تاریخ : جمعه, ۲ آذر , ۱۴۰۳ Friday, 22 November , 2024

آخرین اخبار

ساخت همزمان ۴ خط مترو در شیراز 🎥: پیشرفت ۸۵ درصدی زیرگذر گویم گلسنگ و حفاری کوه رحمت برای تخت جمشید خطرناک تر است یا کنسرت؟ 🎥: آخرین روند ساخت زیرگذر گویم 🎥: ساخت بزرگترین پارک آبی کشور در شیراز 🎥: ساخت بزرگترین آکواریوم کشور در شیراز کمبود زمین مسکن ملی در صدرا ساخت ۶ شهرک جدید مسکونی در فارس 🎥: آخرین وضعیت احداث دوربرگردان اردی‌بهشت شیراز – تیر ۱۴۰۳ ثبت ملی ۹ درخت کهنسال در فارس حافظیه همچنان در صدر پربازدیدترین جاذبه تاریخی کشور در نوروز پیروزی تیم بسکتبال لیموندیس شیراز برابر تیم مس رفسنجان دو کشته و سه مصدوم در برخورد کامیون با خودرو سواری 🎥: مرگ ۸ نفر بر اثر گازگرفتگی در فارس 📸 افتتاح باند جنوبی بزرگراه کوهسار و سپس تعطیلی آن! فجرسپاسی برابر نفت مسجد سلیمان شد 📸 برداشت گل نرگس از بزرگترین نرگس زار دیم کشور شکست تیم لیموندیس شیراز مقابل نماینده آبادان 🎥 معرفی پروژه پارک آبی شیراز 🎥 ادامه روند ساخت بزرگراه شرق شیراز

28

بافت فرسوده و کوچه‌های تنگ ونیز!

