21:28:04تاریخ : سه شنبه, ۲ اردیبهشت , ۱۴۰۴ Tuesday, 22 April , 2025
15

بی توجهی به ظرفیت گردشگری تپه باستانی شیراز

  • کد خبر : 49877
  • 28 بهمن 1403 - 16:11

تپه تاریخی پوستچی با مساحتی حدود چهار هکتار در محدوده بلوار رحمت و خیابان صفایی جنوبی شیراز قرار دارد که رییس انجمن صنفی مرمت‌گران فارس معتقد است این تپه یک مسیر گردشگری جدید است که باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد و زمینه بازدیدهای آموزشی و پژوهشی در آن فراهم شود.

به گزارش شیراز۱۴۰۰، به نقل از ایرنا، تپه پوستچی چهارم اردیبهشت‌ماه ۱۳۹۵ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده؛ براساس نخستین کاووش‌های اردیبهشت سال ۹۵ در تپه پوستچی، قدمت این شهر به هفت هزار سال تخمین زده شده و به گفته کارشناسان امر بسیاری از قسمت‌های این محوطه باستانی که زیر ساخت و سازهای مسکونی این منطقه نرفته هنوز کاووش نشده و هرساله یکبار براساس درخواست دانشگاه هنر شیراز این محوطه برای کاووش‌های آموزشی و باستان شناسی در اختیار این نهاد قرار می‌گیرد.

با این حال تپه پوستچی هنوز هم برای بسیاری از مردم و حتی اهالی شیراز ناشناخته است و فعالان میراث فرهنگی و گردشگری بر این باورند که این تپه یک مکان ارزشمند تاریخی است که نیاز است شرایط بازدیدهای آموزشی و پژوهشی در آن فراهم شود.

رییس انجمن صنفی مرمت‌گران فارس هم معتقد است تپه پوستچی یک مسیر گردشگری جدید است که باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد و زمینه بازدیدهای آموزشی و پژوهشی در این تپه فراهم شود.

سحر فروزان‌پور در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا افزود: یکی از مهمترین بخش‌های گردشگری در ایران گردشگری در حوزه میراث است و ما هم درصدد هستیم حوزه‌ای دیگر از میراث را به عنوان جاذبه فارس به مردم معرفی کنیم.

رییس انجمن صنفی مرمت‌گران استان فارس ادامه داد: باید زمینه بازدید از محوطه‌ها و تپه‌های تاریخی فراهم شود؛ تپه پوستچی یکی از این محوطه‌های ارزشمند در شهر شیراز به شمار می‌رود که هنوز هم برای بسیاری از مردم ناشناخته است؛ بایستی زمینه بازدیدهای آموزشی و پژوهشی از این مکان فراهم شود.

او تپه پوستچی را یک مسیر گردشگری جدید دانست و گفت: متأسفانه این تپه هنوز هم آن طور که باید از نظر گردشگری مورد توجه قرار نگرفته است.

مدیر موزه تاریخ تجارت جندی‌شاپور درباره راه‌اندازی سایت باستان‌شناسی در هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی گردشگری تهران گفت: با کمک فعالان در صنف مرمتگر، باستان‌شناس و موزه‌دار فضایی در نمایشگاه طراحی شد که هدف ما از طراحی این فضا این بود که کودکان و نوجوانان با باستان‌شناسی آشنا شوند، بدانند که خاک کشورمان ارزشمند است و اجازه حفاری غیرمجاز و دسترسی به این خاک ارزشمند را به هر کسی ندهند.

او که معتقد است لایه به لایه خاک ارزشمند است و اگر حفاری غیرمجاز اتفاق بیفتد نمی‌توان دانش کافی را از اشیایی که از خاک خارج می‌شود به دست آورد؛ افزود: لایه‌های مختلف زمین را با امکانات ابتدایی که دست‌اندرکاران نمایشگاه در اختیارمان گذاشتند طراحی کردیم؛ فضایی را با خاک بهداشتی در اختیار کودکان زیر پنج سال قرار دادیم و بخشی را هم با خاک طبیعی برای نوجوانان در نظر گرفتیم.

فروزان‌پور یادآور شد: زمین به سه لایه پیش از تاریخ، تاریخی و دوران اسلامی تقسیم و آثار مرتبط شبیه‌سازی شده در آن جای‌گذاری شد؛ همچنین برای کودکان، نوجوانان و حتی بزرگسالان توضیحات لازم در خصوی باستان‌شنایی، مرمت و مرحله پس از کاوش ارائه می‌شد؛ سپس آثار عکاسی و با پرینتر سه بعدی از عکس آنها پرینت گرفته می‌شد.

رییس انجمن صنفی مرمت‌گران استان فارس گفت: در کنار این فضا موزه‌ای نیز ایجاد شده بود که توضیحات آن هم توسط نمایشگاه‌دارانی که در این رویداد حضور داشتند ارائه می‌شد.

او با بیان اینکه آثاری که به نمایشگاه آورده شد ماکتی از اصل آثار بود، گفت: در واقع پروسه از خاک بیرون آوردن یک شی تا زمانی که به موزه می‌رسد در این نمایشگاه برای کودکان و نوجوانان روایت می‌شد؛ خوشبختانه این فضا بسیار مورد استقبال کودکان و نوجوانان و حتی متخصصان قرار گرفت چراکه این کار علمی با سایر غرفه‌ها متفاوت بود.

فروزان‌پور افزود: در این پروژه دو موزه‌دار، دو مرمتگر و سه باستان‌شناس همکاری داشتند و در نهایت هم بازخورد بسیار خوبی از این اقدام گرفتیم.

مدیر موزه تاریخ تجارت جندی‌شاپور با بیان اینکه در این موزه هدف آموزش و پژوهش است، گفت: این موزه تمام پژوهشگرانی که می‌خواهند در حیطه باستان‌شناسی، مرمت و موزه‌داری کار علمی و آزمایشگاهی انجام دهند را تحت پوشش قرار می‌دهد و تا آنجا که برایمان مقدور است هزینه آزمایش‌ها، کارهای پژوهشی و چاپ مقالات را برای آنها تأمین خواهیم کرد.

او اضافه کرد: تمام تلاش خود را به کار گرفتیم تا فضای سالم و مناسبی برای کار علمی و پژوهشی ایجاد شود؛ برای طراحی فضایی به عنوان یک تپه تاریخی هم نیاز است که متولیان میراث فرهنگی استان به این رویکرد برسند که می‌توانیم از تپه پوستچی برای تحقق این مهم بهره‌برداری کنیم.

فروزان‌پور گفت: می‌بایست رسیدگی و توجه به تپه پوستچی جدی گرفته شود و این پایلوت کوچک در نمایشگاه به صورت گسترده‌تر در تپه پوستچی اجرا شود.

او با بیان اینکه رسانه‌ها نقش موثری در معرفی تاریخ و فرهنگ کشور دارند، گفت: نقش رسانه در معرفی تاریخ و فرهنگ کشور قابل کتمان نیست اما نیاز است رسانه‌ها برای اطلاع‌رسانی با متخصصان بی‌غرض تعامل داشته باشند و اطلاعات مورد نیازشان را از متخصصان دلسوز و مجرب باستانشناسی و مرمت دریافت کنند.

مدیر موزه تاریخ تجارت جندی‌شاپور گفت: انجمن صنفی مرمت‌گران ۲۰۰ عضو متخصص و مجرب دارد که رسانه می‌تواند برای تهیه گزارش به آنها مراجعه کند.

بی توجهی به ظرفیت گردشگری تپه باستانی شیراز
telegram
لینک کوتاه : https://shiraz1400.ir/?p=49877

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.