بافت تاریخی شیراز روزگارش ناخوش است و هنوز هم، دستاندازیها به آن دنباله دارد.
به گزارش شیراز۱۴۰۰ و به نقل از امرداد، در تازهترین این رُخدادها، پسین (: عصر) سهشنبه هفتهٔ گذشته یک خانهٔ دیگر را باخاک یکسان کردند تا بار دیگر لرزه براندام رنجور و ناتوان یکی از ارزشمندترین و کهنترین بافتهای تاریخی کشور که پیشینهاش به روزگار ایلخانیان میرسد، افتد و زخمهایش را ژرفتر (: عمیقتر) کند.
نکتهٔ در خُورنگرش (: قابل تامل) این است که این ویرانی دقیقا پس از پیشگیری توقف ویرانیها به فرمان سازمان میراث فرهنگی کل کشور که نمایندگانش در آغاز هفته به شیراز آمده بودند و در نشستهایی (: جلساتی) با مسوولان استان (: استانداری، فرمانداری، مسکن وشهرسازی، شهرداری، میراث فرهنگی و…) خواستار پایان دادن به این ویرانیها تا بررسی کامل همهٔ سوها (: جوانب) شده بودند روی داده است!
نکتهای که بایستهٔ یادآوری است اینکه، همهٔ مسوولان استان انگشت اتهام را بهسوی سازمان میراث فرهنگی نشانه رفته و از نام کارگزاران (: عاملان) ویرانی بافت تاریخی شیراز و ضرب و شَتم کُنشگران (: فعالان) میراث فرهنگی و یگان پاسداران سازمان میراث فرهنگی اظهار ناآگاهی میکنند؟! از دیگرسو، نمایندهٔ شیراز در مجلس و خانهٔ ملت، این کَردهها (: اعمال) را بزرگ نمایی دانسته و گفته است، هیچ خانهٔ تاریخی که به ثبت رسیده باشد، ویران نشده است! (خبرگزاری ایسنا، دوم مهرماه)
نخست باید در پاسخ به ایشان و همهٔ مسوولان استانی که درسخنرانیهای یک هفته گذشتهٔ خود، چنین سخنانی را بیان کردهاند یادآور شد، به همراه خانهٔ پورنواب یک خانهٔ ثبتی دیگر ویران شده است و اسنادش هم در سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان موجود است و این سازمان هم شکایت کرده و در دست پیگیری است. هرچند که شوربختانه مسوولان میراث فرهنگی استان حاضر به گفتوگو دربارهٔ بافت تاریخی شیراز نیستند. این کَرده (: عمل) نیز به زیان بافت تاریخی و حتا خود سازمان میراث فرهنگی است. از دیگرسو، نهاده (: موضوع) تنها ویرانی خانههای ثبتی نیست. کل این بافت، تاریخی به شمارمیآید و در دل خود رازهای سربه مُهر و نهفتهٔ بیشماری را دارد و یادگار ارزشمند نیاکان خردمند، دانا و پاکسرشتمان است که با خون دل خوردنهای فراوان و چنگ و دندان از دست دَدمنشیهای روزگار تا به امروز پاسداری کرده و به ما سپردهاند و ما نیز باید پاسبان و نگاهبان آن باشیم.
نکتهٔ دیگری که باید به آن پرداخت این است که با وجود نامهٔ مدیرکل میراث فرهنگی کشور، مسعود سلطانی فر به پنج نهاد جداگانه مانند، دفتر مقام رهبری و وزرات کشور که خواستار رسیدگی و توقف این ویرانیها شده بود چه کس یا کسانی یا نهادی بالاتر از قانون است؟ چه دستهای پنهانی درکار است؟ آن افراد ناشناس که به ضربوشَتم پرداختهاند چه کسانی بودند؟ و…
آیا برای مسوولان امنیتی و قضایی استان دشوار و سخت است که این افراد را شناسایی کنند؟ از سوی دیگر طرح ۵۷۲ هکتاری بافت تاریخی مصوب نشده بوده و درخواست آگاهی (: استعلام) آن به سازمان میراث فرهنگی نرفته است. در اینکه توسعه و عمران و آبادی از بایستگیهای (: ضرورتهای) هر شهری است دو دلیای (: تردیدی) نیست، ولی هرکردهای نیاز به مطالعه و مشورت با همهٔ نهادها و ارگانها دارد و در کل باید سود و بهره (: منافع) مردم را درنظرداشت. ازسوی دیگر میتوان با نگهداری و حفظ این بافت و خانهها با بررسی بیشتر کار را بهدرستی پیش برد.
این در حالی است که مسوولان ما در سخنان خود شعار گردشگری سر میدهند، ولی کوچکترین نگاهی به زیرساختها، بافتهای ارزشمند و بیهمتای تاریخی شهری و… ندارند، به گفتهای دیگر تنها شعار میدهند و بس!
به هر روی باید چشم به راه بود و دید که آیا روزگار ناخوش بافت تاریخی شیراز که یکی از ارزشمندترین و بیهمتاترین بافتهای تاریخی کشور است پایان مییابد؟
«نظرات، فقط به صورت نوشتار پارسی و مرتبط با موضوع منتشر میشوند»
«با ورود به این لینک، وارد قسمت بحث آزاد شوید»
واقعا خسته نباشید…
چقدر ما مردم ضعیفی هستیم که حفاظت و پاسداری از فرهنگمون رو با دست خودمون به شما سپردیم !!!