  • کد خبر : 13693
  • 12 مهر 1393 - 19:24
یکی از بینندگان سایت مطلی را درباره ارزش بافت تاریخی آماده کرده که باهم مرور می‌کنیم: Around Europe 1390 - Italy(55) [800x600]
گاهی اوقات با خودم فکر می‌کنم، اگر ونیزی‌ها مسئولینی همانند ما داشتند چه سرنوشتی در انتظار شهرشان بود؟ بی‌گمان بافت فرسوده،  کوچه‌های تنگ و تاریک و گذرگاهای آبی باریک همگی به مرور زمان محو می‌شدند و به بهانهٔ ایجاد فلان مرکز تجاری،  توسعه فلان کلیسا و گسترش فلان مکان و… بکلی نابود می‌گشتند و شاید امروز هیچ یک از ما حتی نام ونیز را هم نشنیده بودیم.
آری، چیزی که نام و آوازه ونیز را جهانی کرده است و سیل توریست‌ها را روانه این شهر زیبا کرده  نه یک موزه و چند کلیسا تاریخی یا یک کاخ و میدان قدیمی بلکه بافت تاریخی یا بقول مسئولین بافت فرسودهٔ ونیز است.
همان مسئولین فرهنگ دوستی که اعلام می‌کنند و هشدار می‌دهند که باید میراث فرهنگی و آثار تاریخی حفظ شود اما نه به قیمت تخریب نشدن بافت تاریخی و کوچه‌های تنگ! این اظهارنظر‌ها لطیفه‌ای را به یادم آورد،‌‌ همان شخصی که برای دیدن جنگل به خارج از شهر سفر کرده بود و بعد از بازگشت بسیار ناراحت بود! وقتی دلیلش را پرسیدند گفت: درختان انبوه آن منطقه نگذاشتند جنگل را ببینم!
بله این بزرگان هم دنبال آثار تاریخی هستند که دارای کوچه‌های گشاد و بافت نوساز باشد و این بافت فرسوده و کوچه‌های تنگ موجب ناخوشی و زحمت آن‌ها در حفظ آثار تاریخی می‌گردد!
قضاوت باشماست، واقعا فرق آن شخصی که دنبال جایی بدون درخت بود تا جنگل را ببیند و این عزیزانی که به دنبال جایی بدون کوچه‌های تنگ و بافت فرسوده هستند تا آن را تاریخی بدانند در چیست!
مگر ارگ بم چیزی جز بافت فرسوده و کهنسال همراه با کوچه‌های باریک است؟
مگر ونیز ایتالیا چیزی جز بافت فرسوده و گذرهای تنگ است؟
مگر بافت تاریخی یزد چیزی جز بافت فرسوده و کوچه‌های تنگ است؟
همهٔ این اظهارات و در ادامه‌اش این تخریب‌ها در حالی صورت می‌گیرد که طبق گفته‌های جناب مهندس سیاهپور در شهریور ۹۲ فقط طی چند سال آینده بیش از ۴۵۰ میلیارد تومان هزینه اجرای توسعه حرم مطهر شاهچراغ (ع) خواهد بود. سوالی که اینجا می‌توان مطرح کرد این است که آیا نمی‌شد مبلغی بسیار کمتر از این برای مقاوم سازی و زیباسازی بافت اطراف حرم هزینه کرد و محیطی بسیار چشم نواز و زیبا و درعین حال توریستی و تاریخی که در شأن حرم مطهر باشد ایجاد کرد تا ترکیب حرم و این بافت زیبا، شاهکار معماریی در آن منطقه بوجود آورد و بافت تاریخی با مرکزیت حرم مطهر شاهچراغ تبدیل به یک مجموعه بسیار زیبا  باشکوه و تاریخی گردد که چشم هر بیننده‌ای را نوازش دهد؟آیا متوجه نقش بافت تاریخی کشورهای مختلف در جذب توریست نیستیم! ما از چند خانهٔ تاریخی سخن نمی‌گوییم بلکه بافت تاریخی است که فضایی کهن و قدیمی را زنده می‌کند، کوچه‌ها و مساجد و خانقا‌ها و موزه‌ها….. طاق‌ها و گذرگا‌ها و مهمانسرا و هتل‌های سنتی…. همه در کنارهم یک سمفونی زیبای تاریخی را بوجود می‌آورند.
حتی درکشور مراکش نیز، بافت قدیمی در جذب توریست نقش بازی می‌کند. در شهر رباط، مدینه (بخش قدیمی شهر)  و همچنین در شهر فاس، فاس البالی (شهر قدیمی و محصور، منطقه شهری ممنوع برای رفت‌ وآمد خودرو)  گردشگران جهان را به سمت خود می‌کشند. راه دور چرا، در کشور خودمان در شهر بم کسی برای دیدن کوچه‌های گشاد و بافت جدید بم،  به این شهر سفر نمی‌کند بلکه ارگ قدیم بم با کوچه‌های باریک و خانه‌های خشتی (که متاسفانه مقاوم سازی نشدند) پذیرای توریست‌ها بوده و حتی بعد از زلزله نیز این بافت خشتی و قدیمی است که توریست جذب می‌کند. حتی در جزیزهٔ شیکی مانند کیش نیزTمجموعهٔ قنات قدیمی و مخروبه‌ای را بجای تخریب با تغییر کاربری به یک شهر زیرزمینی شگفت انگیز تبدیل کرده‌اند و اکنون شهر زیرزمینی کاریز خوانده می‌شود. بافت قدیمی شهرهایی مانند یزد که دیگر جای خود دارد.دوستان اگر امروز بافت تاریخی شیراز به این وضع تاسف بار دچار شده است اگر بجای جذب توریست و استفادهٔ فرهنگی به مکانی آلوده و پر از بزهکار و معتاد مبدل شده است، مقصر کیست؟ آیا کم کاری و بی‌توجهی، این بافت تاریخی را به این وضع نکشانده است؟
تمام حرف ما این است که اگر مسئولینِ مربوطه بفکر زیبا سازی و مقاوم سازی این بافت نیستند و هیچ اهمیتی برای هویت تاریخی این بخش از شیراز قائل نمی‌شوند حداقل در پی نابودی و محو کردن آن نباشند شاید کسانی درآینده توانستند از هوش اقتصادی و حس فرهنگ دوستی خود استفاده کنند و این آثار میهنی را سر و سامانی داده و مثل بقیهٔ دنیا از آن در جهت جذب توریست استفاده کنند.دوستان عزیز شما به وضعیت فعلی این بافت  ننگرید به پتانیسل این بافت بیندیشید به هویت و تاریخی که این بافت فرسوده و کهن در دل خود نهفته دارد فکر کنید… اگه روزی کسی از شما بپرسد محله‌ای که داستان داش آکل صادق هدایت در آن اتفاق افتاد، کجاست؟ چه پاسخی می‌دهید؟ آیا به بخشی از حرم شاهچراغ اشاره می‌کنید! اگه کسی قصه‌های رسول پرویزی را خوانده بود و مشتاق بود که شیراز قدیم را ببیند به او چه می‌گویید؟ آیا آدرس صحن‌های حرم شاهچراغ را به او می‌دهید؟ آیا بعد از اجرایی شدن طرح ۵۷ هکتاری توسعه حرم به شکل کنونی، چیزی از بافت تاریخی شیراز و هویت کهن‌ترین محله‌های شیراز باقی خواهد ماند؟

