جاده همجوار شهر تاریخی بیشاپور در شهرستان کازرون سنگفرش خواهد شد تا این شهر دوره ساسانی یک گام دیگر به ثبت جهانی نزدیکتر شود. به گزارش شیراز۱۴۰۰ و به نقل از خبرگزاری مهر از کازرون، بیشاپور یکی از شهرهای باستانی ایران در ۲۵ کیلومتری غرب کازرون است که در زمان ساسانیان ساخته شده، بیشاپور با ۲۰۰ هکتار وسعت از شهرهای مهم آن زمان بوده و اهمیت ارتباطی داشته، این شهر از قدیمیترین شهرهایی بوده که تاریخچه ساخت آن به صورت مکتوب در سنگ نوشتهای موجود است.
شهر بیشاپور مرکز ایالت و کوره اردشیر خوره بوده و تا قرن هفتم هجری آباد و مسکونی محسوب میشده اما پس از آن ویران شده که البته گنجینهای از آثار ارزشمند ساسانی مانند معبد آناهیتا به شمار میرود.طی سالهای اخیر همواره بحث ثبت جهانی این شهر تاریخی مطرح بوده اما عوامل مختلفی مانع از تحقق این امر میشده که یکی از آنها جاده همجوار با این شهر تاریخی است.اما اکنون خبر رسیده که برای این مانع چارهای اندیشیده شده که بر این اساس قرار است جاده مذکور سنگفرش شود.
عضو شورای هم اندیشان جوان کازرون در خصوص تخصیص اعتبار برای سنگ فرش جاده بیشاپور به خبرنگار مهر گفت: موضوع تبدیل جاده آسفالته فعلی بیشاپور به جادهای سنگ فرش از جمله وعدههای ۱۵سالهای است که در صورت تحقق و اجرایی شدن میتواند امید تازهای به وضعیت ثبت این شهر در فهرست آثار جهانی دهد.
محسن عباسپور افزود: بدون شک این کار یکی از پرارزشترین اقدامها طی سالهای اخیر در حوزه حفاظتی شهر تاریخی بیشاپور محسوب شود، منوط به اینکه این اقدام بر روی کاغذ نماند و جنبه اجرایی به خود بگیرد.
وی اظهار داشت: جاده آسفالته فعلی نزدیک به چهار دهه است که مسیر تردد انواع اتومبیل و کامیون را در عرض یک کیلومتری شهر تاریخی بیشاپور است و مشخصاً در یکی از حساسترین نقاط این شهر به لحاظ تراکم آثار تاریخی فراهم آورده که این مورد بارها مورد اعتراض قرار گرفته بود.
این فعال حوزه میراث فرهنگی ادامه داد: تداوم تردد کامیونها و بالا بودن سرعت تردد احتمال بروز هرگونه سانحهای را به دنبال دارد کما اینکه چند بار هم شاهد وقوع تصادف و منحرف شدن برخی اتومبیلها به طرف فنس حفاظتی و آثار تاریخی شهر بیشاپور نیز بودهایم.
وی بیان کرد: با تبدیل شدن این قسمت از جاده آسفالته به جادهای سنگ فرش، ضمن اینکه به دلیل کاهش سرعت اتومبیلها ضریب امنیت آثار تاریخی بیشاپور که در حاشیه جاده و بعضا در فاصله نیم متری از آن قرار گرفتهاند افزایش مییابد باعث میشود که با نزدیک شدن وضعیت بصری جاده به محیط پیرامونی یک اثر تاریخی، وضعیت ثبت شهر تاریخی بیشاپور در فهرست آثار جهانی نیز بهبود یابد.
عباسپور گفت: تبدیل جاده آسفالته به محوری سنگ فرش باید به عنوان اقدامی کوتاه مدت برای حفاظت از آثار تاریخی بیشاپور قلمداد شود و در نگاهی جامع همانطور که بارها نیز اعلام شده در این راستا باید به دنبال بررسی و تعریف مسیری جایگزین برای محور فعلی و انتقال ترافیک موجود بر روی اینجاده به جاده دیگری بود تا از این طریق بتوان از این گنجینه تاریخ ایران بهتر حفاظت کرد.
