با حفظ درخت بلوط ۵۰۰ ساله 📸: پروژه دوربرگردان میثم پیروزی خارج از خانه فجر سپاسی تصادف زنجیره‌ای در شیراز ۱۰ مصدوم بر جای گذاشت قیمت طلا، سکه و ارز در بازار شیراز/ ۲۲ فروردین ۱۴۰۴ انجام سومین مرحله از بتن‌ریزی دال زیرگذر شهرداری دروازه کازرون به یک محور گردشگری تبدیل می شود قیمت طلا، سکه و ارز در بازار شیراز/ ۱۹ فروردین ۱۴۰۴ 📸: کشف خمره سفالی تاریخی در ارسنجان دستگیری قاتل شهروند شیرازی پس از ۲ ماه تمدید مهلت آغاز طرح محدوده کم‌آلاینده ترافیکی شیراز تا ۶ اردیبهشت‌ماه باغ ارم در شمار ۳مقصد پربازدید گردشگری فارس در نوروز 📸: درخت ارغوان معروف شیراز

17

مرمت ارگ وکیل‌الرعایای شیراز

  • کد خبر : 20398
  • 02 شهریور 1394 - 21:44

قسمت‌هایی از بنای ارگ کریم‌خانی در شیراز توسط مرمتگران و متخصصان میراث فرهنگی فارس مرمت می‌شود.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی شیراز۱۴۰۰ و به نقل از فارس، صنایع‌دستی و گردشگری فارس، بنای تاریخی ارگ کریم‌خانی که متعلق به دوره زندیه است با اعتباری بالغ‌بر یک میلیارد و ۳۷۵ میلیون ریال توسط مرمتگران و متخصصان میراث فرهنگی فارس مرمت می‌شود.

بنابراین گزارش عملیات مرمتی قسمت‌های مختلف این بنای تاریخی شامل مرمت برج شمال شرقی ارگ، سبک‌سازی و مرمت پشت‌بام فضای ضلع شمال شرقی، کف‌سازی و ساماندهی حیاط‌خلوت و فضای هشتی ورودی ارگ در جریان است.

ارگ کریم‌خانی، مهم‌ترین و بزرگ‌ترین بنای دوران زندیه بوده که در سال ۱۱۸۰ هجری قمری به دستور کریم‌خان زند ساخته ‌شده است.

این ارگ، مرکز حکومتی کریم‌خان و خاندان زند و همچنین محل سکونت آن‌ها بوده است. این ساختمان با زیربنای ۴ هزار مترمربع و در زمینی به گستردگی ۱۲ هزار و ۸۰۰ مترمربع بنا شده است.

دیوار‌های آجری این بنا، ۱۲ متر ارتفاع داشته و در هر چهارگوشه ارگ، برجی به ارتفاع حدود ۱۵ متر قرار دارد. بر روی بدنه دیوار‌ها و برج‌ها، نگاره‌های ساده و زیبای آجری دیده می‌شود.

بر سردر ارگ، صحنه نبرد کشته شدن دیو سفید به دست رستم به‌صورت کاشی‌کاری هفت‌رنگ نقش بسته و این کاشی‌کاری در دوران قاجاریه به ارگ افزوده شده است.

یک هشتی ورودی ارگ را تشکیل می‌دهد که از یک‌سو به حیاط‌خلوت و از سویی دیگر به محوطه داخلی ارگ راه پیدا می‌کند.

ارگ دارای شاه‌نشین شمالی (زمستان‌نشین)، شاه‌نشین جنوبی (تابستان‌نشین) و ساختمان غربی چهارفصل بوده و برخلاف نمای بیرونی، ساختمان داخلی ارگ از نمای زیباتری برخوردار است.

داخل اتاق‌ها با نقش‌های اسلیمی، ترنج و گل و مرغ تزئین شده است.

پس از سرنگونی حکومت زندیه و روی کار آمدن سلسله قاجار، ارگ به دارالحکومه و به مکانی برای استقرار والیان و حاکمان فارس تبدیل شد و تا اوایل سلطنت پهلوی به‌عنوان زندان مورداستفاده قرار می‌گرفت.

بخشی از تزئینات این بنا، توسط خاندان قاجار به تهران منتقل شد. این بنا در سال ۱۳۵۱ خورشیدی در فهرست آثار ملی ثبت شد.

telegram
لینک کوتاه : https://shiraz1400.ir/?p=20398

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 1در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۱
  1. به فکر بنای دروازه قران هم باید باشن

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.