تاریخ : دوشنبه, ۵ آذر , ۱۴۰۳ Monday, 25 November , 2024

آخرین اخبار

ساخت همزمان ۴ خط مترو در شیراز 🎥: پیشرفت ۸۵ درصدی زیرگذر گویم گلسنگ و حفاری کوه رحمت برای تخت جمشید خطرناک تر است یا کنسرت؟ 🎥: آخرین روند ساخت زیرگذر گویم 🎥: ساخت بزرگترین پارک آبی کشور در شیراز 🎥: ساخت بزرگترین آکواریوم کشور در شیراز کمبود زمین مسکن ملی در صدرا ساخت ۶ شهرک جدید مسکونی در فارس 🎥: آخرین وضعیت احداث دوربرگردان اردی‌بهشت شیراز – تیر ۱۴۰۳ ثبت ملی ۹ درخت کهنسال در فارس حافظیه همچنان در صدر پربازدیدترین جاذبه تاریخی کشور در نوروز پیروزی تیم بسکتبال لیموندیس شیراز برابر تیم مس رفسنجان دو کشته و سه مصدوم در برخورد کامیون با خودرو سواری 🎥: مرگ ۸ نفر بر اثر گازگرفتگی در فارس 📸 افتتاح باند جنوبی بزرگراه کوهسار و سپس تعطیلی آن! فجرسپاسی برابر نفت مسجد سلیمان شد 📸 برداشت گل نرگس از بزرگترین نرگس زار دیم کشور شکست تیم لیموندیس شیراز مقابل نماینده آبادان 🎥 معرفی پروژه پارک آبی شیراز 🎥 ادامه روند ساخت بزرگراه شرق شیراز

9

روش نوین XRF در مطالعات نقوش سنگی تخت جمشید استفاده شد

  • کد خبر : 5156
  • 20 آبان 1392 - 19:57

تخت جمشید جزو اولین آثار تاریخی در ایران است که نقوش سنگی آن به روش طیف‌سنجی فلورسانس اشعه ایکس (XRF) آنالیز شد. مدیر اجرایی مجموعه تخت جمشید، از انجام آزمایشات جدید به روش xrf بر روی نقوش سنگی تخت جمشید خبر داد و گفت: مجموعه تخت جمشید جزء اولین آثار تاریخی در ایران است که از چنین روشی در مطالعات تحلیلی نقوش سنگی بهره‌مند شده است.

مسعود رضایی در این باره افزود: این فصل از مطالعات سنگ که با یک دستگاه پرتابل و قابل حمل انجام شد، به جای انتقال نمونه‌های سنگ به مکان آزمایشگاهی برای تحلیل عنصری کانی‌های سنگ و شناخت طیف و کمیت عناصر، نمونه‌ها در مکان اصلی خود و در مجموعه تخت جمشید بدون کوچک‌ترین آسیبی مورد تحلیل قرار گرفت.

تخت جمشیددر تخت‌گاه تخت جمشید، کاوشهای باستان‌شناسی انجام شده است، اما آنچه ضرورت دارد مطالعه، بازنگری و مانیتورینگ مرمت‌ها و همچین بررسی وضعیت آسب پذیری نقوش سنگی تخت جمشید در شرایط امروزی است. به همین منظور برنامه مطالعات سنگ با عنوان «از تخت‌گاه تا تخت جمشید» متشکل از هیآت ایرانی و ایتالیایی و با رویکرد حفاظتی و مرمتی، از سال ۸۷ تا کنون و بصورت دوره‌ای در حال اجرا ست.

در بخش دیگری از این گزارش سرپرست تیم ایرانی مطالعات سنگ در تخت جمشید نیز در تبیین آخرین نتایج مطالعات سنگ مجموعه تخت جمشید گفت: تا کنون بیش از ۲۰۰ نمونه آزمایش در تخت جمشید انجام شده، همچنین مواد و مصالح خاص تخت جمشید تشخیص و ساخته شده اما به کار گیری این مواد و طیف مرمت و حفاظت نقوش در مقیاس گسترده‌تر، به نتایج آزمایشات تکمیلی و مواد مرمتی به کار گرفته شده بر می‌گردد.

علیرضا عسگری با اشاره به اینکه اهمیت این دور از مطالعات به دلیل توسعه مرمت و حفاظت از نقوش سنگی تخت جمشید است، افزود: کار آزمایشی تخت جمشید توسط مرمتگران ایرانی و ایتالیایی انجام شده است و وضعیت آسیب پذیری آن در شرایط امروزی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و انجام آزمایشات تحلیل عنصری کانی‌های سنگ در این دوره به روش xrf به‌عنوان مکمل مطالعات کانی‌شناسی کاربرد زیادی در بررسی‌های مطالعاتی مورد نظر و حفاظت از آثار دارد، متعاقباً این فصل از کار، کنترل و بازنگری مرمت نقوش را به مرحله تحقیقات نهایی وارد می‌کند.

 عسکری با اشاره به اینکه خود سرپرستی برنامه مطالعات نقوش سنگی تخت جمشید را بر عهده داشته یادآور شد: پی یر فرانچسکو کالیری از دانشگاه بولونیا ایتالیا، به عنوان سرپرست تیم ایتالیایی و نیز متخصصانی در حوزه مرمت، شیمی و فیزیک در این مطالعات پژوهشی- می‌دانی حضور داشتند.وی گفت: این فصل از کاوش در چارچوب برنامه‌های مطالعات و همکاری‌های مشترک هیأت‌های ایرانی و ایتالیایی، پایگاه میراث جهانی پارسه- پاسارگاد و واحدحفاظت و مرمت مجموعه تخت جمشید، در بخش پژوهش‌های می‌دانی انجام شد.

طیف‌سنجی فلورسانس اشعه ایکس (XRF) یک روش آنالیز دستگاهی است که در آن از روش طیف نشری اشعه ایکس. برای تجزیه لایه‌های سطحی استفاده می‌شود. این دستگاه توانایی انجام آنالیز عنصری به‌صورت کیفی و نیمه کمی نمونه‌های معدنی مانند نمونه‌های زمین‌شناسی، کانی‌ها، سنگ‌ها، شیشه، سیمان، سرامیک‌ها، آلیاژهای فلزی و غیره را دارد. برانگیختگی نمونه در اثر تابش پرتو ایکس موجب انتقال الکترونی در لایه‌های مختلف اتم می‌شود که هر انتقال الکترونی همراه با نشر یک خط طیفی پرتو x است. طول موج خطوط طیفی نشر شده مبنای تجزیه کیفی عناصر و شدت پرتو‌ها متناسب با فراوانی یا کمیت عناصر موجود در نمونه است.

telegram
لینک کوتاه : https://shiraz1400.ir/?p=5156

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 2در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۲
  1. خبر خوبیه امیدوارم به این بنای ارزشمند بیشتر از پیش رسیدگی بشه

  2. به نقل از سعید:

    نه این روش جدید است. نه احتیاج به حضور متخصصین ایتالیایی دارد. نه تشخیص ترکیبات سطحی سنگ ها، که از فعالیت های معمول پژوهشکده میراث در سالهای دور بوده، برای حفاظت، موضوع تازه ای است. نمی دانم این همه ژست علمی (آن هم بدون شرح نتایج عملی آن در حفاظت) چه معنایی می تواند داشته باشد؟

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.