شیراز را در گذشته شهر باغها هم میخواندند، شهری که در میان کوهها قرار دارد و در هر سمت باغهایی متراکم، بهعنوان دروازه ورودی آن را احاطه کرده بود. به گزارش شیراز۱۴۰۰ و به نقل از ایسنا، شیراز امروز هم باغهای بسیاری دارد، باغهایی که با تلاشهای بسیار، از گزند تاراج زمانه و تاراجگران زمان! در اما ماندهاند و همچنان یکی از مقاصد گردشگرانی است که به این شهر سفر میکنند.
یکی از باغهای بسیار زیبای شیراز، باغ گلشن یا عفیفآباد است، باغی که اکنون در مرکز شهر واقع شده اما در گذشته، در منطقهای خارج از شیراز قرار داشته و از آثار تاریخی شهر شیراز به شمار میرود. محل کنونی این باغ، در خیابان عفیف آباد است، محدودهای مسکونی، تجاری که بخشی از آن هم باغهای شخصی به خود اختصاص داده است.
باغ گلشن یا عفیف آباد هم اینک در اختیار ارتش بوده و به یکی از بزرگترین موزههای سلاح خاور میانه بدل شده است. صاحب نظران باغ عفیف آباد را نمونهٔ کاملی از هنر گل کاری ایرانی میدانند. سازنده عمارت باغ، میرزا علی محمدخان قوام الملک دوم است که در سال ۱۲۸۴ ه. ق. آن را در یکی از مناطق عیاننشین شیراز احداث کرد و مجموعه در سال ۱۸۶۳ میلادی ساخته شد.
مجموعه عمارتهای باغ گلشن شامل یک کاخ سلطنتی، موزه سلاحهای قدیمی و یک باغ ایرانی است که هم اینک امکان بازدید همه علاقه مندان از آن فراهم است. باغ عفیف آباد با وسعتی حدود ۱۲۷۰۰۰ متر مربع از زیباترین باغهای تاریخی شیراز است که این باغ در دوره صفویه از باغهای مهم و گردشگاه پادشاهان بوده و در زمان قاجاریه، میرزا علی خان قوام الملک این باغ خریداری شد.
اقدامات مربوط به نوسازی و مرمت عمارت و بخشی از درختان باغ عفیف آباد در همین دوران انجام شد، بطوریکه دو قنات برای آبیاری باغ تامین و اختصاص داده شد. در اواخر دوران قاجار این باغ به عفیفه خانم، خواهرزاده بانی باغ میرسد و وجه تسمیه آن به باغ عفیف آباد نیز به همین دلیل است.
اما وارثین باغ در زمان پهلوی آن را به فرح پهلوی همسر محمد رضا شاه هدیه میدهند و در سال ۱۳۴۰ ارتش در مزایده این باغ را خریداری میکند تا اینکه پس از انقلاب اسلامی و به کوشش ارتش جمهوری اسلامی و همزمان با روز ارتش در تاریخ ۲۹ فروردین ۱۳۷۰، باغ عفیف آباد به موزه نظامی شماره ۲ کشور تبدیل میشود.
ساختمان باغ گلشن
سردر ورودی باغ دارای چهار ستون گچی ساده است و سرستونهای آنها با الگو گرفتن از سرستونهای تخت جمشید طراحی شده و در پیشانی سردر نگاره دو شیر دیده میشود به گونهای که گویی در را در میان پنجههای خود گرفتهاند.
پس از گذر از در، دالانی که آن را به فضای اصلی باغ پیوند میدهد. در سوی دیگر در و بر پیشانی دهلیز آیین تاجگذاری یکی از پادشاهان ساسانی به چشم میخورد. ساختمان کاخ دارای دو طبقه است که در آن نزدیک به ۳۰ اتاق تالار وجود دارد. در شمال و جنوب تالار دو بخاری از سنگ مرمر تراشیده شده طراحی و ایجاد شده است.