ونیز

ونیز

منابع 
 

telegram

لینک کوتاه : https://shiraz1400.ir/?p=13693

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 11در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۱۱
  1. وای بر اونهایی که به نام سومین حرم اهلبیت و حضرت شاهچراغ (ع) بزرگوار به دنبال رسیدن به مقاصد سیاسی خود هستند .
    قطعا استفاده از نام این بزرگوار جز ناراحتی حضرت احمد بی موسی و ارادتمندان واقعی ایشان هیچ وجه دیگه ای نخواهد داشت.
    بنا به فرموده ی دین اسلام و اهل بیت (ع) افراط و تفریط همه جه مذموم و باطل است .
    همچنین قرار دادن دو جنبه اصلی شیراز یعنی جنبه مذهبی (سومین حرم اهل بیت) و جنبه تاریخی و فرهنگی( پایتخت فرهنگی ) ظلم اشکار به جفت این ارکان شیراز است

  2. متن زیبایی بود حرف دل آدم و زد! بافت های تاریخی اکثرا کوچه های تنگ و باریکی دارن در همه جای دنیا مگر اینکه شاهراه و معابر اصلی و میدان بزرگ شهر بوده باشند. ساختمان ها هم نیاز به ترمیم و بازسازی دارن و بعد از سال ها فرسوده میشن. توی ایران همچی بر عکسه! جایی که باید فضای سبز کار کنن ، موزائیک میکنن. جایی که نباید آپارتمان بسازن، برج میسازن. جایی و هم که باید مرمت و حفظ کنن ، خراب میکنن و مسجد و مرکز تجاری و کارخونه میسازن! تا وقتی شایسته سالاری نباشه باید منتظر اتفاق های بدتر از اینم باشیم.  

  3. خیلی مقاله ی خوبی بود.حرف دل ما رو زدی . با ۴۵۰ میلیارد هزینه ی توسعه ی حرم میشد با بازسازی این بافت و جذب توریست هزاران شغل برا بچه های این شهری ایجاد کرد که نرخ بیکاریش در کمال تاسف جز چند شهر اول ایرانه… چراغی که به خانه رواست به مسجد بردنش حرامه. اما بعضی از این آقایون نه دین براشون مهمه نه مردم. فقط خوش خدمتی اوجب واجباته براشون .. با اینکارا مردم رو از دین هم زده می کنین. اونوقت روزی میرسه که نه دینی مونده نه هویت ملی…

