خانه بصیریها یکی از منحصربهفردترین خانههای تاریخی شیراز محسوب میشود که این روزها وضعیت مناسبی ندارد. آنطور که کارشناسان و پژوهشگران میراثفرهنگی میگویند، حتی تملک سازمان میراثفرهنگی هم نتوانسته مانع فرسایش و تخریبهای جدی این خانه تاریخی شود.
بهگزارش CHN، سایه شوم تخریب اینبار بر سر خانهای افتاد که گفته میشود این خانه تحت تملک میراثفرهنگی و زیر چتر حمایتی این ارگان قرار دارد. در واقع خانه بصیریها توسط میراثفرهنگی خریداری شد تا با بخشیدن کاربری مناسب و راهاندازی دانشگاه هنر شیراز یکی از منحصربهفردترین خانههای تاریخی شیراز را در محله سنگسیاه حفظ کند.
«مهدی پارسایی» مدرس دانشگاه و پژوهشگر تاریخی شیراز در اینباره میگوید: خانه بصیریها که بهلحاظ تاریخی بنایی ارزشمند بهشمار میرود و حوضخانه منحصربهفردی دارد درحالحاضر از وضعیت نامناسبی برخوردار است. پیشاز این نیز بخشهایی از تزئینات خانه و کاشیهای ارزشمند آن به سرقت رفت و هماکنون بخشهای عمدهای از آن درحال تخریب است.
این پژوهشگر تاریخی شیراز میافزاید: سازمان میراثفرهنگی مجموعه خانه بصیریها را با هدف مرمت و احیا خریداری کرد تا به این مجموعه کاربری فرهنگی و اداری ببخشد. حتی در مقطعی قرار بود این خانه تبدیل به دانشگاه هنر شیراز شود اما آنطور که تصاویر نشان میدهد، این بنا نهتنها مرمت و احیا نشده که هر روز تخریبهای آن افزایش پیدا میکند.
هماکنون نیز بازدید از این اثر بهدلیل سرقتی که در گذشته صورت گرفته با حضور ماموران یگان حفاظت میراثفرهنگی مقدور است.
مجموعه بصیریها متعلق به شخص بصیرالسلطنه، مباشر ایلخانی قشقایی بوده است. این فرد پس از مرگ ایلخانی بزرگ در محله سنگ سیاه که یکی از محلههای اعیان نشین شیراز بوده و مجموعههایی چون بنای مشیر و مجموعه ایلخانی در آن قرار دارد اقدام به ساخت مجموعهای با نام بند بصیرالسلطنه میکند. هماکنون این مجموعه مشتمل بر چند حیاط است که امروزه فقط دو حیاط از آن با نام مجموعه بصیری ثبت آثار ملی شده است.
حداقل ۵ پایاننامه در رشته مرمت دررابطه با کاشیها و نوع معماری این خانه وجود دارد اما از آنجایی که میراثفرهنگی ارتباط مناسبی با موضوع پژوهش و نهادهای پژوهشی ندارد مجموعه این تلاشها بدون آنکه استفاده شود در آرشیو کتابخانهها خاک میخورد.
باید میراث برای حفظ فرهنگ پایتخت فرهنگی ایران بیشتر تلاش کند به امید ان روز
قصه ی تلخ تکراری
جنایتی که همه دیدن و کسی کاری نکرد
بجای بازسازی و زیباسازی بافت تاریخی و حفظ این میراث برای جذب گردشگر خارجی اونجارو با خاک یکسان کردن حالا ببینیم با کاربری جدید و تغییر هویت اون منطقه چه سودی(اقتصادی ,فرهنگی ,هویتی و اجتماعی) نصیب شیراز خواهد شد..کل شهر دلوار فقط با یک خانه ی تاریخی رئیس علی دلواری و تبلیغ روی اون داره گردشگر جذب می کنه. درجزیره کیش با تغییر کاربری یک قنات قدیمی و فرسوده به شهر زیر زمینی و بازسازی و زیباسازی اون مخروبه دارن کلی درآمد کسب می کنن اونوقت ما بافت تاریخی متمرکز شیراز رو که می شد با بازسازی و نو و شیک کردنش یک شهر قدمی و زیبارو در قلب شیراز داشته باشیم رو به نابودی کشیدیم تا ….فقط بخاطر بازی های پشت پرده !! تغییر هویت شیراز به چه قیمتی !!
فاجعه از اینجا شروع شد( شمارش معکوس برای تخریب ۵۷۰ هزار متر مربع از بافت تاریخی شیراز )
http://www.chn.ir/NSite/FullStory/News/?Id=69540&Serv=3&SGr=22
و همچنان ادامه داره
شاهچراغ مهم تره از نظر اونا فرهنگ ولش کن سومین حرم اهل بیت مهم تره
سایه سنگین بیمهری بر سر مسجد جامع عتیق
مسجد جامع عتیق شیراز سنگر مبارزاتی ۷۰ ساله شهید محراب آیتالله سید عبدالحسین دستغیب این روزها در شرایط مطلوبی بهسر نمیبرد.
http://khabarfarsi.com/ext/6465686
این که کلا نابود شده امین . بازسازی که نه باید نوسازی بشه .
اره متاسفانه 🙁
سلام
امین جان چند سال پیش پیشنهاد دادم یه تور بازدید از خانه های قدیمی شیراز که کمتر شناخته شده هستن بزار اما گوش نکردی.
مجتبی جان این تور بازدید موضوعش خانه های تاریخی بود اما متاسفانه انقدر وضعیت خانه های خراب بود که حتی ۳ ۴ خانه تاریخی و ثبتی بافت سنگ سیاه هم امکان بازدید ازشون وجود نداره!
من دانشجوی رشته ی مرمتم
الان شروع به برداشت و نقشه کشی از خونه بصیری کردیم که به لطف خدا از ترم بعد مرمتش کنیم
و بشه دانشکده رشته مرمت
دانشگاه هنر شیراز قرار شده بود چن تا از این خونه های تاریخی شیراز رو مرمت کنه و از اون ها به عنوان دانشکده استفاده کنه. دانشگاه های هنر اصفهان و تبریز هم در بافت تاریخی و در خانه های تاریخی اون شهرها قرار گرفتن. ولی خبرهای جدید حاکی از اینه که قرار پردیس جدیدی برای دانشگاه هنر شیراز ساخته بشه. اگه در بافت تاریخی شهر باشه خیلی بهتره چون دانشجو به صورت ملموس معماری و هنرهای مختلف رو مشاهده میکنه و ذوق هنریش مسلما شکوفاتر میشه