تاریخ : جمعه, ۲ آذر , ۱۴۰۳ Friday, 22 November , 2024

آخرین اخبار

ساخت همزمان ۴ خط مترو در شیراز 🎥: پیشرفت ۸۵ درصدی زیرگذر گویم گلسنگ و حفاری کوه رحمت برای تخت جمشید خطرناک تر است یا کنسرت؟ 🎥: آخرین روند ساخت زیرگذر گویم 🎥: ساخت بزرگترین پارک آبی کشور در شیراز 🎥: ساخت بزرگترین آکواریوم کشور در شیراز کمبود زمین مسکن ملی در صدرا ساخت ۶ شهرک جدید مسکونی در فارس 🎥: آخرین وضعیت احداث دوربرگردان اردی‌بهشت شیراز – تیر ۱۴۰۳ ثبت ملی ۹ درخت کهنسال در فارس حافظیه همچنان در صدر پربازدیدترین جاذبه تاریخی کشور در نوروز پیروزی تیم بسکتبال لیموندیس شیراز برابر تیم مس رفسنجان دو کشته و سه مصدوم در برخورد کامیون با خودرو سواری 🎥: مرگ ۸ نفر بر اثر گازگرفتگی در فارس 📸 افتتاح باند جنوبی بزرگراه کوهسار و سپس تعطیلی آن! فجرسپاسی برابر نفت مسجد سلیمان شد 📸 برداشت گل نرگس از بزرگترین نرگس زار دیم کشور شکست تیم لیموندیس شیراز مقابل نماینده آبادان 🎥 معرفی پروژه پارک آبی شیراز 🎥 ادامه روند ساخت بزرگراه شرق شیراز

9

شاهکار مِهرازی «زندیه» سر از خاک برآورد

  • کد خبر : 14449
  • 13 آبان 1393 - 21:42

در پِی عملیات بِهسازی هَشتی ارگ «کریم خان زند» در شیراز آبراهه‌ای از دوران زندیه نمایان شد. این آبراهه که از درگاه بخش دَرونشُد (ورودی) ارگ و کنار حوض پدیدار (ایجاد) شده، از آجر و ساروج ساخته شده است و از شاهکارهای مِهرازی (معماری) زندیه به شمار می‌آید.

به گزارش شیراز۱۴۰۰، سیامک بصیری، کار‌شناس سازمان میراث فرهنگی استان پارس (فارس) درهمین زمینه به خبرنگار اَمرداد می‌گوید: «وجود نشست‌ها در بخش درونشُد ارگ، هشتی (: کِریاس) و همچنین نمناکی آن و نَشت آب از بخش زیرین هشتی، شوَند (: باعث) آن شد تا عملیات پژوهش در تعیین گذر (: مسیر) آبراهه (: کانال) در دستورکار قرار گیرد و با پدیداری دو تِرانشه در درگاه (مدخل) بخش درونشُد ارگ و حوض به بازهٔ (فاصله ی) ۲۰ متری زده شود و با این کار به دو آبراهه دست پیدا کردیم».

این مدیر فنی ادارهٔ کل میراث فرهنگی استان، ادامه می‌دهد: «آبراه درگاه وابسته (مربوط) به دوران زندیه است، ولی آبراههٔ بیرون از ارگ، وابسته به دوران پهلوی یکم است. در واقع در زمان پهلوی یکم آبراهه را برای ساخت گنجینهٔ (: موزه‌ی) ساختمان شهربانی و گذرنامه ویران کرده و به سوی شمال آن را رَهنمون (: هدایت) کرده‌اند که به رودخانهٔ خشک شیراز می‌ریخته است».

این کار‌شناس زمینهٔ (: حوزه‌ی) بازآرایی (: مرمت) میراث فرهنگی، می‌افزاید: «آبراههٔ زندیه به سوی خاور (شرق) و به کَندگ (خندق) کاخ (عمارت) دیوانخانهٔ وکیل و به سوی باختر (: غرب) به گنجینهٔ پارس یا باغ نظر می‌ریخته است».

بصیری در بخش دیگری از سخنانش به خبرنگار امرداد می‌گوید: «در ساخت آبراه زندیه از آجر و ساروج بهره گرفته شده، ولی در آبراه پهلوی از آجر و ماسهٔ آهک سود برده شده است. بلندای (: ارتفاع) این آبراهه یک متر و پهنای (: عرض) آن ۶۰ سانتی متر است».او ادامه می‌دهد: «هم اکنون برآنیم تا تاسیسات آبراه شهری زندیه را زنده (احیا) کنیم و کارگاهی را هم در این زمینه فعال کرده‌ایم».

