رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی شهر شیراز گفت: اهمال در پایان عملیات احداث سد تنگ سرخ باعث وقوع سیل در سالهای آتی میشود.
به گزارش شیراز ۱۴۰۰ و به نقل از خبرگزاری فارس، سیدمحسن معین در جلسه شورای اسلامی این شهر اظهار داشت: در جلسه اخیر وزیر نیرو با مسئولان و نمایندگان مجلس در شیراز از لزوم تامین آب کشاورزان استان و پیشنهاد رویایی شیرین کردن آب شور خلیج فارس و انتقال آن به شیراز صحبت شد، اما هیچ سخنی از آب شیرین موجود رودخانه تنگ سرخ که به فاصله چند ساعت به آب شور تبدیل میشود، بیان نشد.
وی افزود: در این جلسه هیچ صحبتی در مورد ۱۱ شیرازی که در سیل سال ۸۰ به سبب عدم احداث سد تنگ سرخ، جان خود را از دست دادند، نشد و کسی بیان نکرد که اگر این سد احداث نشود، شاید تا چند سال بعد آب شرب نیز به سختی نصیب مردم شود.
این عضو شورا ادامه داد: وزیر نیرو آب پاکی بر دست شیرازیها ریخت که برای احداث سد تنگ سرخ باید مجوز محیط زیست اخذ شود، در حالی که دو سال از شروع عملیات اجرایی این سد گذشته است.
معین بیان کرد: ما از قبل در مورد وجود اراده جدی در وزارت نیرو نسبت به اجرای سد تنگ سرخ شک داشتیم، اما انتظار میرفت وزیر نیرو که خود مسئول و متولی اجرای پروژه است، حداقل حرمت میزبانی شیرازیها را نگاه میداشت.
وی ابراز داشت: وزیر نیرو میتوانست مانند بعضی از نمایندگان شیراز که بیشتر در تهران تشریف دارند و از تربون ۲۰.۳۰ و تریبون صحن علنی مجلس برای شورای شهر و شهرداری خط و نشان میکشند، عمل کند.
معین ادامه داد: به هر حال ما در پیشگاه خدا و قوه قضائیه علیه مسببان خسارات مالی و جانی سیل آتی اعلام جرم میکنیم و امید داریم استاندار و معاون عمرانی ایشان در این زمینه اقدامی انجام دهند.
این هم مانند بسیاری از طرحهای بزرگ داستان شده گاهی میگن این سد ساختش بده گاهی میگن ساختش مفیده خوب اقایان محترم بالاخره تکلیف مشخص کنید یا میسازین یا نمیسازین
خدا کنه به یه اجماع برای ساخت این پروزه برسن
این سد باید تماما توسط شهرداری ساخته بشه و تمام عواید و نفع گردشگری هم نصیب شهرداری بشه و مجوز محیط زیست هم دیگه لازم نیست چون قبلا که کد اجرایی گرفته خود محیط زیست طرح رو تایید کرده بود . شهرداری باید با قدرت ساخت سد رو ادامه بده .
چون وزارت نیرو نمیخواد سرمایه گذاری کنه .
خدمت جناب آقای معین باید عرض کنم که وزیر نیرو حرف بدی نزده!!!!! ایشون گفته این سد باید مجوز محیط زیست رو بگیره!!!!
اگه دوستان شورای شهر راست میگن که این پروژه هیچ مشکل محیط زیستی رو ایجاد نمیکنه خب برن مجوز رو بگیرن!!! تا جایی که اطلاع دارم اگه مشکلی نباشه یه ماه هم طول نمیکشه!!!!
اما فکر کنم خودشون هم میدونن که ساخت این سد باعث انتقال دریاچه مهارلو از مکان فعلی یعنی شرق شیراز به غرب شیراز میشه و تنها یه نمک زار رو برای شرق به ارمغان میاره!!!! در حالیکه میلیاردها تومان رو وارد جیب اشخاصی میکنه که توی ۱۰ سال گذشته زمین های اطراف این پروژه رو تصرف کردن و بعد با ساخت ویلاهای میلیاردی پول کلانی رو به جیب میزنن!!!!!
البته دوستانی هم هستن که الان میان و کامنت من رو رای منفی میدن اما جالبه بدونین دریاچه ای در ایران نیست که با زدن سد روی رودخانه اصلیش خشک نشده باشه!!!!!
دریاچه ارومیه بعد از ساختن سد روی زرینه رود خشک شد.
دریاچه بختگان بعد از سد درود زن و ملاصدرا.
دریاچه پریشان با سد نرگسی.
تالاب گاوخونی با سد زاینده رود.
اگرم الان میخواین بگین که تنها منبع آب دریاچه مهارلو رودخانه خشک نیست باید خدمتتون عرض کنم که در ده سال گذشته بیشتر چشمه هایی که به این دریاچه میریختن خشک شده و الان بیش از ۸۰ درصد آب ریخته شده به این دریاچه از رودخانه خشک در زمستان تامین میشه!!!!
البته دلیل خشک شدن دریاچه پریشن کازرون وجود چاه های مجاز و غیر مجاز به تعداد حداقل ۶۰۰ عدد اطراف دریاچه و همچنین وجود نیروگاه سیکل ترکیبی می باشد.
خود مهندس معین چند ماه پیش در صحن علنی شورابا اعداد و ارقام گفت میزان آبی که قرار هست پشت سد ذخیره بشه خیلی خیلی کمتر از مقدار کل آب موجود هست البته عدد هم کفتن که من الان خاطرم نیست.
