یک گردشگر و روزنامه نگار اسپانیایی که به قصد دیدن شیراز به ایران سفر کرده، هنر ایرانی را ستود و ایرانیها را مردمی دوست داشتنی دانست که خانوادههایی خلاق دارند. وی معتقد است که کاشی کاریهای جنوب اسپانیا شبیه بناهای تاریخی شیراز است.
به گزارش شیراز۱۴۰۰ و به نقل از خبرنگار مهر، خانم «ماریا خوزه دل واله»، ۳۴ ساله آموزگار زبان اسپانیایی همسری ایرانی دارد و به صورت آزاد نیز روزنامه نگاری میکند. او که مشغول بازدید از نمایشگاه عکس «۱۰تا۱۰» در کافه گالری فردوسی بود در گفتگو با خبرنگار مهر، شیرازیها را شبیه مردم جنوب اسپانیا و کاشی کاری بناهای تاریخی اسپانیا را شبیه شیراز عنوان کرد.
*مهر: نظر شما درباره نمایشگاه عکس «۱۰تا۱۰» چیست؟
این نمایشگاه را خیلی دوست داشتم. چراکه عکسهای آن دارای ترکیب بندیهای بسیار سادهای است که در عین حال بسیار قدرتمند پدید آمدهاند. این تصاویر همچنانی که سادهاند بسیار عمیق نیز هستند.
*تصویر که از زنان در این نمایشگاه دیدهاید چگونه است؟
زنان در این مجموعه عکس بسیار نمادین هستند و بیانگر تصویری خاص از زنان ایرانی امروزند.
*آیا تاکنون نمایشگاهی از ایران دیدهاید؟
یکبار در بارسلونا نمایشگاهی از نقاشیهای یک هنرمند ایرانی دیدم که بسیار رنگارنگ و حاوی آثاری صمیمانه از ایران بود.
*درباره مردم ایران چه نظری دارید؟
همه دوست داشتنی و میهمان نواز هستند. آنها با دیدن هر میهمان خارجی خوشحال میشوند و به محض اینکه متوجه میشوند من از اسپانیا به ایران آمدهام خوشامد میگویند و من در اینجا احساس آرامش و امنیت میکنم.از سویی خانوادههای ایرانی خیلی خلاق هستند و در محیطی زیبا زندگی میکنند.
*میراث فرهنگی شیراز را چگونه دیدهاید؟
بسیار دیدنی و زیبا هستند. من به باغ ارم، باغ عفیف آباد، آرامگاه حافظ و سعدی رفتم که خیلی رنگارنگ و جذاب است. جاهایی که رفتم سرشار از رنگ، زیبایی و ظرافت دلپذیر است. جاهایی که دیدم زیبا و مشهور است چراکه من تا پیش از دیدن تخت جمشید نمیدانستم که چنین ظرافتی در این اثر تاریخی نهفته است.
*آیا شباهتی در شیراز و بارسلونا دیدهاید؟
شیراز خیلی شبیه بارسلونا است از این رو که خانوادههای شیرازی مانند خانوادههای اسپانیایی به باهم بودن اهمیت میدهند و من احساس میکنم این شباهت خیلی زیاد است.
مردم ایران خیلی دوست داشتنی و روشنفکر هستند به ویژه جوانان ایرانی که بسیار روشنفکر هستند. در خارج از ایران نیز مردم اعتقاد دارند جوانان ایرانی اندیشمند و باهوش هستند. از سویی شباهت زیادی در سبک زندگی مردم شیراز و اهالی جنوب اسپانیا دیدم.
*آیا نزدیکی دیگری هم احساس کردید؟
کاشی کاریهای باغ عفیف آباد بسیار شبیه کاشیهایی است که در جنوب اسپانیا به کار رفته است. این سبک کاشی کاری در شرق و جنوب اسپانیا در دکوراسیون بناها به کار رفته است. بنابراین برای من بسیار این کاشی کاریها آشناست.
*دربارهٔ هنر ایران چه میدانید؟
میدانم که خوشنویسی ایران در کنار دیگر هنرهای ایرانی، بسیار زیبا و شناخته شده در دنیاست.
نمایشگاه عکسهای «۱۰تا۱۰» با آثاری از محمدحسین نیکوپور تا ۲۶ بهمن ماه ۱۳۹۲ از ساعت ۹ تا ۲۳ در کافه فردوسی شیراز به نشانی خیابان فردوسی، روبه روی هتل آپارتمان آرین برپاست.
حدود ۵۰۰ ، ۶۰۰ سال پیش دقیقا یادم نیست که قرن چندم ولی میدونم که یه اسپانیایی به شیراز میاد و عاشق شهر زیبای ما میشه و شیراز رو از نظر معماری و زیبایی باغ ها و طراوت شبیه به شهر والنسیا در اسپانیا معرفی میکنه. من قبلا سفرنامش رو خوندم. والنسیا در کنار بارسلونا از مهمترین شهرهای تاریخی اسپانیا هستن. اتفاقا والنسیا هم در جنوب اسپانیا هست و به گفته این روزنامه نگار شیراز با جنوب اسپانیا تشابهات زیادی داره
شیراز و جنوب اسپانیا هیچ شباهتی به هم ندارن.
مورهای عرب از سلسله خلفای بنی امیه اوایل دوران اسلامی اسپانیا رو گرفته بودن و هنوز هم بعضی از کاخها و مسجداشون اونجا باقی مونده و این خانم هم چون سررشته ای تو آثار دوران اسلامی نداشته هر اثر اسلامی رو شبیه هم دیده!
آثار اسلامی اسپانیا شبیه آثار مکتب اموی در سوریه هستن و نه شیراز.
آثار اسلامی شیراز خیلی گسترده تر هستن و به چندین مکتب تقسیم میشن. آثار کهن اسلامی که مربوط به دوره های اولیه اسلامی تا پیش از صفویه هستن مثل مسجد عتیق که ساختارش کاملا با آثار دوره های بعدی متفاوته و مربوط به بیش از ۱۱۰۰ سال قبل هست یا مسجد نو که مربوط به ۸۰۰ سال پیش هست. دیگه آثار دوره زندیه هست که دنباله دوره صفویه هست و تو شیراز فراوون داریم مثلا مسجد وکیل یا شاه چراغ. یکی دیگه دوره قاجار تا پهلوی اول رو داریم که نمونه معروفش مسجد نصیرالملک هست که تو خارج معروفه به مسجد نارنجی(pink). هر یک از این دوره ها ویژگیهای خودشون رو دارن و هیچکدام هم شباهتی به آثار اسپانیا نداره.
بالاخره نمردیمو دیدیم یکی یه چیزی حالیشه