دریاچه مهارلو در نزدیکی شیراز به طور کامل خشک شد و اکنون بستر دریاچه به پهنهای باتلاقی تبدیل شده است. به گزارش شیراز۱۴۰۰ و به نقل از خبرگزاری مهر: دریاچه مهارلو در نزدیکی شیراز هم بالاخره پس از چند سال دسته و پنجه نرم کردن با خشکسالی و کم آبی خشک شد.
تنها دریاچه استان فارس که به خاطر ورود فاضلاب شیراز کمی آب داشت نیز به خاطرهها پیوست. حالا از تمام وسعت ۲۵ هزار هکتاریاش چیزی جز یک مساحت بزرگ باتلاقی و نمکی باقی نمانده است.
خشکسالی با همدستی بهره برداری بیرویه از بستر دریاچه و کشاورزیهای غیرکارشناسی کار خود را کردند و اکنون مهارلو نیز به جمع تالابهای خکشیده فارس پیوست.
دریاچه مهارلو یا نمک تا پیش از خشکسالی کمک شایانی به مرطوب نگه داشتن هوای شیراز میکرد و علاوه بر ارزشهای زیست محیطی که داشت، فرصت مناسب طبیعت گردی را در کمترین فاصله از کلانشهر شیراز فراهم کرده بود اما اکنون یک پهنه خالی از آب در بستر دریاچه وجود دارد که از نمک پوشیده شده است.
یک کارشناس حوزه محیط زیست با اظهار نگرانی از خشک شدن دریاچه مهارلو به خبرنگار مهر گفت: برای اولین بار طی هشت سال گذشته این دریاچه به طور کامل خشک به باتلاق تبدیل شده است.
دریاچه مهارلو هم اکنون به یک نمکزار تبدیل شده و وضعیت آن بسیار نگران کننده است از این رو باید هر چه سریعتر برای احیای آن اقداماتی انجام شود
علمدار علمداری با بیان اینکه این دریاچه در خشکسالیهای اخیر همواره آبدار بوده، بیان کرد: در این مدت به دلیل وارد شدن فاضلابهای شهر شیراز این دریاچه در عمق بسیار کمی آب داشت اما طی چند روز گذشته به طور کامل خشک شده و نگرانیهایی را به همراه داشته است.
وی ادامه داد: این دریاچه هم اکنون به یک نمکزار تبدیل شده و وضعیت آن بسیار نگران کننده است از این رو باید هر چه سریعتر برای احیای آن اقداماتی انجام شود.
این کارشناس حوزه محیط زیست گفت: از مهمترین دلایل خشک شدن این دریاچه عدم ورود آب به دلیل مصرف بیرویه از سطح سفره آبهای زیرزمینی طی چند سال اخیر بوده است.
وی وضعیت دریاچه مهارلو را نگران کننده توصیف کرد و افزود: از جمله تغییر وضعیت اقلیم در سطح استان و شهر شیراز میتوان به اختلاف شدید دمای هوا در شب و روز اشاره کرد.
علمداری با اشاره به بالارفتن غلظت نمک در دریاچه مهارلو اظهار داشت: در گذشته به دلیل آبدار بودن دریاچه همواره رطوبت در منطقه وجود داشت اما در حال حاضر دریاچه به دشت نمک تبدیل شده و وضعیت بحرانی است.
تداوم خشکسالی این دریاچه میتواند برای مردم شیراز نیز به عنوان یک تهدید به شمار رود از این رو باید هر چه سریعتر طرحهایی برای احیای دریاچه در نظر گرفته شود
وی تاکید کرد: تداوم خشکسالی این دریاچه میتواند برای مردم شیراز نیز به عنوان یک تهدید به شمار رود از این رو باید هر چه سریعتر طرحهایی برای احیای دریاچه در نظر گرفته شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز در خصوص آلایندههای دریاچه مهارلو به خبرنگار مهر گفت: حدود پنج الی شش سال قبل با مطرح شدن موضوعاتی در خصوص خاکهای سمی و آلایندههای دریاچه مهارلو شش نفر از دانشجویان فوق لیسانس و یک دانشجوی دکترای علوم زمین در دانشگاه شیراز تحقیقات خود را در این خصوص آغاز کردند.
عزت الله رئیسی در خصوص نتایج این تحقیقات بیان کرد: تحقیقات نشان داد که مواد آلی که از سمت رودخانه کنار راهدار وارد دریاچه میشود آلوده است اما میزان آن در حد مجاز است.
وی با بیان اینکه مواد تیره و فلزات سنگین که از طریق رودخانه وارد دریاچه میشوند در حد مجاز است، ادامه داد: متاسفانه وقتی این مواد وارد دریاچه میشوند به دلیل اینکه تبخیر دریاچه زیاد است غلظت آن از حد مجاز بیشتر میشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز با اشاره به خشک شدن دریاچه مهارلو بیان کرد: خشکسالی چند سال گذشته حداقل در ۹۰ ساله گذشته بیسابقه بوده از این رو خسارات جبران ناپذیری به همراه داشته است.