ایکاش افراد و ارگانهایی که زمینهای اطراف این طرح رو تصرف کردن معرفی میشدن اونوقت معلوم میشد که مثلاً فلان شخص در شورای شهر و نزدیکانش زمینهای اونجا رو در تملک دارن انگیزش واقعاً چیه. یه خبرنگار پای کار نیست که از محلیهای همونجا پرس و جو کنه کیا زمینهای اطراف این سد رو خریدن؟
جالبه که به اندازه کافی به این مسأله مهم یعنی انگیزه اصلی کسایی که دارن برای احداث این سد یقه پاره میکنن پرداخته نمیشه.
بدون مجوز محیط زیست شروع شده این کار؟
رضا پارسی عزیز
سد تنگ سرخ یا در واقع بند تنگ سرخ قبلا مجوز محیط زیست رو گرفته و کد اجرایی دریافت کرده است . لازم به ذکر هست دریاچه مهارلو در تابستانها خشک هست که با ایجاد بند تنگ سرخ این دریاچه در تابستانها هم احیا خواهد شد و بغیر از دریاچه مهارلو باغات قصردشت هم ابیاری خواهند شد و طرح گردشگری هم که اجرا بشه اشتغال و درامد زایی برای شهر خواهد داشت .
دوست عزیز فکر کنم مطلب رو درست نخوندین ها!!!!!
اگه این طرح مجوز محیط زیست داشت….اولا وزیر نیرو نمیگفت که باید برین براش مجوز بگیرین!!!!
ثانیا جناب آقای معین اعتراض نمیکرد که وزیر نیرو گفته باید برین مجوز محیط زیست بگیرین….میگفت مجوز داره!!!!!
در مورد سد هم فکر کنم بیش از حد رویایی فکر می کنین ها!!!!
دوست عزیز اولا که به قول خودتون با تمام آبی که در طول سال از طریق رودخانه به دریاچه مهارلو میرسه این دریاچه بعضا در تابستان خشک یا کم آب میشه!!!
حالا میخواستم بدونم که با این میزان بسیار کم آب….و یه سد بسیار کوچک ( مخزن ۳۵ میلیون متر مکعبی) شما چطور میخواین هم دریاچه سد و هم دریاچه مهارلو و هم باغ های قصردشت رو حفظ کنین؟؟؟؟
تنها دلیل ساخت این سد جابه جایی دریاچه از شرق شیراز به غرب شهر هست!!!!وگرنه چرا در ۳۰ سال گذشته طرح گردشگری در کنار این دریاچه ایجاد نشد؟؟؟ چرا همین الان به جای صرف صدها میلیارد تومان پول بیت المال و ایجاد سد و راه های دسترسی و خرید زمین های منطقه دریاچه سد از دریاچه فعلی استفاده نمیشه؟؟؟
دریاچه ای که همین الان موجود هست و لازم نیست چند صد میلیارد تومان صرف سد سازی براش بشه!!!
دریاچه ای که همین الان یه بزرگراه جاده دسترسیش هست!!!
دریاچه ای که زمین هاش و زمین های اطراف متعلق به منابع طبیعی هست و نه چند تا پولدار گردن کلفت!!!
دریاچه ای که محل کوچ و زندگی گونه های زیادی از پرندگان زیبا هست!!!
دریاچه ای که همین الان به عنوان یکی از مکان های نمونه گردشگری ایران شناخته شده!!!
واقعا چه کسانی میخوان خشکش کنن؟؟؟
متاسفانه ما همیشه دچار افراط و تفریط هستیم
یا روی تمام حوزه های آبی یه دریاچه سد میندیم بدون مطالعه و بدون دادن حق آبه ی مناسب مثل دریاچه ارومیه و کسی جلودار این ساخت و سازها نیست یا از اون طرف درچار سانتی مانتالیسم میشم و با کل قضیه سدسازی در هرجایی و به هر دلیلی مخالفت میکنیم
دوست عزیز
شما چطور یه دریاچه ی آب شیرین در بالا دست شهر و همچنین در موقعیت ورودی هوای شهر شیراز رو با دریاچه ی آب شور در پایین دست شهر و در موقعیت خروجی هوای شیراز یکی می دونید !!!
شما و بقیه ی کسانی که با این طرح مخالف هستید به بهانه ی اینکه تضمینی برای خشک نشدن دریاچه وجود نداره آیا حاظر هستید تضمین بدید که دیگه سیلی مثل سیل سال ۸۰ اتفاق نیوفته !! میدونید اگر همون سیل الان اتفاق بیوفته با توجه به باریکتر شدن رودخونه و حجم ساخت و ساز و کنارگذر اطرافش, خسارات مالی و جانی اون چندیدن برابر سال ۸۰ خواهد بود !!
فرمودید که از زمین های اطراف سواستفاده میشه و باید طرح تفریحی کنار دریاچه ی موجود که مهالو هست اجرا بشه دوست عزیز اگر قرار بر سوء استفاده باشه هرجایی این طرح پیاده بشه عده ای اینکارو میکنن مگه شما ایران زندگی نمیکنید!! نمیشه که بخاطر این قضیه صورت مسئله رو بکلی پاک کرد راه حل اون قضیه هرچی باشه تغییر مکان طرح یا تعطیل کردنش نیست.
در ضمن برای دوستانی که واقعا دغدغه ی محیط زیستی دارند این سد سد کشاورزی نخواهد بود(مثل سدهای اطراف دریاچه ی ارومیه) و حتی اگر هم باشه در سطح بسیار کم و مطمئنا با آبدار کردن رودخانه خشک اثر مثبتی روی محیط زیست منطقه خواهد داشت و حق آبه ی دریاچه تامین میشه. شما اگر زوری دارید بزارید برای دریافت بیشترین حق آبه از سد چرا تمام انرژی تونن رو گذاشتید برای تخریب کل پروژه !!!!
