محور ورودی میراث جهانی پاسارگاد قرار است بر اساس معماری مطابق با دوره هخامنشی ساماندهی شود تا فضای بصری ورودی به این محوطه تاریخی بر اساس معماری هخامنشی برای گردشگران جذابتر باشد.به گزارش شیراز۱۴۰۰ به نقل از مهر، مجموعه پاسارگاد بعنوان یکی از با ارزشترین محوطه های تاریخی- فرهنگی کشوربه شمار می آید. این مجموعه به دلیل ویژگیها و شاخصههای معماری، هنری و شخصیت سازنده آن (کوروش) در شهریور ماه سال ۱۳۱۰ با شماره ۱۹در فهرست آثار ملی جای گرفت. مجموعه پاسارگاد با شماره ۱۱۰۶ در سال ۱۳۸۳برابرجولای ۲۰۰۴ در اجلاس بیست و هشتم در ماه ژوئن در کشور چین به ثبت جهانی رسید.
از شاخص ترین بناهای موجود در این محوطه تاریخی می توان به آرامگاه کوروش، کاخ های دروازه، بارعام، اختصاصی، برج سنگی، استحکامات تل تخت، آب نماهای باغ شاهی، پل، کوشکها، محوطه مقدس، کاروانسرای مظفری اشاره کرد. تمام بناهای پاسارگاد درون پردیس زیبایی قرار داشته که به وسیله جوی های سنگی آبیاری می شده اند.
در حال حاضر پایگاه میراث جهانی پاسارگاد قصد دارد که محور ورودی به این محوطه عظیم تاریخی را بر اساس معماری متناسب با این میراث تعریف کند.
مدیر پایگاه میراث جهانی پاسارگاد در این رابطه به خبرنگار مهر گفت: خیابان منتهی به مجموعه میراث جهانی پاسارگاد منشعب از جاده اصلی شیراز ـ اصفهان به عنوان محور اصلی گردشگری منطقه پاسارگاد سالانه محل گذر حدود نیم میلیون گردشگر داخلی و خارجی است.
حمید فدایی ادامه داد: نبودخط لبه تعریف کننده جداره ها و پیاده رو، عدم وجود الگوی ساخت و ساز و در نتیجه کم توجهی و بی احترامی به معماری بومی، استفاده از مصالح نامتجانس با بافت روستایی-شهری و دپوی مصالح ساختمانی در طول مسیر از جمله معمول ترین مشکلات این محور ورودی است مسیر ورودی به محوطه را زشت و بدمنظر کرده است.
وی بیان کرد: با توجه به آسیب شناسی صورت گرفته روی این محور، در سال جاری به منظورشکل دهی به این محور ورودی و بازتعریف کردن آن به عنوان مهمترین خیابان شهر(خیابان منتهی به آرامگاه کوروش)، سازمان میراث فرهنگی با اختصاص بودجه ای بالغ بر چهار میلیارد ریال ساماندهی محور مذکور را در دستور کار قرار داده است.
مدیر پایگاه میراث جهانی پاسارگاد بیان کرد: از جمله مهمترین اهداف در این ساماندهی می توان به ایجاد سیمای جذاب گردشگری، بسترسازی به منظور ایجاد اشتغال با تعریف فضاهای خدمات دهی به گردشگر و افزایش زمان حضور واقامت گردشگران درمنطقه اشاره کرد.
فدایی تصریح کرد: پس از مطالعات و بررسی های به عمل آمده در خصوص طراحی فضای مذکور و نحوه اجرا و مکان یابی های صورت گرفته، طرح مذکور در ابتدای شهر مادرسلیمان و بعد از پل روستای کردشول به طول ۷۵۰ متر و عرض ۱۰.۵ متر در دو طرف جاده و با نگاهی ویژه به محور گردشگری منطقه پاسارگاد به مرحله اجرایی رسیده است.هم اکنون این طرح با مشارکت سازمان میراث فرهنگی و همکاری شهرداری مادرسلیمان در حال انجام است.
وی عنوان کرد: نگاه به عناصر معماری هخامنشی، استفاده از مصالح نجیب مانند فضای سبز، آب و مصالحی مانند سنگ که در انواع مختلف در طراحی به کار رفته از مشخصات بارز طرح مذکور به حساب می آید.
مدیر پایگاه میراث جهانی پاسارگاد گفت: با توجه به معبر ۴۵ متری که برای این طرح در نظر گرفته شده، کلیات این طرح شامل رفوژ وسط جاده به عرض دو متر، معبر۱۰.۵ متری سواره رو و کانال سنگی جهت دفع آب و آبیاری درختانی که در داخل آن کاشته می شود در طرفین طرح، چهار مترعرض مسیر پیاده رو جهت پیاده روی افراد و گردشگران و فضاهایی جهت استراحت چند ساعته گردشگران و همچنین مکان هایی برای ورزش صبحگاهی جوامع محلی و گردشگران در نظر گرفته شده است.
ورودی پاسارگاد میشه به عنوان زشت ترین ورودی مکان تاریخی نامبرد وضع اسفالت و ساختمانها و انبار مصالح ساختمانی وجود وسایل کشاورزی رها شده کنار جاده دامهای ازاد توی مسیر واقعا منظره زشتی رو بوجود اورده که باید رفع بشه که برای ورودی ارامگاه کورش بزرگ واقعا شایسته نیست همچین ورودی باشه
به امید روزی که شهرستان پاسارگاد ومحوطه آرامگاه کوروش بزرگ به شیوه ای شایسته آن ابرمرد تاریخ جهان ودر شأن آن پادشاه و مردم ایران ساماندهی شود و امیدواری بیشتر اینکه روزی آنقدر به ارزش وجایگاهاو پی برده شود که آرامگاه وپیرامون آن بمانند الگوی نخستین آن ساخته شود
اون ورودی واقعأ مایه ی خجالته، هر توریستی که از اونجا بازدید کرده تو سفرنامش از کمبود امکانات گلایه کرده، بماند که چقدر بد منظره و دور از شأن چنین میراث فرهنگی غنی ای هست.امیدوارم برنامه ای درخور نام پاسارگاد و کوروش کبیر اجرا بشه و ای کاش یک طرح تری دی مکس قبل از اجرا به نمایش در میومد تا کارشناس های بیشتری دربارش نظر میدادن.
ایشالا بهتربشه ولی منکه میدونم ساماندهی اینا شامل معماری اشتباه و ناهمگون وقراردادن کانکس فلزی نگهبان یا بلیط فروشی و یا فروش تنقلات ودستفروشی میشه..مانند کاری که ایام عید در باغ عفیف آباد (فروش آش) و سایر اماکن تاریخی فرهنگی شیراز انجام میشه و منظر تاریخی منطقه رو با کانکس و دستفروش خراب میکنن .اگه چندتا دارو درخت بکارن (تو مسیر ) و نخاله ها رو جمع کنن تاگردوخاک تو صورت مردم نره ،فکرکنم کافی باشه..خدا بخیر بگزرونه!
خداکنه اقدام کنند وفقط حرف نزنن چون واقعا نیاز به ساماندهی دارد البته امیدوارم این پروزه سالیان دراز هم به طول نکشد