آذر ماه ۸۹ و زمانی که پیشنهاد بامهای سبز در شورای سوم شهر شیراز مصوب شد، هدف توسعه فضای سبز شهری بود که زمانی در میان باغها محصور بود و اکنون از آن همه باغ تنها بخش اندکی مانده است و مسئولان از مدیریت آن بخش اندک هم ناتوان ماندهاند.
به گزارش شیراز۱۴۰۰ و به نقل از ایسنا، آن زمان پیشنهاد اجرای طرح بامهای سبز، از منظر شهرداری و شورای شهر خوب بود، اما امروز و علیرغم گذشت ۴ سال از آن مصوبه، تنها ۱۸۵ پلاک، آنهم در بخش شمالغرب شیراز، برای اجرای بام سبز با شهرداری وارد قرارداد شدهاند.
پیشنهاد مصوب، به لحاظ شکل، محتوا و ابعاد فنی و مهندسی، اهداف تعریف شده و نحوه اجرا، مشکلی نداشت، اما چرا استقبال از این طرح که زمینه اعمال تخفیفهای قابل توجه در عوارض را برای شهروندان فراهم کرده، یا واگذاری تراکم اضافه به متقاضی را میدهد، هنوز با اقبال عمومی مواجه نشده است.
کارشناسان یکی از مشکلات اصلی شوراها را پیگیری نشدن مصوبات میدانند، مصوباتی که در زمان تصویب یک ایدهآل بهنظر میرسد اما تنها به فاصله چند ماه بعد از تصویب، به بایگانی شورا و شهرداری سپرده شده و بیآنکه در راستای اجرا و اعمال آن تلاش شود، هر زمانی که یک متقاضی به سراغ شهرداری آمد، مطابق با آنچه تصویب شده، عمل میشود.
صاحبنظران مسائل شهری اعتقاد دارند زمانی شوراها میتوانند کارآمدی خود را اثبات کنند که توان پیگیری و اجرایی کردن مصوبات خود را در بخشهای مختلف داشته باشند، مصوباتی کهگاه میتواند زمینه ایجاد تحولی را در بخشی از مسائل شهری که ارتباطی مستقیم یا غیرمستقیم با سطح رفاه شهروندان دارد، سامان دهد.
طرح بام سبز، یکی از طرحهای خوب شورای شهر شیراز محسوب میشود که با هدف توسعه سرانه فضای سبز و با استفاده از نقطهنظرات کارشناسی و دقت نظر در خصوص شیوه اجرای کار، در شورای سوم مصوب شد. مدیر کنترل و نظارت ساختمان شهرداری شیراز در این خصوص گفت: مصوبه بام سبز از سال ۹۰ وارد فاز اجرایی شده و تاکنون ۱۸۹ پلاک به وسعت ۳۰ هزار مترمربع، اجرا شده است.
حمیدرضا نجیمی با اشاره به پیشبینیهای قانونی برای استقبال مردم از این طرح، گفت: از محل اجرای مصوبه بام سبز تاکنون ۳۳ هزار مترمربع تراکم تشویقی به شهروندان تعلق گرفته است. این کارشناس مسائل شهری با بیان اینکه روفگاردن یا بام سبز، در سطح شهرهای بزرگ جهان رو به گسترش است، گفت: تمام وجوه فنی و مهندسی و قانونی این طرح مد نظر شورای شهر بوده است.
وی با تاکید براینکه تمام مراحل طرح زیرنظر کارشناسان شهرداری شیراز باید اجرا شود، خاطرنشان کرد: کسانی که میخواهند از مصوبه بام سبز استفاده کنند باید به شهرداری منطقه محل سکونت خود مراجعه کنند تا پس از عقد قرارداد و طی مراحل فنی، کمیسیون مربوطه میزان تراکم (طبقه اضافی) و نوع بام سبز را مشخص کند.