در آخر از شما و همه ی همفکرانتون خواهش میکنم در مورد کسی که پرچمدار مخالفت با این طرح هست یعنی جناب آهنگ کوثر کمی تحقیق کنید اگر این کار رو انجام بدید متوجه میشید که ایشون کلا با سدسازی مخالف هستند در هرجایی و به هر دلایلی !! ایشون پدر آبخوانداری کشور هستند و نه در زمینه ی سدسازی تخصص دارن و نه زمین شناسی
دوست عزیز در جواب نکاتی که فرمودین باید عرض کنم که:
۱-فکر کنم اصلا یادتون نیست سیل سال ۸۰ به چه دلیلی رخ داد؟؟؟ اولا اون موقع به خاطر کوتاهی مسئولین چندین سال پیاپی بود که سطح رودخانه لایروبی نشده بود و کف رودخانه اومده بود بالا….ثانیا برای نمایشگاه دفاع مقدس توی رودخانه خاکریز و … درست کرده بودن که با جاری شدن سیل اون آت و آشغالا اومدن و در دهانه پل ها از جمله پل علی بن حمزه قرار گرفتن و باعث ایجاد سد شدن که در نتیجه آب بالا اومد و وارد شهر شد!!!! اگر لایروبی انجام شده بود و چیزی در مسیر رودخانه نبود اون سیل هیچوقت اتفاق نمیفتاد!!!!
در ۱۰ سال گذشته تقریبا هر سال رودخانه لایروبی شده و حتی در بیشتر قسمت ها بخصوص حدفاصل نمازی تا پیرنیا دیواره های رودخانه از نیم متر تا ۲ متر افزایش ارتفاع پیدا کردن!!!!!
در جواب سوالتون هم باید بگم که با توجه به لایروبی ها، درخت کاری در اطراف رودخانه، افزایش ارتفاع دیواره رودخانه و کاهش باراندگی شیراز در دوره بلند مدت ۱۰۰ ساله گذشته وقوع یه سیل مثل سال ۸۰ تقریبا غیرممکن هست!!!! و حتی اگر امکانش باشه راه های بسیار کم خرج تری برای جلوگیری از وقوع سیل نسبت به سد سازی هست!!!!!
۲- دوست عزیز اتفاقا بنده ایران زندگی می کنم و از اوضاع کشور هم کاملا باخبرم!!! چیزی که شما متوجه نشدید اینه که زمین های اطراف سد موجود از زمانی که زمزمه ساخت این سد شروع شد توسط اشخاص سودجو خریداری شدن و در حال حاضر در اختیار این آقایون هست!!! هرگونه طرحی که در اونجا بخواد اجرا شه باید با هزینه سنگین زمین تملک کنه!!!! اما تمامی زمین های اطراف دریاچه مهارلو متعلق به اداره منابع طبیعی استان فارس هست!!! و هر طرحی که بخواد اجرا شه احتیاج به تملک نداره!!!!
۳- دوست عزیز بله این سد، سد کشاورزی نخواهد بود اما سد باغداری خواهد شد!!!! شما مطمئن باش که اولا بخش زیادی از این آب رو خواهند برد به قصردشت و چمران!!!! بخش زیاد دیگه اش رو هم در اطراف دریاچه سد باغ شهر خواهند ساخت و میدن به باغ شهر ها!!!! بخش کوچکی هم که باقی میمونه در دریاچه پشت سد باقی خواهد ماند!!!!
در مورد حق آبه هم حرف خنده داری زدین!!!!سعی کنیم حق آبه مهارلو رو بعد از ساخت سد بگیریم؟؟؟
اولا که به قول شما اینجا ایرانه!!!! توی یک استان هم حق آبه ها به طور درست داده نمیشه!!!! نه به کشاورزا و نه به دریاچه ها!!!!
در ضمن حق آبه دریاچه مهارلو تمام آبی هست که از رودخانه خشک بهش میرسه!!!!! اگه سد بسازن بعد همه حق آبه مهارلو رو بهش بدن که آبی توی سدتون نمیمونه!!!!
در مورد سال ۸۰ و سیلی که ۱۰ نفر رو کشت فرمودین!!!! شما و افرادی که اینقدر برا جونه هموطناتون دلواپسین چرا یه نگاه به آمار سالانه کشته ها در تصادفات جاده ای نمیندازین؟؟؟ یا اصلا افرادی که سالانه در سد های استان فارس غرق میشن!!!! همچین میگین ۱۳ سال پیش ۱۰ نفر در اثر سیل مردن انگار توی این کشور به مرگ و میر هموطنان عزیز خیلی توجه میشه!!!!
در ضمن خطر یه سد با هسته رسی و ۳۵ میلیون متر مکعب اب در ۲۰….۳۰ کیلومتری شیراز که بر اثر زلزله یا رانش زمین امکان داره تخریب شه و ۳۰۰…۴۰۰ هزار نفر رو بکشه از یه سیل که ۱۰..۲۰ نفر رو میکشه بیشتر هست!!!!!
۴- و نکته آخر…نظر بنده برای مخالفت با ساخت این سد بر اثر تحقیقات و تحصیلات و عقل و شعور خودم هست و اصلا کاری به نطرات جناب آهنگ کوثر ندارم!!!! بنده خودم تحقیق کردم و به این نتیجه رسیدم که این طرح مضراتش بسیار بیشتر از فوایدش برای کلانشهر شیراز هست!!!!
و آخرین نکته ای که میخواستم یادآوریتون کنم اینه که همه مسئولین محیط زیستی ایران اتفاق نظر دارن که در اثر خشکی دائمی دریاچه مهارلو دشت نمکی ایجاد خواهد شد که کشاورزی رو حداقل تا ۱۰۰ کیلومتریش از بین خواهد برد و بیش از ۱ میلیون نفر از کشاورزان اطراف این دریاچه رو بیکار و راهی شهر خواهد کرد!!!!
