ساخت و ساز بنای یک امامزاده در حدود ۲ کیلومتری تخت جمشید و در حریم این اثر تاریخی آغاز شده. تصاویر هوایی سال ۱۳۳۴ نشان می دهد که در آن زمان امامزاده ای در این فاصله تخت جمشید وجود نداشته است.
به گزارش شیراز۱۴۰۰ به نقل از روزنامه ایران، تصاویر هوایی سال ۱۳۳۴ نشان از هیچ امامزادهای در حریم درجه یک تخت جمشید نمیدهد با وجود این اداره کل اوقاف و امور خیریه استان فارس چند سالی بهدنبال توسعه امامزادهای به نام «ابراهیم» در حریم درجه یک این اثر جهانی است.
اوقاف فارس در طرح اولیهای که به شورای فنی تخت جمشید در چند سال پیش ارائه میدهد دو هکتار از حریم درجه یک این اثر هخامنشی را برای ساخت تأسیسات زیارتگاهی خواسته است که با مخالفت میراث فرهنگی رو بهرو شده. با وجود این کارشناسان شورای فنی در گفتوگو با «ایران» از تصمیم جدید اداره اوقاف برای ساخت و ساز در حریم این اثر جهانی خبر میدهد.آنها بهرهمندی از نذورات گردشگران فرهنگی تخت جمشید را مهمترین دلیل اصرار ساخت و ساز اوقاف برای ساخت تأسیسات برای این امامزاده میدانند.
اوقاف درحالی مصر به این ساخت و سازهاست که اصالت این امامزاده که در تصاویر دهه چهل هیچ نشانی از آن وجود ندارد و از سوی اوقاف هم به اثبات نرسیده! با وجود این «فرهاد عزیزی» مدیرکل امور پایگاههای سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هم به «ایران» میگوید: «حتی در صورت صحت و سقم وجود امامزاده در این منطقه هم قوانین اجازه هیچگونه ساخت و ساز و حتی کاشت یک درخت را نمیدهد.» به گفته عزیزی اداره اوقاف تعهد محضری داده که هیچگونه ساخت وسازی را در اطراف امامزاده انجام ندهد. با وجود این امروز بهدنبال ساختن گلدسته و مناره برای امامزاده است! اداره اوقاف این تعهد محضری را زمانی داد که توانست مجوز نوسازی اولیه ساختمان را بلندتر از ساختمان پیش از میراث فرهنگی بگیرد.
صحت و سقم وجود یک امامزاده
بهدنبال اعتراضات در فضای مجازی به ساخت یک امامزاده جدید در حریم درجه یک تخت جمشید، روابط عمومی اداره کل اوقاف و امور خیریه استان فارس به رسانهها گفته است که آستان مقدس امامزاده ابراهیم«ع» از قدیم در کنار تخت جمشید وجود داشته است و ساخت و سازهای جدید بهدلیل فرسوده بودن و امکان ریزش آن بوده است. روابط عمومی این اداره در واکنش به انتشار یک فیلم درباره جدید بودن امامزاده ابراهیم گفته است: «فیلم منتشرشده در فضای مجازی درباره جدید بودن آستان مقدس امامزاده ابراهیم(ع) در نزدیکی روستای کناره مرودشت دروغ محض است، زیرا در منابع و نقشههای هوایی سازمان میراث فرهنگی که مربوط به قبل از انقلاب اسلامی است نیز بنای این امامزاده مشخص شده است.»
با وجود این ادعای اداره اوقاف فارس، «افشین یزدانی» مشاور حریم تخت جمشید عکس هوایی تخت جمشید متعلق به سال ۱۳۳۴ را در اختیار «ایران» میگذارد و تأکید میکند:«در این تصویر هیچ نشانه مشخص و مطمئنی از وجود یک بنا و سازه در محل کنونی امامزاده در دهه چهل دیده نمیشود.» او این تصویر را از سازمان جغرافیایی ارتش گرفته است.
بهگفته یکی از اعضای شورای فنی تخت جمشید، اداره اوقاف فارس برای نخستین بار ۵-۶ سال پیش طرحی برای ساخت تأسیسات امامزاده را بهمیراث فرهنگی استان داد. او میگوید:«در این ساخت وسازها تأسیساتی دیده شده بود که خود تخت جمشید هم فاقد آن است.»
او میگوید: «با استناد به حرفهای افراد کهنسال روستاهای اطراف، این نقطه در سال ۵۰ براثر خوابی که یکی از اهالی میبیند برای مردم مقدس میشود.» به گفته این کارشناس ۵-۶ سال پیش که اداره اوقاف با شورای فنی تخت جمشید جلسه میگذارد؛ کارشناسان یاد آور میشوند نه شجره نامهای برای امامزاده وجود دارد و نه عکس هوایی دهه ۳۰ وجود امامزاده را در این منطقه تأکید میکند. میراث فرهنگی در همان جلسه طرح توسعه امامزاده را منتفی میکند. به گفته او و افشین یزدانی در همان جلسه به اوقاف استان اعلام میشود که اگر امامزاده شجره نامه داشت و وجودش اثبات میشد بازهم قوانین منظری و حریمی یک اثر جهانی اجازه چنین ساخت و سازی را نمیدادند.