وی با بیان اینکه ورود آب به دریاچه در گذشته باعث میشد که میزان آلایندهها به حد خطرناک نمیرسید، بیان کرد: متاسفانه چهار چشمه اطراف دریاچه از جمله چشمه برم دلک، برم جعفرخانی و… که از چشمههای مهم دریاچه بوده و آب آن وارد مهارلو میشد به طور کامل خشک شدهاند که این امر در افزایش میزان آلایندهها تاثیرگذار بوده است.
پرفسور رئیسی گفت: متاسفانه طی چند سال گذشته با پمپاژ آب از این چشمهها به سمت زمینهای کشاورزی یا حوضچههای پرورش ماهی این چشمهها به طور کامل خشک شدند که این امر باعث بروز مشکلاتی برای دریاچه شد.
خشک شدن دریاچه باعث از بین رفتن رطوبت شده از همین رو پوششهای گیاهی اطراف دریاچه مهارلو نیز طی چند سال آینده و در صورت ادامه این روند از بین میروند
وی با تاکید بر اینکه نمکهای کف دریاچه در زمان وزش باد بر روی مزارع مینشیند، اظهار داشت: با توجه به خشک شدن دریاچه این نمکها پس از وزش باد از کف دریاچه بلند شده و بروی مراتع اطراف مینشینند و این امر میتواند باعث از بین رفتن حاصلخیزی مراتع شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز ادامه داد: علاوه بر این خشک شدن دریاچه باعث از بین رفتن رطوبت شده از همین رو پوششهای گیاهی اطراف دریاچه مهارلو نیز طی چند سال آینده و در صورت ادامه این روند از بین میروند.
وی با اشاره به برداشت بالای ۵۰۰ میلیون مترمکعب آب از اطراف دریاچه تصریح کرد: این میزان برداشت آب در از بین رفتن دریاچه موثر بوده از این رو باید هرچه سریعتر نسبت به پر کردن چاههای غیرمجاز اطراف دریاچه اقدام شود.
رئیسی بیان کرد: علاوه بر این به دنبال خشک شدن دریاچه تردد خودروها در مهارلو آغاز میشود که این امر در از بین رفتن ساختمان خاک و همچنین احتمال انتقال ریزگرد موثر است به همین دلیل باید با کامیون اطراف دریاچه را خاکریزی کرده تا از عبور و مرور خودرو جلوگیری شود.
متاسفانه مشکل خشکسالی و افزایش جمعیت داره طبیعت رو خصوصا در اطراف شهرهای بزرگ نابود میکنه.
قطعا روزی گرد این دشت نمک به چشم خود مردم برمیگرده
این کشاورزی هم شده بلای جانمان هنوز باز مسئولین تاکیید دارن که صنعت فارس باید کشاورزی باشد در زمان پهلوی ها تحقیقاتی با کمک انگلیسی ها انجام شد در حدود ۴۹ سال پیش انگلیسی ها باتوجوه به موقعیت و وضعیت آب های زیر زمینی و روان فارس این استان را برای باغداری مناسب دیدند نه کشاورزی اما بعد از انقلاب کشاورزی توسعه داده شد این هم نتیجه اش
و البته تنها راه مبارزه با خشکسالی افزایش جمعیته ! !!!!! از فرزند کم تر زندگی بهتر =====> به “با یک گل بهار نمیشه ”
راستی یک سوال . بچه مدرسه ای ها توو کتاب جغرافی قراره چی بخونند ؟ دیگه نه دریاچه ای هست .. جنگلا هم که دارن نابود میشن .. یوزپلنگ ایرانی و گونه ها هم که غیب میشن … اها فهمیدم چی می خونن . افزایش بارش گرد و خاک ! فقط تووی ۳ یا ۴ دهه شدیم عربستان !!!
کسی دیگه یادش نمیاد ولی یک روزی یک کسی می گفت : فارس به درد کشاورزی نمی خوره باید فارس رو صنعتی کرد ….
دوستان ببینید که چطور ذره ذره در حال نابودی هستیم.بعد شهرداری محترم به هر کدام از کارگران فضای سبز یه شلنگ آب داده اندازه خرطوم فیل و اونا هم از صبح تا شب چمن آب میدن.فکر کنید که در عرض یک روز چند هزار لیتر بیخودی صرف آبیاری چمن میشه؟چمنی که بسیار کم عمر میکنه و مجددا باید کاشته بشه.چرا کاشت چمن متوقف نمیشه؟و اون همه آب رو حداقل بدیم به درختایی مثل زیتون که چندین دهه عمر میکنن و کم آب هستن.آقایون شهرداری لطفا بدونید که این شلنگ هایی که برای آبیاری چمن استفاده میکنید به اقیانوس وصل نیست.به خودتون بیاین تا خیلی دیر نشده.