دوست عزیز، یعنی واقعا شما میفرمایید یک سد که چه عرض کنم، یک سیل بند کوچک، اینقدر ممکنه به ما ضرر بزنه و ۱ میلیون نفر از کشاورزان بیکار میشن؟؟!!
شگفتا. شما اول برید ببینید چند تا رود به دریاچه مهارلو میریزه بعدش به سد گیر بدین. ۱ میلیون کشاورز؟؟؟!!!!!
شما طوری وانمود میکنی انگار دریاچه مهارلو فقط بخاطر وجود و جریان داشتن خرم رود هست که آبدار میشه. نه خیر. بارش هایی که در مهارلو رخ میده بعضا بیشتر از برخی مناطق شیرازه.
الان در اکثر روزهای سال مهارلو پر آب هست. و این خرم رود هست که خشکه.آبیاری باغ های شیراز که از داشته های اصلی شیرازه هم امر بسیار خوبیه که توسط سد انجام میشه.و سد در رشد گردشگری و سرمایه گذاری شیرازه موثره.
اتفاقا مثل اینکه شما یادتون نیست
تا من یادمه توی زمستون نمایشگاه دفاع مقدس نبوده بلکه توی هفته ی دفاع مقدس اینطور نمایشگاها برگزار میشه , که هفته ی دفاع مقدس هم از ۳۱ شهریور به مدت یک هفته است!!!
سیل ۸۰ بعد از این اتفاق افتاد که ما تقریبا یک هفته به صورت مداوم بارندگی داشتیم شما مگه سال ۸۹ رو فراموش کردید که بخاطر ۳ روز بارندگی مداوم چطور رودخونه خشک بالا اومد اگر این ۳ روز تبدیل به پنج یا شش روز میشد معلوم نبود دوباره با چه سیل ویرانگری روبرو میشدیم!!!
http://www.google.com/imgres?imgurl=http://www.matboatfars.com/files/4065/www.matboatfars.com%252520-%252520819de96145b1643a.jpg&imgrefurl=http://shiraz1400.mihanblog.com/post/7&h=367&w=550&tbnid=GgHDLmJ8kYAr0M:&zoom=1&q=%D8%B1%D9%88%D8%AF%D8%AE%D8%A7%D9%86%D9%87+%D8%AE%D8%B4%DA%A9+%D8%B4%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D8%B2%2B%D8%A8%D9%87%D9%85%D9%86+89&docid=hNk7r3UPBpLN6M&ei=7dqKU6LtJcOFqgamhYKYBw&tbm=isch
به تلفات سد و تصادف اشاره کردید!! این چه ربطی به موضوع داشت واقعا !! اولا که غرق شدن و تصادف کردن خطای شخصیه نه بلای طبیعی ثانیا تلفات جانی فقط بخشی از خسارات سیل هستش و در آخر توی دریای خزر هم سالانه کلی غرق میشن راه حل شما چیه ! مثالها کاملا بی ربط بود
در مورد سوء استفاده از زمین, مگه این کوه ها و دره های دراک از اول سند رسمی داشته 🙂 ااین زمین ها هم اول جز منابع طبیعی بوده برای کسایی که برای دره و کوه سندسازی میکنن خیلی راحت تره که زمین های اطراف یه دریاچه رو واسش سند سازی کنن.زمینخوارا کار خودشونو میکنن رابطه ها و زد وبندها و قدرتمندها همچنان هستن ..در امن و امان هم هستند 🙂
درمورد خطر سد میشه بحث تخصصی کرد تا اونجا که من میدونم موافقها کاملا مطمئنن و حاظرن در مورد ایمنی مناظره بزارن کما اینکه این کارو هم کردن
در مورد حق آبه .کافیه شما یه نگاه به حجم آبی بندازید که از نهر اعظم میاد و اونو با آبی که از سمت دراک میاد مقایسه کنید. اصلا قابل قیاس نیست و جالب اینجاست که تمام آب نهر اعظم توسط آبند چمران بسته شده !! و ما هیچ اعتراضی رو شاهد نیستیم 🙂 مطمئن باشید سد تنگ سرخ به اندازه ی آب بند چمران نمیتونه جلوی آب ورودی به مهارلو رو بگیره .اینکه گفتم کل این قضایا حالت سانتی مانتالیسم به خودش گرفته به همین خاطره. امروز و بعد از قضیه ی دریاچه ارومیه , جست محیط زیستی مد شده منم عاشق محیط زیستم اما ای کاش به قول شما بجای جست گرفتن و هیاهو کردن بر اساس تحقیقات و تحصیلات و عقل و شعور عمل میشد. اونوقت متوجه میشدیم که همین الان یه آب بند کوچیک در چمران داره کل آب ورودی به دریاچه از سمت غرب رو مهار میکنه بدون اینکه ذره ای حق آبه دریاچه رو تامین کنه ولی سد می تونه حق آبه رو بده و رودخونه خشک رو هم آبدار کنه
.بخدا فقط دریاچه ی مهالو جز محیط زیست نیست ..رودخونه خشک و باغ های قصردشت هم جز محیط زیست محسوب می شن
مجی جان مگه من گفتم نمایشگاه دفاع مقدس توی زمستون بود؟؟؟
عزیز دلم یه بار دیگه نظر من رو بخون!!!! من گفتم خاکریزها و آت آشغال های باقیمانده از نمایشگاه جمع نشده بود و اومد جلوی دهانه های پل ها رو گرفت!!!! خاکریزهای نمایشگاه چندین ماه بعد از هفته دفاع مقدس هنوز توی رودخانه بودن و جمع نشده بودن که باعث وقوع سیل شد!!!!