طبقه پایین این ساختمان هم اینک موزه نظامی و در آن آبنمای زیبایی ساخته شده و سوی خاوری آن با پنجرههای رنگین ساخته شده است. این طبقه با سه پلکان به طبقه دوم راه مییابد. طبقه دوم راهروی بلندی دارد که در دو سوی آن اتاقهای تو در تو جای دارد. در مرکز این طبقه تالاری بزرگ و باشکوه وجود دارد. سقف تالار چوبی است و به به نقشهای گل و بوته، شکارگاه و بزم و شادی آراسته شده است. دورادور دیوارها گچبری و مقرنسکاری شده و درها و پنجرهها از شیشههای ساخته شدهاند. در این طبقه «موزهٔ عبرت» قرار دارد که دربردارنده اتاقهای همایش، رختکن، نشیمن، مطالعه، پذیرایی و… است
در پیشانی ساختمان نگارهای از تاجگذاری یکی از پادشاهان ساسانی با کاشی آراسته شده است. در اصلی ساختمان در سمت شمال است که از مسیر پلکان سنگی به تالارسرپوشیده میرسد. نمای شرقی عمارت دربرگیرنده ایوانی بزرگ و زیباست که در تمام طول بنا کشیده شده است. نمای غربی آن بسیار ساده است. ایوان جنوبی نیز از دید آذینبندیها همانند ایوان شمالی است. در جلو ایوان بزرگ عمارت چهار ستون بلند ساخته شده است و سقف آن با قطعات چوبی پوشیده شده است. سر ستونهای ایوان با الهام از نقشهای تخت جمشید گچ بری شده است. همچنین در جلوی ساختمان نیز استخر بزرگی وجود دارد که راه اصلی باغ از جلو آن آغاز میشود، معماری این باغ آمیزهای از ویژگی معماری دوران هخامنشی، ساسانی و قاجاریه است.
موزه نظامی باغ عفیف آباد شیراز
موزه نظامی باغ عفیف آباد در برگیرنده مجموعهای از سلاحهای سرد و گرم، خودکار و نیمه خودکار، انواع شمشیر، زره، نیزه، کلاه خود، سپر، انواع تفنگهای سرپر، سنگ چخماق، تفمگهای شکاری، تپانچه و انواع مسلسل است.
اما در میان سلاحهای موجود، اسلحههای با ارزشی نیز وجود دارد، از جمله تفنگهای شخصی فتحعلیشاه، ناصرالدین شاه، مظفرالدین شاه، رضا خان و محمدرضا پهلوی و اسلحههای رزمندگان نهضت جنگل و مسلسل آب انباری رئیس علی دلواری…..
باغ گلشن یکی از زیباترین گردشگاههای شیراز به شمار میرود، محلی که علاوه بر طبیعتی زیبا، گویای بخشی از تاریخ شیراز و ایران است.
کتش الانم هم باغاتی با عمارت های شیک طراحی میشد تا میراثی باشد از ما برای ایندگان
خیلی از باغات قدیم شیراز قابل احیا هستند مثل باغ سلطان اباد یا باغ تخت
در منطقه های قلات برم دلک دریاچه نمک منطقه اقتصادی شیراز زمین های اطراف شیراز از ورودی شمال و جنوب غرب شیراز بهترین مکان برای احداث باغ های زیبا هستند
همین باغ های باقی مونده رو حفظ کنن شاهکارکردن!باغ جدید نخاستیم!!!یه رنگ ولعابی،نورپردازی،چیزى..
اهای مسولان شهرداری و فضای سبز
عید نزدیکه نمی خواین کاری بکنین و خوابین
رنگ امیزی نیمکت پارک ها و پلها و گل کاری و بلوارها و میدانها و پارکها
شستشوی زیر گذر ها و نوپردازی زیر گذر پل زرگری و چهار راه زرگری
و غیره ……..
چرا باغ عفیف اباد نورپردازی نمی کنند
محوطه بیرون باغ هم ی سنگ فرش زیبا بکنند