تاریخ : جمعه, ۱۰ فروردین , ۱۴۰۳ Friday, 29 March , 2024

آخرین اخبار

پیروزی تیم بسکتبال لیموندیس شیراز برابر تیم مس رفسنجان دو کشته و سه مصدوم در برخورد کامیون با خودرو سواری 🎥: مرگ ۸ نفر بر اثر گازگرفتگی در فارس 📸 افتتاح باند جنوبی بزرگراه کوهسار و سپس تعطیلی آن! فجرسپاسی برابر نفت مسجد سلیمان شد 📸 برداشت گل نرگس از بزرگترین نرگس زار دیم کشور شکست تیم لیموندیس شیراز مقابل نماینده آبادان 🎥 معرفی پروژه پارک آبی شیراز 🎥 ادامه روند ساخت بزرگراه شرق شیراز ارایه لایحه بودجه ۲۹ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومانی شهرداری شیراز در سال ۱۴۰۳ پروژه نیمه کاره و شکست خورده المان ورودی غربی شیراز خرید آنلاین تنقلات تا ۵۰% تخفیف در شیراز: لذت خرید بدون دردسر حوادث بی پایان رانندگی در آزادراه شیراز – اصفهان 🎥 تصاویر هوایی از طبیعت برفی فارس گلایه شهردار شیراز از شرایط تامین واگن برای خط ۲ مترو گازگرفتگی ۳۸ نفر در استان فارس تبلیغات گسترده در صفحات اینستاگرام شیراز بازگشت خطوط شبانه اتوبوس به شیراز ورود سامانه بارشی به فارس 📸 پیشرفت پروژه زیرگذر گویم / آذر ۱۴۰۲

9

شرح معماری باغ تخت شیراز

  • کد خبر : 5189
  • 24 آبان 1392 - 13:36

4باغ تخت را می‌توان یکی از رازآلود‌ترین باغ‌های شیراز دانست. به گزارش شیراز۱۴۰۰، با شنیدن نام باغ تخت توجه همگان به «سه راهی» به این نام جلب شده که به محل تقاطع بلوار آزادی و خیابان حــُـــر اطلاق می‌شود. اما این نام فرا‌تر از آن چیزی است که تنها نام معبری شهری باشد، این نام یک تاریخ را روایت می‌کند، تاریخی که بدبختانه از بین رفته و تنها آثاری ناچیز از آن باقی مانده است.

از تصاویر قدیمی به جای مانده به راحتی می‌توان به شکوه و عظمت این بنا که قریب به هزار سال قدمت داشته پی برد، بنایی که پاسخی شفاف و گویا به یاوه گویانی است که قدمت بنای شیراز را ۳ یا ۴ قرن می‌دانند. شیراز۱۴۰۰ در این مطلب شما را با معماری باغ تخت شیراز آشنا می‌کند، نوشته‌ای که تنها سوز جان را از نابودی این بنا بیشتر کرده و به ما می‌آموزد که ارزش دارایی‌های کنونی خود را بیشتر دانسته و آن‌ها را فدای ساخت و سازهای بی‌قاعده و مبتنی بر سودهای انباشته نکنیم!
در این مطلب که به قلم حمیدرضا خویی به نگارش درآمده است با زوایای پنهان و آشکار این شاهکار معماری آشنا شده و در نوشتار بعدی تصاویری از وضعیت کنونی آن را می‌بینیم که خود بیانگر عظمت این بنای با شکوه است. از شما دوستان درخواست داریم تا با انتشار این مطلب در شبکه‌های اجتماعی ذهن‌ها را با این بنا آشنا کرده تا تمامی همشهریان و هموطنان با این بنای شکوهمند و تخریب شده آشنا شوند.

[gview file=”http://shiraz1400.ir/sharhe-memari-baghtakht.pdf” width=”1150px” save=”0″]

[codepeople-post-map] telegram

لینک کوتاه : https://shiraz1400.ir/?p=5189

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 18در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۱۸
  1. ای کاش با توجه به این نقشه ها این مکان را دوباره بسازند ،جای افسانه ای و زیبایست.

  2. باغ تخت که از بیت رفت دست کم اکنون باید به فکر بافت تاریخی شهر – ارگ کریمخانی – باغ نظر – دیوانخانه کریمخان و غیره بود

