فرونشست زمین که طی مدت اخیر در نقاط مختلف استان فارس مشاهده شده بود، این بار به یکقدمی بنای تخت جهانی جمشید رسیده است.
به گزارش شیراز ۱۴۰۰ و به نقل از مهر، طی سالهای اخیر خشکسالیهای پیاپی باعث شده که میزان برداشت آب از آبهای زیرزمینی در فارس شدت بیشتری بگیرد.
این امر موجب فرونشست زمین در نقاط مختلف فارس شده که نمونه آن نیز ایجاد فرونشست در محوطه تاریخی نقش رستم در حوالی شهرستان مرودشت فارس بود.
اما اکنون خبر رسیده که پدیده فرونشست زمین به نزدیکی بنای جهانی تخت جمشید رسیده و کارشناسان را نسبت به خطراتی که در آینده برای عظیمترین بنای سنگی جهان به وجود میآید نگران کرده است.
در این رابطه پروفسور عزتالله رئیسی پژوهشگر، زمینشناس و عضو هیئتعلمی دانشگاه شیراز به خبرنگار مهر گفت: محوطههای میراث جهانی تخت جمشید و نقش رستم هویت ملت ایران هستند و باید در برابر هرگونه خطرات احتمالی، چه در حال و چه در آینده حفظ شوند. یکی از این خطرات پدیده نشست زمین است که تحت تاثیر فعالیتهای انسانی از قبیل برداشت بیرویه آب زیرزمینی میتواند رخ دهد.
وی ادامه داد: این پدیده طی سالهای ۱۳۸۶ تا ۱۳۸۸ در منطقه نقش رستم تا روستای شول اتفاق افتاد. اثرات نشست در امتداد کوه حسین از نقش رستم تا روستای شول مشخص است و مقدار نشست بین دو تا ۳۰ سانتیمتر تغییر میکند.
پروفسور رئیسی بیان کرد: افت شدید سطح آب زیرزمینی (حدود ۱۰ تا ۱۵ متر)، بروز خشکسالی شدید طی این سالها و همچنین مساعد بودن آبخوان برای نشست ( وجود لایههای ریزدانه رسی) موجب شد تا نشست حاصله در محوطه نقش رستم، بعضی منازل مسکونی در روستای شول خود را بهصورت ترکخوردگی دیوارها و حتی جابهجایی سقف بعضی از آنها نشان دهد و مردم محلی را همواره دچار وحشت و اضطراب کند.
وی ادامه داد: طی سالهای مذکور در محدوده تخت جمشید نشستی رخ نداد، اما افت سطح آب زیرزمینی بالاخره اثر خود را در سال ۱۳۹۱ نشان داد بهطوریکه در فاصله ۲۰۰ متری از صفه اصلی تخت جمشید شکافی موازی با صفه به طول ۱۵۰ تا ۲۰۰ متر، عرض یک متر و عمق حداکثر یک متر نمایان شد و محدوده تخت جمشید نیز پدیده نشست زمین را تجربه کرد.
این محقق عنوان کرد: برای پیشگیری از نشست تنها راه، جلوگیری از افت سطح آب زیرزمینی است که مستلزم مسدود کردن چاههای غیرمجاز، نصب کنتور هوشمند برای کنترل برداشت آب، افزایش راندمان آبیاری، عدم حفر چاه جدید و جلوگیری از کف شکنی چاههای موجود است.
پروفسور رئیسی افزود: همچنین بر اساس مطالعات انجامشده مشخص شد که به علت وجود آهک در زیر آبرفت، چنانچه چاههای برداشت آب تا مرز این دو سازند و یا پایینتر از آن حفر شوند، در اثر برداشت طولانیمدت آب احتمال رخداد آب فروچاله نیز وجود دارد که میتواند خطر احتمالی دیگری برای تخت جمشید و نقش رستم در آینده باشد.
وی گفت: طی سالهای ۱۳۴۳ تاکنون تعداد چاههای برداشت آب در محدوده حریمهای تخت جمشید و نقش رستم افزایش قابلتوجهی یافته و چنانچه این روند ادامه یابد در آینده باز هم خطرات نشست و آب فروچاله این آثار را تهدید خواهد کرد.
این زمینشناس عنوان کرد: استفاده گردشگری و عمر میراثهای جهانی از قبیل تخت جمشید و نقش رستم نامحدود است و در صورت بروز هرگونه آسیبی به آنها خسارات وارده جبرانناپذیر خواهد بود.
وی اضافه کرد: برای حفظ این آثار باید با نگاهی بلندمدت، به مدیریت و حفاظت آنها پرداخت.پروفسور رئیسی در خصوص راهکارهای مقابله با این پدیده اظهار داشت: پیشنهاد میشود اولا برداشت از چاههای پمپاژ در محدوده حریم تخت جمشید و نقش رستم محدود شود بهطوریکه افت سطح آب زیرزمینی متوقف شود. ثانیا در صفه تخت جمشید نقاط برداشت ارتفاعی و مختصاتی بهصورت یک شبکه دقیق ژئودتیک (Geodetic Survey) نصبشده و نشست زمین پایش شود.
مگر یه سد در چند کیلومتری پاسارگاد زده نشد .خوب برای چی دیگه اجازه ی زدن چاه رو میدن از همون سد آب برای کشاورزی منطقه تامین کنن و دست از سر آب های زیر زمینی بر دارند. ضمنا پوشش گیاهی در این مکان ها باید کاشته بشه که رطوبت کم در هوا تولید کند و بر عکس رطوبت خاک را فوق العاده بالا ببرد.هنوز تو چند کیلومتری تخت جمشید زمین های کشاورزی وجود دارند که همین زمین ها ممکنه زیرش آثار تاریخی زیادی باشه و از اونطرف استفاده از چاه های محوطه ی تخت جمشید برای این زمین های کشاورزی موجب همین فرونشست ها میشه.
مگه تو سد آب هست؟
هر چی میکشیم از برداشت بیش از حد آبهای زیر زمینی هست
دوست عزیز کاش چند کیلومتریش کشاورزی میشد الان دارن به فاصله کمتر از ۵۰۰ متر از دربهای حفاظت تخت جمشید کشاورزی میکنن
اسم منطقش رو نمیدونم چیه ولی جاده اصلی تخت جمشید ۱ انشعاب به راست داره وارد که بشید جلو برید میبینید
متاسفانه در کشور ما به بناهای تاریخی اهمیت نمیدن ولی اگر همین تخت جمشید در هر کشور دیگری بود چه پول ها که از آن در نمی یاوردند…درود بر تخت جمشید و کوروش کبیر