تاریخ : یکشنبه, ۴ آذر , ۱۴۰۳ Sunday, 24 November , 2024

آخرین اخبار

ساخت همزمان ۴ خط مترو در شیراز 🎥: پیشرفت ۸۵ درصدی زیرگذر گویم گلسنگ و حفاری کوه رحمت برای تخت جمشید خطرناک تر است یا کنسرت؟ 🎥: آخرین روند ساخت زیرگذر گویم 🎥: ساخت بزرگترین پارک آبی کشور در شیراز 🎥: ساخت بزرگترین آکواریوم کشور در شیراز کمبود زمین مسکن ملی در صدرا ساخت ۶ شهرک جدید مسکونی در فارس 🎥: آخرین وضعیت احداث دوربرگردان اردی‌بهشت شیراز – تیر ۱۴۰۳ ثبت ملی ۹ درخت کهنسال در فارس حافظیه همچنان در صدر پربازدیدترین جاذبه تاریخی کشور در نوروز پیروزی تیم بسکتبال لیموندیس شیراز برابر تیم مس رفسنجان دو کشته و سه مصدوم در برخورد کامیون با خودرو سواری 🎥: مرگ ۸ نفر بر اثر گازگرفتگی در فارس 📸 افتتاح باند جنوبی بزرگراه کوهسار و سپس تعطیلی آن! فجرسپاسی برابر نفت مسجد سلیمان شد 📸 برداشت گل نرگس از بزرگترین نرگس زار دیم کشور شکست تیم لیموندیس شیراز مقابل نماینده آبادان 🎥 معرفی پروژه پارک آبی شیراز 🎥 ادامه روند ساخت بزرگراه شرق شیراز

5

پایان فاز اول نجات‌بخشی نقش برجسته‌های کاخ شورای تخت‌جمشید

  • کد خبر : 2172
  • 04 شهریور 1392 - 14:18

سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس گفت: فاز نخست عملیات نجات‌بخشی نقش‌برجسته‌های کاخ شورای تخت‌جمشید، پایان یافت.

قدرت‌الله تاجبخش امروز دوشنبه در خبری اعلام کرد: مرمت کاخ شورای تخت جمشید با هدف حفظ نقوش برجسته کاخ که دچار آسیب جدی در اثر نفوذ آب از قسمت ایوان شمالی کاخ بود در فاز نخست پایان یافت که بر اساس طرح مرمت، عملیات استحکام بخشی بلوک‌های سنگی و نقوش برجسته انجام شده است.

وی با اشاره به طرح‌های مختلفی جهت ساماندهی مجموعه جهانی تخت جمشید به اجرای طرح نشانه گذاری حریم تخت جمشید، بازنگری حرایم تخت جمشید و پاسارگاد، دفع آبهای سطحی و حفاری باستان‌شناسی آبراهه‌های انتهایی صفه، گیت ورودی تخت جمشید در سال ۹۱ تا کنون اشاره کرد و گفت: هم اکنون نیز با مرمت کاخ شورا شاهد بهبود وضعیت این مجموعه جهانی هستیم.

مسئول حفاظت و مرمت پایگاه میراث جهانی تخت جمشید نیز در تشریح این عملیات مرمتی گفت: با اتمام مرحله حفاری پشت پلکان شمالی کاخ مرکزی تخت جمشید و اجرای طرح مرمتی، نقوش برجسته این کاخ از گزند آسیب در امان می‌ماند. شهرام رهبر با اشاره به موفقیت آمیز بودن طرح مرمتی نقوش برجسته کاخ مرکزی تخت جمشید، اظهار داشت: طرح مرمتی کاخ مرکزی تخت جمشید که پس از انجام مطالعات و پژوهش و همچنین بررسی‌های می‌دانی و کار‌شناسی که در پایگاه میراث جهانی تخت جمشید آغاز شده بود در دو فاز اجرا شد.

مسئول حفاظت و مرمت پایگاه جهانی تخت جمشید، از مهم‌ترین اهداف این طرح مرمتی را حفظ نقوش برجسته کاخ مرکزی دانست و بر اساس مطالعات اولیه، تخریب بیش از حد این نقوش برجسته را حاصل نفوذ آب در ایوان شمالی کاخ برشمرد.

وی همچنین در تشریح نتایج بدست آمده از مطالعات و بررسی‌های می‌دانی اظهار داشت: آب‌های ناشی از بارندگی در ایوان شمالی کاخ مرکزی (کاخ شورا) ضمن نفوذ در خاک، املاح درون آن را در خود حل کرده و به دورن بلوک‌های سنگی منتقل ‌می‌کنند و متعاقباً این املاح که شامل مواد مختلفی مانند سدیم، فسفات، کلرور و غیره می‌باشد به همراه آب در سطح بلوکهای سنگی منقوش باقی مانده و آسیب‌های شیمیایی وفیزیکی را به همراه دارد.