  3. افسوس. این باغ از نظر قدمت به همراه باغ ارم و باغ جهان نما طبق نظر کارشناسان به دوره ساسانی برمیگردن. اما بنای ۹ طبقه این باغ در زمان دیلمیان در شیراز ساخته میشه حدود ۱۰۰۰ سال پیش. بعضی یاوه گویان عمارت های شیراز رو مربوط به دوران قاجار میدونن!!!! اما همین الان عمارت باغ دلگشا مربوط به دوران سلجوقی هست همینطور باغ هفت تن و بسیاری از بناهای دیگه از جمله مساجد که من نمیخام صحبتمو طولانی کنم و از گفتنشون صرف نظر میکنم به خاطر تعداد بالاشون.
    متاسفانه رضاشاه دو تا کار ناپسند در شیراز انجام داد. یکی تبدیل ارگ کریم خان به زندان شیراز و تبدیل باغ تخت به پادگان مرکز پیاده. ارگ کریمخان در زمان محمدرضاشاه دوباره به عنوان میراث فرهنگی کشور برمیگرده و مرمت میشه اما صدمات جبران ناپذیری می بینه مثلا قسمتی در ارگ هست که با قطعات طلا در سقف و دیواره ها زیباسازی شده و. مقرنس کاری صورت گرفته که زندانیان با چاقو این طلاها رو درآوردن و بعد از آزادی هم با خودشون از زندان آوردن بیرون و دزدیدن. فقط قسمت کمی از این طلا کاری ها الان در ارگ باقی مونده که همونم غنیمته. ولی حیف از باغ تخت رضاخان میرپنچ که قزاقی نظامی بود بدون در نظر داشتن ارزش معماری عمارت ۹ طبقه باغ تخت دستور به تخریب این عمارت میده و چون این باغ در ارتفاعات شمالی شیراز قرار گرفته و در دامنه کوه های شمالی بوده از نظر نظامی دارای موقعیت استراتژیکی بوده و دور باغ رو دیوار کشی میکنن و تبدیل به یه پایگاه نظامی مهم میکنن که امروزه هم از مهم ترین منطقه های نظامی شیراز هست. کاش میشد کاربریش رو عوض کنن و مرمت و بازسازی بشه. من متعجبم چرا در دهه ۵۰ که انقد شیراز از نظر تاریخی مورد توجه بود چرا این باغ احیا نشد و تغییر کاربری پیدا نکرد

    • البته یکی دیگر از شاهکارهای زمان پهلوی چاک دادن بازار وکیل از وسط بود که امروز شده بازار وکیل شمالی و جنوبی!!

  4. افسوس که سرمایه ز کف بیرون شد

    وز دست اجل بسی جگر ها خون شد

  5. افسوس و تاسف بیشتر عدم اراده و طرح منسجمی جهت احیا و دوباره ساخت این باغ تاریخی توسط هیچ کدام از نهادهای فرهنگی (میراث – شهرداری) نمی باشد و بیشتر فضای سبز مجموعه توسط ارتش در حال نابودی است.

  6. سلام در هفته ی پیش رو قراره بارش های شدیدی در سطح استان فارس رخ بده. اگه کسی به مسئولی دسترسی داره گوشزد کنه.امیدوارم هواشناسی استان فارس هم زودتر آپدیت بشه و هشدارهای لازم رو به ارگان ها بده. همچنین امیدوارم شهرداری شیراز تدابیر لازم رو بیندیشد.

  7. علاوه بر استان فارس، استان های بوشهر و خوزستان و کهکیلویه نیز بارش های بسیار شدیدی در این هفته خواهند داشت.

  8. بتازگی اعلام شده در پل میلاد( تقاطع کمربندی -میرزای شیرازی) دوربرگردان احداث میشود.

    آیا این دور برگردان بصورت غیر همسطح خواهد بود؟

  9. پس یعنی غیر همسطح روش میزنن؟برای تاچارا؟

  10. حجت:جلوی ساخت هتل ۱۸ طبقه در حریم ارگ کریمخان را می گیریم
    http://www.irna.ir/fa/News/80906834/فرهنگی/حجت_جلوی_ساخت_هتل_۱۸_طبقه_در_حریم_ارگ_کریمخان_را_می_گیریم
    تهران- ایرنا- قائم مقام سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اعلام کرد که اقدامات لازم برای جلوگیری از ساخت هتل ۱۸ طبقه در حریم منظری ارگ کریمخان در شیراز انجام می شود.

  11. جای خالی”هنر” درمراکز درمانی شیراز/ بیمارستانهای قطب پزشکی جنوب کشورزیبا نیستند
    شیراز – خبرگزاری مهر: زیباسازی کالبد بیمارستانها و مراکز درمانی با استفاده از ابزارهنر در شیراز به عنوان قطب پزشکی جنوب کشور و خاورمیانه هیچگاه جدی گرفته نشده، در حالیکه کارشناسان اعتقاد دارند با استفاده از هنر و معماری می توان روند درمان بیمار را در مراکز درمانی با کیفیت بهتری انجام داد.
    http://www.mehrnews.com/detail/News/2176276

  12. سلام چرا مطلب رو نشون نمیده

  13. چرا شیراز آثار تاریخی از بین رفتش رو احیا نمیکنه؟ شهری مثل تبریز که تاریخ خیلی طولانی هم نداره داره آثار تاریخیش رو احیا میکنه و برای خودش تاریخ سازی میکنه تا بتونه گردشگران بیشتری رو جذب کنه . ولی شیراز و فارس با این قدمت هزاران ساله چرا اقدامی جهت احیا و بازسازی باغ ها و عمارت ها و آثار تاریخی انجام نمیده؟

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.