فرهاد عزیزی، افشین یزدانی و یکی از اعضای شورای فنی تخت جمشید اصرار اوقاف را برای توسعه امامزاده در حریم درجه یک تخت جمشید اقتصادی میدانند ومیگویند:«محل امامزاده در مسیر ورود گردشگران به تخت جمشید است و اوقاف بهدنبال بهرهبرداری از گردشگران این سایت باستانی بویژه در نوروز است.» اما اداره اوقاف شیراز به جلسه نخست بسنده نمیکند و در جلسات بعدی با توصیه نامههای بیشتری به سراغ میراثیها میرود. هرچند «مصیب امیری» مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان فارس به روال تماسهای گذشته، اظهار نظر درباره این موضوع را به روز بعد موکول کرد اما یکی از کارشناسان شورای فنی تخت جمشید میگوید: «ما به اداره اوقاف گفتیم که چرا سراغ این همه امامزاده دارای شجره نامه در سطح استان نمیروید؟ این امامزاده که سندیت ندارد. تصاویر هوایی موجود نشان میدهد که امامزاده تا دهه ۳۰ در این نقطه وجود نداشته است.» او هم مسأله بهرهبرداری نذورات را پیش میکشد و میگوید: «امامزادههای شجره نامهدار دیگری در اطراف تخت جمشید وجود دارد اما چون در نقطهای دور افتاده و خارج از مسیر گردشگری هستند اوقاف روی آنها سرمایهگذاری نمیکند. در حالی که این امامزادهها محل حضور مردم زائر هم هستند.» او تأکید میکند اوقاف با این برنامه باعث میشود تا برخی امامزادههای دیگر را هم زیر سؤال ببرند…تلاشهای اوقاف به مرودشت و شیراز محدود نمیشود و بحث به تهران و جلسه راهبردی کشیده میشود.
اعضای جلسه راهبردی از جمله دکتر عسگری، محبعلی، مجابی، محیط طباطبایی و… نقشه اوقاف را بسیار کوچک میکنند و در نهایت قرار میشود همان ساختمان خشتی اولیه تخریب و دوباره ساخته شود. ساختمانی چهار در پنج و ارتفاع ۵ و نیم متر. فرهاد عزیزی در پاسخ به این سؤال که وقتی صحت و سقم امامزاده برای اوقاف هم مشخص نیست، شورای راهبردی با ساخت بنا(کمی بزرگتر از بنای اولیه) موافقت میکند؟ میگوید: «براساس قوانین، بررسی کارشناسی و پیوستهایی که وجود دارد اجازه داده شد.» او در پاسخ به این سؤال که آیا این مجوز براساس قوانین بینالمللی یونسکو هم بود؟ میگوید:«قوانین ملی برای قوانین بینالمللی یونسکو قابل احترام است.»
اداره اوقاف فارس به نوسازی بنا اکتفا نمیکند و کانکسهایی را در اطراف امامزاده دایر میکند تا بتواند از حضور گردشگران تخت جمشید سود ببرد. آنطور که «افشین یزدانی» میگوید کانکسها توسط میراث فرهنگی جمع شد. اوقاف به گفته کارشناسان بعداً به سراغ نصب تابلوی بزرگ امامزاده در مسیر تخت جمشید رفت. آنها این اقدام را در ادامه همان فعالیتهای درآمدزایی اوقاف میدانند و اعتقاد دارند این اداره میخواهد بدون مجوز و آرام آرام برنامههای خود را به پیش ببرد.
«فرهاد عزیزی» تأکید میکند که میراث فرهنگی اجازه هیچ دخل و تصرفی را در حریم درجه یک تخت جمشید نمیدهد. هرچند از عملکرد میراث در استان ناراضی است. اداره کل میراث فرهنگی فارس در سالهای اخیر نسبت به آنچه در حریم درجه یک تخت جمشید اتفاق میافتد موضعی منفعل داشته تا آنجا که ملاکان محلی توانستند با حمایت نمایندههای استان در مجلس در ۱۰۰ متری تخت جمشید چاه عمیق حفر کنند. آن هم در زمانی که فرو نشست زمین به جان تخت جمشید افتاده بود و کارشناسان آن را با سیمان پر میکنند.
مملکتمان را بدست خودمان به باد دادیم . آنقدر بر سر و سینه زدیم که بعضی ها پالان آوردند و بر پشتمان انداختند و سوار شدند و اینطور که معلوم است پایین بیا هم نیستند ما قافیه را به نادانی و حماقت خومان باختیم.
به خدا ضصهیونیست ها هم اینطوری به بیت المقدس نزدیک شدن
میدونین بدبختی اینه به یک حرم ساده قناعت نمیکنن بعدا تخت جمشید در طرح توسعه حرم قرار میگیره بعد مادرش کشف میشه باز حرم میسازن کم کم سابقه تاریخیش از تخته جمشید بیشتر میشسه
ای بابا همه میدونیم قصد اینا با همون بنده خدا که اوایل انقلاب بولدوزر فرستاد تا تخت جمشید رو با خاک یکسان کنن یکیه
احتمالا یک شجره نامه برای این امام زاده پیدا می کنند که سابقه اش بر می گرده به زمان جمشید پیشدادیان و سابقه چندهزار ساله پیدا می کنه!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
حتما بعدش هم میخوان بگن اول این امازاده بوده بعدش تخت جمشید ساخته شده ???
والله اگر اون امام زاده است همه ی ما پیغمبر زاده هستم ؛ چون جدمون حضرت آدم بوده از پیامبران خدا بوده است
متاسفم برایب کسانی که این امام زاده رو مسخرهئ کردند به خدا حاظرم دست رو قران بگذارم که هم خودم هم پدر مادرم از این امام زاده حاجت گرفتیم.