من کاملا با فرشاد موافقم نمونش چمن های بلوار زند فقط حدر ادن آب هست
واقعا تاسف برانگیزه من نمیدونم چرا همه مسئولین فقط بلدن حرف بزنن هیچ کس هیچ اقدامی انجام نمیده تو رو خدا کاری کنین دیگه تا کجا باید خشکسالی و برداشت بی رویه آب همه چیزو نابود کنه
متاسفانه مشکل خشکسالی کاملا جدی است اما برخی از مردم و حتی مسولین این امر مهم یعنی کم ابی را جدی نگرفتند
دوستان همش دولت نیست خود مردم هستند که بی فرهنگ هستیم بارها بشخصه دیدم در ظهر یک زن یا مرد که به اندازه … پیر سن دارن شلنگ آب دستشون و مثل … آب بازی میکنن به اسم حیاط شستن دارن همچین آب رو روی آسفالت میریزن ومیشورن ملت ما متاسفانه واقعا دچار فقر فرهنگی هستن ۲۴ ساعات میگن آب نیست اما کو گوش شنوا
وقتی کشاورزان ما رو طماع میکنن و به دنبال کسب ثروت بیشتر هستند تمام زمین های اطراف رو بردن زیر کشت اونم محصولاتی که آب زیاد میخواد حالا تمام کشاورزان شدن سرمایه دار و بساز بفروش خوب عاقبتش همین میشه
فرشاد جان
چمنها با اب تصفیه از فاضلاب ابیاری میشه . طرح ابدار کردن دریاچه مهارلو و رودخانه خشک انجام شدنی هست .
استان فارس بهای تامین محصولات کشاورزی کشور رو می ده. کشاورزی محصولات پرآب باید و باید متوقف بشه. هیچ محصول پرآبی نباید اجازه ی کاشتن پیدا کنه. توی استان فارس تنها و تنها باید درختان دیم مانند انجیر، انگور و بادام و گاه پسته کاشته بشه و بس
شهرداری باید از کاشت چمن و درخت صنوبر و سپیدار و توت و… خودداری کنه. باید درختان بدون نیاز آبی مانند سرو و عرعر و کاج و .. کاشته بشه
باید صنعت گردشگری در ایران و به ویژه استان فارس جایگزین صنعت زیان آور کشاورزی بشه. که البته این موضوع نیاز به آزادی و فضای باز داره
بحران کم آبی همه جا وجود داره ولی استان فارس با توجه به بارش نسبتا خوبی که داره نباید اینقدر زود به این شرایط میرسید.تنها دلیلشم پمپاژ آب توسط کشاورزان راحت طلب و خودخواه هست که باعث شده سطح آبهای زیرزمینی به شدت پایین بیاد.حالا هم که بیکارشدن ریختن توشیراز وبافرهنگ نداشته خودشون فضای شهر رو خراب ترکرده اند.شبانه روز یا اطراف بیمارستان ها میچرخن یا تو دادسراها بالا وپایین میرن!حالا که فارس به این وضعیت رسیده بایدکاری کردکه شرایط بدتر نشه وآب جیره بندی نشه وباغات از بی آبی خشک نشن(هرچند روند خشک شدن باغات هم آغازشده)بایدچاه های غیرمجاز بسته بشن و حلقه انسانی که بعضیها درست میکنند که به اصطلاح خودشون خرج خونوادشون بدن رو پاره کرد چون آب های زیرزمینی ازحقوق جمعیع مردم هست.هرچند اراده ای وجود نداره و درحال حاضر چاه های بسیاری فعال هستند.حدفاصل شیرازتا مرودشت وبخصوص دانشکده کشاورزی چاه های غیرمجاز فراوانی وجود دارن.
درضمن اختلاف شدید دما درشب و روز هم از اثرات خشک شدن مهارلو هست.
متاسفانه هنوز داریم چوب بی تدبیری دولت قبل رو میخوریم .در دادن مجوز های پی در پی حفر چاه
همه اینها فقط و فقط به بی سوادی و بی تدبیری و هردمبیلی مسولین استان بر میگرده.
خدا ازشون نگذره
همه چیز نابود شد…شما یه جا و زمینه رو نام ببر که این مسولینی که فقط با رابطه میان سر کار یه کار اصولی و حساب شده و آبادانی داشته باشن.
۹۸% اب مصرفی صرف کشاورزی میشه..
چقدر فریاد بزنیم که آقاجون این ذخیره آبی که نابود کردین طی چند میلیون سال جمع شده…
جمعش کنین…فارس رو صنعتی کنین.
شما فکرشو بکن نطنز و کاشان وسط دل کویر چشمه جوشان آب دارن (تو همین خشک سالی ها)
بعد به لطف مسولین ما در استان (مسولینی حتی غازم نمیتونن بچرونن) همه چشمه ها و دریاچه ها و … خشک شدن.
آقایون این نون ها خوردن نداره