عضو شورای هم اندیشان جوان کازرون اظهار داشت: مطمئناً اقدام اخیر نهادهای دولتی کازرون در تخصیص اعتبار از محل دو درصد نفت و گاز برای سنگ فرش جاده بیشاپور و مشارکت دستگاههای ذی ربط برای تکمیل این بودجه، گامی رو به جلو برای حفاظت از شهر تاریخی بیشاپور محسوب میشود و تداوم این دست از اقدامات بدون شک ضمن اینکه حمایتهای مردمی را به دنبال خواهد داشت، باعث بهبود وضعیت فعلی شهر تاریخی بیشاپور نیز خواهد شد.
فرماندار شهرستان کازرون نیز در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: با توجه به اینکه موضوع ثبت جهانی بیشاپور در دستور کار است تحقق این امر به زیرساختهایی نیاز دارد.الیاس محمدی اظهار داشت: یکی از این موضوعات مربوط به جاده دسترسی این شهر تاریخی است که در این رابطه بودجهای اختصاص یافته است.وی بیان کرد: در این راستا در جلسهای با حضور معاون عمرانی استاندار فارس، مقرر شد بودجهای برای سنگ فرش جاده دسترسی بیشاپور اختصاص یابد.
فرماندار شهرستان کازرون افزود: در این جلسه قرار شد که ۶۰۰ میلیون تومان برای این کار اختصاص یابد که هر چه سریعتر نسبت به سنگ فرش جاده دسترسی اقدام شود.محمدی ادامه داد: در این جلسه پیش بینی شد ۲۰۰ میلیون تومان از سوی فرمانداری شهرستان کازرون، ۲۰۰ میلیون تومان از سوی اداره کل میراث فرهنگی فارس و ۲۰۰ مییلون تومان نیز از سوی راه و شهرسازی برای آغاز این عملیات تخصیص یابد.
وی اظهار داشت: فرمانداری شهرستان کازرون مبلغ ۲۰۰ مییلون تومان را از بودجه نفت و گاز اختصاص داد.فرماندار کازرون با بیان اینکه قرار است این عملیات در سال ۹۲ انجام شود، گفت: به محض اختصاص بودجه از سوی ادارات راه و شهرسازی و میراث فرهنگی عملیات سنگ فرش جاده دسترسی شهر بیشاپور آغاز میشود.
هر کدام از آثار باستانی که در استان پارس وجود داره به اندازه کل ایران ارزش تاریخی داره و مسئولین استان وشیراز باید از این نعمات حداکثر استفاده رو بکنن . ما با این آثار گرانبها به هیچ چیز دیگه ای مثل نفت احتیاج نداریم و باید بر تمام ایران وجهان سروری بکنیم . ( البته همین الان هم سرور همه جهان هستیم )
همه دنیا نوکر ما شیرازیا و پارسیا
بسیار عالی،امیدوارم که این مهم حتما به انجام بپیونده.
کاخ لیدوما(هخامنشی) و نقش کورنگون (قدیمی ترین نقش برجسته ایران مربوط به دوره عیلامی ) را نیز دریابید…واقع در ممسنی….فارس فقط شیراز نیست…..
برادر لر عزیز تقصیر شیرازی ها نیست که آثار باستانی دیگر شهر های استان فارس حال و روز مناسبی ندارن
مقصر اصلی خود کازرونی ها فیروزآبادیها سروستانی ها و شما نوربادیها هستید البته نباید از مرودشتی ها هم غافل بود!
چرا باید مقصر کازرونی ها باشند؟
این جاده در زمان پهلوی ساخته شده یعنی تا حالا ده بار ثبت جهانی شده بود، ۲۰ سال است میگویند که جهانی می شوند ولی تا کنون به خاطر عبور جاده از وسط محوطه تاریخی اتفاقی نیافتاده. سالهاست میراث فرهنگی جاده جدید به وزارت راه پیشنهاد داده شده، اداره راه نمیاد جاده جدید بسازه، الان که میخوان سنگفرش کند یک جاده دسترسی موقت از جنوب بیشاپور ایجاد میشه که امیدواریم همون به عنوان جاده اصلی درستش کند.
آخرین بار گفتند سال ۲۰۱۳ ثبت جهانی میشه ظاهرا این سال هم روبه پایان است.
راس میگه لیدوما رو هم باید بررسی کنن وگرنه ۱۰۰-۲۰۰ سال دیگه میگن آره یه کاخی بود توی ایران که … و فلان و خیلی خفن ولی متاسفانه تاراج شده:-(
لر ممسنی بسیار با حرفهای شما موافقیم منظور دوست ما هم تمام پارسیا ن هست .
همه جای ایران سرای من است .