رهبر در ادامه افزود: طرح مرمتی اجرا شده در خصوص کاخ مرکزی، شامل فاز اول با هدف استحکام بخشی بلوک‌های سنگی و نقوش برجسته همچنین قراردادن بلوک‌های سنگی که از محور اصلی خارج شده بودند، با موفقیت انجام گردید و فاز دوم شامل ایجاد کانال دفع رطوبت پشت کاخ شورا، پوشش روی کانال – نمک زدایی- و استحکام بخشی نقوش است که مرحله ابتدایی این فاز که ایجاد کانال دفع رطوبت می‌باشد با مجوز رسمی از پژوهشکده باستان‌شناسی اجرا شد.

وی همچنین با اشاره به منحصر به فرد بودن نحوه سکو سازی و زیرسازی کاخهای هخامنشی اظهار داشت در کاوش‌های اخیر، نحوه پی سازی کاخهای تخت جمشید به خوبی پدیدار گشته و همین امر موجب گردید بنابر تصویب شورای فنی پایگاه میراث جهانی تخت جمشید در طرح نهایی مرمت این کاخ، ضمن دفع رطوبت در پلکانهای این کاخ، پوشش کانال ایجاد شده به گونه‌ای باشد که نحوه مهندسی معماران هخامنشی در پی سازی کاخهای تخت جمشید قابل رؤیت باشد.

سرپرست گروه حفاظت و مرمت پایگاه تخت جمشید در ادامه عملیات نجات بخشی نقوش برجسته پلکان شمالی کاخ شورا را در قالب طرح مرمتی یاد شده، از اقدامات بسیار مهم و مناسب کار‌شناسان پایگاه میراث جهانی پارسه- پاسارگاد بر شمرد و اذعان داشت، عملیات پایش نقوش برجسته‌ای که در معرض آسیب‌های ناشی از املاح مضر بوده‌اند به مدت شش ماه بطول انجامید و بر اساس مشاهدات فنی و پس از اجرای کانال دفع رطوبت، تمامی شوره‌های موجود بر روی نقوش از بین رفته و این آثار در وضعیت بسیار مناسبی قرار دارد.

وی خاطر نشان کرد موفقیت این طرح مرهون نگاه ویژه‌ای در حوزه حفاظت و مرمت است که این رویکرد، از سوی معاونت حفظ و احیاء میراث فرهنگی استان، پژوهشکده باستان‌شناسی، کاوشگران و مرمتکاران این حوزه به روشی اصولی اجرایی شد.

رهبر با بیان این مطلب که در طرح نهایی مرمت و حفاظت کاخ مرکزی تخت جمشید از چندین مشاور با تخصص معماری، مهندس سازه و کار‌شناس مرمت جهت طراحی یک پوشش کانال دفع رطوبت چند منظوره استفاده شده، اذعان داشت: این طرح به تایید شورای فنی رسیده و هم اکنون در حال اجرا است. وی همچنین اظهار امیدواری کرد با اجرای این طرح پژوهشگران و بازدیدکنندگان خاص بتوانند به طور واقع با نحوه سکوسازی و پی سازی کاخ‌های تخت جمشید آشنا گردند.

telegram
لینک کوتاه : https://shiraz1400.ir/?p=2172

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 4در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۴
  1. خبر بسیار خوبی بود واقعا خوسحال شدیم با سپاس از سازمان میراث فرهنگی

  2. خوشحالم که بالاخره خبر پایان یک طرح فرهنگی رو میشنوم!

  3. اگر دوستان موافق باشن بیایین یه کمپین یا فعالیت NGO گونه یا درخواستهای رسمی ایمیلی یا… تدارک ببینیم که رئیس جدید سازمان میراث فرهنگی (دکتر نجفی) رو به شیراز دعوت کنیم تا نیاز این پایتخت فرهنگی و سومین حرم اهل بیت به توجه رو بشون یادآور بشیم.
    تا دیر نشده وبرنامه ها بسته نشده اقدام کنیم بهتره ها…
    به نظر من یکی از مشکلات اصلی شیراز اینه که خوب نتونسته پتانسیل‌هاش رو معرفی کنه.
    شاید این کار یا شبیه این کارا شروع راهی باشه برا بهتر معرفی شدن شیراز جنت طراز…

  4. خیر خیلی خوبیه
    امیدوارم بیشتر به میراث فرهنگی اهمیت بدن مثل اتفاق خیلی زشتی که جلوی حافظیه که به پارکینک تبدیل شده نشه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.