در مورد سال ۸۹ هم از عکسی که خودت گذاشتی معلومه که ارتفاع آب درون رودخانه یک متر هم نشده بود!!!! و یک متر آب برای رودخانه ای که ۴ تا ۶ متر ارتفاع بدنه داره هیچ گونه خطری نیست و سال ۸۹ اگه چند روز دیگه هم بارون ادامه پیدا می کرد ارتفاع آب میشد ۲ یا حتی ۳ متر که باز هم هیچ خطری شهر رو تهدید نمی کرد!!!!!!
در مورد سو استفاده از زمین های اطراف دریاچه مهارلو میشه بگید روی چه حساب و منطقی میفرمایین که سو استفاده از این زمین ها راحت تر از زمین های دراک هست؟؟؟؟
در مورد مثال ها هم که فرمودین بی ربط هستن…منظور من رو نفهمیدین!!! ببینین یکی از بزرگترین مستندات وتاکیدات کسانی که با ساخت این سد موافقا اینه که میخوان از تکرار سیل سال ۸۰ که ۱۰ تا کشته داد با خرج بیش از ۱۰۰ میلیارد تومان جلوگیری کنن…..حرف من اینه که در کشوری که سالی هزاران نفر در اثر تصادفات و غرق شدن و… تلف میشن هیچ کاری باقی نمونده جز نجات ۱۰ نفر در اثر سیل در هر ۵۰ سال یه بار؟؟؟؟؟
در مورد آب بند چمران اصلا نفهمیدم چی گفتین!!!؟؟؟
دوست عزیز آب بند چمران حدود ۴۰ تا ۴۸ هزار متر مکعب حجم مخزن داره و هرچی بیشتر آب از سمت معالی آباد یا نهر اعظم بهش وارد بشه از اون سمت تخلیه میشه و به سمت مهارلو میره!!!! این آب بند هیچ تاثیری در میزان رسیدن آب به مهارلو نداره!!!!
در ضمن شما داری حرف خنده داری میزنی که بند نهر اعظم آب بیشتری نسبت به سد تنگ سرخ نگه میداره!!!!
دوست عزیز حجم مخزن بند نهر اعظم یک هشتصدم سد تنگ سرخ هست!!!!! یعنی تنگ سرخ ۸۰۰ برابر این آب رو قراره پشت خودش نگه داره….حالا به نظر خودت آبی باقی میمونه که به مهارلو برسه؟؟؟؟
در مورد خظر سد هم هیچکس نمیتونه تضمین کنه!!!! جهت اطلاعت قرار بود مخزن این سد ۷۰ میلیون متر مکعب باشه که بلافاصله پس از شروع مطالعه به دلیل خطرش مشاور پیشنهاد به نصف شدن مخزن سد داد!!!!
دوست عزیز
نمیدونم این قضیه دفاع مقدس رو از کجا آوردین اما اگه سن تون اجازه نمیده میتونید از بقیه بپرسید سیل سال ۸۰ هیچ ربطی به دفاع مقدس نداشت و اصلا اینجور نمایشگاها الان یکی دوساله که توی بستر رودخونه خشک برگزار میشه
جهت اطلاع شما توی همون سیل به خاطر قدرت خروشان آبی که از دراک سرازیر میشد قسمتی از پل معالی آباد تخریب شد و حتی برای مدتی ارتباط کسانی که بالا دست پل بودن با شهر قطع شد یادمه ۳ تا مغازه کنار پل که یکشون هم شیرینی فروشی بود تخریب شدن میتونید صحت گفته های منو از کسانی که اون روزا شاهد این سیل بودن بپرسید نابودی اجناس بنکداران اطراف خیابون شهناز و کل تیموری فقط قسمتی از خسارات مالی اون سیل بود آبگرفتگی و خسارات وارده به خونه های اطراف رودخونه و واژگونی خودروها و….
درمورد عکس, اون عکس مربوط به دیوارکشی وسط شهر قسمت پل نمازی و زیرگذرای اون قسمت هستش شما یه نگاه به قبل از پل معالی آباد بنداز روبروی شهرک آرین و گلدشت تا پشت تاچارا(پارک علوی )و همچنین یه نگاه هم به بعد از بلوار فضیلت تا کفترک بنداز دیوارکشی های اون مناطق بسیار کوتاه تر از وسط شهره در حالی که رودخونه عرضش یکیه !! بیشترین تلفات و خسارات سیل ۸۰ هم مربوط به قبل از پل معالی آباد و همچنین مناطق شرقی شیراز میشد نه وسط شهر !
در مورد سو استفاده از زمین های اطراف دریاچه مهارلو روی همون حساب و منطقی که در بقیه ی جاها سوء استفاده میشه .اتفاقا اون قسمت بیشتر زمینخواری و سوء استفاده شده ,مگه همین الان با طرح های زیتون کاری و احداث باغ شهر کلی از اون زمینها از دست منابع طبیعی خارج نشده !! درضمن اراضی مربوط به حوضچه سد تنگ سرخ با همکاری اداره منابع طبیعی شیراز به مالکیت دولت و در اختیار سازمان آب منطقه ای استان فارس قرار گرفته ! زمین های اطرف حسینی الهاشمی هم چه سد زده بشه چه نه زمین های مرغوبی هستن.نمیشه که بخاطره اینکه چند نفر سود نکنن اونجا هیچ طرحی پیداه نشه !!
