معاون حملونقل و ترافیک شهرداری شیراز با اشاره به وجود ۱۷ ایستگاه شارژ خودروهای برقی در شیراز گفت: با توجه به بررسیهای انجامشده، در صورت افزایش تعداد خودروهای برقی در شیراز، امکان توسعه این ایستگاهها وجود دارد.
به گزارش شیراز۱۴۰۰، به نقل از فارس، با توجه به افزایش تعداد خودروهای برقی در شهر شیراز استقبال نمایندگیها از فروش این خودروها، شهرداری شیراز برای نخستین بار در جنوب کشور اقدام به راهاندازی ایستگاههای شارژ خودروهای برقی کرده است.
هادی شهدوست شیرازی در گفتگو با خبرنگار فارس گفت: با توجه به افزایش تعداد خودروهای برقی در شهر و استقبال نمایندگیها از فروش این خودروها، شهرداری شیراز برای نخستین بار در جنوب کشور اقدام به راهاندازی ایستگاههای شارژ خودروهای برقی کرده که این اقدام در هفته حملونقل سال جاری به بهرهبرداری رسیده است.
وی اظهار داشت: شهرداری شیراز با هدف ارائه خدمات عمومی به شهروندان، ایستگاههای شارژ خودروهای برقی را در چند نقطه شهر مستقر کرده است.
شهدوست درباره محل نصب این ایستگاهها افزود: یک ایستگاه در منطقه ۱۰ شهرداری شیراز با یک دستگاه شارژر و ۲ نازل در تقاطع غیرهمسطح بصیرت و ابتدای پیادهراه سلامت، یک ایستگاه در منطقه یک شهرداری شیراز با یک دستگاه شارژر با ۲ نازل مقابل شهرداری منطقه یک در کنار پارک خلدبرین، یک ایستگاه در دروازه قرآن با یک دستگاه شارژر و با دو نازل و در پارکینگهای عمومی هدایت، نشاط، طالقانی و ساختمان شهرداری مرکزی نیز امکان شارژ این خودرو ها فراهم شده است.
وی تصریح کرد: در مجموع، ۱۷ نازل شارژ خودروهای برقی برای استفاده عموم در شهر شیراز پیشبینی و نصب شده است و این خدمات با قیمت تمامشده و بدون هیچگونه سودی توسط شهرداری ارائه میشود.
برنامه آینده توسعه ایستگاههای شارژ در شیراز
معاون حملونقل و ترافیک شهرداری شیراز با اشاره به برنامههای آینده گفت: با توجه به بررسیهای انجامشده، در صورت افزایش تعداد خودروهای برقی در شیراز، امکان توسعه این ایستگاهها وجود دارد، همچنین، بر اساس تعاملات انجامشده، تعدادی از هتلها و مجتمعهای تجاری متقاضی نصب ایستگاههای شارژ در پارکینگهای خود هستند و شهرداری شیراز در حال هماهنگی با بخش خصوصی برای تأمین این نیاز است.
وی با تأکید بر اهمیت توسعه زیرساختهای شارژ خودروهای برقی افزود: در حال حاضر، یکی از چالشهای دارندگان خودروهای برقی، عدم وجود ایستگاههای شارژ در جادهها و مجتمعهای بینراهی است، برخلاف کلانشهرهایی مانند تهران که تمرکز بیشتری بر توسعه زیرساخت شارژ داشتهاند، دیگر شهرها نیز باید به این موضوع توجه ویژهای داشته باشند.
شهدوست در پایان خاطرنشان کرد: اگر در سال ۱۴۰۴ با افزایش تعداد خودروهای برقی در شهر، نیاز به ایستگاههای شارژ بیشتری احساس شود، شهرداری شیراز قطعاً پیشقدم خواهد شد و این نیاز را برطرف خواهد کرد.