به گفته نجیمی، پلاکهایی که میخواهند بام سبز را اجرا کنند باید مساحتی بیش از ۳۰۰ مترمربع داشته باشند و پس از طی مراحل اداری و قانونی، میتوانند از مزایای در نظر گرفته شده شامل طبقات و تراکم بیشتر است، استفاده کنند. وی یادآور شد که در نظر گرفتن مشوق مطابق با دستورالعملها و براساس فرمولهای خاصی است که نوع ساختمان، مساحت آن و… در این محاسبه آن دخیل است.نجیمی خاطرنشان کرد: اجرای بام سبز در ساختمانها زمینه افزایش قیمت ملک را به ازای هر مترمربع و به صورت میانگین ۸۰ هزار تومان برای مجری فراهم میکند.
وی در عینحال توضیح داد: اگر پلاکی به شرط اجرای بام سبز، تراکم اضافی دریافت کرده باشد این امر در زمان پایان کار کنترل میشود، ضمن اینکه مالک تا پنج سال مبلغی را براساس قانون و بهعنوان ضمانت مالی نزد شهرداری خواهد داشت که هر سال بخشی از آن آزاد میشود. این مدیر شهری پیشبینی ۵ سال برای ضمانت مالی را براساس ارزیابی کارشناسی دانست و گفت: بعد از ۵ سال بام سبز شکل گرفته است و احتمال از بین رفتن آن کم خواهد بود.
نجیمی با تصریح اینکه تمام ابعاد فنی موضوع از زمان ارائه طرح تا اجرای آن تحت نظر کارشناسان فنی شهرداری خواهد بود، گفت: در این طرح از سازههای مشخص و استانداردی استفاده میشود تا پشت بام سبز آسیبی در درازمدت به ساختمان وارد نکند. وی تاکید کرد: تمام مسئولیت اجرا و نگهداری بام سبز تا پنج سال به مالک اصلی ساختمان باز میگردد و اینگونه نیست که به واسطه واگذاری تمام یا بخشی از ملک، مسئولیت از فرد سلب شده باشد.
عضو شورای شهر شیراز در این خصوص با بیان اینکه طرح بام سبز در بسیاری از کشورها در حال اجراست، گفت: این طرح میتواند در افزایش فضای سبز در سطح شهر مؤثر واقع شود. ابراهیم شعرا بیان کرد: بر اساس گزارش شهرداری مبنی بر استقبال مثبت از این طرح، اما آثارکمی از آن در سطح شیراز مشاهده میشود. وی با ابراز امیدواری از اینکه این طرح مانند دیگر کشورها در شیراز هم نمود عینی داشته باشد، تصریح کرد: شهرداری با کارشناسیهای دقیقتری باید زمینه اجرای مطلوب این طرح را در آیندهاینزدیک فراهم کند.
دیگر عضو دیگر شورای شهر شیراز نیز معتقد است که پیش از هر چیزی طرح بام شیراز سب افزایش اکسیژن در سطح شهر خواهد شد. رضا محمدیان گفت: در بسیاری از کلانشهرها از پشت بامها برای کاشتهای اقتصادی مانند صیفیجات استفاده میکنند و حتی در برخی موارد در زمینه گیاهان دارویی و مراکز تحقیقاتی، این طرح مورد استفاده قرار گرفته است. وی خاطرنشان کرد: طبق مصوبه شورا در سال اول اجرای این طرح ۲۰۰ مالک با اجرای طر بام سبز شیراز در ملک خود استقبال کردهاند.
عضو کمیسیون عمران شورای شهر شیراز ادامه داد: شهر شیراز به موجب اجرای این طرح به عضویت سازمان مردم نهاد بینالمللی بام سبز درآمده است. محمدیان طرح بام سبز را طرحی مطلوب به لحاظ عملکرد فنی و سیستمهای موجود دانست و گفت: مباحث سازههای مهندسی فنی در این طررح باید با پیشبینیهای دقیقتری انجام شود.