در مورد جان ۱۱ شهروند بنظر من حتی بیشتر از صد میلیارد ارزش داره … اولا که معلوم نیست ابعاد سیل چقدر باشه و چقدر تلفات بده ثانیا تلفات جانی فقط بخشی از خسارات سیل رو تشکیل میده و در آخر برای شهری که میخواد توریستی باشه یک رودخانه مهار شده زنده و باطراوت بهتره یا یه رودخانه که یا خشک و کم آبه همراه با بوی بده یا خروشان و در حال طغیان ؟
در مورد نهر اعظم اگه جستجو میکردید و مقایسه ای که گفتم رو انجام میدادید متوجه میشدید که منظورم چیه حتما شما میدونید که رودخونه خشک دارای دو شاخه آبریزه، یکی از این شاخه ها رودخونه نهر اعظم و دیگری دراک که مسیر دراک فقط ۱۰درصد از آب رودخونه رو تامین می کنه،
یعنی نود درصد آب رودخونه خشک از نهراعظم تامین میشه و آبی هم که از دراک میاد بیشتر به صورت سیل آب های زمستانه است. نیازی به توضیح نیست همین فردا می تونید برید خودتون یه نگاه بندازید.از اون آبی که از نهر اعظم وارد رودخانه خشک میشه تقریبا در حدود شش ماه پشت آب بند چمران منحرف میشه !! حالا شما بشین حساب کن نود درصد آبی که از نهر اعظم وارد رودخانه خشک میشه روی خشک نشدن دریاچه مهالو تاثیر داره یا اون ده درصد آبی که از دراک میاد.
در مورد خطر سد میشه بحث کرد .میتونید و حق شماست و باید خواستار شفاف سازی باشید اگه دغدغه فقط همین بود من هم با شما همراه میشدم چون راه حل داشت و راه حلش هم سوال پرسیدن و جواب گرفتن و شفاف سازی بود.تا اونجا که من میدونم مطالعات این سد از سال ۸۰ شروع شده و اینکه مخزن سد به نصف کاهش پیدا کرده بنظر من نکته ی مثبتی یه چون نشان دهنده ی حساسیت زیادیه که روی ایمنی ساخت این سد بوده. پارسال هم توی سالن سینا و صدرا جلسه ای گذاشته شد که توضیحاتی در مورد ایمنی سد داده بشه که متاسفانه عده ای با جارو جنجال و هیاهو جلسه رو به هم ریختن و نیمه کاره تموم شد. به هر حال این مملکت اگه در زمینه های دیگه پیشرفتی نداشته یا فقط شعار داده حداقل در زمینه ی سد سازی خیلی کار شده و این سد هم سد بسیار کوچکی در مقایسه با سدهای معمول کشور محسوب میشه.
امیدوارم با عقل پیش بریم نه احساس. اگر قرار بر خشک شدن مهالو باشه فقط ده درصد از آب رودخونه خشک نمیتونه نقش تعیین کننده ای برای نجات دریاچه بازی کنه درضمن این ده درصد فقط چندسال به دریاچه نمیرسه بعد از آبگیری دریاچه چون قراره رودخانه ی خشک احیا بشه مطمئنا حق آبه خوبی سهم دریاچه خواهد شد.
اگه واقعا به خشک شدن کامل مهارلو بینجامد ارزش نداره
خوب اگه حرف شورا صحیحه خوب برید بگیرید
ساختن این سد بطور حتم باعث خشک شدن تنها دریاچه باقی مونده استان فارس میشه و عده ای بقول دوستمون رضا، احتمالا بدلیل منافع مالی کلان درخواست احداث سد رو دارن. به بهانه هایی مثل سیل!
جالب تر اینکه این افراد نمی گن که جاری شدن سیل در خیابان های اطراف شهر بدلیل تخریب حریم رودخانه خشک و کوچک شدن بستر رودخانه بوده!
ضمن اینکه در هیچ جای دنیا سد از وقوع سیل جلوگیری نمی کنه! چرا که اگر فرض کنیم حجم آب پشت سد بطور ناگهانی زیاد بشه برای جلوگیری از تخریب سازه سد و حادثه بدتر، دریچه های سرریز سد رو باز میکنن و همون جریان زیاد آب دوباره جاری میشه و ممکنه خسارت بزنه.
علاوه بر این، جمع کردن آب پشت سد در بالا دست یه شهر مثل شیراز خودش یه پتانسیل خطر سیل دائمی برای شهره، که بر اثر کوچکترین اشتباه یا حادثه طبیعی ممکنه فاجعه درست کنه.
هیچ توجیه منطقی برای احداث این سد نمیشه تصور کرد، چرا که نه از نظر زیست محیطی و نه از نظر اقتصادی سودی برای شهروندان نداره.
چی؟؟ بله؟؟ برای شهروندان فایده نداره؟؟ خودت میفهمی چی میگی دوست عزیز؟؟ درسته حرف از سیل زدن خیلی مسخره و بیخود هست اما حرف شما هم درست نیست طولانیترین پارک کشور رو میشه توش درست کرد!!! این رودخانه یک نماد بزرگ عدالت هست چون ازمناطق شهرداری مرفه و فقیر نشین رد میشه و احداث پارک ساحلی در ائون میتونه نمادی از عدالت در پخش امکانات شهری باشه!! اینا چیزی نیست؟؟ به همون اندازه که حرف عضو شورا درباره سیل بی معنی هست حرف شما هم همینطوره!!
کاش این پتانسیل تو شهری مثل اصفهان بود تا حداقل اونجا زودتر درستش می کردن میرفتیم میدیدیم!!!
دوست عزیز،
علاوه بر اون مطالبی که گفتم، این تصور که میشه یه رودخانه مثل زاینده رود در بستر رودخانه خشک شیراز ایجاد کرد هم قصه کودکانست!