  4. سادگی شما از اینجا ناشی میشه که حکومت اسلامی خودشو با ونیز و چین و مصر و هند و سایر کشورهای باستانی جهان مقایسه نمیکنه!
    شهرهای ما در بهترین حالت با شهرهای بی هویت عربی مقایسه میشه.
    نگاهی به شهر مکه و مدینه -که از قدیمیترین شهرهای عربی هستن- و بی هویتی اون شهرها علیرغم داشتن قدمت چندصد ساله نشون میده که رقابتی بین دو قطب اسلام در توسعه اماکن مقدسه وجود داره. حتی اگه به قیمت نابودی تمام هویت ملی اون کشور باشه.
    در اینجا شهرهایی مثل یزد که فاقد “زیارتگاه” یا همون “حرم” هستن ممکنه نجات پیدا کنن.

    توسعه حرم! هم در بهترین حالت میشه یه محوطه سنگفرش شده بزرگ بدون هیچ روح و جذابیتی با چندتا رواق اطرافش!

  5. ادمین عزیز لطفا این مطلب رو به عنوان فردی مخالف با نظر شما در سایت قرار بدید.( هرچند که تابحال هرچه مطلب مخالف را هم نوشتم اونو حذف نکردید. ولی نمی دونم چرا احساس می کنم شاید این مطلبو تو سایت قرار ندید).ممنون

    دوست عزیز لطفا قیاس مع الفارغ نکنید.این بافت فرسوده شهر ونیز که تو سایت گذاشتید از خیابون زرگری و چمران ما قشنگتره.چرا بافت قدیمی ما را با بافت قدیمی ونیز مقایسه می کنید.مقایسه شما مثل مقایسه پیکان مدل ۴۸ با مقایسه بنز مدل ۴۸ هستش
    میان ماه من تا ماه گردون تفاوت از زمین تا اسمون است

    به این لینک که ادرسش در زیر اومده یه سری بزنید
    http://www.chehoteli.com/frmCity.aspx?Sk_City=46f9a414-1512-451b-9a5b-f502569cdd46&NCity=Venice

    در ا این سایت که توصیف کاملی از شهر ونیز داره بیان کرده که ” …. و در طول قرن ها این شهر زیبا و رویایی را به وجود آوردند. ونیز امروزه یکی از شاهکارهای معماری و شهرسازی دنیا به شمار می رود. ” عمارت های تاریخی و آثار باستانی بسیار زیبا،آبراه ها و قایق های سنتی که به آن گندولا می گویند و نقش اتومبیل را در تنها شهر مدرن بدون ماشین دارند،کارناوال ماسک معروف ”
    دوستان همانگونه که می بینید از ونیز به عنوان شهری مدرن و شاهکار معماری و شهر سازی یاد کرده
    اگه بافت قدیمی و فرسوده ما هم در منطقه ای که شاهکار شهرسازی می بود مسلما تخریب ان جایز نبود