تردیدی در مثبت بودن اثرات اجرای طرح بام سبز نیست، اما یافتن راهکارهایی برای تسری این اقدام در نقاط مختلف شهر و افزایش اقبال عمومی نسبت به آن، باید در دستور کار قرار گیرد. بهحتم راهکارهایی برای آموزش شهروندان وجود دارد که بتوان با استفاده از آن زمینه اجرای طرحهای تاثیرگذار شهری را فراهم کرد.
شیراز که زمانی باغهای فراوانی آن را احاطه کرده بود، امروز علیرغم آنکه سرانه فضای سبز را تا حد قابل توجهی نسبت به ۵ سال گذشته افزایش یافته میبیند، اما همچنان و با توجه به سرعت رشد مناطق مسکونی و آپارتمانهای مرتفع، لزوما باید توسعه فضای سبز را با استفاده از تدابیر مختلف در دستور کار قرار دهد.
تردیدی نیست که توجه به بامهای سبز بیشتر از آنکه در نقاط هنوز سبز شیراز مد نظر باشد، باید در نقاط متراکم و میانی شهر و بافتهای مرکزی مد نظر قرار گرفته و دنبال شود.
نمیدونم واقعا کار اشتباه تا کی؟از وقتی که آپارتمان سازی و تجاری سازی طبقات همکف ساختمان ها باب شده مالکین در حین تخریب بنای قدیمی و در حین ساخت و تکمیل بنای جدید به درختهایی که در حاشیه پیاده رو و در مقابل اون ساختمان هست اصلا توجهی نمیکنن تا جایی که کاملا خشک میشن.جال اینجاس که بعد از اتمام ساخت و ساز همون جایی که یک زمانی باغچه بوده رو به جای اینکه احیا کنن سنگفرش میکنن و دیگه حتی اثری از باغچه هم نمیمونه.حالا چرا شهرداری اجازه میده هم که بماند.از این نمونه زیاد هس.فروشگاه هایی که حدفاصل پل معالی آباد تا بزین هستن و خیلی جاهای دیگه.دیشب هم دیدم یه فروشگاه سر میدون صدا و سیما هم به جای تعبیه باغچه همرو کاشی کرد و رفت.خوب بعد حالا میخوان رو زمین رو ول کنن تو هوا درخت بکارن؟من شخصا این قضیه رو با نماینده شورای شهر سابق در میون گذاشتم اما خوب نتیجه نداشت اما آقای محترم مدیر سایت شما که صداتون از ما رسا تر هست,ازتون خواهش میکنم یه کاری بکنید که باغچه های جلو منازل قدیمی بعد از ساخت و ساز به سنگفرش تبدیل نشه..یه قانون اینجا نیاز داره که از مفاد لازمی جهت صدور پایان کار ساختمان باشه.شیراز آخه داره پیاده رو های با صفای قدیمش رو هم از دست میده..حیف
در یکی از شماره های اخیر مجله نظام مهندسی طی مقاله ای به عدم کارایی بام سبز در شیراز اشاره شده بود.
سر فرصت پیدا می کنم و مقاله را اسکن می کنم.
البته همانطور که می دانید، اکثریت فقط به دنبال تراکم اضافی ناشی از اجرای بام سبز هستند. (تا ۱۰درصد در هر طبقه یا اضافه شدن
۱ طبقه کامل – پس از محاسبه ضرایب بام سبز که بسته به نوع بام سبز تعیین می شود)
برای زمین های بزرگ، این تراکم اضافی سود بسیار خوبی دارد. بذارید یک مثال براتون بزنم.
فرض کنید یک زمین ۵۰۰ متری در ارم، بام سبز اجرا کند و یک طبقه اضافی دریافت کند:
با تراکم ۶۰%، متراژ طبقه اضافی ۳۰۰ مترمربع خواهد بود.
هزینه ساخت خوب هم متری ۱.۵ میلیون است.
سعی ۴۵۰ میلیون خرج ساخت طبقه میشه. (۵۰ میلیون هم اضافه کنید برای بام سبز) >>> 500 میلیون
هزینه این طبقه اضافی که شهرداری بابت عوارض تراکم آزاد می گیره: حداکثر ۳۰۰ میلیون
(که کمتر هم میشه-سایت شهرداری خرابه وگرنه دقیقش را می گفتم)
حالا فرض کنید قیمت فروش : متری ۷ تومان باشد.