رودخانه هایی با آب دائمی یا به قول شما اون پارک ساحلی! نیاز به بستر بسیار مسطح دارن که با شیب زیاد بستر رودخانه خشک قابل اجرا نیست. رودخانه خشک حداقل در مسیر چمران به ازای هر ۱۰۰۰ متر چند ده متر اختلاف سطح داره و آب موجود با سرعت زیادی جاری و تخلیه میشه. (همون چیزی که در بارندگی ها دیده میشه)
البته هم رودخانه خشک فعلی و هم زاینده رود دارای دیواره های نگهدارنده آب جهت کاهش سرعت آب هستن. اما باز هم شیب بستر رودخانه خشک برای اون تصور شما بسیار زیاده!
تنها راه حل شاید ساختن حوضچه های متوالی هست که اون هم علاوه بر بهم زدن اکوسیستم کف رودخانه باید مطالعاتی از نظر بهداشتی و زیست محیطی بر ساکنین مجاور محل انجام بشه. (بدلیل اینکه باعث بالاآمدن سطح آب زیر زمینی و مشکلات احتمالی تداخل با فاضلاب شهری، شیوع بیماری، حشرات و… خواهد شد.)
که به نظر من تعداد چند صد حوضچه با آب راکد زیبایی چندانی هم نخواهد داشت، خصوصا که هزینه بسیاری برای ساخت چنین چیزی باید بشه.
و حتی اگر فرض کنیم که این کار شدنی باشه و تمام هزینه های تغیر بستر رودخانه رو شهرداری انجام بده، بازهم برای پر کردن چنین سازه ای نیازی به سد نخواهد بود. چرا که این سازه قابلیت ذخیره آب رو خواهد داشت.
بهینه سازی محیط طبیعی رودخانه خشک با ساخت سد دومساله کاملا متفاوت هست و هیچ ارتباطی ندارند. حتی اگر عده ای ناآگاهانه این دو را به هم مرتبط کنند. درختکاری و سایر زیباسازی های محیطی کارهایی بوده که انجام شده و حداقل مشکلات و حداکثر منفعت رو داشته. و باید ادامه پیدا کنه.
اینجا موضوع ساخت سد است و به قول دوستمان اگر کسی می خواهد از دریاچه پشت سد استفاده کند این کار را درکنار دریاچه فعلی با طبیعت زیباتر هم می تواند انجام دهد!
البته من تنها منظورم آبدار شدن رودخانه هست تا امکانی برای تبدیل رودخانه خشک به پارک حاشیه ای ایجاد بشه وگرنه راجع به مشکلات زیست محیطی این سد نمی تونم قضاوت کنم و البته مالکان اطراف دریاچه سد که منتظر سود کلان هستند هم نمیدونم واقعا اینطور هست یا نه!! اما هر عاملی که باعث بشه بتوان داخل رودخانه خشک پارک حاشیه ای درست کرد قابل قبوله!
علاوه بر همه این نکات، مشکل اصلی کمبود آب هست که میبینید حتی اصفهان (شهری که فکر میکنید مسئولین بسیار زرنگی داره!) نمیتونه از بستر آماده زاینده رود استفاده کنه و بدلیل نبود آب، اکثر اوقات سال زاینده رود هم خشک و بی آبه.
مشکل کمبود آب متاسفانه وجود داره و افزایش مشکل در اولین مرحله باعث تخریب محیط زیست میشه، چرا که افرادی مثل شما بدون توجه به عواقب زیست محیطی خشک شدن دریاچه هایی مثل مهارلو، در جایگاه تصمیم گیری هستن و منافع گروهی و شخصی رو به اتفاقات بلند مدت زیست محیطی ترجیح میدن.
با روند فعلی تخریب محیط زیست و منابع آبی در حدود ۵۰ سال دیگه فلات ایران تبدیل به بیابان لم یزرع و غیر قابل سکونت خواهد شد.
رضا جان
بعد از احداث بند تنگ سرخ طرح احیای رودخانه خشک یا همان خرم رود اجرا خواهد شد و با استفاده از اب بند مثل ابتدای بلوار چمران از معالی اباد کل رودخانه رو پر از اب میکنند و یک اب بند هم در نزدیکی دریاچه مهارلو احداث میشه و هر زمان که دریاچه مهارلو کم اب بشه از اب رودخانه برای ابدار کردن دریاچه مهارلو استفاده خواهند کرد و بند تنگ سرخ هم کمبود رودخانه رو جبران خواهد کرد .
خوب زمین های اطراف سد رو به شهرداری و منابع طبیعی واگذار کنند تا رانت افراد سود جو بی اثر بشه
اما خدائئیش اگر رود خانه خشک مثل زاینده رود (البته اونم الان تابستونا خشک هست) همیشه اب داشته باشه و بتونن پارک حاشیه از غرب تا شرق در امتداداش ایجاد کنند و لایروبیش کنند و از این وضع درش بیارن(پل پیرنیا اطراف ترمینال بی نهایت کثیف هست چرا شهرداری چهره شهر رو اونجا با کمک NGO ها ومردم تصحیح نمیکنه و اون قسمت رو لایروبی نمیکنه) ویکپارک حاشیه ای زیبا و محل پیاده روی و دوچرخه سواری و محل عبور ترانو یا منو ریل از وسط رودخانه ایجاد کنه و کو ه های اطرف شیراز رو بحث فضای سبز و گردشگری و تله کبین احیا کنه شیراز شهری به روز ودر حد یک کلان شهر جهانی خواهد شد
متاسفانه شیراز پر از پتانسیل های مختلف هست که استفاده نمیشه
چه اصراری به عدم ساخت سد هست.اب شیرین بارتن با رفتن به دریاچه شور و بدون مصرف میشه.اگه به فرض هم که سفره های زیر زمینی کنار دریاچه خشک بشن ولی در عوض سفره های زیر زمینی پشت سد پراب میشن.متاسفانه این دریاچه جز تجمع پسماند کارخانه و فضولات و شوری اب هیچ فایده دیگری نداره.حتی ماهی ها هم تو این اب نمی تونن زندگی کنن و پرندگان مهاجر هم ( بجز چند عدد پلیکان راه گم کرده) حاضر نمیشن به این دریاچه بیان.بذارید دریاچه خشک بشه .اتفاقا با خشک شدن دریاچه استحصال نمک از اون برای پتروشیمی ها هم بهتر میشه
یکی از دلایلی که اب در دریاچه مهارلو نمیمونه همان معدن نمک موجود در دریاچه هست . اگر میخواهیم که میزان اب موجود در سال در دریاچه مهارلو بیشتر باشه باید ابتدا رودخانه خشک با اب بند پر بشه و سپس سد تنگ سرخ به جهت حمایت از رودخانه ساخته بشه .
