سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری فارس از مشخص و مکتوب شدن گزارش کارشناسی در مورد علل وقوع سیل شیراز خبر داد. به گزارش شیراز۱۴۰۰ به نقل از ایسنا منطقه فارس، سید علی نقی لقمانی یکشنبه هیجده فروردین در جلسه بررسی نتایج اولیه علل وقوع سیل شیراز که در دفتر نماینده ولی فقیه در فارس تشکیل شد، گفت: پس از وقوع حادثه سیل در شیراز تیمی متشکل از کارشناسان زبده دستگاه مختلف، تشکیل و این حادثه در ابعاد مختلف بررسی شد.
وی با بیان اینکه کارشناسانی از آب منطقه ای، هواشناسی، منابع طبیعی، نظام مهندسی، کارشناسان رسمی دادگستری، اساتید دانشگاه و … افراد تشکیل دهنده این تیم بودند، گفت: نتایج نخستین تحقیقات احصاء شده است که البته گزارش تکمیلی بعد از جمع بندی گزارش سایر دستگاهها و سازمانهای مختلف قضایی، بازرسی و شورا، ارائه خواهد شد.
لقمانی با تصریح اینکه طی حداکثر ۲ هفته آینده گزارش نهایی علل وقوع سیل شیراز تهیه و ارائه خواهد شد، گفت: قطعا این گزارش حاوی نکات کاملا تخصصی به دور از نگاههای سیاسی و غیرکارشناسی خواهد بود.
او با بیان اینکه اقدامات بعد از حادثه در آغازین لحظات وقوع سیل شروع و تا ساعت ۶ بعداز ظهر همان روز تکمیل شد؛ گفت: تمام سازمانها و دستگاههای نظامی، انتظامی، امدادی، اجرایی و … پای کار بودند و کماکان ۵ نفر از مصدومان در بیمارستانهای تحت مدیریت علوم پزشکی شیراز بستر و تحت درمان هستند.
لقمانی با یادآوری اینکه مصوبات اخذ شده از جلسه ای که با حضور دکتر نوبخت، معاون رئیس جمهوری در شیراز، اخذ شد، در ساماندهی وضعیت آسیب دیدگان از سیل بسیار موثر بود، گفت: براساس این مصوبات کمک به صاحبان اتومبیل های آسیب دیده تا سقف ۱۰ میلیون تومان به همراه پرداخت تسهیلات، مساعدت به آسیب دیدگان و تامین و پرداخت کمک هزینه سفر به در راه ماندگان و … انجام شد.
او با تصریح اینکه روز پنج فروردین، آبگرفتگی و سیلاب علاوه بر دروازه قرآن، مناطقی از بلوار امیرکبیر و جوادیه شیراز را هم درگیر کرده بود که بعضا شدت بیشتری هم داشت، گفت: براساس گزارش کارشناسان به دلیل شدت بارندگی در ورودی دروازه قرآن، شاهد حادثه پنج فروردین بودیم.
او ادامه داد: براساس نظر کارشناسان شدت بارندگی در حوزه بالادست دروازه قرآن به شکل ناگهانی و به میزان ۷۶٫۵ میلی متر در ثانیه بود که این امر و آغشته شدن سیلاب با گل و لای حادثه ساز شد؛ این گل و لای حاصل بیش از ده سال خشکسالی و از بین رفتن پوشش گیاهی و سست شدن زمین بود.
لقمانی با اشاره به اینکه در دروازه قرآن شاهد ۲ موج روان آب شدید بودیم، گفت: موج اول حاصل حرکت روان آب در مسیر ورودی دروازه قرآن و موج دوم حاصل جاری شدن بارش ها از دامنیه بمو تا ارتفاعات آب زنگی بود؛ شدت روان آب در بالاتر از دروازه قرآن به حدی بود که ۵ خودروی پلیس را دچار سقوط و حرکت در مسیری به طول بیش از ۵۰ متر کرد.
سرپرست معاونت عمرانی استانداری فارس همچنین با اشاره به وقوع سیلاب و آبگرفتگی در محله سعدی در روز ششم فروردین، گفت: توپوگرافی محله سعدی به گونه ای است که خانه ها در شیب ارتفاعات قرار گرفته و به همین دلیل در کاسه میانی این محله، شاهد آبگرفتگی و سیلاب بودیم.
او با تصریح اینکه تونل سعدی به انتقال بخشی از روان آبها و انتقال آن به پایین دست کمک کرد، گفت: اگر این تونل کمک نکرده بود، آبگرفتگی بسیار شدیدتر حادث می شد؛ اگرچه انتقال روان آب موجب بروز دشواری و آبگرفتگی در محله های پائین دست شد.
او با یادآوری اینکه در بخشی از کانال انتقال آب سنگ های بزرگ بیش از یک تنی مشاهده شد، گفت: این موضوع نشان از حرکت روان آب از ارتفاعات بالادستی محله سعدی و شدت روان آبها بود.
لقمانی با اشاره به اینکه در حادثه سیلاب سعدی حدود ۸۰۰ واحد مسکونی دچار آبگرفتگی شد، خاطرنشان کرد: با ارزیابی های اولیه، ۲۸۰ واحد مسکونی در محله سعدی نیازمند بازسازی است.
مدیرکل امور شهری و شوراهای استانداری فارس با تاکید براینکه کمکهایی برای ساکنان سیلزده محله سعدی پیش بینی و تصویب شده است، گفت: براساس مصوبه، ۱۰ میلیون تومان کمک معیشتی به علاوه ۵ میلیون تسهیلات، پرداخت ۵۰ میلیون تومان تسهیلات با بهره ۵ درصد و ۱۲ میلیون تومان کمک بلاعوض برای بازسازی و نوسازی واحدهای آسیب دیده و همچنین تامین هزار بسته مساعدتی لوازم خانگی از سوی ستاد اجرایی فرمان امام و کمک اداره کل کمیته امداد، بخشی از این کمک ها بوده است.
او با یادآوری اینکه مصوباتی در خصوص کمک به رفع مشکلات ساکنان سه روستای حاشیه شیراز که از سیلاب آسیب دیده، مصوب شده است، گفت: امیدواریم با تامین و هزینه کرد این کمکها، روستاهای مورد نظر به پایداری مطلوبتری برسند.
لقمانی همچنین با قدردانی از مردم شیراز و فارس در خصوص کمک به سیلزدگان و بلند آوازه شدن نام شیراز و مردم این شهر، به انتخاب فارس به عنوان معین استان های لرستان و خوزستان اشاره و خاطرنشان کرد که بخشی از کمکهای مردمی به استانهای سیلزده ارسال شده و روند جمع آوری کمکها همچنان ادامه دارد.