    • دوست پاسخ شما بوسیله دوست عزیزم مهندس وحید امیری که مطالعات مختلفی ردی بافت تاریخی شیراز داشتن نوشته شده که دیدگاه رسمی شیراز۱۴۰۰ محسوب میشه:
      دوست عزیز
      باید بگویم شما نه تنها از مطلب دوستمان چیزی متوجه نشدید بلکه از بافت های فرسوده و تاریخی هم اطلاعی ندارید
      جهت اطلاع شما میگویم ، بافت تاریخی شیراز یکی از منحصر به فرد ترین بافت های تاریخی دنیاست
      اصطلاحا به بافت تاریخی شیراز ، یافت ستاره ای میگویند که هم اکنون در دانشگاهای معتبر دنیا در مورد آن پژوهش میکنند ،
      اینکه ونیز آب راه دارد و ما نداریم به خاطر موقعیت جغرافیای و اقلیمی آن است و بافت با اصالت تاریخی ما هم چیزهای دارید که ونیز ندارد
      توجه داشته باشید بدون اطلاع به شعور من و همکارانم و تمام کسانی که سال هاست به مطالعه بافت تاریخی شیراز مشغول هستیم توهین نکنید و اینقدر مطلق اظهار نظر نکنید
      شما چه میدانید که این بافت اطلاعات ارزشمندی از قبیل فرهنگ نوع ارتباطات جمعی ، اندیشه آن زمان نوع معماری و . . . را به ما میدهد و اگر اندکی به آن توجه کنیم جامعه ای بهتر از امروز خواهیم داشت
      اینکه ونیز اکنون زیباست و شیک مرهون توجه همان متخصیینی است که مردمش به آنها ارج نهادند و کسی غیر متخصص مثل شما اینگونه اظهار نظر کور نکرداینکه امروز شما زشتی های بافت تاریخی که خیلی کمتر از زیبایی هایش است را بیشتر میبینید ، این ذهن زشت پسند شما را می رساند و گرنه که او ( بافت تاریخی ) همچنان با صلابت با تمام نا مهربانی های که شما و امثال شما که از قضا مسولان شهری هم جز شما هستند بر آن روا داشته اند ایستاده استاینکه امروز بافت تاریخی ما به ایروز افتاده همین دید شما و امثال شماست که نیمه پر لیوان را نمیبینید ، مگر ما نمیتوانیم کوچه هایما نرا سنگفرش کنیم ، مگر نمیتوانیم کاری کنیم که خودرو کمتر وارد بافت تاریخی شود ، مگر نمیتوانیم راه سرمایه گذاری را تسهیل کنیم که سرمایه گذاران در بخش توریستی در بافت تاریخی سرمایه گذاری کنند و بشود ونیز دوست داشتنی شما ، به نظر می رسد شما اگر آنچنان دلسوز این آب و خاک هستید بهتر است در جایی دیگر به دنبال جواب باشید چرا که دوستان سعی کردند مقایسه ای داشته باشند تا بگویند اینجا چیزی از ونیز کم نداردبلکه بیشتر از ونیز قابلیت داردشما را دعوت میکنم به احترام به متخصصین ، دعوت میکنم به نقدر صحیح نه کورکورانه و توده ای برخورد کردن ، این شرح شما مرا یاد حرف های کودکانه برخی مسولان میاندازد برای جلب توجه عوام که اطلاعی از اصالت خویش ندارند .
      به هر حال متوجه اظهار نظر هایتان باشید.

    • پاسخ جناب مهندس وحید امیری بسیار کامل و شیوا بود

      دوست عزیز
      پیشنهاد میکنم
      ۱_ حتما برای یک بار هم که شده از محله های قدیمی شیراز مثل محله ی سنگ سیاه بازدید بفرمایید (مسیر پیشنهادی من_ از کنار مسجد ابواافضل وارد شید به سمت خانقا تا برسید به خیابانی جدیدی که از تخریب بخشی از محله درست شده (ن ه دی) یا به سمت دروازه کازون

      ۲_بافت فرسوده ونیز که به چشم شما زیبا و حتی مدرن جلوه میکنه به این دلیل چشم نوازه که در کشورهای پیشرفته دید مردم نسبت به بافت فرسوده و تاریخیشون یک دید فرهنگی و هنری و در عین حال اقتصادی و میهن پرستانه است نه یک دید سطحی که در پی نابودی آثار قدیمی و فرسوده است .جالب اینجاست امروز بیشتر کسانی که در شیراز مدعی نابودی بافت های فرسوده هستند خودشون افکار عصر حجری دارند.استخوان پوسیده های اهل عتیق که خواهان نابودی بافتهای فرسوده می شوند. این هم از طنزهای روزگار ماست !!
      بله دوست گرامی پیشنهاد میکنم تحقیقی کنید تا با افکار شهروندان کشورهای پیشرفته در مورد بافتهای قدیمیشون بیشتر آشنا شید .بطور حتم ونیز الان شهر تاریخی است چون هم مردم اون منطقه از ایتالیا قدر و ارزشش رو درک کردن و از بافت تاریخی حافظت کردند و هم مسئولین ایتالیایی با مدیریت و برنامه ریزی و رسیدگی اون بافت رو زنده نگه داشتن

