17:48:05تاریخ : سه شنبه, ۱۲ فروردین , ۱۴۰۴ Tuesday, 1 April , 2025

آخرین اخبار

وعده ادامه ساخت ترمینال پروازهای خارجی فرودگاه شیراز جای خالی تابلو راهنمای مسیر آزادراه شیراز-اصفهان در معابر شیراز واژگونی خودروی سواری با یک کشته و چهار مصدوم قیمت طلا، سکه و ارز در بازار شیراز/ ۱۲ فروردین ۱۴۰۴ 📸: دریاچه سرسبز پریشان! ۴ اثر شاخص گردشگری فارس در روز “سیزده به در” باز است بررسی الحاق اراضی شرق صدرا ۲ کشته در جنوب فارس در پی انحراف سواری پژو قیمت طلا، سکه و ارز در بازار شیراز/ ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ 📸: هتل بزرگ صولت دو شهربازی جنت و پارک شهر به زودی به بهره برداری می رسد تخت جمشید زیر فشارجمعیت گردشگران نجات جان دو کارگر گرفتار در مخزن تولید رنگ در شیراز محدودیت تردد کامیون‌ها در محور کازرون – بوشهر قیمت طلا، سکه و ارز در بازار شیراز/ ۱۰ فروردین ۱۴۰۴ اجرای طرح ساماندهی چهارراه قصردشت تخت جمشید با ۳۲۵ هزار بازدید؛ مقصد نخست گردشگران نوروزی یک کشته در برخورد وانت نیسان با تریلر در جاده جهرم-لار 📸: حجم سنگین ورود مهمانان نوروزی؛ دروازه قرآن شیراز 🎥: طبیعت بهاری شیراز

21

شیوه حذف علف‌های تخت جمشید علمی نیست/ پایگاه تخت جمشید: کارشناسان تایید کرده‌اند

  • کد خبر : 11106
  • 17 تیر 1393 - 9:18
تخت جمشید سال 1343 خورشیدی

تخت جمشید سال ۱۳۴۳ خورشیدی

متخصصان میراث فرهنگی و کارشناسان مرمت آثار تاریخی معتقدند شیوه‌ای که در از بین بردن علف‌های هرز تخت جمشید استفاده می‌شود چندان مناسب و علمی نیست و در درازمدت باعث از بین رفتن نقوش این بنای جهانی می‌شود، این در حالی است که مسوولان پایگاه تخت جمشید اعلام می‌کنند که شیوه آن‌ها مورد تایید کارشناسان قرار دارد.

به گزارش شیراز ۱۴۰۰ و به نقل از خبرنگار مهر، درحالی‌که چند روز است که عملیات از بین بردن علف‌های هرز تخت جمشید به پایان رسیده کارشناسان حوزه فرسودگی آثار تاریخی بر این باورند که این شیوه از بین بردن علف‌های هرز مناسب نیست و در درازمدت تخریب نقوش را به همراه دارد.

کارشناسان بر این باورند که از بین بردن علف‌های هرز در مجموعه و نقوش برجسته هرکدام دارای شرایط خاص خود است و متاسفانه در مجموعه تخت جمشید این مسائل رعایت نمی‌شود.

در این رهگذر نظریات کارشناسان بر این است که عملیات از بین بردن علف‌های هرز در تخت جمشید در حالی به پایان رسیده که این عملیات باید در اواخر سال گذشته و اوایل سال انجام می‌شد نه اینکه بعد از ریشه دواندن علف‌ها در نقوش برجسته آن‌هم به‌صورت سطحی نسبت به از بین بردن آن اقدام کرد.

این متخصصان حوزه میراث فرهنگی بر این باورند که متاسفانه در مجموعه تخت جمشید برای از بین بردن علف‌های هرز در نقوش برجسته فقط به ظاهر توجه کرده و به ریشه آن و اینکه چه میزان در نقش برجسته نفوذ داشته توجه نداشته‌اند و در صورت ادامه این روند به دلیل باقی ماندن ریشه‌ها در درازمدت سنگ و کتیبه از بین می‌رود.

همچنین موضوعات دیگری نیز در خصوص استفاده که از سموم شیمیایی برای از بین بردن علف‌ها مطرح می‌شود و کارشناسان بر این باورند که استفاده از این مواد ممنوع بوده و حتی ممکن است در تخریب نقوش تاثیرگذار باشد.

یکی دیگر از مسائل مطرح‌شده این است که از بین بردن هر گیاه دارای شرایط و مسائل خاصی است و نباید همه را با یک شیوه از بین برد و باید برای از بین بردن آن‌ها روش‌های اصولی موردتوجه قرار گیرد زیرا رشد ریشه ترکیدگی نقش برجسته را به همراه دارد.

علاوه بر این کارشناسان بر مستندسازی پیرامون از بین بردن علف‌ها تاکید دارند و مدعی هستند که این امر می‌تواند کمک زیادی برای بررسی علت ایجاد این علف‌ها و میزان رطوبت داشته باشد.

سرپرست پایگاه جهانی تخت جمشید نیز در این خصوص به خبرنگار مهر تاثیرات نامطلوب گیاهان در مجاورت سنگ‌ها می‌افزاید: رشد گیاهان و دواندن ریشه‌های آن‌ها در عمق سنگ‌ها، شکستگی و جابجایی آثار را به همراه دارد، ازاین‌رو در مناطقی که رشد گیاه به‌طور مستقیم به بنا آسیب می‌رساند ضمن ارائه آموزش‌های لازم به کارگران برای جلوگیری از صدمه به آثار در حین انجام کار، از روش دستی در جهت حذف گیاهانی که در مجاورت سنگ‌ها و آثار منقوش روییده‌اند استفاده می‌شود.

مسعود رضایی منفرد ادامه داد: در قسمت‌هایی که آسیب‌رسانی کمتر است و یا در محدوده‌ای از بنا که به لحاظ منظری، آثاری وجود ندارد، حذف گیاهان از طریق دستگاه علف زنی صورت می‌گیرد.

وی در خصوص عملیات سالانه پاک‌سازی محوطه مجموعه جهانی تخت جمشید بیان کرد: هرساله عملیات پاک‌سازی محوطه مجموعه جهانی تخت جمشید از گیاهان و علف‌های هرز در فصل خاص خود انجام می‌پذیرد. در فصل بهار به دلیل بازدید مسافران نوروزی محدودیت‌هایی برای از بین بردن این علف‌ها وجود دارد.

سرپرست پایگاه جهانی تخت جمشید در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه “چرا در این فصل عملیات از بین بردن علف‌ها به پایان رسیده”، بیان کرد: برای انجام این عملیات به اعتبار نیاز است که همواره تامین هزینه‌ها درگیر بروکراسی اداری شده و مدت زیادی طول می‌کشد.

وی همچنین در خصوص مستندسازی این عملیات گفت: مستندسازی‌های لازم در حوزه از بین بردن این علف‌های هرز انجام‌شده و از  این بابت نگرانی وجود ندارد.

رضایی منفرد افزود: برای از بین بردن این علف‌ها نظرات کارشناسان ذی‌ربط برای استفاده از نوع سموم اخذ شده و کارشناسان نخبه میراث نیز آن را تایید کرده‌اند.

“نظرات، فقط به‌صورت نوشتار پارسی و مرتبط با موضوع منتشر می‌شوند”

“با مراجعه به این لینک، وارد قسمت بحث آزاد شوید”

telegram
لینک کوتاه : https://shiraz1400.ir/?p=11106

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.