یک روز سد سیوند ، یک روز باغ فرزانه ، یک روز باغات دراک ، امروز بناهای ایلخانی و حتما فردا سر از پرسپولیس در میآورید…
لطفا قضیه باغ فرزانه را با تخریب بناهای تاریخی شهر جمع نبند. اکثریت اهالی شهر از ساختن اون ۲ تا برج در باغ فرزانه حمایت می کنند.
درود.
ای کاش که روحانیون و مسئولین امر در طرح توسعه حرم؛
ای کاش هم اینهمه بفکر طرح توسعه های میلیاردی و آنچنانی( اگر باشد!!) بودیم، دست چندین بی نوا و بیخانمان را میگرفتیم و یاریشان میکردیم.آنهایی که بنده به چشم خود دیدم، خانه ندارند و در چادر و زیر یک پارکینگ کوچک در حاشیه پارک محله ای، زندگی اسف باری دارند و کودکانی که در اطافشان پرسه میزنند.
اگر ما به اصطلاح دنبال رضایت خدا و رضایت حضرت شاهچراغ هستیم، دستگیری و مساعدت به این افراد بینوا که واقعا فقیر هستند و سودجویی در کار نیست، همین کارها رضایت بیشتر خدارا در پی دارد.
چراغی که به خانه رواست به مسجد حرام است.
ساختن مسجد های چندین هزار متر مربعی بنام های مختلف، و تخریب خانه ها و خانه های تاریخی به بهانه شاهچراغ ؛ آنهم وقتی که برخی چراغی هم ندارند برای بالای سر خود روشن کنند، فکر نمیکنم رضایت خدا و حضرت شاهچراغ را در پی داشته باشد و کاری است بیهوده.
امیدوارم آگاه شوند.
سلام بر تمامی عزیزان
حالا چند تایی خانه فرسوده و قدیمی هم خراب بشه دنیا که به اخر نمی شه ….حالا باز
بیان شلوغ کنین بسه دیگه ….همه دنیا پیشرفت کردن هم از نظر فرهنگی و هم
زندگی اجتماعی ولی هنوز یک عده با پیشرفت شهر مون شیراز هر دفعه به یک بهانه ای
مخا لف هستند……..اقا مگه چند تا خونه ای که همین جوری خودش داره تخریب
میشه خراب بشن اسمان به زمین امده……میدونم الان میان و باز شلوغ می کنید
اگه شما پیشرفتو تو تخریب خانه های تاریخی که هوبت و تاریخ شهرن میبینی بهتره هیچوقت پیشرفت نکنیم
سپاس امین جان که این اخبار و پیگیری میکنی و سپاس برای نگارش پارسی! امیدوارم بتونیم راهی برای جلوگیری از تخریب تاریخ و هویت و معماری مون پیدا کنیم. من یکی که به سازمان ها و اداره ها و ارگان ها هیچ امیدی ندارم!
خواهش میکنم سیناجان. البته زحمت این گزارش رو خبرنگار محترم سایت امرداد کشیدن.
همشهریان گرامی سلام . به نظر من علاوه بر کم توجهی و بی توجهی مسئولین به بناهای فرهنگی و تاریخی شهرمون شیراز متاسفانه به زیبایی شهر هم توجه نمیکنند . حتما همه شما هم تبلیغات منزل مبله اجاره رو روی دیوارها ، حاشیه جدول خیابونها و حتی روی تابلوهای راهنمایی و رانندگی و… به همراه انواع برچسب هایی که روی درب منازل که از تخلیه چاه گرفته تا نصب ماهواره رو دیدید . کم نیستند این سود جویانی که از این بستر استفاده میکنند و مسئولین شهری هم چشمها رو بر این تخلفات بستند و دست روی دست گذاشتند .
اگه جای این بنا ها یک بنای با ارزش یا بناهای باارزشی که تاریخی شوند و کاربرد داشته باشند ساخته میشد باز ادم میگفت خوب جای شکرش باقی یک بنای تاریخی دیگه میسازن
ولی به هیچ عنوان این پذیزفتنی نیست
وقتی که طرح توسعه حرم شاهچراغ باشه، هویت و اصالت این شهر برای آقایان بالادستی ارزش و اهمیتی نداره واگر همین موضوع ادامه پیدا کنه شیراز تبدیل به یک شهر بی هویت و اصالت میشه.اما انگار مهم نیست. مهم ساخت و پیدا کردن امامزاده های جدید در مسیر شاهچراغ و اطراف شاهچراغ و هرجا بشه هست.
کاش حداقل یکم اهمیت میدادن. بخدا سوگند که فردا افسوس همین خرابکاری هارا میخوریم.متاسفم.
سالهاست که بافته های تاریخی شهرها، از بافت تاریخی بندر لنگه گرفته تا بافت تاریخی شیراز (انصافاً به جزء اصفهان و تا حدودی کرمان که اونم علتش خواست خود مردم بوده)، مورد حمله بوردولوزرهای (بولدوزر بی رحم هوسمان) بی رحم سازمان های متولی امر قرار گرفته ، که این بسیار تأسف برانگیز است ؛ چرا که به قول جناب مهندس بهرام فریور صدری(۱۳۸۶ و ۱۳۹۳) « گذشته ، چراغ راه آیندگان است » . ما باید ضمن حفظ بافت های اصیل و با ارزش شهری ، پیوند منطقی و هماهنگ بین کالبد بافت قدیم و جدید (معاصر سازی و بهره مندی از الگوی معماری و شهرسازی ایرانی – اسلامی) ایجاد نماییم ، و نه اینکه آنها را که سرشار از هویت و پیوند و ارزش هایی که حس مشارکت را بر می انگیزند ، تخریب کنیم . . . !