سود خالص پس از کسر هزینه ساخت +تراکم : ۱.۳ میلیارد تومان
دلیل اصلی استقبال مالکین در مناطق شمال غربی هم همین موضوع است.
هم برای مالک سود خوبی دارد، هم برای شهرداری
این وسط کارایی بام سبز می مونه که بعضی از کارشناسان، مخالف اجرای آن هستند (ناکارآمد می دانند)
یا خدا!!! از این به بعد اره میگیرن دستشون میان پشت بوم خونه مردم،درختان رو از تنه قطع میکنن!!!:-D
طرح خوبی است به شرط اینکه
۱-خوب اجراوعایق بندی شود تاطبقات پایینی ازرطوبت اسیب نبیند.
۲-وقتی که شهر داری دریک کوچه۴ نوع مختلف تراکم ازm2 تاm4 تابام سبز می دهد شهروندان به صداقت شهرداری در عدالتش شککککک می کنند.مثالش تو معالی اباد
نمیخواد از این غلطا کنن بیان همون درختای روی زمین و درختای باغچه های توی خونه هارو حفظ کنن
خیلی جالبه که منطقه شمال غربی دقیقا جاهایی هست که باغات شیراز قرار داره..ما هر روز میبینیم که یه باغ جدید در حال خشک شدن یا آتش سوزی عمدیه و بعد شهرداری تبلیغ بام سبز میکنه؟..همین شهرداری اگر اراده برای هوای پاک داره مجوز ساخت و ساز در محدوده باغات شیراز رو نده..این تنها کانال پاکیزگی هوای شیرازه که با توجه به جهت باد که از شمال غرب به جنوب شرقه این هوای تمیز رو به مناطق مرکزی شهر میبره..جالبه که این کانال های هوا در فرورفتگی های کوه دراک هم اتفاق میفته و با وحود پروژه های جبل دراک و حسینی الهاشمی عملا این مزیت رو هم از دست دادیم..
اینها مسایل بسیار ساده ای هستند که یه بچه۱۰-۱۲ساله هم میفهمه ولی کسانیکه ذهن وروحشون دراثر تکرار عمل اشتباه و مغایر خواست خدا ،برای همیشه دچار تیرگی و سیاهی شده قادر به درک آن نیستند وازصحنه هم کنار نمیروند.چون کسی حالشو نداره ازصحنه بیرونشون کنه..
زمانی شوراها میتوانند کارآمدی خود را اثبات کنند که توان پیگیری و اجرایی کردن مصوبات خود را در بخشهای مختلف داشته باشند، مصوباتی کهگاه میتواند زمینه ایجاد تحولی را در بخشی از مسائل شهری که ارتباطی مستقیم یا غیرمستقیم با سطح رفاه شهروندان دارد، سامان دهد.
امان از دست این طراحان و شورای شهر و شهرداری بعضی از مدیران با دیدن چند تا شهر دنیا فکر میکنن میتونن به همین راحتی الگو برداری کنن.شیراز یک زمانی از زیبایی سر آمد شهر های ایران بود اما حالا به جای حفظ باقی مانده زیبایی شهر به فکر طرحهای این چنینی هستند. همین کسانی که طرح بامهای سبز را میدهند زمانی مجوز تخریب باغهای چندین ساله این شهر رو دادند تورا به خدا اینقد در اسمان سیر نکنید حل مشکل فضای سبز این شهر روی زمین است در دل جبل دراک ودر ته مونده کوچه باغهای شهر به جای نقا شی باغ بر دیوار باغ خود باغ را از دست غارتگران و پول پرستان از خدا بی خبر نجات دهید با قطع هر درخت موجود بی دفاع ودوست داشتنی را از حیات طبیعی محروم کرده ایم … سخن بسیار است