      اگر افکاری مثل شما در تمام تاریخ شهر شیراز حاکم بود الان هیچ اثری از آثار تاریخی ما وجود نداشت و مثل باغ تخت فقط خاطره ای ازشون باقی مانده و بود و بس. شما فکر میکنید بازار وکیل تا حالا چند بار ترمیم شده ؟ ارگ کریم خان چند بار و… اگر هر بافت تاریخی به حال خودش رها بشه بقول شما وضعش شبیه پیکان مدل ۴۸ میشه حتی بافت تاریخی ونیز ایتایا.
      فقط یک نگاه به روند تاریخی دروازه قرآن بندازید تا متوجه قضیه بشید. خیلی ساده است .اگر قرار بود هر بافتی بخاطر فرسوده بودن نابود بشه الان شیراز دروازه قرآن نداشت .با این حال که دروازه قرآن قدیمی اصلا برای عبور خودرو مناسب نبود و بخاطر اینکه یکی از ورودی های اصلی شهر بود باید حتما تخریب میشد اما مسئولین با ذوق وقت بجای تخریب کلی بافت فرسوده با حفظ چهارچوب اون و تغییرات مناسب و مقاومسازی این دروازه رو از محو شدن کامل نجات دادن .
      http://tamadonema.ir/%D8%AF%D8%B1%D9%88%D8%A7%D8%B2%D9%87-%D9%82%D8%B1%D8%A2%D9%86-%D8%B4%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D8%B2%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D9%88%DB%8C%D8%B1-%D9%82%D8%AF%DB%8C%D9%85%DB%8C

      دوست عزیز براحتی میشه این بافت رو مقاوم سازی کرد و با سنگفرش کردن کوچه ها و مرمت دیوارها و استفاده ازدرشکه و اسب به جای خودرو و …. یک فضای تاریخی و شیک رو بوجود آورد .چطور در جزیره ی کیش از یک قنات مخروبه میشه یک شهر زیبای زیر زمینی ایجاد کرد اما اینجا نه !! بافت تاریخی شیراز اینقدر زیباست که با کمترین تغییرات بیشترین بازدهی رو خواهد داشت.

      قضیه ی اهمیت هویت تاریخی و معماری محله های کهنسال شیراز که دیگه جای خود داره .متاسفانه این بخش از هویت شیراز باید محو بشه تا هویت جدیدی اونجا شکل بگیره .هویتی که قراره جایگزین هویت فرهنگی شیراز بشه! برنامه ای که جلوی پایتخت فرهنگ و تمدن شدن شیراز رو گرفت و همه میدونیم نقشه اش برای فردای شیراز چیه !

  6. خیلی خوب بود. دستتون درد نکنه.

    متاسفانه اگه مردم کمی مطالعه داشتن وضع بهتری داشیم.

  7. شیراز از نبود مدیریت شدیدا در حال ضرر هست. مسولین میتونستن بافت قدیمی و تاریخی شیراز به سازی کنند . اگه اثار و ابنیه تاریخی شیراز هر شهر دیگه ای داشت چقدر ازش استفاده گردشگری و توریستی در می آورد. کاش یک میلیونیوم غیرت داش آگل مسولین شهر داشتن.کاش…

  8. بافت فرسوده شیراز خیلی از قسمت هاش واقعا حقش هست که بهش بگن فرسوده تا تاریخی..که نیازمند بهسازی هست و بهتره نوسازی و طرح با معماری مناسب و همخوان بشه که هیچ منافاتی نداره با منطقه

  9. اونجا حرم ندارن وگرنه ….

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.