سیامک بصیری در پاسخ به این پرسش که این آبراهه تا کجا دنباله پیدا می‌کند، می‌گوید: «تا به هرجا که کندگ اصلی پیدا شود و تا لب خیابان دنباله دارد که به گمان بسیار درهمین گذر یافت خواهد شد».

وی دربارهٔ اینکه آیا از این آبراهه پیش‌تر آگاهی داشتید یا نه؟ در پاسخ می‌گوید: «ازآبراه زندیه مطمین بودیم که وجود دارد، ولی بسته (مسدود) شده بوده و ما آن را باز کردیم. اما از آبراه پهلوی هیچ آگاهی‌ای نداشتیم و هم اکنون زنده‌سازی آن در دستور کار است».

این کار‌شناس فنی و مدیر بافت تاریخی شیراز دربارهٔ این آبراهه می‌گوید: «این آبراهه در واقع از شگفتی‌های مهرازی و تاسیسات زیربنایی دوران زندیه به شمار می‌آید که بخشی از آن دچار آسیب شده که بازآرایی (: مرمت) آن، آغاز شده و قابلیت زنده سازی را دارد».

به گزارش امرداد، ارگ زندیه، کاخ شاهنشاهی کریم خان زند و دژ (: قلعه) پدافندی (: دفاعی) و نظامی شهر بوده است. هم درگذشته و هم امروزه از دید جغرافیایی در مرکز شهرجای گرفته است. این کاخ در سال ۱۱۸۰ مَهی (: قمری) به فرمان کریم خان ساخته شده است و در ساخت آن از ماهر‌ترین سنگ‌تراشان، مهرازان و هنرمندان بهره گرفته شده است. همچنین از بهترین نوع کاراسته (: مصالح) ساختمانی از شهر‌ها و کشورهای گوناگون خریداری و در اختیار کارگران قرارداده شده است.

این بازماندهٔ تاریخی درسال ۱۳۵۱ به شمارهٔ ۹۱۸ در سیاههٔ یادمان‌های ملی به ثبت رسیده است و هم اکنون به یکی از گیرایی (: جاذبه)‌های اصلی گردشگری شیراز جایگزین (بدل) شده است.

1 [800x600]

2 [800x600]

3 [800x600]

4 [800x600]

5 [800x600]

6 [800x600]

7 [800x600]

8 [800x600]

«نظرات، فقط به صورت نوشتار پارسی و مرتبط با موضوع منتشر می‌شوند»

«با ورود به این لینک، وارد قسمت بحث آزاد شوید»

telegram
لینک کوتاه : https://shiraz1400.ir/?p=14449

مطالب مرتبط

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 8در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۸
  1. آفرین بر پارسی نویسی و فرهنگ سازیتون.
    امید که به خواست خدا شروعی باشه که به تمامی داشته و توانایی ها و حتی ساخته های خودمون هم افتخار کنیم…

    • مسعود جان، پارسی نوشتن کار بسیار زیبایی هست که توسط هفته نامه امرداد به خوبی انجام میشه

  2. واقعا باعث تاسف هست بر دیواره آبراه سیم برق رد کردن و اونو با میخ به دیوار اصلی کوبیدن.

  3. بدید دست آقای حقدل و هم فکرانشون تا به اسم توسعه حرم شاه چراغ با لودر واستون صافش کنن !!!

  4. اقا چه کاریه اینجا که فردا نه پس فردا توی طرح توسعه حرم قرار میگیره و خراب میشه دیگه چکاریه محل خوابیدن معتاد پیدا میکنید اهههههههههههههههههه

  5. توضیحی که در مورد این آبراهه نوشته یک طرف و استفاده از کلمات پارسی یک طرف دیگه خیلی ممنون از گزارش کاملتون.
    از بعضی بازدید کنندگان محترم هم خواهش میکنم که به جای ناامید بودن متن امید دهنده بزارن حرفاشون قبول دارم و اشتباه توی دستگاهها زیاد هست ولی حداقل کاری که میتونیم بکنیم این هست که امیدوار باشیم و روحیه خوبی داشته باشیم.
    یه پیشنهاد هم دارم برای مدیر محترم سایت یه قسمتی به سایت اضاف کنید و معادل پارسی کلمات رو داخلش قرار بدید و کم کم توی نوشتن ها و صحبتامون از این کلمات استفاده کنیم
    ببخشید که معادل پارسی بعضی از این کلمات رو نمیدونستم و مجبور شدم عربیشون بنویسم.

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.