من دانشجویه ارشد زمین شناسی دانشگاه شیراز هستم ..گرایش زمین شیمی…این صحبت هایی که دکتر فروهودی استاد بازنشسته دانشگاه شیراز مدت ها قبل انجام دادن کاملا درسته..خوشمون بیاد یا نیاد حقیقته…
سد تنگ سرخ، که بنای آن به ظاهر پس از سیل ۲۰ دی ۱۳۸۰ به فکر اندیشمندان ما افتاد، خطری است که ساکنان شیراز را، دستکم به دو صورت، تهدید میکند. نخستین آن، خشکیدگی بخشی بزرگ از دریاچه مهارلو است، دومی آن، که روزی به ویرانی بخشی از شیراز، به ویژه از شهرک بهشتی تا قصر دشت، میانجامد، ویرانی سد بر اثر نشست آن و به خاطر حلشدن لایههای گچی زیر سد و آبگیرش است. پرشدن محتوم آبگیر سد از رسوب و گذشتن سیل از روی سدی خاکی از دیگر خطرهایی است که شهروندان را تهدید میکند.
به گفته استاد قدرتالله فرهودی، نام درست آن گچساران است. وجود کوره گچپزی بین شهرکهای بهشتی و حافظ، که ماده اولیه خود را از تپههای مشرف به تنگ سرخ تامین میکند، شاهدی است بر این مدعا. جالبتر آنکه نقشه قصردشت (برگ ۶۴۴۹ II، سال ۱۳۳۴) روشن میسازد که در تنگ سرخ و خاور آن معدن وجود دارد و سنگ گچ بیشترین کانی است که تاکنون در آنجا دیده شده است. به روایت (Wynd &James 1965)، که در تعیین نام سازندهای مناطق مورد نظر کنسرسیوم نفتی ایران کوششی ماندگار کردهاند، گچساران سازندی است از جنبه زمینساختی سست، انحلالپذیر و پاسخگو به تفاوت فشار. به همین دلایل، به ندرت تمام توالیهای آن، که در نمونه کامل گزارش شده است، دیده میشوند. پیامد فشاری دایمی، که بر اثر بازشدن دریای سرخ به سپر عربستان-آفریقا و از زیر خلیجفارس به صفحه ایران وارد میآید، بالا آمدن زمین و تغییر شیب لایههای سازندها، از جمله در کوه دراک، میباشد. رانش لایهای به درازای ۱۳۰ متر، به پهنای ۳۰ متر و به ضخامت ۳ متر در تکیهگاه باختری پل حسینی الهاشمی در دی ۱۳۸۳ دلیلی روشن است بر رخدادن این پدیده؛ راستی، حال پل چطور است؟ پیامد انباشتن آب درپشت سد تنگ سرخ حلشدن گچ در زیر سد و آبگیر آن، نشستن نایکنواخت و شکستن سد، روانگشتن سیلی بزرگ، ویرانی شیراز در مسیر سیل، کشتهشدن گروهی پرشمار و بالاخره دگرگونی لقب شهر ما از خانه دانش به خانه نادانی است. جالب آن است که چنین فاجعهای در ۴ مرداد۱۳۶۶در تهران رخ داد که نزدیک به ۳۰۰ نفر را کشت، زیرگذر میدان تجریش را غرقاب کرد، و۷۵۷ میلیارد ریال زیان مالی را سبب شد. در جایی که شعور به مرخصی بدون جانشین رفته باشد، خطا و خطا جایگزین آزمون و خطا میشود. به زبان ساده، قرار است بخشی از عوارضی را که به شهرداری شیراز میپردازیم برای بیمارکردن و کشتن شهروندان مصرف شود. به فرض آنکه دانش مهندسی ما به آنجا برسد که سپر عربستان-آفریقا را که سالانه نزدیک پنج سانتیمتر زیر صفحه ایران پیشروی کرده و حدود یک سانتیمتر آن را بالا میآورد، با منع دریای احمر از فراخ شدگی بازداشته و از حلشدن گچ نیز جلوگیری کنیم، یعنی سد تنگ سرخ ویران نشود، مهارکردن سیلاب رودخانه خشک بخشی بزرگ از دریاچه مهارلو را خشکانده و ساکنان سروستان و شیراز را با خطر برخی بیماریهای تنفسی چون آسم و سل و سرطانهای گلو و مری، احتمالا مانند آنچه در مورد دریاچه آرال در آسیای مرکزی رخداده است، روبهرو خواهد کرد. در آن روزها شهرداران، وزیران نیرو، سیاستگذاران، مشاوران، سرمایهگذاران، مهندسان، طراحان، سازندگان و بهگویان احتمالا زنده نبوده و فرزندانمان نیاکان خود را به خاطر خاموشی در برابر کاری نابخردانه و تغییر لقب شیراز به دارالخلافه، لعنت خواهند کرد. سعدی، دو چیز میشکند پشت مرد را تصدیق بیوقوف و سکوت حقوق دار